Laminált padló lerakása lépésről lépésre kezdőtől a szuper haladóig

A laminált padló lerakása egyszerű! Sokan mondják, és mutatják is különböző youtube videókban. Sajnos ezek többsége vagy tele van hibával, vagy rettentő felületes. Ha magad szeretnéd lerakni a laminált padlót, akkor a következő cikk, és a cikkben lévő videó(k) a legnagyobb segítséget fogják jelenteni a számodra.

(Ha szakembert keresve jutottál el ide, itt találsz profikat a lerakásra.)

A következőkben olyan részletességgel fogsz olvasni a laminált padló lerakásával kapcsolatban, mint sehol máshol. Ha abszolút kezdő vagy, itt a helyed, de ha már van néhány szoba, lakás a kezed alatt, akkor is lehet, hogy fogsz hallani újdonságot.Lássuk:

Laminált padló lerakása lépésről lépésre tartalomjegyzék:

A.) A szükséges mennyiség kiszámítása
B.) Burkolat eltávolítása
C.) Eszközök, amire szükséged lesz a lerakás során
D.) A laminált padló lerakása
I. Párazáró fólia lerakása
II. Lépészajcsökkentő lerakása
III. Hol kezdj neki?

E.) Az első sor (lehet, hogy peched van)

 

A.) Szükséges laminált padló mennyisége:

Bár nem közvetlenül a lerakáshoz kapcsolódik, de beszéljünk először arról, hogy mennyi kell a laminált padlóból. A legtöbb videóban 3-5% plusz mennyiséget javasolnak.

Vegyünk egy példát. Adott egy 4,5×5,1-es szoba. Az  23 m2. A 3-5% plusz átlaga 4, szóval számoljunk fel még 4%-ot, így azt lehetne mondani, hogy 23,92 m2-re lenne szükség. Egy átlagos laminált padló mérete 128×19.2 cm, vagyis egy panel 0,24 m2.

A példa kedvéért vegyük úgy, hogy a hosszabb oldalra párhuzamosan kezded el rakni a laminált padlót. Vagyis 450 cm-t kell sorba leraknod. Pontosabban 447 cm, mert 2×1,5 cm lesz durván a dilatációs hézag. A 19,2 cm-es panel szélességgel 23,28 sort kell kiraknod. Mivel csak egész szálaid vannak ez 24 sornyit laminált padlót jelent, amiből 0,72 sor vágási veszteség lesz. Ez a vágási veszteség az egész 5,1 m szakaszon meglesz. Ez 0,7 m2 vágási veszteség kapásból (0,192×0,72×5,1 panel szélességxleeső százalésxszoba hossz). 0,22 m2 vágási veszteség marad még, ami kevesebb mint egy lap, és még nem beszéltünk a rövidebb oldalon leeső darabokról, az esetleges beugrónál kivágandó részekről (pl:ajtó), sem az esetlegesen sérült lapokról. Mert könnyen lehet, hogy 1 lap klikk rendszere sérült lesz, és emiatt nem lehet majd felhasználni. Mert mindig van egy lap, ami sérült. Vagy úgy kerül a csomagba, vagy a szállítás során odaverődik valamihez.

laminált padló lerakása útmutató 1. - vágási veszteség

A laminált padló lerakásakor minimum 5% vágási veszteséggel számolj! De minél jelentősebb a lerakáskor a hosszanti futás (pl: folyosó, keskenyebb helyiség), minél több a beugró, és a helyiségek száma, annál inkább haladj a 10% felé. Én a magam részéről még ha laponként is kiszámolnám, hogy mennyire van szükség sem mernék 8% vágási veszteségnél kevesebbet venni 50 m2 alatt.

Egy 100 m2-es egy terű téglalap alapú helyiségnél egészen más lesz a vágási veszteség, mint ugyanazon 100 m2-en, ahol összesen 3 hálószoba 1 amerikai konyhás nappali, egy előszoba van.

A fel nem használt elemek jól fognak jönni, ha esetleg egyszer cserélni kell egy elemet, mert az megsérül. De vannak egész jó öltetek megmarad laminált padló felhasználására akár falon, akár ágyfejvégnek.

 

Ha még nincs meg a laminált padló, és szívesen böngésznél minőségi burkolatok között, akkor nézzétek át az oldalunkon található laminált padló katalógust.

Haladjunk tovább, mert egyenlőre még semmit nem raktunk le a lamináltból.

B.) Korábbi burkolat eltávolítása a laminált padló lerakása előtt:

Számtalan burkolat lehet, amit bontani kell: ragasztott hajópadló, vakpadlós csaphornyos parketta, járólap, linóleum, úsztatott laminált padló. Minden olyan burkolatot el kell távolítani a laminált padló lerakása előtt, ami nem felel meg az alábbi követelményeknek.

1.) Sík: Az aljzat legyen sík, lehetőség szerint álljon vízszintbe. Bár van, amikor a laminált padló lerakása során szándékosan lejt az aljzat (pl: nem összeegyeztethető szintkülönbségek miatt), törekedni kell arra, hogy minél inkább síkba legyen az aljzat.

