A cikk végén számítunk rád! Tudjuk, hogy te az vagy, akiben nem csalódunk! Köszi a 2 perces segítséget>>

 • január

  23

  2019
 • 2060
 • 1

Laminált padló felszedés lépésről lépésre

Nem vált be a lépészaj-csökkentő alátét? Nem lett jól kiöntve az aljzat? Megsérült egy szál a szoba közepén, és ki kell cserélni? Számtalan oka lehet, hogy a lerakott laminált padlót felszedéséről kell gondoskodni. A helyzet, hogy felszedni a laminált padlót könnyebb, mint lerakni, és csak egy helyen lehet igazán elrontani.

Amikor azt mondom, hogy könnyű, nem árulok zsákbamacskát. A laminált padló lerakásáról készült cikkben (több mint 20.0000 karakter, és még nincs vége), már láthattad, hogy komolyan vesszük, amikor útmutatókat készítünk. Igyekeztünk most is mindent leírni, amivel találkozhatsz, de 12 munkafázisnál nem jutottunk messzebbre.

Vannak köztük pár percesek, és időigényesebbek is, de a 12 egyben azt is jelenti, hogy van vége 🙂 Ha ezt követed nem hibázhatsz.

Kezdjünk neki!

Laminált padló felszedése 12 munkafázisban:

1.) Készíts egy gyors alaprajzot:
Ha egyetlen egyszerű helyiségben kell felszedned a laminált padlót, amit viszonylag rövid időn belül vissza is fogsz tenni, akkor erre a lépésre nem feltétlen van szükséged. Az alaprajz csak biztonság kedvéért kell. Rajzold fel a helyiségek alaprajzát. Egy-két dolgot fogunk jelölni rajta.

2.) Válaszd ki, honnan kezded felszedni a szegőt:
Mielőtt elkezded felszedni a laminált padlót, fel kell szedni a szegőléceket. Ez lesz talán a legmacerásabb, és a legtöbb odafigyelést igénylő munkafolyamat. A szegő felszedését érdemes egy saroknál kezdeni, és óramutató járásával megegyező, vagy eltérő, de folyamatos irányba haladni. Ezt a pontot, és az irányt jelöld meg a korábban felrajzolt alaprajzodra. Csak elővigyázatosság, hogy nehogy belekeveredj!

(A szegőnél lesznek hosszabb, akár 2 m-t meghaladó szálak, és rövid, akár 10 cm-nél is kisebbek. A hosszabb szálakat egymás mellé fektetve tárold, a rövideket egy külön szatyorba mellette. Ezeket sajnos nem fogod tudni sorrend szerint egymás mellé, egymásra halmozni, mint majd a lamináltnál fogjuk.)

3.) Akril, fuga megvágása:
Ha a szegélyezésnél korábban szép munkát végeztek, akkor a szegő alul felül ki van fugázva. Felül vélhetően akrillal, alul színes tömítő fugázóval. Előbbit mindenképpen be kell vágni snicerrel. Óvatosan a fal tövénél haladva vágd át az akrillt. (A tömítő fugázó már engedni fog, de ha az akrillt nem vágod át mindenhol, akkor a szegő felszedésekor valószínű, hogy a festés is jönni fog.

4.) Szilikor ragasztó elvágása:
Ha a szegőlécet ragasztották, akkor erre a lépésre mindenképpen szükség van. Egy vékony pengéjű késsel a szegő mögé kell nyúlni óvatosan, és mintha egy karéj kenyeret vágnál le, végig kell vágnod a szegő mögött a szilikon ragasztót. Könnyebb a szegő mögé nyúlni, ha előtte egy spaklival kicsit mögé nyúlsz.

5.) Szegő eltávolítása:
Ha átvágtad a szilikon ragasztót, lehet, hogy már enged is a szegő a falról, de előfordulhat, hogy néhány szög is fogja. Mivel a szegőből nem fogod tudni kihúzni a szöget (amíg falon van semmiképpen), készülj fel, hogy szöggel együtt fog jönni a szegő.

