Az önterülő aljzatkiegyenlítő használata (padloponozás) valahogy így kéne kinézzen.

Ne gondolja senki, hogy az önterülő aljzatkiegyenlítés, padloponozás csak arról szól, hogy a bekevert anyagot kiöntjük az előkészített aljzatra, és nekünk már hozzá se kell nyúlni. A neve komolyan félrevezető. Ne hagyd magad rászedni.Az önterülő nem terül önállóan el, hogy neked hozzá se kelljen nyúlnod.

Ez finoman szólva is hülyeség! Nekünk igen is lesz vele dolgunk. Nem is kevés!

Egy sztori, ami kb. 100.000 Ft-ba került:
A múlthéten megkerestek minket laminált padló javításával kapcsolatban. Csak halkan jegyzem meg, hogy sajnos ez mostanában igen gyakran megesik. Szóval megkerestek Békásmegyerről, mert a lerakott laminált padló elég komolyan recsegett, annak ellenére, hogy a kivitelezőgárda – mert itt elvileg szakemberek dolgoztak – lelkére volt kötve, hogy ezt a munkát 1.) el ne b—sszák, mert nemcsak, hogy drága volt a laminált padló, de szerencsétlen megbízónak 2.) korábban mindig úgy rakták le a különböző szakik a padlót, hogy az bizony rossz lett.

Most se sikerült azonban. És itt, mint a legtöbb esetben az aljzatkiegyenlítéssel volt a baj. Történetesen ugyanis nem sikerült valami jól. Önterülő aljzatkiegyenlítővel vélték megszüntetni az aljzat egyenlőtlenségeit, de a kiöntésen kívül nem igazán tettek azért, hogy az aljzatkiegyenlítő megfelelően elterüljön a felületen, és egyenletes alapot adjon majd a padlónak.

Az ügyfélnek egyszerűen azt mondták, hogy ez magától elterül, és mivel a neve is önterülő aljzatkiegyenlítő, egy témában nem jártas illető ilyenkor mit is mondhat. Elhiszi a dolgot, mit kekeckedjen, hisz akik csinálják már több éve ezzel foglalkoznak, ő pedig nem sok aljzatot öntött még életében.

Hadd figyelmeztesselek tehát kedves olvasó. Ne dőlj be a kóklereknek, és az aljzatkiegyenlítőnek. A neve ellenére az önterülő aljzatkiegyenlítővel nehéz dolgozni. Nem lehet részletekben kiegyenlíteni vele, és az öntési technikai is, ami a munka java része, nem csak abból áll, hogy azt kiborítod. Iszonyat precíznek kell lenni, mert itt mm-es szintkülönbségek okoznak bajt, amit szabad szemmel nagy felületen laikusként nem igazán fogsz észrevenni. A padloponozás nem annyira egyszerű tehát.

Az aljzatkiegyenlítésen bukik el minden!

Mi történik, ha el lesz rontva az aljzatkiegyenlítés, ha rossz a padloponozás?

Először lehet észre sem fogod venni. Szépen berendezkedsz, belakod a lakást, és pár hét, esetleg hónap után észreveszed, hogy néhány pontban recsegni kezd a laminált padló illesztése. Talán még mozogni is fogod látni. Ma műszakilag rontod el (rossz keverési arány, rossz alapozás), akkor valószínűleg gyorsan ki fog bukni a hiba.

Mivel nem azért cserélted ki a padlót, hogy nyikorogjon – idővel pedig megtörjön a klikkrendszere – neked, nincs más lehetőséged, mint kijavíttatani a hibát. A belakott helyiséget ki kell rámolni. A szegőt le kell szedni a falról, a padlót vissza kell bontani, az aljzatot rendbe kell tenni, és újraparkettázni, majd újra visszapakolni. Rémálom, igaz?

Hogyan használd az önterülő aljzatkiegyenlítőt?

Először nem szándékoztam, hogy egy csináld-magad útmutatót is írjak a dologról, mert a gyakorlati tudást nem pótolhatjuk elmélettel. Még is úgy érzem, hogy ahhoz, hogy ki tudd szűrni a kókler szakikat, fontos, hogy beleláss nagyjából abba, hogy hogyan kellene történnie a megfelelő aljzatkiegyenlítésnek.

Az aljzat ellenőrzése:

Manapság igen sokféle felületre lehet aljzatkiegyenlítőt használni. Parkettára, betonra, de akár járólapokra is. Erről később is írni fogunk. Első körben csak annyit szeretnénk írni, hogy az aljzatnak, amit ki szeretnél egyenlíteni, stabilnak, és megfelelő szakító-szilárdságúnak kell lennie. Röviden nem mozoghatnak a parketta, járólap lapjai, nem lehet porhanyós a beton. Beton esetén a nedvességtartalma, aljzatkiegyenlítőtől függően nem lehet magasabb 2-3%-nál.

Nagyon fontos ez, ugyanis túlzott nedvesség esetén a betonból felszabaduló páranyomás alulról felfeszítheti az aljzatkiegyenlítőt.

Az aljzat szilárdságának ellenőrzése (régi építésűeknél) is fontos, ragasztott parketták esetén kiemelten, mert ha csak a felszíne szilárd, és alatta pár milliméterrel már porhanyós a felülete, a padló később könnyen felszakíthatja magát. Az alap, hogy az ember karcolja meg sniccerrel (1mm kisebb darab eshet csak ki), de a legjobb, ha bizonyos pontokban vésővel feltöri, hogy jobban lássa, mi is van a felszín alatt. A legjobb lenne egy műszeres mérés, hogy megvan e ragasztott parkettánál 1.5N/mm2, vagy úsztatott esetén legalább az 1N/mm2 tapadóerő a betonba. Ha nincs ezt is lehet javítani, de ezt egy másik cikkben vesszük át. Bár azt is tudni kell, hogy az alapozó is fog ezen javítani.

 

Aljzat előkészítése:

Mindig minden az alapozással kezdődik az építőiparban, nincs ez másképp az aljzatkiegyenlítésnél sem. Először meg kell takarítani az aljzatot a portól, és szennyeződésektől, ragasztótól, cementhártyától, bitumentől. Ha nem tesszük meg, akkor az aljzatkiegyenlítő nem fog tudni jól megtapadni a felületen. Lehet ugyan kockáztatni, de a kockázati érték elég magas, hogy ezt a tisztítási folyamatot kihagyjuk. A legjobb lenne egy betoncsziszolás, hogy a pórusok (főleg ha leharcolt betonról van szó) megnyíljanak, eltűnjön minden szennyeződés, és ténylegesen rálássunk az aljzatra, mert simán lehet, hogy akár egy dilatációs hiba miatti repedés is van ott, csak már a szennyeződések eltakarták.