2.) Egyenletes, sima: Hiába sík az aljzat, ha az nem egyenletes. Ez a legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venni a laminált padló lerakása során. 2-3 mm 1-2 méteren belül. Ennyi különbség a megengedett. Tégy egy laminált padlót élével az aljzat különböző pontjaira, és nézd meg mennyire fekszik fel az aljzatra. A legjobb lenne a vízmérték. Ha van 3 mm-t meghaladó a szintkülönbség, mindenképpen ki kell önteni az aljtatot.

laminált padló lerakása útmutató 2. - aljzat előkészítése

Az aljzat hibáit nem lehet korrigálni alátéttel. Az nem megoldás, hogy 5 mm egyenlőtlenséget az ember 5 mm-es alátéttel próbál kompenzálni. Bár az alátét némiképp fel fogja venni az aljzat egyenlőtlenségeit, de terhelés hatására tovább fog tömörödni. Ez először a padló nyikorgásához, később a klikkrendszer sérüléséhez, az illesztés szétválásához fog vezetni.

A laminált padló lerakása előtt nagyon fontos az aljzat egyenlőtlenségét aljzatkiegyenlítéssel javítani. Az aljzatkiegyenlítés egy elég velős téma, mind a szükséges eszközökről, és mind az aljzatkiegyenlítés padloponozás folyamatáról külön cikkekben foglalkozunk.

A komolyabb egyenlőtlenségeket lehet előbb glett anyaggal, vagy akár csemperagasztóval is eltüntetni, majd a durvább hibáktól mentes aljzatot ki lehet önteni. A laminált padló lerakása előtt egyenletes aljzatot összehozni nagyon fontos. Az aljzatkiegyenlítő megfelelő alapozás mellett önthető betonra, járólapra, szélsőséges esetben még parkettára is. De az aljzatkiegyenlítés egy másik téma.

Persze előfordul az, hogy vakpadlóra fektetett parketta eltávolítása után magán a vakpadlós aljzaton nincs egyenletes felület.  30-40 év alatt várhatóan vetemedtek már sokat, hogy ez előfordulhasson. Ezeket is megfelelően szintbe kell hozni. Ezt nem lehet kiönteni, mert teljesen más szerkezetről van szó. A párnafákat javítani kell, vagy cserélni.

3.) Stabil:Ha van egy egyenletes, sík aljzatunk, de az nem stabil, nem ér semmit. A leggyakoribb, hogy már meglévő, korábban vakpadlóra tett parketta felületére szeretné az ember a laminált padlót lerakni, de az nem teljesen stabil. Az egyes parketta elemek mozognak. A párnafák úgy vetemedtek, hogy egyik végére a parkettának ráállva, megemelkedik a másik vége. Nem sokat, nem látványosan, de éppen annyira, hogy ne lehessen laminált padlóval burkolni. A fogadó alzat stabilitását mindenképpen meg kell teremteni legyen az beton, járólap, vagy bármilyen korábbi burkolat.

4.) Terhelhető: A Bauhaus által készített videó legnagyobb mellélövése, hogy a szőnyegpadlóra történő lerakást nemcsak nem tiltják meg, hanem kimondottan javasolják is hőszigetelés céljából. A padlószőnyegre tilos a laminált padlót letenni. Néhány bekezdéssel korábban már szó volt arról, hogy mi történik, ha a laminált padló alá túl vastag alátét kerül. A padlószőnyeg nem biztosít tartást a padlónak, tömörödik még kis terhelés alatt is. Amikor 55-80 kg-os testsúllyal rálépsz a laminált padlóra, a padlószőnyeg tömörödni fog alatta, a laminált padló pedig a terhelési pontban lefelé fog nyomódni, aminek a feszültsége át fog menni az illesztési rendszerbe, hiszen húzni fogja lefelé a kapcsolódó lapokat. És mivel egy 8 mm-es laminált padlónál az illesztési rendszer elég érzékeny, idővel nyikorogni fog, mert lazulni kezd az illesztés, majd teljes egészében el fog egymástól válni a padló. Lehet, hogy csak évek múlva, de meg fog történni.

A lépésálló hungarocell, és az egyéb hő-, hangszigetelés céljából alátétnek szánt dolgokkal (polifoam, vastag filc) nem szabad foglalkozni. A laminált padló lerakása során használható alátétekről szintén egy külön cikkben foglalkozunk.

5.) Higiénikus: Bár technikailag nem tényező, de az egészséged biztosan neked is fontos. A padlószőnyegben lévő poratkák konzerválása nem célszerű, ahogyan a korábban kátrányba fektetett parketta ajzatbetonjának azonnali (kiöntés nélküli) burkolása sem. Nem olyan egetverő dolog, csak az egészségednek az.

A laminált padló lerakása előtt kritikusan fontos az aljzat előkészítése. Ez olyan fontos, hogy már vagy 3x leírtam. Ha a lerakást házilag fogod megcsinálni, és az aljzat előkészítésében nincs gyakorlatod, vagy félsz tőle, esetleg nem is mersz neki vágni, legalább erre hívj szakembert, de semmiképpen ne hagyd figyelmen kívül. Ne próbáld meg elhanyagolni.

