Vigyázz! Nem minden vízálló laminált padló való fürdőszobába. Arra figyelj, amire senki

2009-ben írtunk először a vízálló fa melegburkolatokról, hogy a laminált padló fürdőszobába megállja-e a helyét. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, de alapvetően nem mondhatjuk, hogy ezen a területen hatalmas forradalom történt volna. Eltelt 14 év, és bár történtek technológiai újítások, megjelentek új melegburkolatok mint az LVT, SPC, amikről még lesz szó, de a vízálló laminált padló témában komolyabb előrelépés nem történt, és valószínűleg már nem is fog.

Ez nem feltétlen rossz hír. A laminált padló vízállóság tekintetében elérte a maximumot, és a megjelent alternatívák mellett, mint az SPC, LVT nem igazán van még értelme véleményem szerint a laminált padlónak a vízzel szembeni ellenállóságán további komoly erőfeszítéseket tenni. Hiszen egy dolog állandó marad. A fa az fa. És amíg a fa fa, addig az mindig valamilyen szinten reakcióba fog lépni a vízzel. Kivéve, ha kiveszünk belőle minden „életet”, amit ha úgy vesszük az SPC, LVT padlókkal már a gyártók megtettek.

Mennyire vízálló ma egy laminált padló? Rakható-e laminált padló fürdőszobába?

Elkezdhetnénk az elejétől, de rögtön akadályba is ütköznénk? Mit is jelent a vízálló laminált padló? Hogyan mérjük a vízállóságot alapvetően? Vannak olyan fogalmaink is mint a vízhatlan, vízlepergető, a nedvességtűrő, és a vízálló. Az angolban használják a water resistant kifejezést, ami magyarul vízzel szembeni ellenállóságot jelent, ami egy sokkal szerencsésebb kifejezés, mint a vízálló.

Sajnos nem sikerült pontos fogalommeghatározást találnom, hogy ezek a kifejezések pontosan mit is jelentenek klasszikusan elsősorban az építőiparban, aztán szűkebb értelemben a laminált padló esetében. Több órás kutatómunka után még a mesterséges inteligenciát is segítségül hívtam, de hiába. A fogalmak nála is totálisan keveredtek. Egyik ugyanazt jelentette, mint a másik. Markáns különbség nélkül. Pedig nem mindegy, hogy valami vízálló, vagy csak vízlepergető, vagy esetleg nedvességtűrő. Ha fürdőszobába laminált padlót tervez az ember, ezek igen is fontos kérdések.

vízálló laminált padló

Az egyetlen tényszerű, egzakt infó amit találtam az a ISO 24336:2005 szabvány, amivel jelenleg a laminált padló „vízállóságát” mérik. Több padló technikai adatlapját átnézve kb 18-20% a szokásos érték. Csak nagyon röviden ejtsünk pár szót erről a vízállósági tesztről, ami valójában egy duzzadási teszt.

Több 15×5 cm-es laminált padló darabot – megtisztítva az extra alsó rétegtől – 50mm-nyi 20 fokos vízbe mártják 24 órára 23-25 fokos léghőmérséklet és 50-55% relatív páratartalom mellett.  Előtte utána méréseket végeznek, és egy egyszerű képlet alapján ([(új méret-régi méret)*100]:régi méret) meghatározzák a dagadást százalékban. 20% esetén ez azt jelenti, hogy egy 8 mm vastag laminált padló 1,6 mm-t duzzad. Ez egyébként baromi látványos egy fózolás nélküli laminált padlónál,  a fózolás ezt kicsit jobban el tudja nyelni, de alapvetően a laminált padló ezen a teszten elhasal.

Na de mi a helyzet a vízálló techológiákkal megjelölt laminált padlókkal? Mivel tudnak ezek többet?

Az a baj a fenti duzzadásos teszttel, hogy egy vízálló laminált padló esetében a klikk rendszerre kerülő nedvességvédő anyagok, „burkok” egyáltalán nem tudnak érvényesülni, hiszen a duzzadásos tesztnél 15×5 cm-es darabokon végzik el a vizsgálatot. Ha kimetszünk a laminált padlóból egy 15×5 cm-es darabot, akkor kb teljesen mindegy, hogy a laminált padló vízálló, mert nem igazán fog ez érvényesülni. A nyers, vágott részeket semmi nem fog érvényesülni a „vízálló” tulajdonságát illetően, hiszen a vízálló laminált padló nem anyagában vízálló, hanem az illesztési rendszerre kerülő extra „réteg” miatt.

A duzzadásos teszten egy átlagos laminált padló 18-20% értéket ér el, míg egy quick-step water resistant címkével ellátott padló, amiről a garanciális feltételek szerint elegendő lenne a nedvességet 72 órán belül letörölni, az is gyenge 15%-ot ért el. Ez alapján azt is mondhatnánk, hogy nem sok különbség van a két padló között. A duzzadásos teszt alapján egyetlen laminált padlót sem lenne szabad fürdőszobába rakni.