Alapos porszívózás után a felületet le kell alapozni. Ennek több szerepe is van, nem szabad kihagyni. Egyrészt növeli az aljzat tapadószilárdságát (jobban megtapad rajta a kiegyenlítő), egyenletes nedvszívást fog biztosítani, és végül a beton nem fogja kirántani a nedvességet az aljzatkiegyenlítőből, ami miatt megéghet, felrepedezhet az egész, nem lesz megfelelően szilárd és mehet a kukába.  Az önterülő aljzatkiegyenlítő igen folyékony, alapozás nélkül túl gyorsan magába fogja szívni az aljzatkiegyenlítő nedvességét, ami ezért gyorsabban fog megkötni. Nem lesz jó vége! Kapkodáshoz fog vezetni, legrosszabb esetben nem leszünk elég gyorsak, hogy simára húzzuk. Ráadásul alapozás nélkül nem tudjuk garantálni a felület egyenletes nedvszívó képességét. Az alapozás segít javítani a felület, és az aljzatkiegyenlítő közötti kohéziós erőt, vagyis, hogy a két különböző anyag jól tapadjon egymáshoz.

Az alapozás elkerülhetetlen, de különbséget kell tenni nedvszívó (pl:esztrich beton), és nem nedvszívó (pl:kerámia) felületek között. Alapozót mindig a felületnek megfelelően kell választani.

A bekevert alapozót sima kenéssel, ecseteléssel, hengereléssel lehet felvinni. Mintha padlót festenél, csak nem kell annyit vacakolni vele. De fontos, hogy a széleken inkább ecsettel dolgozzunk, ne menjen a falra belőle, mert nehéz lesz eltávolítani. Javasolt aljzatkiegyenlítésnél 2 rétegben alapozni. Fontos, hogy ne üljön ki a beton tetejére, ne legyen filmréteg a tetején, ezért is nem ajánlott töményen alapozni. Ha úgy látjuk, hogy nagyon szívja az aljzat, akkor lehet először nagyobb hígításban, majd aztán kiegyenlíteni a víz:alapozó arányt. De mindig olvassuk el az adott anyagnál a gyártói előírást.

Kiegyenlítés önterülő aljzatkiegyenlítővel:

Az alapozás után lehet nekilátni az aljzatöntésnek. Most jön, amit sokan klasszikusan csak padloponozásnak hívnak. A szintezés majd egy külön téma lesz, ebbe nem megyek most bele, mert már így is nagyon hosszú lesz a cikk. Szóval akkor végeztük jól a dolgot, ha a kiöntést úgy kezdjük, hogy az alapozó még nem száradt fel teljesen a felületen. Persze az felhasználás szerinti várakozási időt be kell tartani. Az alapszabály, amire figyelni kell, hogy egy felületet/helyiséget csak egybe szabad kiönteni. Az aljzatkiegyenlítő gyorsan köt. Nincs olyan, hogy öntés alatt még kiugrunk egy cigire. Ha elkezded az aljzatkiegyenlítést, akkor azt be kell fejezned. Egy helyiség egy öntés. Csak végszükség esetben (már lakott szoba bútorainak malmozgatás) lehet az öntést két részletben csinálni.

Öntés előtt ne felejtsd el, hogy a fal mentén legyen dilatációs szalag, vagy hab. Nem minden esetben vezet katasztrófához a hiánya, Rutinos szakik sokszor hagyják el, de azért úgy a biztos, ha használunk dilatációs szalagot. Helyre hozni utólag mindig nehezebb, és költségesebb, mint elsőre jól megcsinálni.

Vissza a padloponozáshoz.

A legjobb, ha a felületet egyszeri bekeveréssel öntjük ki, vagy zsákonként vödrözünk, de akkor nagyon figyelni kell arra, hogy ez is folyamatos legyen. Ehhez azonban kell a sok tapasztalat, és a jó szemmérték. Ha kiöntünk egy zsáknyi aljzatkiegyenlítőt, akkor az elhúzás alatt valaki más keverje be a következő adagot, vagy (ha egyedül csinálod) rögtön az elhúzás után keverjük be. Ilyen esetben szintező bójákat is érdemes használni, hogy ne forduljon elő az a helyzet, hogy a kiegyenlítés után lesz egy szép sima aljzat, de sík már nem.

Az önterülő aljzatkiegyenlítő kiöntésekor a még folyékony anyagot gyorsan sík felületre kell húzni, vagy simító-glettelővel, vagy hosszú szintezővassal. Nem szabad elfelejteni, hogy nem az a lényeg, hogy sima legyen, hanem hogy sík. Attól mert egy aljzat sima, nem feltétlen jelenti hogy sík is. Fontos ellenőrizni a munkát hosszú vízmértékkel. mert gáz, ha az öntés után látszik csak, hogy egy-két helyen az ujjunk is aláfér a vízmérték alá.

3 mm max! Ennyi a megengedett.

Ez mindig legyen ellenőrizve, mert ránézésre lehetetlen megmondani, hogy egy felület mennyire sík. Mindegyik annak fog látszani. Nem megfelelően (max 3 mm szintkülönbség) sík aljzatra TILOS parkettát, laminált padlót tenni.

(Elrettentő példaként láttunk már olyat is, ahol a szintkülönbséget utólag a parketta alá benyomkodott papírral oldották meg. Ilyenbe nem szabad belemenni. Nemcsak, hogy gányolás, de semmit nem ér.)

Melegburkolat alá tipikusan nem kell vastagon önteni az aljzatkiegyenlítőt. Persze ez függ a felületi egyenlőtlenségektől is. 5-7 mm-es öntési vastagságnál tüskés hengerre is szükség lesz, hogy az aljzatkiegyenlítő buborékosodását megszüntessük.

Hogyan lehet elrontani az aljzatkiegyenlítést?

Nincs megfelelően megtisztítva az aljzat, nincs lealapozva az öntés előtt, nem jó minőségű aljzatkiegyenlítőt használnak. Az erősan tűző napfény miatti gyors száradás miatt megrepedezik a kiöntött felület, de el lehet ott is rontani, hogy a megengedett rétegnél nagyobb lesz egyszerre kiöntve. Az elrontott aljzatkiegyenlítés egyik gyakori oka a nem megfelelő bekeverési arány is, ahol nem tud kialakulni megfelelő tapadóerő, a felületre kicsapódik a víz, és porrózussá válik. Sajnos az is az elrontott aljzatkiegyenlítés tipikus esete, mikor nem húzzák el a kiöntött aljzatkiegyenlítőt, mert a nevéből arra következtetnek, hogy az majd magától elterül.

Mi szeretünk a Baumit aljzatkiegyenlítővel dolgozni, mert nagyon jól teríthető, jó a tapadása, rövid idő után járható a felülete, és szépen köt meg.

De ahol igazán el lehet rontani aljzatkiegyenlítést az az elhúzás. Mint említettem korábban, az önterülő aljzatkiegyenlítő nem terül el tökéletesen önállóan. Megfelelően el kell húzni, ami gyakorlat, nagyon jó szemmérték nélkül igen nehéz.

Lehet-e több rétegben padloponozni?

A legtöbb önterülő aljzatkiegyenlítőt lehet több rétegben önteni, hacsak a gyártó a saját anyagát tekintve éppen mást nem javasol. Mindig érdemes tehát elolvasni a gyártói előírásokat. Az 2. réteg öntésének ugyanazon alapszabályai vannak, mint az elsőnek. Vagyis ha az első réteg repedezett, töredezett, és jön fel, akkor semmiképpen nem szabad ráönteni. Ugyanúgy alapozni kell, mint az első réteg esetén, és nem szabad közvetlenül ráönteni. Nem kell megvárni a teljes kiszáradást, de ökölszabályként a száradási idő felénél rá lehet önteni a következő réteget. De ezzel azért kell óvatosan bánni, mert a száradási idő léghőmérséklet és páratartalom függvénye is, meg persze öntési vastagságtól is függ. Ugyanaz az aljzatkiegyenlítő másképp szárad télen, mint nyáron. Tudom, hogy evidens, de azért ne feledkezzünk meg róla, még akkor se, ha sürgős lenne a 2. öntés. Szándékosan nem is írok ide napokat.

Több önterülő aljzatkiegyenlítő önthető akár 4 cm vastagságban is. Ez az öntési vastagság sok esetben már nem indokolt, de a szintkülönbség áthidalás egyik megoldása is lehet, meglehet, hogy ez egyben a legdrágább is.

Ha már lent van egy réteg, de nem tudunk róla semmit, akkor érdemes egy kis helyen megbontani, hogy kiderüljön nincs e baj az alappal, rendesen kialakult-e a kötés. Ez különösen fontos, ha ragasztott parketta kerül le, mert ott a mozgások miatti feszültség erősen próbára fogja tenni az aljzatot. Ne csak látszatra legyen jó az öntés. Ragasztott parketta esetén 1.5N hordképességi értéket el kell érnie a fogadóaljzatnak, jelen esetben a kiönteni szánt beton felületének is el kell érnie ezt az értéket.

 

Mennyi önterülő aljzatkiegyenlítőre lesz szükséged?

Az aljzatkiegyenlítő anyagszükséglete 1,1-1,7 kg/m2/mm, átlagban (az aljzatkiegyenlítők 80%-nál) 1,5 kg/m2/mm. Az önterülő aljzatkiegyenlítők 25 kg-os zsákokban kaphatóak.

Vagyis, ha van egy 20 m2-es helyiség, amit 5 mm-es öntéssel kell kiegyenlíteni (panelnál ez még több is lehet), akkor 20*5*1,5 kb, vagyis 150 kg aljzatkiegyenlítőre van szükség, ami ebben az esetben 6 zsákot jelent. Az aljzatkiegyenlítő mennyiségét érdemes felülkalkulálni. Gondolj bele, hogy elkezded kiönteni a területet, és pont egy zsáknyi fog hiányozni. Ott fogsz állni 17 m2 kiöntött felülettel, kezd szépen megkötni az aljzatkiegyenlítő, és még 3 m2 nincs kiöntve.

Nem mondom, hogy reménytelen, helyre hozhatatlan, de gáz. A keverőszálakat, vödröket áztathatod be, moshatod ki, és tehetsz egy több órás kitérőt. Inkább kalkuláld felül, és ha bontatlan zsákod maradt, akár még vissza is viheted.

Önterülő aljzatkiegyenlítő kalkulátor:

Összeszedtük neked a legjobb önterülő aljzatkiegyenlítők anyagszükségletét, és egy kalkulátorba raktuk. Ha szeretnéd kiszámolni az önterülő anyagszükségletét, akkor használd az önterülő aljzatkiegyenlítő kalkulátort.

Ennyi?

Nagyjából igen. A lényeget tömören, és elméleti szinten most összefoglaltuk. Remélem fel fogod tudni használni, akár abban, hogy magad megcsináld, akár abban, hogy a kivitelezők munkáját szakavatottabb szemmel is ellenőrizni tudd, és elkerüld az olyan szitukat, ami Békásmegyeren volt legutóbb.

A festők bekeverték az aljzatkiegyenlítőt, aztán vödrökkel kiöntögették a felületre, majd bezárták a szobaajtót mondván, majd szépen elterül magába. De nem így lett.

Végül ne feledkezz meg a száradási időről sem!

A kiöntött aljzat 3 óra/mm után lesz járható. Vagyis egy 5 mm vastagon kiöntött aljzat szobahőmérsékleten 15 óra után lesz járható, de burkolható még nem. Nagyon fontos, hogy ki kell várni a száradási időt. És sokat kell szellőztetni. Az aljzatkiegyenlítő tényleges száradási ideje nagyon változó. Függ az öntés vastagságától, a helyiség páratartalmától, a hőmérséklettől, de az egyéb nedves munkáktól is (pl:festés, kőműves munkák)  1-3 nappal érdemes kalkulálni.

Az aljzatkiegyenlítő száradási idő hosszának megértéséhez érdemes elolvasnod azt a cikket, amit az esztrich beton száradásával kapcsolatban írtunk, és akkor jobban képben leszel, hogy miért változó a száradási idő, mi befolyásolja nálad majd a száradást a hőmérsékleten kívül, miért rossz a legtöbb ökölszabály, és te hogyan tudod a száradást segíteni.

Ha van kérdésed a témával kapcsolatban tedd fel. Azon kevesek közé tartozunk, akik válaszolnak is. Az aljzatkiegyenlítéshez szükséges 6 eszközökről, és azok várható költségeiről itt olvashatsz. Ha nem tudod azonnal felsorolni mind a 6 eszközt, inkább kattints át, és olvasd el.

TUDOD MÁR HOL VESZEL PADLÓBURKOLATOT?