ALJZATKIEGYENLÍTÉS VIDEÓ:
Ha kibérled tőlünk az eszközöket a lerakáshoz, ahelyett hogy százezreket költenél a megvásárlásukra, vagy kétes állapotú innen onnan kölcsönkért szerszámokkal raknád le, akkor a bérlés mellé bónusz megkapod a az aljzatkiegyenlítéssel kapcsolatos baromi részletes cikkünket is. A laminált padló lerakásához szükséges eszközök bérlési lehetőségét itt találod>>

C.) Eszközök, amire szükséged lesz a laminált padló lerakásakor:

Mielőtt elkezdenéd a laminált padló lerakását, fontos, hogy megbizonyosodj arról, hogy minden szükséges eszköz a rendelkezésedre áll-e.  Több kisebb, és nagyobb volumenű eszköz is kell majd. Mi összesen 20 db-ot számoltunk össze, amit mi használunk a laminált padló lerakása során. Nem mondom, hogy mind elengedhetetlen, de a kényelmes, és szép munkához kell.

A szükséges eszközök felsorolás szintjén:
1. Sniccer: Az alátétek vágásához
2. Beütővas: A padló illesztéséhez
3. Dekopír fűrész: A lapok vágásához (Különösen sarokvágásoknál)
4. Körfűrész: A lapok hosszanti vágásához, plusz ajtóvágáshoz, ha a szint nem bírja el a laminált padlót.
5. Gérvágó: A szegélyezéshez a szögben történő vágásokhoz.
6. Fúró és/vagy kinyomópisztoly: Szegélyezés, burkolatváltás
7. Műanyag ragasztópisztoly: Sarokszegő ragasztáshoz
8. Fémfűrész: Burkolatváltó méretre vágásához
9. Fugázók: Szegélyezéshez
10. Ceruza
11. Mérőszalag
12. Ék
13. Fa fűrész

Ezeket az eszközöket egy csomagban kibérelheted tőlünk Budapesten>>

Ha alzatot kell kiegyenlítened:
14. Keverőszál, hogy legyen mivel elkeverni a 25 kog-os aljzatkiegyenlítőt
15. Keverőgép (A fúró sokat nem bír el), hogy legyen mivel elkeverni.
16. 20-30l-es vödör, hogy legyen mibe kikeverni az aljzatkiegyenlítőt
17. Teddy henger alapozáshoz
18. Hosszabbító szár, hogy ne kelljen kúsznod
19. Glettvas, hogy legyen mivel elhúzni
20. 10 l-es vödör a víz adagolásához

A kellékekről részletesebben bővebben is írunk egy másik cikkben. Ezeket mi nap mint nap forgatjuk a kezünkbe a laminált padló lerakásakor. Így lehet kényelmesen, és szépen dolgozni. Ezek az eszközök nem kevés anyagi ráfordítást, és utánajárást igényelnek. Ha sikerül a legtöbb gépet bérelni, akkor is a kis kiegészítőkkel 40-50.000 Ft-ba szinte biztos, hogy bele fog kerülni, de lehetsz olyan szerencsés, hogy a barátaidnál valami már meglesz.

Mielőtt nekivágsz a laminált padló lerakásának, azért csinálj egy ellenőrző listát.

D.) A laminált padló lerakása:

Eddig nem volt másról szó, minthogy hogyan kell előkészülni a laminált padló lerakására. De ez nagyon fontos. Ha megfelelően rákészülsz, és előkészíted a tereped, akkor ideális esetben tényleg egyszerű lesz a laminált padló lerakása.

90%-ban tényleg nem kell majd sokat agyalni a dolgokon. Amikor csak arról szól a dolog, hogy rakd, és illeszd össze, addig még szűz kézzel is jól fogsz boldogulni. A maradék 10%, amikor már a beszabásokról fog szólni, lesz a laminált padló lerakásának izzasztóbb része.

Mikor egész, vagy egyenesen vágott szálakat kell a klikk rendszerrel egymáshoz kapcsolni, nem lesz sokkal bonyolultabb, mint a lego.

1 fázis: A párazáró alátét lerakása:

Ha van egy gyönyörűen előkészített 3% nedvesség alatti aljzatod, akkor első lépésnek a párazáró fóliát kell lerakni. A nedvességet megmérheted a fenti módszerrel is, de ha egy kicsit is bizonytalan vagy a nedvesség mértékében, akkor mindenképpen végeztess CM nedvességmérést. Vagy lehet bérelni is készüléket, de ha először csinálnál ilyet, talán jobb segítséget kérni.

Miből áll a CM nedvesség mérés?
Először egy elektromos nedvességmérő készülékkel meg kell határozni, hogy valószínűsíthetően hol a legnedvesebb az aljzat. Ha megvan a pont, akkor itt mintát kell venni. Az aljzatból fel kell törni a mintát, apró darabokra kell törni (acéltálkába), és be kell tölteni az acélpalackba. Ezt a lehető leggyorsabban meg kell csinálni, hiszen a munka során a minta veszít(het) a nedvességtartalmából. Mégcsak nem is szabad szabad kézzel hozzá nyúlni, sem rálehelni, vagy rátüsszenteni. Érzékeny a folyamat, viszont 1 órán belül megvan. Részletesebben nem írjuk most le, mert még 4-5 oldal lenne. Ha érdekel, olvasd el ezt a leírást.