6.) Sorszámozd a szegőt:
Egyesével számozz meg minden darabot. Ha lehet rögtön azután, hogy leszedted, nehogy egy darab elkeveredjen, mert ezzel a visszarakást teljesen megnehezítheted. A betű, sorszámot természetesen a szegő hátoldalára írd fel, semmiképpen ne a dekorra.

7.) Keresd meg a laminált padló lerakási irányát:
Amelyik irányból kezdték el a lerakást, neked ellentétes irányból kell csinálnod a felszedést. Mivel már nincs fennt a szegő ezt viszonylag egyszerű lesz a részedről. Szerencsés esetben az utolsónak rakott sor (elsőként felszedendő) hosszirányba vágva lesz, az első pedig hosszirányban egész szálakból fog állni. Lehet, hogy egy kis beugró be fog kavarni. Az ténylegesen első sor előtt lesz még egy ajtó beugró, ahová bekerül a vékonyabb keskeny szál.

8.) Első sor felszedése:
Az első sor felszedését, ami lerakáskor valójában az utolsó volt, a szabad hosszanti oldal enyhe megdöntésével kezd, hogy a hosszanti illesztés kiugorjon a helyéről. A finom, óvatos mozdulatok fontosak, mert a laminált padló illesztési rendszere érzékeny már 8 mm vastagságnál is.  Persze nem mindegy melyik lappal kezded a sorban. Az utolsó sorban, utolsónak lerakott elem több mint valószínű, hogy az elsőnek lerakott sor első egész szálának ellentétes oldalán lesz. Ha megvan, hogy melyik sort rakták elsőnek, akkor annak lerakási iránya az első egész szállal fog indulni. A visszaszedési irány a másik oldalon lesz.

Az első lap, amit fel kell szedned az lesz, amit utolsónak raktak le. Ez vélhetően az első sor induló egész szálával átlós sarokban lévő lap lesz.Reméljük, hogy nem tágult annyit a padló, hogy az elmenjen a falig, és ne tudj benyúlni, hogy megdöntsd a hosszanti oldalt. Ha tágult, akkor nehezebb lesz a padlóhoz hozzáférni, és valamilyen “Z” elemre szükséged lesz.

9.) Párosítás, sorszámozás:
Ha megvan az első elem, akkor a hátoldalára érdemes ráírni az adott sor számát. (Mivel visszafelé haladsz csökkenő sorba is számozhatod, ahogy azt az ábrán is látod. Az első felszedendő sor annyiban speciális, hogy itt nemcsak rövid oldalon van vágva a sor, hanem hosszanti oldalon is. Ha a falak egyenesek lennének, akkor a köztes elemek sorrendje nem lenne fontos, de mivel szinte biztos, hogy nem derékszögű a fal, a köztes elemeket is érdemes külön számozni (pl: 11/4, 11/3, 11/2, 11/1).

Csak az elsőnek felszedett (utolsónak rakott sorral kell ennyire körültekintőnek lenni a köztes elemekkel), illetve azokkal, amik valamilyen okból kifolyólag még hosszanti vágást tartalmaznak (pl: oszlop körberakása, folyosóra befutás)

Ezeket a sorokat érdemes külön összekötni (pl: tesa szalag), és megjelölni, hogy ez az X. sor (árba szerint: 11. sor) A többi sor már sokkal könnyebb lesz.

A többi sor esetén a két oldalsó közrefogott vágott lapot csak sorszámozni kell, egymásba illeszteni, és egymásra rakva lerakni. Azt is gondolhatod, hogy az egymásra pakolás végett a visszarakáskor követni fogják egymást az elemek, minek sorszámozni őket, de ne hagyd ki, hogy a felszedéskor az összeillesztett kezdő végszálak hátára felírd a sorszámot.