(Vigyázz, szakmai elhivatottságot nem mindenhol kapsz)

Tőlünk minden segítséget megkapsz, hogy ki tudd választani az álmaid parkettáját, padlóját otthonodba, de mi nem árulunk parkettákat, padlókat. Ha szeretnél olyan helyen padlót, parkettát vásárolni, ahol hozzánk hasonló szenvedéllyel, tőlünk megszokott szakmai alázattal szolgálnak ki, Megtaláltuk azt az üzletünket, ahol hozzánk hasonló szenvedéllyel, és szaktudással találkozhatsz.

 

Nézz be online a kínálatba
 

Ha Zuglóban jársz nézz be az IPS-be, alig 5 percre vannak az Örs vezért téri IKEÁ-tól. Tényleg vizálló laminált padlótól, prémium LVT-n át, I. osztályú svédpadlóig igen széles a választék. Induló középkategóriától felfelé több 100 laminált padlót fogsz találni. 🙂

parketta üzletpartnerünk

Miért az IPS?

Bérelhető eszközpark parkettázáshoz

(Ha magad parkettáznál, béreld ki a profi eszközparkunkat.)

Minden eszközt megkapsz tőlünk, sőt rengeteg hasznos tudást is, hogy olyan minőségben, olyan profizmussal tudd lerakni a laminált padlót, lvt-t, vagy más úsztatott (klikkes) padlót, amit talán nem is nézel most ki magadból.

(Több mint 15 különböző eszköz, amik a kezed alá fognak dolgozni.)

 

ÉRDEKEL?

 

TOVÁBB

INSPIRÁCIÓS ATOMBOMBAŐRÜLTEKNEK, MINT ÉN

(22.000.000 kép szobára, színre, méretre, stílusra, költségre szűréssel)

Imádsz inspirálódni, képes vagy órákig ötleteket keresve képeket nézni, de a Google képkeresőjébe nem tudsz úgy keresni, hogy jó találatokat adjon ki? NEM IS KELL!

Facebook, Google képkereső, Pinterest.. Sokkal jobb lesz, amit mutatni fogok. A kedvenc eszközöm, és sosem volt inspirációs gondom. A sírba akartam vinni magammal, de inkább kiadom. Több mint 22 millió inspirációs kép! Biztos fogsz tudni úgy szűrni, hogy megtaláld álmaid inspirációját legyen szó egy hálószobáról, konyháról, nappaliról vagy akár mosókonyháról.

(19 féle helyiségre nappalitól a mosókonyháig, több féle színre, stílusra, méretre, költségvetésre is tudsz szűrni. Egy inspirációs atombomba, mert elsöpri az egyhangúságot, és tele leszel ötlettel inspirációval már 1-2 perc után.)

 

HOVÁ KÜLDJEM A LINKET?

 


PARKETTÁT VENNÉL?

Gyere partnerüzletünkbe, az IPS-be, mert ott nemcsak hogy a szakcikkeink kötelező olvasmányok, de szívvel dolgoznak azon, hogy te trendi lenyűgöző padlót tudj venni akár laminált akár tömörfa mellett voksolsz. Nem fogsz csalódni!

Hol találod?

MAGAD PARKETTÁZNÁL?

Bérelj tőlünk profi eszközöket a lerakáshoz. Ezzel az eszközparkkal a lehető legjobb énedet fogod tudni kihozni magadból, és a végén lesz egy szuper padlód, amire büszke lehetsz.

DIY ESZKÖZÖK

KALKULÁTOROK

Mennyibe kerül a parkettázás? Mennyi vágási veszteséggel kell számolni? Használd kalkulátorainkat DÍJMENTESEN!

KALKULÁTOROK
MÁSOK OLVASSÁK

Kérdezz! Már 400x írtunk! Jön válasz neked is!

(Ha csak annyit írsz, hogy tetszett a cikk, nekem az is sokat jelent. De ha van kérdésed, akkor azzal mindenképpen keress meg.)

Subscribe
Visszajelzés
guest

132 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zoltán
Zoltán
8 éve

Panel lakás aljzatot esztrich betonnal hoztuk sikba a megszűnő folyosó fal miatt.

Mélyalapozást követően szeretném a felületet önterülő aljzatkiegyenlítővel megoldani. Az alap vízben van szepen max 2 3 mm vanbenne. 60x60ad jarolap lesz lerakva. 35nm nappali konyha egyben.
Az egyik sarokból kezdjem a kiegyenlítést vagy középről széthuzom? 3 zsákkal vettem.ezt szeretném vékonyan szetteriteni.. Köszönöm a segítséget

alpár
alpár
7 éve

Panellakás földszinti lakásba szeretnénk felujitani a padlot mivel már 7-10 cm külömbség van nivoban. A szakember azt mondta hogy cementet kell önteni ami több honapot kell száradjon és csak utána lehet aljzatkiegyenlitöt tenni és folytatni a munkálatokat.
Lenne más megoldás hogy hamarabb menjen a felujitás?
Köszönöm a rám szentelt idöt
Tisztelettel

adrián
adrián
7 éve

szia a kérdésem 60 években épült ház ami még cement lappal lett lerakva arra jo az önterülöv aljzatkiegyenlitö .Szeretném házilag megoldani. A cikk alapján inkább magamat hibásztassam mint aszakit .padlókiegyenlítő és a aljzatkiegyenlítő miben tér el egymástol. köszönöm válaszod

Gábor
Gábor
Reply to  adrián
3 éve

Az aljzatkiegyenlítő száradása után észleltük hogy helyenként nagyobb különbség is van mint 3mm tehát nem teljesen sík felületet kaptunk. Kérdésem az lenne így utólag esetleg lehetséges a többletet csiszolással eltávolítani? Illetve a kissebb mélyedéseket 3mm-es mélység és kb 1 nm területű ezeket a kisebb területeket utólag hogyan lehet korrigálni? Újabb aljzatkiegyenlítő kerüljön rá? Előre is kőszönöm a választ!
Gábor

Gábor
Gábor
Reply to  adrián
3 éve

Az aljzatkiegyenlítő száradása után észleltük hogy helyenként nagyobb különbség is van mint 3mm tehát nem teljesen sík felületet kaptunk. Kérdésem az lenne így utólag esetleg lehetséges a többletet csiszolással eltávolítani? Illetve a kissebb mélyedéseket 3mm-es mélység és kb 1 nm területű ezeket a kisebb területeket utólag hogyan lehet korrigálni? Újabb aljzatkiegyenlítő kerüljön rá? Előre is kőszönöm a választ!
Gábor

Attila
Attila
7 éve

Na, ez egy igen érthető, felfoghato módon leirt folyamata az aljzatkiegyenlités folyamatananak. Viszont, a fáma nem tesz említést a szintezésről…vagy ez magától értetődik? Merthogy, ugyebár az a szerencsétlen padlopon nem tudja eldönteni, őnmagátol h milyen vastagségban is kell ő aljzatkiegyenüljön.