Bármi is legyen a nedvességmérés eredménye, a párazáró fóliát nem szabad elhagyni. Akár a később megjelenhető nedvesség miatt, akár amiatt a 15-20 év garancia miatt, amit a laminált padlóra kapsz. Ha ugyanis nem raksz párazáró fóliát a laminált padló alá, és garanciális kifogásod lesz, szinte biztos, hogy a hibát rá fogják húzni a párazáró fólia hiányára. Mégha szakmailag abszurd is lesz. Gondolhatsz, amit akarsz, de sajnos tudjuk, hogy mennek a dolgok. Nem fogsz belőle jól kikerülni.

A párazáró fóliát a lerakás során 5-8 centivel húzd túl a falra. Mindenképpen lógjon rá a falra, majd a szegélyezés előtt le lehet vágni a felesleget, de ha nem teszed meg, és csak az aljzatra rakod, akkor nem lesz 100%-os a védelem.  A legvalószínűbb, hogy 4×5 m-es kiszerelésben fogod megvenni, ha ennél kisebb a helyiség akkor nem kell majd az átfedésekkel bajlódni. Ha több darabból kell kirakni a helyiséget, akkor mindenképpen kell a 20 cm-es átfedés, amit ragassz is le.

(A párazáró fóliák átfedése miatti szintkülönbséggel ne foglalkozz. A párazáró fólia 0,2 mm vastag. Jelentéktelen lesz azon a 20 cm-es átfedési szakaszon. A lépészaj-csökkentőt viszont nehogy átfedd, de arról még szó lesz.)

2. fázis: Lépészaj-csökkentő lerakása
A lépészaj-csökkentő alátét elég sok funkciót ellát. Csillapítja a lefelé irányuló hangokat, csökkentheti az adott tér lépéshangját, elnyelheti az aljzat kisebb egyenlőtlenségeit, hőt szigetelhet. Ez elég sok funkció ahhoz, hogy az ember komolyan vegyen ennek a kiválasztását. A laminált padló alátéteiről egy külön cikkben írtunk.

Csak nagyon röviden a 3 legfontosabbról:
a.) Habfólia: A legolcsóbb megoldás a lépészaj csökkentésére és a kisebb aljzategyenlőtlenségek elnyelésére. Az anyaga habosított polietilén, vagyis műanyag. A legkevésbé sem környezetbarát, de olcsó, és csökkenti a lépészajt. Viszonylag alacsony teherbírású. Vastagságát tekintve 2-3 mm-es tekercsekben kapható. Nagyon nem tanácsoljuk!
b.) XPS: Tekercsben, vagy táblákban kapható extrudált polisztirol. Az alacsony hővezetési tényezője miatt (0,04 Wmk) remek hőszigetelő, nagy teherbírású.
c.) Parafa: Az egyik legjobb lehetőség együttes hang-, és hőszigetelésre, lépészaj csökkentésre. A parafa alátét a paratölgy kérgéből készül a fa kivágása nélkül.

JÓ TANÁCS: Min. 100 kPa nyomószilárdásgú alátétesz válassz a laminált padlóhoz, és minél komolyabb terhelésnek lesz kitéve, annál inkább haladj a 200-250 kPa felé. A laminált padló recsegésének elkerülése múlhat rajta.

Bármilyen alátétet is válassz a laminált padló alá, ezeket már nem szabad átfedéssel rakni, és a párazáróval ellentétesen elég faltól-falig rakni. Nem kell felhúzni a falra. A padlónál kevesebb lesz a vágási vesztesége. Az alátéteket az illesztéseknél érdemes egymáshoz ragasztani valamilyen széles szalaggal. Festőszalag, vagy 5 cm-es cellux. Nem kötelező, de meg fogja könnyíteni a munkát, mert nem kell annyira óvatosan járni az alátéteken.

laminált padló lerakása útmutató 3. - alátét

3. fázis: A laminált padló lerakása
Ha láttál már videót a youtubeon a laminált padló lerakásáról, akkor láthattad, hogy a leghosszabb 14 perces videóban kb. 3-4 perc foglalkozik az előkészületekkel, amiről eddig itt több mint 14.000 karaktert olvashattál. Az előkészület a legfontosabb folyamat.

De most végre jöhet a lerakás.

Előtte egy fontos figyelmeztetés: A laminált padló fa, és reagál a környezeti hatásokra. A lerakás előtt minimum 48 órát a lakásban kell töltenie, hogy felvegye azt a klímát, ami a lakásban is található. De vigyázz: Ha a lerakás időpontjában a lakásban a várható szint alatt van a pára, vagyis túl száraz a levegő, akkor a beköltözés, és a lakás használata utáni változás miatt a laminált padló nagyot fog dilatálni. Fordított helyzetben pedig veszíteni fog a méretéből, mert lead majd a nedvességtartalmából.

Első esetben a páraszint ugrás következtében kis dilatációs hézag esetén a falra fog nőni a laminált padló, és fel fog púposodni, utóbbi esetben meg lehet, hogy a szegő takarása alól elő fog bújni a vágott lap széle.