Miközben a valóság az, hogy az egyik padlót még felmosni sem szabad, és pár órás víz miatt akár már fel is dagadhat a széle a padlónak, addig a másiknál olyan garanciális feltételt kapsz a laminált padló fürdőszobába is rakható, és vízállóságát illetően, hogy azt akár 71 óráig is érheti víz

Egy pár órás nedvességbehatás, és 71 órás nedvességbehatás között óriási különbség van. A duzzadásos teszt szerint viszont csak pár százaléknyi a különbség. Sajnos más szabvány mérés nem is áll rendelkezésre a laminált padlók esetében.

Mit jelent ez? Miért volt fontos ezt elmondani? 

Mert voltaképpen nincs semmi a vevő kezében, ami alapján el tudná dönteni, hogy az adott laminált padló valójában mennyire fogja tűrni a nedvességet. Nincs egy központi szabvány, csak „ígéretek”. Amik néha többet ígérnek a valóságnál. Mert az, hogy 12 év, 20 év, vagy éppen élettartam garancia van egy vízálló laminált padlóra, az nem azt jelenti, hogy  ennyi ideig bármilyen mennyiségben érheti víz, és ha vízkár éri a laminált padlót fürdőszobában vagy bárhol máshol, akkor ennyi ideig ez megreklamálható lesz.

Van olyan „vízálló” laminált padló a piacon, aminek a garanciális feltételek között kizáró oknak van feltüntetve a vízkár. Szóval a vízálló laminált padló esetében az ördög a részletekben rejlik. Az apró betűs részekben. Pontosabban a garanciális feltételekben. Ha vízálló laminált padlót keresel a fürdőszobába, akkor ott a víz kérdést nem lehet annyira elnagyoltan kezelni, mint ha előszobába, vagy a konyhába szeretnénk lerakni. Bár egy vödör víz a konyhában is kiborulhat, a mosogatógépnek is eldurranhat a vízbekötése, a hűtő is megadhatja magát egyszer, és eláztathatja a konyhát, de az igazi kihívások a fürdőszobában kezdődnek.

Szóval a vízzel, vízállósággal kapcsolatos garanciális feltételek fogják neked a biztosítékot jelenteni a laminált padló vízállóságát illetően. Nem a rendszergarancia, nem a duzzadásos teszt, hanem az amit a gyártó garanciális feltételként vállalni mer.

És innentől kezdve a vízállóságot tegyük nagy idézőjelek közé. Én se tudom pontosan milyen jelzőt is használjak ezen laminált padlókra. Lesz köztük olyan, mire azt merném mondani, hogy vízálló – bizonyos keretek között -, lesz olyan is, amire maximum azt hogy az átlagnál jobb nedvességtűrő. De nem akarok jobban belekavarodni én sem.

Néhány vízbiztos laminált padló, és ami mögötte van:

Megnéztem rengeteg laminált padló gyártót, és azon termékeiket amit valamilyen „vízbiztos” technológiával egészítették ki. Mivel a duzzadásos teszt nem mond semmit, és a katalógus megjegyzések a vízállóság tekintetében semmitmondóak, így a mélyére kellett ásni a dolgoknak, és azt kellett megnézni, hogy mit mer a gyártó papíron, mint garancia vállalni a vízállóságot illetően.

KronoSwiss Grand Selection laminált padlók:

A kutatási eredmények alapvetően lehangolóak voltak, de pár gyártó azért szerencsére kiemelkedett. A Kronotex Aquarobusto termékcsaládja esetén garancia kizáró tényező, hogy a laminált padló nedves helyiségbe legyen lerakva. A KronoSwiss Grand Selection „Aqua pearl” klikk rendszerére úgy hivatkoznak, hogy akár 72 óráig is ellenáll a nedvességnek, és alkalmas nedves helyiségek burkolására, ám a katalógus hivatkozott garanciális feltételnél a nedves helyiségekben történő fektetése a garancia elvesztését jelenteik.

„The new „Aqua Pearl” click system makes the decor of the AUTHENTIC, EVOLUTION and ORIGIN lines water resistant for up to 72h, and so suitable for use in moist areas.” – írják a katalógusban, majd a garanciális fejezetnél, hogy „Floors installed in wet rooms are excluded from the guarantee.” Egy online építőipari „szótár” szerint a „moist room” hőmérséklet és páratartalom alapján kategórizált helyiség. Míg a „wet room” egy olyan háztartási tevékenységre (például főzésre, ruhamosásra és fürdésre) használt helyiség, amely jelentős mennyiségű levegőben lévő nedvességet termel pl. konyha , háztartási helyiség vagy fürdőszoba. Szóval ez kb annyit jelent, hogy lerakható a laminált padló nedves helyiségben, de vizes helyiségben már nem. De hogy mi a kettő közötti különbség az nincs egyértelműen leírva.  Valószínű az egyikben csak pára szintjén lehet jelen a nedvesség, de akár magasabb szinten is, míg a másiknál folyadék formájában is.

Kaindl Aqua Pro laminált padlók:

A Kaindlt mindig tiszteltem a teljeskörű, elérhető tájékoztatása végett. Az Aqua Pro laminált padlók fürdőszobába is rakhatóak, és ez nem jelenti a garancia elvesztését, ugyanakkor a garancia csak a hétköznapok mindennapos háztartási kiömléseire vonatkozik, az álló vízre, – feltételezem állati – vizeletre, mechanikai hiba miatt bekövetkezett vizesedésre, csőtörésre, készülékszivárgásra nem terjed ki. Továbbá túlzottan nedves karbantartásra sem. Hogy egy fürdőszobába mi számít hétköznapi háztartási kiömlésnek elég fogós kérdés, de a 9 oldalas könnyen elérhető garanciális tájékoztatójuk több mint korrekt. Nem mondjuk, hogy a legjobb garanciális feltételeket adja a vízállóságot illetően, de tényleg korrekt. El tudjuk dönteni belőle, hogy a szokásainhoz illik e vagy sem. Konyhába szinte biztos, hogy tökéletes választás, még előszobába is, de fürdőszobában akad nála jobb választás.

Berry Alloc laminált padlók:

A Berry Alloc laminált padló gyártó, ami élen jár a vízálló laminált padló gyártásában tett egy állasfoglalást, ami alapján vízálló az a padló, ami anyagában vízálló, vagyis nem tesz benne a víz kárt, és water-resistant pedig az a laminált padló ami 24 óráig védett a vízzel szemben. A vízet 24 órán belül el kell távolítani a felületről. Legalább is  a saját megfogalmazásuk szerint. A Berry Alloc emellett szerencsére ki is áll, és garanciát is vállal erre. Ez egy hatalmas pozitívum a Berry Alloc hidro+ laminált padlók mellett, ami miatt ha „vízálló” laminált padlóról van szó, örömmel merjük ezt ajánlani. Ez a laminált padló fürdőszobába is jó választás. De akad nála jobb is.

Quick Step laminált padlók:

A quick-step vízálló laminált padlójának egyes modelljei 72 óránál rövidebb vízzel szembeni kitettségre is garanciát mer vállalni. Mindezt leírva. Az Impressive Ultra, Capture, Majestic, Impressive, Muse kollekció 72 órás stagnáló víz garanciával rendelkezik, ami magasan kiemelkedik az átlagtól. A Quick Step alapvetően egy igen erős márka, minőségben valahol a felső kategóriát jelentik. Vízzel szembeni ellenállóságát tekintve kutatásunk szerint a laminált padlók között az egyértelmű győztes. A Quick Step vízálló laminált padló fürdőszobába is megállja a helyét.

quick step laminált padló fürdőszobába

quick step laminált padló fürdőszobába

Végkövetkeztetés: Tegyünk laminált padlót fürdőszobába?

Ennyi kutatómunka, és összehordott szöveg után illő lenne egy végkövetkeztetést tenni. 14 évvel az eredeti cikk irásához képest én nagyobb technológiai újításra számítottam. Nem követtem megrögzötten a vízálló laminált padlók alakulását, így bevallom többre számítottam. Ugyan nem néztem meg minden gyártó kínálatát, csak a legismertebbeket is, de bőven elég volt ahhoz hogy lássam, nincs forradalom.

A Quick-Step és a Berry Alloc márkákon kívül nem tudok most olyan gyártót mondani, aminek a laminált padlóját fürdőszobába be merném vállalni. Lehet, hogy van és én voltam felületes, bár amióta google a google, én azóta keresek. Van tapasztalaton kutatásban. Az olyan helyiségekben, ahol inkább csak a kisebb vizes balesetektől kell félni, mint az előszoba, konyha, oda bátrabban be merném tenni akár a Kronoswiss Aqua Pearl klikk rendszerű padlót, vagy akár a Kaindlt is, de fürdőszobába egyetlen olyan laminált padlót nem tennék, aminek a „vízállóságára” írásos garanciát nem kapnék. Erre a Berry Alloc és a Quick Step laminált padló ad lehetőséget. Ha valaki tud még másról, nyugodtan írja meg, örömmel veszem.

De!

Mert azért mindig van egy de is. Ne felejtsük el, hogy megjelent a piacon az LVT és az SPC padló is. Melegburolatként alapvetően műszakilag jobb döntés ezeket fürdőbe tenni a laminált padló helyett. Ezen érdemes alaposan elgondolkodni. Ha pedig a laminált padló felé billenne a mérleg, akkor ott a Quick Step, ami egy komoly palettát hozott erre, esetleg a Berry Alloc. A Quick Step egy felsőkategóriás padló, biztosan nem fog csalódást okozni. Ha pedig egy harmadik opciót választanál, ne feledd, hogy a vízállóságra írásos garanciát kérj. Ne elégedj meg a szóbeli állásfoglalással. Azzal, hogy mi van egy katalógusképen. Mit mond az eladó. Ez túlságosan is érzékeny téma.

TUDOD MÁR HOL VESZEL PADLÓBURKOLATOT?

(Vigyázz, szakmai elhivatottságot nem mindenhol kapsz)

Tőlünk minden segítséget megkapsz, hogy ki tudd választani az álmaid parkettáját, padlóját otthonodba, de mi nem árulunk parkettákat, padlókat. Ha szeretnél olyan helyen padlót, parkettát vásárolni, ahol hozzánk hasonló szenvedéllyel, tőlünk megszokott szakmai alázattal szolgálnak ki, Megtaláltuk azt az üzletünket, ahol hozzánk hasonló szenvedéllyel, és szaktudással találkozhatsz.

 

Nézz be online a kínálatba
 

Ha Zuglóban jársz nézz be az IPS-be, alig 5 percre vannak az Örs vezért téri IKEÁ-tól. Tényleg vizálló laminált padlótól, prémium LVT-n át, I. osztályú svédpadlóig igen széles a választék. Induló középkategóriától felfelé több 100 laminált padlót fogsz találni. 🙂

parketta üzletpartnerünk

Miért az IPS?

Bérelhető eszközpark parkettázáshoz

(Ha magad parkettáznál, béreld ki a profi eszközparkunkat.)

Minden eszközt megkapsz tőlünk, sőt rengeteg hasznos tudást is, hogy olyan minőségben, olyan profizmussal tudd lerakni a laminált padlót, lvt-t, vagy más úsztatott (klikkes) padlót, amit talán nem is nézel most ki magadból.

(Több mint 15 különböző eszköz, amik a kezed alá fognak dolgozni.)

 

ÉRDEKEL?

 

TOVÁBB

INSPIRÁCIÓS ATOMBOMBAŐRÜLTEKNEK, MINT ÉN

(22.000.000 kép szobára, színre, méretre, stílusra, költségre szűréssel)

Imádsz inspirálódni, képes vagy órákig ötleteket keresve képeket nézni, de a Google képkeresőjébe nem tudsz úgy keresni, hogy jó találatokat adjon ki? NEM IS KELL!

Facebook, Google képkereső, Pinterest.. Sokkal jobb lesz, amit mutatni fogok. A kedvenc eszközöm, és sosem volt inspirációs gondom. A sírba akartam vinni magammal, de inkább kiadom. Több mint 22 millió inspirációs kép! Biztos fogsz tudni úgy szűrni, hogy megtaláld álmaid inspirációját legyen szó egy hálószobáról, konyháról, nappaliról vagy akár mosókonyháról.

(19 féle helyiségre nappalitól a mosókonyháig, több féle színre, stílusra, méretre, költségvetésre is tudsz szűrni. Egy inspirációs atombomba, mert elsöpri az egyhangúságot, és tele leszel ötlettel inspirációval már 1-2 perc után.)

 

HOVÁ KÜLDJEM A LINKET?

 


PARKETTÁT VENNÉL?

Gyere partnerüzletünkbe, az IPS-be, mert ott nemcsak hogy a szakcikkeink kötelező olvasmányok, de szívvel dolgoznak azon, hogy te trendi lenyűgöző padlót tudj venni akár laminált akár tömörfa mellett voksolsz. Nem fogsz csalódni!

Hol találod?

MAGAD PARKETTÁZNÁL?

Bérelj tőlünk profi eszközöket a lerakáshoz. Ezzel az eszközparkkal a lehető legjobb énedet fogod tudni kihozni magadból, és a végén lesz egy szuper padlód, amire büszke lehetsz.

DIY ESZKÖZÖK

KALKULÁTOROK

Mennyibe kerül a parkettázás? Mennyi vágási veszteséggel kell számolni? Használd kalkulátorainkat DÍJMENTESEN!

KALKULÁTOROK
MÁSOK OLVASSÁK

Kérdezz! Már 400x írtunk! Jön válasz neked is!

(Ha csak annyit írsz, hogy tetszett a cikk, nekem az is sokat jelent. De ha van kérdésed, akkor azzal mindenképpen keress meg.)

Subscribe
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
© Copyright 2017