Kerüld el a parkettázás legnagyobb pofonjait! Akár 10 perc időráfordítással megmenekülhetsz a parkettázás buktatóinak 80%-tól. Prémium tudástár egyszeri 4990 Ft-ért>>

 • január

  23

  2019
 • 3471
 • 1

Laminált padló felszedés lépésről lépésre

Nem vált be a lépészaj-csökkentő alátét? Nem lett jól kiöntve az aljzat? Megsérült egy szál a szoba közepén, és ki kell cserélni? Számtalan oka lehet, hogy a lerakott laminált padlót felszedéséről kell gondoskodni. A helyzet, hogy felszedni a laminált padlót könnyebb, mint lerakni, és csak egy helyen lehet igazán elrontani. Viszont, ha ott hibázik az ember, akkor lehet, hogy ahelyett, hogy 3-4 óra alatt vissza tenné majd a felszedés után, 8-12 órát is szenvedhet vele.

Amikor azt mondom, hogy könnyű, nem árulok zsákbamacskát. A laminált padló lerakásáról készült cikkben (több mint 20.0000 karakter, és még nincs vége), már láthattad, hogy komolyan vesszük, amikor útmutatókat készítünk. Igyekeztünk most is mindent leírni, amivel találkozhatsz, de 12 munkafázisnál nem jutottunk messzebbre.

Vannak köztük pár percesek, és időigényesebbek is, de a 12 egyben azt is jelenti, hogy van vége 🙂 Ha ezt követed nem hibázhatsz.

Kezdjünk neki!

Laminált padló felszedése 12 munkafázisban:

1.) Készíts egy gyors alaprajzot:
Ha egyetlen egyszerű helyiségben kell felszedned a laminált padlót, amit viszonylag rövid időn belül vissza is fogsz tenni, akkor erre a lépésre nem feltétlen van szükséged. Az alaprajz csak biztonság kedvéért kell. Rajzold fel a helyiségek alaprajzát, ahol a laminált padlót fel fogod szedni. Nem kell méretarányos, szép alaprajzot készítened, csak fontos, hogy alakjáról fel tudd ismerni, hogy melyik melyik sarok. Egy-két dolgot fogunk jelölni rajta.

Most gyorsan rajzolj egy egyszerű alaprajzot. Ha megvan, akkor haladj tovább.

2.) Válaszd ki, honnan kezded felszedni a szegőt:
Mielőtt elkezded felszedni a laminált padlót, fel kell szedni a szegőléceket. Ez lesz talán a legmacerásabb, és a legtöbb odafigyelést igénylő munkafolyamat. A laminált padló rögzítés nélkül van lerakva az aljzatra, de a szegőt többféleképpen szokták rögzíteni. A lejellemzőbb, hogy ragasztják, és szögelik. Ennek felszedésekor figyelmesebben kell eljárni, hogy a falat, és a szegőt ne sértsük majd meg.  A szegő felszedését érdemes egy saroknál kezdeni, vagy ott, ahol úgy érzed a legkönnyebb lesz elkezdened, és óramutató járásával megegyező, vagy eltérő, de folyamatos irányba haladni. Ezt a pontot, és az irányt jelöld meg a korábban felrajzolt alaprajzodra. Több helyiség esetén az alaprajzon jelöld meg egy betűvel a helyiséget. Felszedéskor a betűjel+sorszám kombinációval fogjuk megjelölni a szegőket, hogy biztosan minden az eredeti helyére kerüljön vissza.

PL: Nappali (N), Hálószoba (H), Előszoba (E)…stb.

Csak elővigyázatosság, hogy nehogy belekeveredj!

(A szegőnél lesznek hosszabb, akár 2 m-t meghaladó szálak, és rövid, akár 10 cm-nél is kisebbek. A hosszabb szálakat egymás mellé fektetve tárold, a rövideket egy külön szatyorba mellette. Ezeket sajnos nem fogod tudni sorrend szerint egymás mellé, egymásra halmozni, mint majd a lamináltnál fogjuk.)

3.) Akril, fuga megvágása:
Ha a szegélyezésnél korábban szép munkát végeztek, akkor a szegő alul felül ki van fugázva. Felül vélhetően akrillal, alul színes tömítő fugázóval. Előbbit mindenképpen be kell vágni snicerrel. Óvatosan a fal tövénél haladva vágd át az akrillt. A sniccer pengéje menjen be a szegő mögé, hogy biztos teljesen át legyen vágva. Ne kapkodj! Ha gyorsan túl akarsz lenni rajta, és a penge kiszalad a fal mögül, akkor végigvágod a szegő tetejét, amiért majd bosszankodhatsz. (Az alsó tömítő fugázó már engedni fog, bevágás nélkül is, de ha az akrillt felül nem vágod át mindenhol, akkor a szegő felszedésekor valószínű, hogy a festés is jönni fog.)

szegő fuga vágás

4.) Szilikon ragasztó elvágása:
Ha a szegőlécet ragasztották, akkor erre a lépésre mindenképpen szükség van. Egy vékony pengéjű késsel a szegő mögé kell nyúlni óvatosan, és mintha egy karéj kenyeret vágnál le, végig kell vágnod a szegő mögött a szilikon ragasztót. Könnyebb a szegő mögé nyúlni, ha előtte egy spaklival kicsit mögé nyúlsz.