Mielőtt elkezded a laminált padló lerakását, feltétlenül mérd meg a lakás páratartalmát. 40-60% közötti mért érték esetén érdemes lerakni a padlót. Ha épp festés volt a napokban, és a pára felment 70-75%-ra, akkor semmiképpen ne kezd el lerakni a laminált padlót. Különösen fontos ez, ha egybefüggő nagy felületet akarsz laminált padlóval burkolni, vagy ha a helyiség hossza a 7 métert felett van.

(Még egy jó tanács: Ha magad rakod le, feltétlenül készíts magadnak ezekről írásos feljegyzést, mint építési napló. rögzíts minden folyamatot, és minden mért értéket. Garanciális probléma esetén, a szakértői személyeddel lehet majd vitatkozni, de a mért tényadatokkal kevésbé.)

NINCS ESZKÖZÖD A LERAKÁSHOZ?
Tudtad, hogy tőlünk profi eszközparkot is bérelhetsz, amivel gördülékenyen és magas minőségben fogod tudni lerakni a laminált padlót. 15 eszközt kapsz tőlünk, hogy minden apró mozzanatra legyen segítséged. A laminált padló lerakásához szükséges eszközök bérlési lehetőségét itt találod>>

Most már ideje, hogy elkezdjük lerakni a laminált padlót.

Hol kezd el a lerakást?

Az EPLF szövetség alapelve, és a legtöbb gyártó javaslata, hogy a laminált padlót a beeső fény falára merőlegesen rakjuk le. Ez az ökölszabály alapvető esztétikai alapokon nyugszik. Viszonylag egyszerű elv, de számtalan eset van, amikor az élet ezt felülírja. Gondoljunk csak arra, hogy mi van akkor ha van egy folyosó, ami befut egy amerikai konyhás nappaliba, és a beeső fény helyiségenként változik.

A lerakási irány megváltoztatása, és az indulási pont meghatározása nemcsak esztétikailag fontos, de a kivitelezést is meghatározhatja. Nem mindegy, hogy melyik sarokban kezded el lerakni a laminált padlót.

Néhány szituáció:

Azt a sarkot válaszd, amelyiknél az a fal van, ami a szabások végett bonyolultabb (pl: ajtó van a falon). Vagy azt a sarkot, amelyiknél fut például úgy valamilyen szerelvény, ami meglehetősen közel van a padlóhoz, és nem fogod tudni a laminált padlót megbillenteni, mert nem lesz elég magasság hozzá. Ilyen eset például, amikor egy gázcső, fűtéscső csak pár centire fut a padló felett. Ez esetben mindenképpen azzal a sarokkal kell kezdeni a laminált padló lerakását, amelyik falon van ez a gubanc. Az elején könnyebb dolgozni, mert nagyobb a mozgástered.

Azt a sarkot válaszd, ahol fontosabb az egyenes futás: Tegyük fel, hogy a nappalit egybe burkolod egy folyosóval. Ilyen esetben érdemes a folyosó felőli fallal kezdeni a lerakást, mert itt még biztosan egyenes lesz a futás. Előfordulhat ugyanis,  hogy a falak nem párhuzamosak egymással. És az utolsó sornál ki fog bukni 2-3 cm eltérés. Ha ez azon a falon jelenik meg, ahol a folyosó belefut a nappaliba, akkor ott fog éktelenkedni egy egyébként nagyon szép hosszú szakaszon.

De mi van akkor, ha több szempontot is mérlegelni kell az indulási pont kiválasztásakor. Hogyan mérlegelj? Mi van, ha bonyolultabb az alaprajzod? A laminált padló lerakással kapcsolatos videósorozatban külön részben foglalkozunk ezzel. Több alaprajzot is kielemezünk.

laminált padló lerakása útmutató 4. - hol kezd el

Miért fontos ez?
Gondolt végig. Végigraksz több sor laminált padlót, majd egyszer csak jön a sor, ahol a fütés csővel gubanc van a sor végén. Hogy fogom megbillenteni, és betenni a laminált padlót az előző sor illesztésébe, ha nem fogod tudni a lapot csak 2 cm-re megemelni? Sehogy! Ha ez a gubanc a sor elejére esik, akkor a lapot be kell illesztened a sorba a lehető legközelebb a csőhöz, majd a cipőddel a felületét rúgva szépen a helyére lököd még 5 cm-t a padlót. Vagy elegánsabban használhatsz beütővasat is, de azzal könnyebb szétverni az illesztési rendszert, míg a felület befelé rugdosásával semmi baja nem fog esni a padlónak. És még az érzés is olyan lesz, mintha száz éve ezt csinálnád.

(Ne aggódj, ha elszúrnád. A laminált padlóba az a jó, hogy soronként változtathatod a lerakási irányt, vagyis rakhatod balról jobbra, és jobbról balra is.)

Most, hogy tudod, hol kezd el a laminált padló lerakását, ideje lerakni az első sort.

 

E.) Az első sor laminált padló lerakása:

Az első sor laminált padló lerakása piszok egyszerű, hiszen a lapokat csak a rövidebb oldalon kell egymáshoz illeszteni. Látszólag nincs semmi különösebb bonyodalom. de pontosan amiatt, hogy a lapokat csak a rövidebb oldal fogja össze, kell a legjobban vigyázni arra, hogy az illesztés valóban pontos legyen. A rövidebb oldalon műanyag klikkes padlóknál különösebben, mert ezek a lapok, mint kés a vajban csúsznak be egymáshoz, és válnak is el, ha nincs mi a hosszabb oldalon összefogja.

Ha rosszul lesz illesztve, és az élek nem zárnak pontosan, az a következő sorban még inkább meg fog mutatkozni, és ez végig fog kísérni a teljes felületen. Ezt hívjuk mi fűrészfogasodásnak.

Ilyenkor érdemes az egész első sort újrarakni, vagy kicserélni a lapokat, megnézni, hogy a többi sor újrarakásával megszűnik-e a gond, és az első sor kiszedett lapjaival később tovább lehet próbálkozni. Érdemes azonban ezeket alaposan megnézni, hogy nincs-e hiba a lapokkal, mert akár egy is elég ahhoz, hogy a fűrészfogasodás újra kialakuljon.

laminált padló lerakása útmutató 5. - első sor

Ha végigraktad az első sort, lehet, hogy peched van, és az alábbi dologgal találkozol:

a.) A sor végéről csak egy kis darab hiányzik
b.) Az utolsó lapot pont úgy rakod le, hogy nem kell vágni
c.) Az utolsó lapból csak egy kis darabot kell levágni
d.) Minden oké, és nincs peched

A megoldás nem nehéz, de mivel ez az első alkalom, hogy le fogod rakni a laminált padlót, és a Nagy könyvben mindig azt mondják, hogy a leeső darabbal folytasd a következő sort, itt most gondba leszel. Mert a Nagy könyv azt is mondja, hogy 20 cm-nél kisebb darabot ne rakj le (majd megcáfoljuk), és azt is, hogy a rövid oldali illesztések soronként legalább 30 cm-re essenek egymástól (ezt nem fogjuk megcáfolni).

laminált padló lerakása útmutató 6. - rövid oldali kötések

Viszont, ha azzal folytatod a lerakást, ami maradt, akkor többszörösen is hibázol.

A megoldás valójában egyszerű:

a.) A sor végéről csak egy kis darab hiányzik:
Menj a sor elejére, és az indító lap elejéből vágj le pont akkora darabot, hogy a sor végén az eltolás miatt meglegyen legalább a minimális hely (Nagy könyv szerint 20 cm, de majd megírjuk a cáfolatunkat). A levágott darab az elejéről, lehet, majd egy sor befejező vége.

b.) Az utolsó lapot pont úgy rakod le, hogy nem kell vágni:
Tök jó, de ne örülj előre. Ez valószínűleg most volt így utoljára. Ha végig gondolod, hogy ez mit jelent, gyorsan le fogsz mondani az örömről. Ha így hagyod, akkor a következő sort egy min. 30 cm-es szállal kell kezdened. Ha egy 128 cm-es lécet mondjuk 80/48 cm-es darabokra vágsz, és indítod a következő sort újra egész darabbal fogod kezdeni. Az egész tök szimetrikus lesz, mint egy sorminta. Egész szál-48/80 szál-egész szál-48/80 szál…stb.

laminált padló lerakása útmutató 6. - kötési hiba

Ebbe bele kell avatkozni, és hidd el, jobban jársz (kezdőként), ha már az elsőnél a sor első szálából egy kicsit (30 cm-t) levágsz, és akkor jobban fogod tudni rakni mintában a laminált padlót. 3 változó hosszúságú indító lapnál már egész más hatást lehet elérni. Persze arra figyelni kell, hogy a két egymás feletti indító lapnál a különbség méretben ne legyen kisebb, mint 30 cm, mert akkor túl közel lesz egymáshoz a rövid oldali kötés.

laminált padló lerakása útmutató 7. - helyes kötés

c.) Az utolsó lapból csak egy kis darabot kell levágni:
Ha pár cm-es darabról beszélünk, akkor ez valójában hasonló probléma, mint a b.) esetében. A megoldás is ugyan az. Az első szálat vágd rövidebbre az induló oldalon 15-20 cm-el.

(A fenti esetekben ne felejtsd el azt sem, hogy a szobák lehet, hogy nyílnak kicsit, és nem párhuzamosak a falat. Lehet, hogy a sarkokban ugyan annyi a távolság, de ha középen +2-3 cm több, akkor ha arra játszol, hogy jól kijön a sor, és tök jő, hogy nem kell vágni, lehet, hogy 4-5 sor után már nem így lesz.)

d.) Minden oké, nincs peched:
Ez tök jó, de ettől függetlenül figyelj a kötésekre. Biztos lesz majd olyan sor, amikor nem mehetsz fejjel a falnak, és át kell gondolni, hogy milyen hosszú szállal indíts, hogy meglegyen a min. 30 cm-es kötési táv, és legyen változatos a futás. Ezt akár megvariálhatod azzal is, hogy jobbról balra, majd barról jobbra is rakod a sorokat.

A RÖVID OLDALI VÁGÁSRÓL:

A laminált padló rövid oldali vágásánál mindig figyelj arra, hogy a kiméréskor ne falig mérd a vágandó lap hosszát, hanem hagyj helyet a tágulási hézagnak. A méréskor figyelj arra, hogy az illesztendő rövid oldal nézzen a fal felé, ugyanis csak ezt a felét lehet hozzáilleszteni a sorban előtte lévő elemhez.

Dekorral fölfelé rajzolj és vágj. A (laminált laphoz való fűrészlappal -> felfelé néző fogak) dekopír, giotin a felső felületen sokkal szebben vág, mint az alsó részen. Viszont a dekort fogod nézni, és nem jó, ha a vágás során a dekor sérül. A legjobb, ha tesa (festő) szalaggal jelölöd be a vágás helyét, hogy a vágás során a dekopír talpa véletlenül se sértse meg a dekort, de egy jó kopásállóságú padlónak ezt ki kell bírnia. (Ha a dekopírba sima fűrészlap van, akkor alulról vágd a padlót.)

Egyenes falak esetén a vágandó lapot elég csak egy helyen megjelölni, és egy derékszöggel (vonaltó, másik laminált lap) végigjelölni a vágási irányt. Viszont, ha nagyot ferdül a fal adott szakaszon, akkor a laminált lapnál a vágási irányt alul-felül meg kell jelölni. Tegyük fel, hogy 1 cm tágulási hézagot számolsz, amit még pont eltakar az egyenes 6 cm-es szegő. Megjelölöd felül, és derékszöggel lehúzód a vágási irányt. Csakhogy a fal épp ferdül, és ami felül még 1 cm, az lent már 1,3 cm.  Vagyis a szegő alól ki fog lógni 3 mm, ami alatt nem lesz padló. Persze nem marad így, mert biztos újra fogod vágni egy másik lappal, csak most lett egy vágási hulladékod.

laminált padló lerakása útmutató 8. - rövid oldali vágás

Figyelj a dilatációs hézagra, és a megfelelő illesztési irányokra.

HURRÁ, leraktad az első sort!

Mindenki azt mondja, hogy a laminált padló lerakása egyszerű. Ugye milyen igazuk van?

NEM EZ A VÉGE…
Ha kibérled tőlünk az eszközöket a lerakáshoz, ahelyett hogy százezreket költenél a megvásárlásukra, vagy kétes állapotú innen onnan kölcsönkért szerszámokkal raknád le, akkor a bérlés mellé bónusz megkapod a cikk folytatását, ellenőrzési naplót, videós tudástárunkat. A laminált padló lerakásához szükséges eszközök bérlési lehetőségét itt találod>>

 

TUDOD MÁR HOL VESZEL PADLÓBURKOLATOT?

(Vigyázz, szakmai elhivatottságot nem mindenhol kapsz)

Tőlünk minden segítséget megkapsz, hogy ki tudd választani az álmaid parkettáját, padlóját otthonodba, de mi nem árulunk parkettákat, padlókat. Ha szeretnél olyan helyen padlót, parkettát vásárolni, ahol hozzánk hasonló szenvedéllyel, tőlünk megszokott szakmai alázattal szolgálnak ki, Megtaláltuk azt az üzletünket, ahol hozzánk hasonló szenvedéllyel, és szaktudással találkozhatsz.

 

Nézz be online a kínálatba
 

Ha Zuglóban jársz nézz be az IPS-be, alig 5 percre vannak az Örs vezért téri IKEÁ-tól. Tényleg vizálló laminált padlótól, prémium LVT-n át, I. osztályú svédpadlóig igen széles a választék. Induló középkategóriától felfelé több 100 laminált padlót fogsz találni. 🙂

parketta üzletpartnerünk

Miért az IPS?

Bérelhető eszközpark parkettázáshoz

(Ha magad parkettáznál, béreld ki a profi eszközparkunkat.)

Minden eszközt megkapsz tőlünk, sőt rengeteg hasznos tudást is, hogy olyan minőségben, olyan profizmussal tudd lerakni a laminált padlót, lvt-t, vagy más úsztatott (klikkes) padlót, amit talán nem is nézel most ki magadból.

(Több mint 15 különböző eszköz, amik a kezed alá fognak dolgozni.)

 

ÉRDEKEL?

 

TOVÁBB

INSPIRÁCIÓS ATOMBOMBAŐRÜLTEKNEK, MINT ÉN

(22.000.000 kép szobára, színre, méretre, stílusra, költségre szűréssel)

Imádsz inspirálódni, képes vagy órákig ötleteket keresve képeket nézni, de a Google képkeresőjébe nem tudsz úgy keresni, hogy jó találatokat adjon ki? NEM IS KELL!

Facebook, Google képkereső, Pinterest.. Sokkal jobb lesz, amit mutatni fogok. A kedvenc eszközöm, és sosem volt inspirációs gondom. A sírba akartam vinni magammal, de inkább kiadom. Több mint 22 millió inspirációs kép! Biztos fogsz tudni úgy szűrni, hogy megtaláld álmaid inspirációját legyen szó egy hálószobáról, konyháról, nappaliról vagy akár mosókonyháról.

(19 féle helyiségre nappalitól a mosókonyháig, több féle színre, stílusra, méretre, költségvetésre is tudsz szűrni. Egy inspirációs atombomba, mert elsöpri az egyhangúságot, és tele leszel ötlettel inspirációval már 1-2 perc után.)

 

HOVÁ KÜLDJEM A LINKET?