Laikus

Magda
Magda
7 éve

Oldószeres ragasztóval odagyógyított padlószőnyeg felszedése után, ahol a ragasztó meg egy kevés maradék filc még ott van, rá lehet tenni az aljzatkiegyenlítőt? Vagy mit csináljunk, ha egyenetlen a beton a laminált padló alá?

trackback
7 éve

[…] aljzatra, utána pedig magától elvégez minden feladatot. Bár a név félrevezető, az önterülő aljzatkiegyenlítő kezelése nem ilyen egyszerű. Fontos, hogy alapos munkát végezzen ezen a téren, ezért a […]

trackback
7 éve

[…] azonban fontos tudni, hogy a minőségi padló lerakás alapja a megfelelő aljzatkiegyenlítés. Ha nem elég egyenletes a betonaljzat, akkor idővel előjönnek a hibák és csak komoly […]

Marcell
Marcell
7 éve

Sziasztok! 15 nm nagyságú szobám aljzatát szeretném bevonatni a cikkben említett önterülő anyaggal. Sima száraz beton van jelenleg, és azon PVC van. Mekkora mennyiséget kellene vásárolnom? Az aljaztkiegyenlítőre nem szeretnék semmi „összefüggő” dolgot (tehát sem PVC-t, sem padlószőnyeget). Hagyományos szőnyeget képzelnék el: egy nagyobbat és pár kisebbet. Ha rálépünk erre a megkeményedett anyagra, akkor az emberi bőrnek nem ártalmas? Köszönöm a segítséget!

Laci
Laci
7 éve

Egy önterülő aljzatkiegyenlítővel feltöltött kisebb terület (másfél négyzetméter, egy régi beépített szekrény alja, előtte járólap van, annak a szintjéig lett kitöltve) széleit szeretném kijavítani, vannak kisebb hibák rajta. Gondolom sima gipsz, glett túl puha, keményebb lenne jó. Milyen javítóanyag jó az önterülő széléhez?
Esetleg csemperagasztó?
Köszönöm.

trackback
6 éve

[…] szakember szokott? Akkor szembe kell néznie a padlólerakáskor pár fontos tényezővel, mint az aljzatkiegyenlítés. Nem úgy van az, hogy csak kicsomagoljuk a megvásárolt padlólapokat és egymásmellé terítve […]

Balage
Balage
6 éve

Sziasztok!

Adott egy kb 15nm-es garázs, aminek a padlószintje ugyan egyenes, de kb 5-10mm-rel meg kellene emelni. Aljzatkiegyenlítőre gondoltam, a kérdés csak az, hogy lehet-e használni kissé lejtős területen? (a garázs padlója lejt az ajtaja felé…) Ha nem, akkor mivel lehetne ezt megoldani?

Köszönet!
Balázs

Balage
Balage
Reply to  2jepetto
6 éve

Szia!

A lényeg,h továbbra is lejtsen. Vagyis a szint mindenhol adott,csak meg kellene emelni kicsit. Ha nem titkos a know-how, érdekelne!

Előre is köszönöm!
Balázs

ferenc
ferenc
6 éve

T. 2jepetto Az egyik szobám betonpadlója 26 millimétert lejt az egyik sarokba ezt szeretném ki egyenlíteni. Ezt megtehetem2 rétegben vagy 1 rétegben kell kiöntenem?és kb mennyi anyagra volna szükségem a helyiség 4×3.2 m (13.2nm) A válaszát előre is köszönöm

ferenc
ferenc
Reply to  2jepetto
6 éve

Köszönöm a válaszát

trackback
6 éve

[…] korábbi cikkünkben már részletesen írtunk az aljzatkiegyenlítésről, és az aljzatkiegyenlítőkről. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a megfelelően előkészített aljzat a […]

Jozefin
Jozefin
6 éve

A parketta és az erkélyajtó között az ajtócserénél keletkezett egy kb 15 cm széles rés, amit parkettacsiszoláskor nem tudtak kijavítani, mert nincs rendes aljzat. .Házilag meg tudnám csinálni annak a kis résnek az aljzatát? MIt javasolnak hozzá? Köszönöm!

István
István
6 éve

Panel lakásban (10 nm) 1/4 felületen az egyik sarokban 1m-es körzetben kb 8 mm emelkedik a szint a sarok felé. Felszedtem a padlószőnyeget, megpróbáltam a ragacsokat is kihántolni, fehér cementtel egyenlíthettek korábban. Erre kell alapozót tennem, majd tehetek erre kiegyenlítőt? Bükk szalagparkettát tennék rá.
Köszönettel: István

trackback
6 éve

[…] A padló lerakása nem egyszerű feladat. Bár meg lehet birkózni vele, mégis érdemesebb szakemberekre bízni a feladatot. Számos előkészítési folyamat is van, amit nem hanyagolhatunk el. Az egyik és talán a legfontosabb is egyben, az aljzatkiegyenlítés. […]

József
József
6 éve

Jó napot.Az a kérdésem,h.borház talaját szeretném simává tenni aljzatkiegyenlitővel…na,de az a csavar az egészben,h.mi van akkor ha nekem a helység közepén van egy lefolyóm és oda lejt a talaj?
1-10mm-ig vettem baumitos kiegyenlítőt.El lehet úgy dolgozni 1mm-en a talajt,hogy ne csurogjon be az összes a lefolyóba.Nem lesz ra járólap se parketta csak betonfestékkel akarom lefesteni,h.fel lehessen mosni stb.
A beton felületem nem a leg simább és azt nem szeretném egyből lefesteni mert nem lenne tükör sima.Szeretném a tanácsotokat kérni mit tegyek.Köszönöm.Tisztelettel,Labancz József.
U.i.: kérhetném a válaszát az email címemre?köszöntem

Ágnes
Ágnes
6 éve

Kedves 2 Jepetto!

Konyhafelújítás során vízálló laminált padlót szeretnénk lerakni. A régi PVC padló fölszedése után fölvakarhatatlan ragasztófoltok miatt hídképző alapozót használtunk, amire padlopon aljzatkiegyenlítő került. 1 zsákkal vettünk, majd a használati útmutató alapján még kettőt. Az első zsák friss gyártású, jól keverhető, szépen simítható és jól terülő volt. A másik két zsák decemberi gyártású, és kézzel, majd géppel keverve is csomós maradt. Nem volt idő átszitálni, nem hagyhattuk abba az elkezdett munkát. Vödrönként kevertük, és bár csak percek teltek el két vödör leöntése közt, mégis némileg egyenletlen lett a hozzáöntés helye. (Az első zsáknál nem volt ilyen probléma)
Az lenne a kérdésem, hogy az egyenetlenségeket, illetve a kilógó csomócskákat le lehet-e finoman csiszolni burkolás előtt, vagy más megoldást kell keresni?
Köszönöm válaszát.
Ágnes

Dudás József
Dudás József
5 éve

Sziasztok ! majdnem 5 m2 es (220×220 cm) tégla társasházban kisméretű tégla padlójú picehelyiség talaját szeretném kiegyenlíteni majd járólappal vagy metlachival burkolni. Egyelőre vannak nagyobb lukak és egyenetlenségek a padlón a tégla kopása miatt, amit előtte kell kitöltögetnem, hogy utána önterülővel tudjam kiegyenlíteni az egészet. Milyen anyagokat javasoltok a nagyobb hézagokhoz, illetve majd a teljes talaj kiegyenlítéséhez ?
Kezdő vagyok, nincs még tapasztalatom hasonló munkában.

Köszönettel ,
Józsi

Stefán Sándorné
Stefán Sándorné
5 éve

Üdv: Az aljzatkiegyenlítő a szoba felénél jó a másik fele megrepedezett.Kérdésem: Mit lehet tenni? az egészet újra kell önteni,vagy szedjük fel a repedezett részt és csak azt öntsük újra. Mi a megoldás? Én szakemberre bíztam a feladatott,de sajnos nem jól csinálta meg.A kijavítás várat magára.

Bécó
Bécó
5 éve

Tisztelt 2jepetto!
Egy 26m2 es szobaban szeretnék 2-3 cm vastagsagban aljzatot kiegyenlíteni. A szobán belül van egy kb. 3m2-es 7-8 cm mély terület, ahol padlófűtés csövek mennek. Hogyan lehetne egy ilyen szobát aljtatkiegyenliteni? Lehet a 3cm vastag aljatkiegyenlitore, újabb 3cm réteget kiönteni? Kell-e közéjük alapozó?
Válaszát előre is köszönöm

Keri János
Keri János
Reply to  Bécó
1 éve

Sajnos sok érdekes kérdés van itt, mint pl. kell-e két réteg aljzatkiegyenlítő között alapozó, ha igen milyen típusú, de SENKI nem válaszol ezekre. Engem ugyanez a kérdés érdekel, de talán az OBIban, a PRAKTIKERben tudják a választ.

Adrienn
Adrienn
5 éve

Tisztelt 2jepetto!
Tegnap készítette egy szakember az aljzatkiegyenlítést 3 szobában egyedül. Amikor elkészült, szépnek tűnt. Ma reggelre, ahogy megszáradt, látszanak az egyes öntések határai, nem keveredtek egymással. Van ahol 1-2 mm szintkülönbség is előfordul. Újra kell önteni, vagy esetleg össze lehet csiszolni? 8mm-es szőnyegalátét+padlószőnyeg lesz rajta. Válaszát köszönöm, Adrienn

Kata
Kata
4 éve

Sziasztok!

Előszobában, mellékhelyiségekben tervezünk felújítást. Első menetben történne a burkolat (járólap) felverése után az aljzatkiegyenlítés. Ezután 1-2 nap múlva jönnének a festők, vízszerelők, hidegburkolók, és ha minden más kész van, akkor kerülne a kiegyenlített aljzatra a vinylburkolat. Nem üres a lakás, tehát mi is járkálnánk rajta. Ez így rendben van, nem lehet gond belőle? Lehet "használni" így a padlót, hogy nincs rajta még a burkolat?

Imre
4 éve

Kedves Jepetto!

A pincémből szeretnék hobbiszobát csinálni,és szakember leöntött egy adag aljzatkiegyenlítőt de sajnos a helyiség közepe felé még mindig lejt a felület!
A kérdésem az lenne hogy még egy réteg aljzatkiegyenlítöt lehet ráönteni hogy mindenütt sík felületet kapjunk?
Vagy mi a teendő ilyenkor?
Előre is köszönöm a választ!

Imre
4 éve

Kedves Jepetto!

A pincémből szeretnék hobbiszobát csinálni,és szakember leöntött egy adag aljzatkiegyenlítőt de sajnos a helyiség közepe felé még mindig lejt a felület!
A kérdésem az lenne hogy még egy réteg aljzatkiegyenlítöt lehet ráönteni hogy mindenütt sík felületet kapjunk?
Vagy mi a teendő ilyenkor?
Előre is köszönöm a választ!

Imre
Reply to  2jepetto
4 éve

Kedves Jepetto!
Az aljazkiegyenlítő neve: Ceresit CN68

Dávid
Dávid
4 éve

Kedves 2jepetto!

Saját szakállamra végeztem aljzatkiegyenlítést tegnap. Reggel vettem észre, hogy egy területen ahol gyakorlatilag 1mm volt a kiegyenlítendő magasság kissé "dombos " lett (másik végen ahol 2 cm gyakorlatilag sikerült síkra dolgozni). Ez azt eredményezi hogy a 2 méteres vonalzót, ha ráteszem középnél a két végén 3-4mm magasság is van (gyakorlatilag libikókázni lehet rajta a vonalzóval).
Nézegettem milyen csiszolási megoldások vannak, csak egy két domb miatt soknak tartom egy betoncsiszoló gép beszerzését.
A tanácsát szeretném kérni, hogy ön szerint az aljzatkiegyenlítőt ( Nivello Quattro) mivel érdemes csiszolni?
Sarokcsiszolóhoz gondoltam fej beszerzését és néztem hogy van hozzá Betoncsiszoló gyémánttárcsa, felmerült bennem az alap fához/fémhez való csiszoló fej is, esetleg találtam fazékkorong csiszoló fej?
Válaszát, segítségét előre is köszönöm,

Szabó Hajnal
4 éve

Kedves Jepetto!

Egy tégla építésű, 6. emeleti lakásban végeztünk aljzatkiegyenlítést. De a felület megrepedt pár napra rá. Mi lehet az ok? Ami miatt aljzatkiegyenlítettünk, az a szintek "összehozása" volt. Az alap, amire került az anyag, részben beton, részben 15×15-es járólap volt. A járólapos részben repedt meg a felület hálósan. Az alapozást elvégeztük, azt gondolom leírás szerint, valamilyen kék színű alapozóval (talán Grund). Egyébként némi mozgása (ha egy bizonyos helyre léptünk) volt az eredeti járólapos felületnek, de ettől nem volt repedezett a fugáknál sem. Ezért gondoltuk, hogy nem lesz baj, ha kiszintezzük sem. Most viszont, hogy megrepedt a réteg, nem tudom mi legyen. Egyszerűen javítsuk ki a repedéseket, és a csemperagasztó majd összefogja? Vagy előfordulhat, hogy a 33×33-as burkolólap is elrepedhet, felválhat idővel?
Válaszát köszönöm!
Üdv!
Sz Hajnal

Talián Marietta
4 éve

Kedves 2Jepetto!
Én egy hiperaktív barkácsnagyi vagyok, most a szerszámos helyiség alját szeretném padlókiegyenlíteni, majd betonfestékkel lefesteni. A rossz minőségű beton az évek múltával porlik és a sűrűn használt helyeken a kavicsszemcsék is kilátszanak. Mindent értek a folyamatból, kivéve: kb. mennyit keverjek be egyszerre, amit ki is öntök? Elég folyamatosan félzsáknyit bekeverni, kiönteni, elteríteni, majd a következőt folyamatosan? Kg-ként mennyi víz kell? Nagyon vékony rétegre van szükség és szépnek sem kell lennie. Nagyon köszönöm a választ.

Gábor
Gábor
4 éve

Kedves 2jepetto!

Nemrég vásárolt házban valószínűleg az előző tulaj által lerakott laminált padló recseg. Látszik, és egyre jobban, hogy behajlik. Ez egy előszoba helyiség, de egybe van parkettázva az innen nyíló szobákkal. Ebben az esetben minden helyiségben fel kell szedni a padlót, és a kiegyenlítőzést minegyik helyiségben meg kell csinálni? A többi szobában nincs/nagyon minimális recsegés van, az is csak kis területen.

Sápi Jánosné
Sápi Jánosné
4 éve

Szia
Nagyon köszi a tippeket hasznosnak találom.
Nekem az a kérdésem lenne hogy ha a meglévő régi hajó padlóra szeretnék laminált parkettát rakni akkor elég az ajzat kiegyenlítő?
Válaszod előre is köszönöm

péter
péter
4 éve

sziasztok, ajzat kiegyenlítés előtt állok, mindent átvettem köszi a sok infót. Egy kérdésem lenne, ajzat kiegyenlítés után szeretném a felületet kezelni, hogy ha parkettát teszek rá akkor ne porosodjon, nem szeretném, hogy a fólia alól por szálljon fel. Mivel lehet pormentesíteni az ajzat kiegyenlítő felületét? kell egyáltalán?

Gondy Béla
Gondy Béla
4 éve

Tisztelt Cikkíró!
Sokat segített a leírás. Egy kérdést azonban szeretnék feltenni. Húsz m2_es műhelyemnek nyers beton aljzata van meglehetősen érdes felülettel. Ezért szinte lehetetlen tisztán tartani. A kérdésem arra vonatkozik, hogy egy aljzatkiegyenlítő réteggel ezen a problémán lehet _e segíteni, további burkolat alkalmazása nélkül? Azaz lehet _e járófelületnek használni az aljzatkiegyenlítővel kezelt felületet?
Előre is megköszönve válaszát és esetleges tanácsát
Tisztelettel
Gondy Béla

váradi istván
váradi istván
4 éve

üdvözlöm a szoiba közepén van egy 4cm-mély teknönek mondott gödör lehet e aljzat kiegyelitőövel ilyen vastagságban önteni.

Orsi
Orsi
4 éve

Sziasztok!
1. emeleti lakásban kibontottuk a beépített szekrényt és a mögötte lévő falat, azért, hogy a két hosszú szobából csináljunk két kisebbet. Közöttük egy nappali lenne összenyitva a folyosóval, laminált parkettával burkolva.
A bontás után kiderült, hogy a három helyiség padlója különböző magasságban van. A folyosó, ami padlólappal volt burkolva 3 cm-rel magasabban volt, így felvertük a padlólapot is. Alatta találtunk egy rész porladó, repedezett betont és egy rész… valamit, ami szerintem csemperagasztó. Gondolom az előző tulajdonos is szembesült a porladó betonnal, valamennyit ki is szedett és azt a lyukat öntötte ki csemperagasztóval.
A kérdésem az lenne, hogy mindenképpen ki kell-e szedni a porladó betont, vagy van rá esetleg valami megoldás? A csemperagasztó nem működne ebben az esetben is? A padlólappal, amit felszedtünk nem volt semmi gond, nem mozgott.
Igazság szerint, már nagyon elegem van a bontásból, a sittes zsákokból és azok lecipeléséből az első emeletről.
Csak a bontást csináltuk mi, a szakmunkát szakember fogja csinálni és ő azt mondja, padlóponnal fogja kiönteni.

Köszönöm a segítséget!

Tóth Gábor
Tóth Gábor
4 éve

Tisztelt Cikkíró!

Panellakásban beépített szekrény helyét szeretném aljzat kiegyenlíteni. Kb 2 m2 –es területről lenne szó és 10mm vastagságról. Mivel ez egy sarok szekrény volt attól félek az illesztéseknél lefolyhat az anyag az alattunk lakóhoz. Szemmel látható rések, repedések nincsennek a hajlatokban. Kérdésem az lenne, hogy tudok-e valamit tenni azért, hogy elkerüljem ezt a problémát? Esetleg alkalmazzak valamilyen szalagot, tömítést ezen hajlatokban? Vagy olyan kis mennyiségű anyagról beszélünk, hogy nem áll fent ez a veszély, így öntsem bátran? Esetleg keverjem az anyagot kevésbé „hígra”? (természetesen a termékgyártó tanácsainak megfelelve)

Válaszában bízva,
Köszönöm a segítségét,

Üdvözlettel: TG

Győrik András
Győrik András
4 éve

Tiszteletem!

2,8 m x 1,5 m helyiség esetében Baumit Nivello Duo önterülő alkalmazása esetében, 1 cm rétegvastagság mellett kell-e dilatációs szalagot alkalmazni? Köszönöm!