Ha nem tudod, hogy ragasztották/szegelték a szegőt, vagy klipsszel lett feltéve, akkor a következő két dolgot csináld. Első lépésként az akrill megvásága során nézd meg, hogy van-e valahol szög a szegőlécben. Ha klipsszel tették fel, akkor az akrill átvágását követően a szegőt felfelé húzva lehet leemelni a klipszről. A klipsz olyan, mint egy akasztó.

5.) Szegő eltávolítása:
Ha átvágtad a szilikon ragasztót, lehet, hogy már enged is a szegő a falról, de előfordulhat, hogy néhány szög is fogja. Mivel a szegőből nem fogod tudni kihúzni a szöget (amíg falon van semmiképpen), készülj fel, hogy szöggel együtt fog jönni a szegő. Tégy egy spaklit a szegő mögé közvetlenül a szögnél és óvatosan lassú mozdulattal feszítsd ki a szöget. A spakli azért ideális, mert a feszítés ereje a szegő élénél nagy területet ér, és nem fog megsérülni, mintha egy vékony csavarhúzóval feszítgetnéd. A szög engedni fog anélkül, hogy az átszakadna a szegőn.

6.) Sorszámozd a szegőt:
Egyesével számozz meg minden darabot. Ha lehet rögtön azután, hogy leszedted, nehogy egy darab elkeveredjen, mert ezzel a visszarakást teljesen megnehezítheted. A betű, sorszámot természetesen a szegő hátoldalára írd fel, semmiképpen ne a dekorra. Ha több helyiségben is felszeded a szegőt, akkor ne felejtsd el ráírni a helyiség betűjelét is (pl: N-1,H-1). Csak egy apró tanács. A 6-9 számokat alul jelöld meg egy vonallal, nehogy a 6-t 9-nek nézd vagy fordítva.

A leszedett szegőket ideális helyiségenként kötegelve tárolni. Érdemes a hosszú szálakat egy festőszalaggal körbetekerni, a kis darabokat pedig szatyorba tenni.

Ha megvan a szegő kezdhetjük felszedni a laminált padlót.

Folytatás? A laminált padló felszedésének következő 6 lépése csak előfizetőnknek érhető el. Mindössze egyszeri 4990 Ft-ért hozzájuthatsz ezen a cikken felül több segédlethez, útmutatóhoz, segítséget kérhetsz szakértőinktől. Minden segítséget megkapsz, amire a parkettázás során szükséged lehet.

VIDEÓS SEGÉDLETEK, ÚTMUTATÓK, KÖLTSÉG-TERVEZŐK

Ne olyan padlód legyen, amit utálsz

Segédletek, ellenőrző naplók, lépésről lépésre útmutatók, online tanácsadás profi parkettásoktól. Csak néhány dolog, amit 4990 Ft-os egyszeri díj mellett megkapsz tőlünk.  Ne öregedj 5 évet 2 hónap alatt., ne szenvedj több 100.000 Ft-os kárt egy kivitelezési hiba miatt. Ne válassz olyan padlót, ami nem is illik az igényeidhez.

Tartalomjegyzék megnézése

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás

1 HOZZÁSZÓLÁS

 • Zsuzsanna Csak
  2019-02-05, 10:16 VÁLASZ

  Sajnos ugy tunik az aljzatbetont nem jol javitottak nalunk. Ureges erzes van egy darabon, ha raleoralepunk a padlora kb 1 m2-n. De mivel padlofutes van, igy ragasztva van. Ezt is vissza lehet szedni esetleg?

© Copyright 2017

PARKETTÁZZ MAGAD TUDÁSTÁR

Segédletek, ellenőrző naplók, lépésről lépésre útmutatók, online tanácsadás. Csak néhány dolog, amit megkapsz tőlünk. Ne öregedj 5 évet 2 hónap alatt, ne szenvedj több 100.000 Ft-os kárt egy elkerülhető kivitelezési hiba miatt. Légy magabiztos csináld akár magad, csinálja akár egy (szak)ember neked!

Tartalomjegyzék megnézése