Egyrészt nem tudhatod, hogy valaki véletlenül nem fogja-e feldönteni a szépen egymásra rakott lapokat, másrészt, lesz úgy, hogy a végeken két hosszú (pl: 1db 98 cm, 1 db 110 cm), nem teljesen egész szál lesz, amit szükségtelen egymásba illeszteni, mert túl fog lógni.

10.) Egyenes szálak kötegelése:
A sorokban lévő egyenes szálakat minden további nélkül lehet sorszám nélkül, külön kötegekben egymásra tenni. Hogy az elsőnek rakott sor, első egész egyenes darabját az egész szálak közé teszed, vagy a sorszámozott kezdő-végszál kupacra azt magad döntöd el.

(Érdemes figyelni: Ha van olyan egész szál, aminek a dekorja a használat során időközben sérült, itt vagy ki lehet cserélni, vagy érdemes úgy forgatni, hogy az az adott lap a szoba kevésbé látványos részéhez essen. Például oda, ahol épp bútor lesz.)

11.) A végeredmény:
A helyiségek méretétől függően két fontosabb stócod lesz. Az egyik köteg tartalmazza az egész szálakat válogatás nélkül. A másik sorszámozott, a lerakás haladásának megfelelő sorrendben lévő induló, és záró elemek lapjait.


12.) Alátétek felszedése:
A tekercses alátéteket most már csak fel kell tekerni. Arra érdemes figyelni, hogy, ha olyan tekercs van, aminek a széle formára szabott (pl. ajtó beugró), akkor a másik oldalon kezd el feltekerni, mert amikor majd vissza kell tenni, akkor a szabott vég a tekercs belsejében lesz, és nem biztos, hogy egyértelmű lesz, hogy melyik hová fog kerülni.

(Persze sorszámozhatod is a tekercseket, főleg, ha sok van belőle)

Mennyi időbe fog kerülni felszedni?
Egy 30 m2-es helyiség kipakolás nélkül, egyedül, első tapasztalatszerzéssel maximum fél (munka)napot fog igénybe venni. A szegélyek leszedése lesz kb. 1,5 óra, a laminált padló visszabontása kötegeléssel maximum 2 óra, az alátéteké 5-7 perc. Közben iszol, eszel, vered a mellkasod, hogy milyen ügyes vagy – mert az leszel – még legalább 1 köztes óra. Így kb. 4,5 órád fog rámenni.

Mennyit spórolsz vele?
Ha az ok, amiért a laminált padlót fel kell szedned olyan, amit egyébként parkettás fog kijavítani, akkor ha a felbontást is ő végzi, akkor 30 m2-re ennek a hozzávetőleges munkadíja kb. 10-12.000 Ft lenne. Ezt az összeget tudod megspórolni 30 m2-en, és amibe fog ez kerülni az lezs egyszer 4-4,5 órád, és egy gyenge izomláz. (Feltéve, hogy van a háztartásban sniccer, csavarhúzó) Mert ha ezeket is venni kell, akkor az pár ezer forintot, és a vásárlással eltöltött 1 órát el fogja venni.

Béna volt a cikk?

Ha nem, most ne scrollozz el közönyösen!

Szeretnénk ennél sokkal jobb tartalmakat csinálni. De elakadtunk, melyikbe vágjuk a fejszénket. Segíts választani. Pár kérdés, semmi személyes adat, semmi titkos kémlelés. Csak a válaszok érdekelnek, amik egyébként most is ott vannak a fejedben.

KÖSZI A SEGÍTSÉGET

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás

1 HOZZÁSZÓLÁS

 • Zsuzsanna Csak
  2019-02-05, 10:16 VÁLASZ

  Sajnos ugy tunik az aljzatbetont nem jol javitottak nalunk. Ureges erzes van egy darabon, ha raleoralepunk a padlora kb 1 m2-n. De mivel padlofutes van, igy ragasztva van. Ezt is vissza lehet szedni esetleg?

© Copyright 2017

SZERESS MINKET A FACEBOOKON IS: