• 1379
  • 0

Mennyire mérgező a laminált padló?

Az életünk egy meghatározó részét töltjük otthon, szóval nem is kérdés, hogy a beltéri levegő fontosságáról beszélni kell. Az, hogy kintről káros anyagokat engedünk a lakásba sajnos már nyilvánvaló, de a cikk végére látni és érteni fogod, hogy a laminált padló is rontja a beltéri levegő minőségét, ahogy sok más is egy lakásban, de nem mindegy, hogy mennyire.

Több mint 100 cikk született már a kezem által a melegburkolatokról, fa padlókról, de a károsanyag kibocsátásukról még sosem írtam. Épp itt az ideje, hogy ezt a témát körbejárjam.  Ez most egy hardcore cikk lesz. Nekem legalább is. Akit nem érdekel a melamin, alimiminium-oxid, a formaldehid és más finomság annak ez a cikk nem lesz meghatározó élmény. Ez a cikk egy több hetes kutatás, anyaggyűjtés, és értelmezést követően született. Ha ezt a cikket olvasod, akkor te szerencsésebb vagy nálam, mert ezt a kutatómunkát megúsztad.

Nem biztos, hogy tökéletes lesz, nem vagyok kémikus, így lehet néha valamit rosszul következtetek, de szerintem az alapigazságok rendben lesznek. A források legalább is ezt igazolják.

Kezdhetjük?

3-4 nap eltelt a bekezdés megírása alatt, és mostanra sikerült eljutni oda, hogy nagyjából meg tudjam határozni a laminált padlóban lévő anyagokat és arányukat. Azért csak nagyjából, mert ha nem is annyira féltve őrzött titok ez, mint a Coca-Cola receptje, vagy a sanders ezredes féle fűszerek, azért üzleti érdekből nem is hozzák teljes nyilvánosságra.

Milyen kémiai anyagokat tartalmaz a laminált padló, amiről beszélni kell?

A laminált padló rétegelt, szendvics szerkezetű. Ha ez nem tudod, mit jelent, érdemes elolvasnod a laminált padlót bemutató részletes cikkünket. Lényegében minden laminált padlót 3 fontos részre lehet osztani:

Fedőréteg(ek): Itt van a koptatóréteg, és a nyomtatott dekorréteg. A felső koptatóréteget melamin és uretán alkotja, de a fedőréteg tartalmaz(hat) aluminium-oxidot is.

Hordozóréteg (HDF): A hordozórétegét döntő többségében (75-85%) fa alkotja, ami természetes eredetű formaldehidet tartalmaz. A fa nedvességtartalma miatt vizet is tartalmaz, továbbá karbamid-formaldehidet (10-13%), paraffint (4-5%), ammóniát. A jobb víz tűrés végett egyéb anyagokat is tartalmazhat még a laminált padló. Találkoztunk még akár polisztorollal is, de ez már sokkal gyártásspecifikusabb annál, hogy általánosságban lehessen róla írni.

Alsó réteg: Tartalmaz(hat) nagy sűrűségű polietilént esetleg polisztirolhabot, néha még melamin réteget is.

Ahhoz képest, hogy egy fa padlóról van szó, láthatjuk, hogy elég sok járulékos dolgot kapunk mellé. Egyes kifejezések ismerősen csengenek, mások meg ijesztőnek tűnhetnek. Megnyugtatásképpen előre megjegyzem, hogy a cikk végkimenetele nem lesz ennyire elkeserítő, mint ahogy most annak tűnik. Van miért tovább olvasni, és nem kell a laminált padlóról rögtön, ennyi után lemondani.

Mennyire károsak az előbb felsorolt anyagok?

Aluminium-oxid: Alumínium égetésével, illetve alumínium-hidroxid magas hőmérsékletre hevítésével állítják elő, de természetes formában ásványként is megtalálható. Ilyen a rubin és a zafír is. A gyémánt után a második legkeményebb anyag. Az alumínium-oxidot finom porrá őrlik, amelyet adalékként használnak vízbázisú uretán bevonatok előállításához. Ez adja a laminált padló magas kopásállóságát, valamint foltállóságát. Az aluminium nagy mennyiségben a szervezetbe jutva kimondottan káros, de szilárd állapotban nem tud problémát okozni. Goldoljunk csak a 0,33-as aludobozos italokra. Mivel a laminált padló nem lesz felcsiszolva, így az aluminium-oxid nem is fog tudni a levegőbe jutni. Arra kell odafigyelni, hogy ha elhasználódott legyen lecserélve. Érdekesség képpen megjegyzem, hogy az aluminium-oxid előállítás mellékterméke az a bizonyos vörösiszap, ami nekünk magyaroknak különösen ismerősen csenghet a 2010-es ajkai vörösiszap-katasztrófa miatt. De összességében elmondható, hogy az auminium-oxid káros következményétől nem kell tartani.

Melamin: Ne téveszd össze az emberi testben lévő melaninnel. A melamin és a formaldehid reakciójaként létrejövő gyanta egy hőre keményedő műanyag, ami nagyon jól megtapad más műanyag felületeken. Ez lényegében a laminátum a padlón. Tekercsben olyan, mint egy könnyen téphető zsírpapír. Hő és nyomás együttesével kerül ez a melamin réteg a dekorrétegre. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség állásfoglalása szerint lehetséges rákkeltő anyag, de nem tudták annyira bizonyítani ezt, hogy a WHO rákkeltő anyagok közé sorolja. Viszont ennek az anyagnak inkább élelmiszerekkel közvetlenül érintkező csomagolóanyagoknál, edényeknél van jelentősége, ahol valamilyen kioldódás útján be is tudjuk vinni a szervezetünkbe, illetve közvetlenül a gyártásban dolgozókat érintheti. Laminált padlónál a melamin kioldódásra semmi esély nincs. Szóval bár nem örömhír, hogy a laminált padlón melamin van, de önmagában nem kockázatos. Azt viszont nem tudom, és információt sem találtam arra vonatkozóan, hogy az egyéb anyagok kölcsönhatásaként végül bocsát e ki magából illékony szerves vegyületet. Mivel a kémia trükkös tudomány, gyanítom, hogy játszhat ebben szerepet.

Uretán: Ez az anyag nem egy könnyű eset. Ha jól végeztem a házi feladatot, akkor az uretán három különböző anyagot is jelenthet: etil-karbamát, karbamát vagy poliuretán. Az etil-karbamát természetben előforduló vegyület, ami élelmiszerekben is megtalálható, a karbamát korábban a gyógyászatban volt használatos, míg a poliuretán az építőipari anyagoknál gyakran használt összetevőként jelenik meg. Így valószínűleg poliuretánról lehet szó a laminált padló esetén. Az aluminíum-oxiddal együtt alkotnak bevonatot.

Paraffin: A paraffint használják gyertya készítésére, gyógyászati termékekben, kenőanyagként gépeknél, kozmetikai termékekben. Az, hogy belsőleg alkalmazható gyógyászati termékekben is megtalálható, ami elég szigorúan szabályozott ipar, mindenképpen megnyugtató. Nem érzem szükségét, hogy a paraffin egészségügyi kockázatát érdemben le kellene kutatnom, de olvastam egy dél-kóreai tanulmányt, amely szerint a laminált padlóból egy zártkamrás mérés során toluol, etil-benzol, xilol illékony szerves vegyületek kerültek a levegőbe. Toluol és benzol a paraffinviasz olvadásakor keletkezik. Dél-Kóreában a laminált padló egyébként egy népszerű burkolat, és mivel sokat ülnek a padlón, illetve a matracukat közvetlen a padlóra rakva alszanak, a szöüli egyetem végzett egy igen hasznos kutatást a laminált padlók illékony szerves vegyületének kipárolgásával kapcsolatban, amire még fogok hivatkozni. De egészében ittis elolvasható. A paraffinnal jellemzően a HDF víztűrő képességét javították, de arra is láttam példát, hogy az élek melaminbevonatával érték azt el.

Formaldehid: A legkockázatosabb anyag a formaldehid. Szobahőmérsékleten színtelen, kellemetlen, csípős szagú gáz. Fenol, karbamid vagy melamin jelenlétében erős gyanta keletkezik belőle. A fa örleményt lényegében az így kapott műgyantával ragasztják össze. A laminált padlóban található formaldehid szobahőmérsékleten a magas gőznyomás miatt gáz formájában a levegőbe kerül. Ezt a folyamatot outgassingnak (magyarul elgázosodásnak) hívják. Ez az elgázosodás a magasabb hőmérséklet és a páratartalom mellett felgyorsul.

A formaldehiddel alapvetően nem lenne baj. A természetben is megtalálható: növényekben, zöldségekben, gyümölcsökben, sőt bizonyos szinten bennünk emberekben is ott van. Sajnos a levegőben is jelen van, hiszen összetevője a szmognak. Csak míg szabadban ritkán tud magas felgyülemleni, a szintetikusan előállított formaldehid-tartalmú (építőipari) termékek nem tudnak magas koncentrációban elgázosodást okozni, addig ez beltéren már sokkal nagyobb kockázatot jelent.

Az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Hivatala 2004-ben emberi rákkeltő hatású anyaggá minősítette a formaldehidet.

A laminált padló formaldehid tartalma valóban mérgező? A laminált padló akkor rákkeltő?

A 2009-es szöüli vizsgálat is megerősítette azt, amit már több helyen is olvashattam. A laminált padló formaldehid kibocsátása a felhasználást követő első napokban a legjelentősebb. Ez a kipárolgás, elgázosodás magasabb hőmérséklet és páratartalom mellett felgyorsítható. Ezekből az információkból például jól ki tudjuk következtetni, hogy milyen óvintézkedéseket tudunk tenni annak érdekében, hogy károsanagy okozta kibocsátásokat csökkentsük. A padló aklimatizálódását rendszeres szellőztetés mellett végezzük, a lerakás alatt és után is figyeljünk erre. Ha van padlófűtés már a lerakás után kezdjük felmelegíteni, végezzünk egy próbát, és ha tehetjük ne költözzünk be azonnal, hanem várjunk azzal akár egy hetet is.

formaldehid emisszió

Formaldehid emisszió időbeli alakulása különböző hőmérséklet mellett padlófűtésen.

Természetesen van választási lehetőségünk is, hogy mennyi formaldehiddel szeretnénk együtt élni otthon, ha laminált padlót választunk. A laminált padló károsanyag kibocsátásának mérésére vannak kötelező és nem kötelező szabványok.  Az egyik ilyen kötelező szabvány az  EN 717-1, ami a fapanelek formaldehid kibocsátását mérik, és e szerint sorolják osztályokba. Nagyon leegyszerűsítve ilyenkor a laminált padlót egy meghatározott méretű kamrába teszik, majd állandó hőmérséklet (23C) és páratartalom (45%) mellett 28 napig mérik a levegő formaldehid koncentrációját. Ez alapján sorolják a fapaneleket kategóriákba.

E1: 0,124mg/m3 (0.1ppm) alatti a formaldehid kibocsátás
E2: 0,124mg/m3 (0.1ppm) feletti a formaldehid kibocsátás

Sajnos ennek a szabványnak nagy hátránya, hogy mindössze két osztályból áll. Az Európai Bizottság a beltéri levegő formaldehidtartalmának határértékét 0.8ppm-ben határozta meg. Egy 0.1ppm-es laminált padló a beltéri levegő formaldehid tartalmának 12,5%-t is ki tudja tenni. A Kaindl gyártó cég laminált padlói E1 osztályba kerültek, méréseik azt mutatják, hogy a határérték közel 10-ed részét bocsátják csak ki termékeik. Ez a szabvány így érzésem szerint bár jó célt szolgál, lehetne kicsit részletesebb az osztályozási rendszere.

A formaldehid szagküszöb értéke 0,5-0.8PPM. A különösen érzékeny orrú emberek akár a 0.1PPM formaldehid koncentrációt is érzékelhetik, viszont állítólag ez a szint még semmilyen káros hatást nem hordoz magában.

Arra a kérdésre hogy a különböző fordaldehid koncentráció, milyen egészségügyi kockázatokat jelent az EU ezzel kapcsolatos kiadványa részletes válasszal szolgálhat, ami itt elérhető. Az orr és torokirritáció jelentkezhet 0.1 – 3.1 mg/m3 értékeknél, 0.6 – 1.2 mg/m3-nél szemirritáció, 2.4 mg/m3-nél fejfájás, 3.7 mg/m3-től csökkentett tüdőfunkciók, 12-25 mg/m3 mellett erős könnyezés, 37-60 mg/m3 esetén tüdőödéma, tüdőgyulladás, életveszély, majd 60 mg/m3 felett halálossá válik a formaldehid koncentráció.

(Ökölszám: A mg/m3 0.8-al való szorzásával megkapjuk, hogy 20C fok mellett ez milyen PPM értéket jelent. Ez nem pontos átváltás, de iránymutatásnak remek kiindulószám.)

Egy E1 besorolású laminált padló formaldehid kibocsátása valamennyire megnyugtató, de jogos ha ettől még nem dőlünk hátra, hiszen egy lakásfelújítás során számos anyag bocsát ki még magából illékony szerves vegyületet, így ezek szintjének minimalizálására érdemes törekedni.

Arra mindenképpen vissza kell utalnom, hogy az EN 717 szabvány E1 osztályba sorolt laminált padlók formaldehid kibocsátásai között is nagy eltérések lehetnek. A Kaindl, Pergo, Qiuck Step laminált padlók az E1 szint közel 10-ed részét bocsájtják ki.

A másik baj az EN 717 szabvánnyal, hogy ez csak a formaldehiddel foglalkozik, míg korábban már szó volt arról, hogy a laminált padlóból számtalan károsanyag kerülhet a legevőből. Szerencsére itt sem vagyunk magunkra hagyva, mert ha valakinek nem elég az EN 717 szabvány, nem elégszik meg csak azzal, amit a formaldenid kibocsátásra. Van egy francia szabvány, ami a fapanelek károsanyagkibocsátását vizsgálja, és osztályozza. Úgy tudom, hogy ez már nem kötelező szabvány, így a gyártól maguk döntik el, hogy alávetik-e a padlójukat ennek vagy sem.

Hogy ez megtörént-e vagy sem azt a EMISSIONS DANS L’AIR INTÉRIEUR címke megléte fogja bizonyítani, illetve nyilván  a jegyzőkönyv is.

EMISSIONS DANS L’AIR INTÉRIEUR címke:

károsanyag kibocsátás címke

A kibocsátási osztályok határértékei az összes VOC-kibocsátásra, valamint 10 egyedi anyag értékelésére vonatkoznak (μg/m 3 ):

Anyag/kibocsátási osztály
A+ A B C
Formaldehid < 10 < 60 < 120 > 120
Acetaldehid < 200 <300 < 400 > 400
Toluol <300 < 450 < 600 > 600
Tetraklóretén < 250 <350 < 500 > 500
Xilol < 200 <300 < 400 > 400
1,2,4-trimetil-benzol < 1000 < 1500  < 2000 > 2000
1,4-diklór-benzol < 60 < 90 < 120 > 120
Etilbenzol < 750 < 1000 < 1500 > 1500
2-Butoxi-etanol < 1000 < 1500 < 2000 > 2000
Sztirol < 250 <350 < 500 > 500
TVOC < 1000 < 1500 < 2000 > 2000

(Ökölszám: A fenti számokat 1000-el osztva megkapjuk a mg/m3 értéket.)

Az En 717 szabványhoz képest itt sokkal több károsanyagról van szó, ráadásul az itt található legalacsonyabb (C) osztály felel meg az EN717 szabvány legmagasabb osztályának. Az A+ kategóriás laminált padlók 12x kevesebb formaldehidet, és átlagosan fele annyi egyéb illékony szerves vegyületet juttatnak a levegőbe, mint egy laminált padló, ami csak egy C kategóriába esne bele.

Nem kérdés számomra, hogy ezt a szabványt csak azon gyártók fogják bevállalni, és nyilvánosság elé tenni, akik elérik az A+ minősítést, mert egy B-C érték bár már önmagában is jó kategóriát jelent, azért nem a top érték. Ahhoz meg túlkínálat van, hogy egy B-C kategóriáért érdemes legyen pénzt, és energiát feccölni, szerintem.

Milyen laminált padlók rendelkeznek EMISSIONS DANS L’AIR INTÉRIEUR címkével?

Sajnos ez kevésbé örök érvényű igazság, így ne vedd ezt teljesen készpénznek, de jelenleg (2023-ban) ezek a laminált padlók rendelkeznek EMISSIONS DANS L’AIR INTÉRIEUR címkével: Quick-Step, amiről már a vízállóság végett írtunk, és még fogunk is,  a Pergo, a Parador, a Berry Alloc.

Összegzés:

Bízom benne, hogy ez a cikk érthető és emészthető lett. Az én fejem zsong az információktól, igyekeztem tisztán és egyszerűen fogalmazni. A böngészőmben még jelenleg is vagy 28 különböző (forrás) ablak van megnyitva. A lényeg, hogy oda kell figyelni a laminált padló károsanyag kibocsátására. Ebben a faburkolatok közül sajnos nem a legjobb a laminált padló, mert számos illékony szerves vegyületet bocsát ki magából, amit megfelelő gyártótól vásárolva jelentősen lehet csökkenteni.

Tény, hogy a laminált padlót nem ez a cikk emeli piedesztára, a fa burkolatok közül joggal kerül az alsó lépcsőfokok egyikére, főleg ha károsanyag kibocsátásról van szó. De ez a kockázat önmagában nem olyan jelentős. Csak ez is hozzátesz. Hozzátesz ahhoz, hogy a beltéri levegő minősége rosszabb legyen. Hogy a bútorokból, festékekből, lakkokból „kipárolgó” VOC-k szintje a laminált padlóval is magasabb lesz.

Nyilván, ha csak a laminált padlóval kellene otthon számolni, mint potenciális veszélyforrás, akkor ezzel a kérdéssel kevésbé kellene foglalkozni, bőven megteszi az az EN717 szabvány helyettünk a dolgot. De mivel nem így van, én azt javaslom, hogy törekedj arra, hogy a lehető legjobbat ki tudd hozni a laminált padlóból.

Ehhez keresd a már fent is említett EMISSIONS DANS L’AIR INTÉRIEUR címkét. Nézz utána alaposan az adott padlónak. Bár a Kaindl nem rendelkezik A+ címkével, csak az E1-el, de ők is azt írják, hogy az E1 érték 10-ed részét bocsátja ki a padlója. Van egy M1 címke is, ami az EN717 szabványnál szigorúbb, de számításaim szerint a A+ felső kategóriájánál lazább. Ebben is meg lehet már bízni.

 

m1 címke

Az Emission class for building material címke küszöbértékei:

Kritériumok / Osztályozás M1 (mg/m 2 óra) M2 (mg/m 2 óra)
TVOC (a vegyületek legalább 70%-át meg kell jelölni) < 0,2 < 0,4
VOC (μg/m 3 ) ≤ EU-LCI ≤ EU-LCI
Formaldehid (HCOH) < 0,05 < 0,125
Ammónia (NH 3 ) < 0,03 < 0,06
A vegyületek kibocsátása ( az 1272/2008/EK rendelet* VI. mellékletében az 1A vagy 1B kategóriába tartozó CMR * (mg/m 3 ) <0,001 < 0,001
Szag ** nincs szaga nincs szaga

(Ezt a táblázatot mg/m2h mértékegységgel adták meg, sajnos nem olyan könnyen összehasonlítható a feljebb lévő táblázattal.)

Egy szó mint száz, ha a legkevesebb károsanyag kibocsátást eredményező burkolatot szeretnéd otthonra, akkor elsőkörben tömörfa padlóban gondolkozz, amit valamilyen természetes eredetű, alacsony VOC kibocsátású anyaggal kezelnek felül, vagy ha laminált padlóra is esik a választásod, akkor keresd az A+ kategóriás címkével ellátott modelleket, de még jó az M1 besorolás is. De mivel az E1 szabványérték sajnos elég széles skálát jelent és tényleg csak a formaldehid emissziót méri ez egy olyan mutatószám lesz, amivel feltehetően minden európai termék rendelkezik.

Ebben a cikkben most nem tértem azokra a környezetbarát minősítési rendszerekre, címkékre, szabványokra, amik bár fontosak a fenntarthatóság érdekében, de nem a beltéri levegő minőségét értékelik, nem arra gyakorolt hatását mérik, mint az FSC, PEFC tanúsítványok.

A Quick Step laminált padlók A+ minősítéssel rendelkeznek, amiket itt végig is tudsz böngészni.

Én most elmentem kiszellőztetni a fejemet! Szellőztess te is! Nem csak most, hanem rendszeresen. 🙂

TUDOD MÁR HOL VESZEL PADLÓBURKOLATOT?

(Vigyázz, szakmai elhivatottságot nem mindenhol kapsz)

Tőlünk minden segítséget megkapsz, hogy ki tudd választani az álmaid parkettáját, padlóját otthonodba, de mi nem árulunk parkettákat, padlókat. Ha szeretnél olyan helyen padlót, parkettát vásárolni, ahol hozzánk hasonló szenvedéllyel, tőlünk megszokott szakmai alázattal szolgálnak ki, Megtaláltuk azt az üzletünket, ahol hozzánk hasonló szenvedéllyel, és szaktudással találkozhatsz.

 

Nézz be online a kínálatba
 

Ha Zuglóban jársz nézz be az IPS-be, alig 5 percre vannak az Örs vezért téri IKEÁ-tól. Tényleg vizálló laminált padlótól, prémium LVT-n át, I. osztályú svédpadlóig igen széles a választék. Induló középkategóriától felfelé több 100 laminált padlót fogsz találni. 🙂

parketta üzletpartnerünk

Miért az IPS?

Bérelhető eszközpark parkettázáshoz

(Ha magad parkettáznál, béreld ki a profi eszközparkunkat.)

Minden eszközt megkapsz tőlünk, sőt rengeteg hasznos tudást is, hogy olyan minőségben, olyan profizmussal tudd lerakni a laminált padlót, lvt-t, vagy más úsztatott (klikkes) padlót, amit talán nem is nézel most ki magadból.

(Több mint 15 különböző eszköz, amik a kezed alá fognak dolgozni.)

 

ÉRDEKEL?

 

TOVÁBB

INSPIRÁCIÓS ATOMBOMBAŐRÜLTEKNEK, MINT ÉN

(22.000.000 kép szobára, színre, méretre, stílusra, költségre szűréssel)

Imádsz inspirálódni, képes vagy órákig ötleteket keresve képeket nézni, de a Google képkeresőjébe nem tudsz úgy keresni, hogy jó találatokat adjon ki? NEM IS KELL!

Facebook, Google képkereső, Pinterest.. Sokkal jobb lesz, amit mutatni fogok. A kedvenc eszközöm, és sosem volt inspirációs gondom. A sírba akartam vinni magammal, de inkább kiadom. Több mint 22 millió inspirációs kép! Biztos fogsz tudni úgy szűrni, hogy megtaláld álmaid inspirációját legyen szó egy hálószobáról, konyháról, nappaliról vagy akár mosókonyháról.

(19 féle helyiségre nappalitól a mosókonyháig, több féle színre, stílusra, méretre, költségvetésre is tudsz szűrni. Egy inspirációs atombomba, mert elsöpri az egyhangúságot, és tele leszel ötlettel inspirációval már 1-2 perc után.)

 

HOVÁ KÜLDJEM A LINKET?

 


PARKETTÁT VENNÉL?

Gyere partnerüzletünkbe, az IPS-be, mert ott nemcsak hogy a szakcikkeink kötelező olvasmányok, de szívvel dolgoznak azon, hogy te trendi lenyűgöző padlót tudj venni akár laminált akár tömörfa mellett voksolsz. Nem fogsz csalódni!

Hol találod?

MAGAD PARKETTÁZNÁL?

Bérelj tőlünk profi eszközöket a lerakáshoz. Ezzel az eszközparkkal a lehető legjobb énedet fogod tudni kihozni magadból, és a végén lesz egy szuper padlód, amire büszke lehetsz.

DIY ESZKÖZÖK

KALKULÁTOROK

Mennyibe kerül a parkettázás? Mennyi vágási veszteséggel kell számolni? Használd kalkulátorainkat DÍJMENTESEN!

KALKULÁTOROK
MÁSOK OLVASSÁK

Kérdezz! Már 400x írtunk! Jön válasz neked is!

(Ha csak annyit írsz, hogy tetszett a cikk, nekem az is sokat jelent. De ha van kérdésed, akkor azzal mindenképpen keress meg.)

Subscribe
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
© Copyright 2017