Eszter
Eszter
4 éve

Szia!
Az egyik szobában volna szükség aljzatkiegyenlítésre,a probléma a következő:
Fantasztikus szakemberek nem lettek ellenőrizve munkájuk során,így a szoba padlóját itt-ott vékonyabb deszkával oldották meg. Sajnos visszahívva,számonkérve nem lettek a szakik,és került rá egy laminált padló is. A mélyebb részeknél próbáltuk a szintkülönbséget a laminált padló alá használatos alátét többszörözésével megoldani,de egy idő után -várhatóan- elkezdett egyre jobban nyikorogni a padló.Ezt szeretnénk rendbetenni úgy,hogy jó is legyen,de a gatyánk ne menjen rá. A szintkülönbségek nagyok (pontosan nem tudom,nem láttam) ,ha a későbbiekben csak padlószőnyeg kerül rá,az sem baj. Annyit még mindenképpen megemlítenék,hogy ennek és a másik szobának a szintkülönbsége 1,5-2cm, tehát ha ez a különbség is eltűnne,nyilván az sem lenne baj,de nem feltétel.
Köszönöm a választ előre is,
Üdv.: Eszter

Kovács László
Kovács László
4 éve

Üdv. Egy garázs betonját szeretném leönteni aljzatkiegyenlítővel, de utána nem szeretnék rá más burkolatot. A lényeg az lenne, hogy könnyebben takarítható legyen, és ne porozzon. Ez megoldható? Mennyire tartós megoldás ez, hiszen egy kocsi súlyának lenne kitéve? Köszi

Benjamin
Benjamin
4 éve

Hello! van egy fahaz aminek az alja osblap rajta linoleum,
ha erre ontok aljzatkiegyenlitot es az osb meg fagerendak mozogni kezdenek a hideg-meleg valtozastol nem fog feltoredezni az aljzatkiegyenlito?

Gábor
Gábor
4 éve

Kedves Károly,

Garázst szeretnék aljzatkiegyenlítővel kiönteni. Az alap betonon már van egy réteg padlopon aljzatkiegyenlítő csak olyan jól sikerült a " kedves szakiknak" , hogy több helyen már fel is jött. Ezért szeretnék még egy réteget kiönteni. A kérdés, hogy az LB-KNAUF NIVOPLUS FLEX jó megoldás erre és alapozónak LB-KNAUF ESTRICHGRUND ?

Előre is köszi a választ.

Gabor
Gabor
4 éve

Sziasztok,
Mitől függ, hogy egy aljzakiegyenlito alkalmas e padlofutesre is?
Praktibau termek leírásában nem szerepel, h igen… de számos műszaki paramétere megegyezik az erre ajánlott termékekevel…

Köszi

Gabor
Gabor
4 éve

Sziasztok,
Mitől függ, hogy egy aljzakiegyenlito alkalmas e padlofutesre is?
Praktibau termek leírásában nem szerepel, h igen… de számos műszaki paramétere megegyezik az erre ajánlott termékekevel…

Köszi

Hitt József
Hitt József
4 éve

Üdvözlöm!!
Az lenne a kérdésem hogy régi parketára aminek nutja van arra lehet használni ajzatkiegyenlitöt ?kb 2-5 centi a külömbség meg recseg is elég rendesen.

Üdv: Józsi

István
István
4 éve

Üdvözlöm!
Köszönöm a leírást, hasznos volt!
Az lenne a kérdésem, hogy az aljzatkifgyenlítő lehet önnáló járófelület?
Egy pince helyiség beton aljzatát szeretném, simává és porózus mentessé tenni, amiből kamra lenne, hogy takarítható felmosható legyen, de most burkolni nem szeretném.
Köszönöm válaszát!
Üd .
István

Juci
Juci
4 éve

Kedves Jepetto, sajnos nalunk is elrontottak az aljzatkiegyenlitest – 1.5 meteres vonalzoval 5 mm kulunbsegek vannak. Szalagparkettat rakattunk, ami szerencsere visszaszedheto. Kerdesem hogy a padloponra lehet padlopont onteni ? Hogyan tapad a regihez az uj padlopon? Kell tapadohid koze? Regi parkettara tortent a padlokiegyenlites speci kienyenlitovel, Fiberplan, ami parkettata alkalmas. Ugyanazt a kiegyenlot kell hasznalnunk ? Koszonom szepen !

Juci
Juci
Reply to  2jepetto
3 éve

Kedves Jepetto, kijavitottak a padloponozast, halo nem kerul beepitesre. A regi parkettara kerult anno specialis aljazatkoegyenlito, most alapozas utan egy masik aljzatkiegyenlito ment ra, baumit nivello quatro. Lehet abbol kesobb gond hogy mas padlokigyenlito kerult felhordasra ? Koszonom szepen !

Juci
Juci
Reply to  Juci
3 éve

Kedves Jepetto, gondolom elkerulte figyelmedet a kerdesem. Az okozhat-e gondot hogy ketfele aljazkiegyenlito lett egymas utan ontve, a masodik ontes elott alapozo lett felhordva. A masik kerdesem hogy a padloponon teljes szaradas utan lattam nagyon vekony hajszalrepedest. Ebbol lehet kesobb problema ? Koszonom !

Tibor
Tibor
4 éve

Üdvözletem.
Tetszik a cikk, jól leírja a buktatókat.
Nekem viszont olyan kérdésem lenne, hogy a szobában amit szeretnék aljzatkiegyenlítőzni (később laminált parkettát letenni) már megvannak a gipszkarton falak, és hogy lehet e így csinálni? Vagy a gipszkarton alja "elázik" e az aljazatkiegyenlítőtől, vagy tehetek e oda valamiféle szalagot körbe, hogy megvédjem a gipszkartont és mögötte a szigetelést. A talaj most csiszolt beton és linóleum volt rajta eddig az előző tulajnál.
Előre is köszönöm a segítséget.
Tisztelettel: Tibor

Tibor
Tibor
Reply to  Tibor
3 éve

Üdvözletem.
Lehet csak elkerülte a figyelmüket a kérdésem, ezért kérem mégegyszer, ha tudnak válaszoljanak a kérdésemre.
Köszönöm szépen előre is
Üdvözlettel Tibor

Such Anna
Such Anna
3 éve

Kérdésem lenne! Kérhetek telefonszámot?

Andor Agócs
Andor Agócs
3 éve

Sziasztok! Kérdésem az lenne, hogy húzhatok-e még 1 réteget a már megszáradt Ceresit Padlopon CN 72 rétegre?
Túl óvatos voltam és még nincs meg a vízszint .
Válaszotok előre is köszönöm:
Agócs Andor

Alekszandr Górász
Alekszandr Górász
3 éve

Panel lakás 5 emelet.
Nem fog átfolyni a szomszéghóz?
Nem kell elöször CERESIT CR65 – VÍZZÁRÓ CEMENTHABARCSal lefedni?

© Copyright 2017