 


PARKETTÁT VENNÉL?

Gyere partnerüzletünkbe, az IPS-be, mert ott nemcsak hogy a szakcikkeink kötelező olvasmányok, de szívvel dolgoznak azon, hogy te trendi lenyűgöző padlót tudj venni akár laminált akár tömörfa mellett voksolsz. Nem fogsz csalódni!

Hol találod?

MAGAD PARKETTÁZNÁL?

Bérelj tőlünk profi eszközöket a lerakáshoz. Ezzel az eszközparkkal a lehető legjobb énedet fogod tudni kihozni magadból, és a végén lesz egy szuper padlód, amire büszke lehetsz.

DIY ESZKÖZÖK

KALKULÁTOROK

Mennyibe kerül a parkettázás? Mennyi vágási veszteséggel kell számolni? Használd kalkulátorainkat DÍJMENTESEN!

KALKULÁTOROK
MÁSOK OLVASSÁK

Kérdezz! Már 400x írtunk! Jön válasz neked is!

(Ha csak annyit írsz, hogy tetszett a cikk, nekem az is sokat jelent. De ha van kérdésed, akkor azzal mindenképpen keress meg.)

Subscribe
Visszajelzés
guest

25 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
9 éve

[…] már kielemeztük a laminált padló házilagos lerakásával foglalkozó oktató videókat, és tegnap, mikor épp egy laminált padló lerakása előtt cipeltük fel a szükséges […]

trackback
8 éve

[…] Tipp: Jepetto.hu – laminált padló lerakása videók […]

trackback
7 éve

[…] burkolatok sok előnnyel rendelkeznek, ezért is használják manapság igen sok helyen. A laminált parketta lerakása kicsit trükkös lehet, ezért érdemes igénybe venned a segítségünket, ha biztosra szeretnél […]

trackback
7 éve

[…] akik saját maguk szeretnék elvégezni a lakásukban a felújításokat. Úgy tűnhet, hogy a laminált padló lerakása egyszerű folyamat, de egyáltalán nem az. Minden bizonnyal, mielőtt bárki nekilátna a munkálatnak, érdeklődik, […]

trackback
7 éve

[…] még hasznos is lehet, de van néhány terület, ahol nem igazán kapunk mérvadó segítséget. Ilyen például a laminált parketta lerakása, aminek esetében a legtöbb videó csak az ideális helyzetet mutatja be és egyáltalán nem […]

Zsóka
Zsóka
7 éve

Szép napot kívánok !
Kérdésem lenne. Úgy rakta le a férjem a laminált padlót ahogy Önök a videóban leírásban elmondták. Két szobánál amit elsőknek rakott le nincs is semmi baj,a 3. szobánál a klikkeknél most 2 hónap után emelkedik fel a parkettet, nem nagyon de elég ahhoz hogy mozogjon. Mit csinálhattunk rosszul, és mit lehet tenni, hogy ne púposodjon csak 3-4 parkettet de az ép elég.
Előre is köszönöm válaszukat.

Üdvözlettel: Zsóka

trackback
7 éve

[…] csinálták, nem tanulták, csupán egy videót tekintettek meg. Ezzel nem is lenne probléma, ha a laminált padló lerakása részleteiben be lenne […]

Magdi
Magdi
7 éve

Kedves 2Jepetto!
Szeretném Önökkel letetetni lakásunkban a laminált padlót, hogy lehet Önökkel felvenni a kapcsolatot?
Árajánlatot már kaptam, hogyan tovább?
Köszönettel, Magdi

trackback
7 éve

[…] nem igényli a szakértő segítségét, érdemes alaposan odafigyelni minden lépésre. A laminált parketta lerakása során ugyanis több téren is fennáll a hiba lehetősége. Mindenképp fontos, hogy […]

trackback
7 éve

[…] a laminált padló lerakása csak első ránézésre tűnik egyszerűnek, de ha nekifogunk, akkor hamar rá kell jönnünk, hogy ez egy […]

trackback
6 éve

[…] http://www.2jepetto.hu oldalon azt is megtudhatjuk, hogy mik okozzák a nehézséget a laminált parketta lerakása […]

trackback
6 éve

[…] 2jepetto.hu oldalon megtekinthető videókból kiderül, hogy melyek azok a problémák, amelyek gyakran […]

Kovács Györgyi
5 éve

Kedves Jepettók!
A laminált padlóval kapcsolatosan nagyon sok mindent megtudtam. Idáig azt gondoltam, hogy műanyag alapú, és mint olyan nem változtatja méretét. Jó, hogy elolvastam a cikket, mert e szerint: fa.
Segítenének?
Vízparti nyaralóba gondoltam laminált parkettát lerakni. ahol is az egyik fal gipszkarton. (egy nagy szoba lett ketté választva).
Miután nyaraló, ezért nyáron használt az ingatlan vagyis télen csak kb 7 fok van, nyáron meg 28.
Az aljat rétegrendje jelenleg:
beton
mázas kerámia lap
tapadást elősegítő valamilyen folyadék (kék)
aljzat kiegyenlítő
szőnyegpadló.
Önök mit javasolnak?

Kovács Györgyi
5 éve

Kedves Jepettók!
A laminált padlóval kapcsolatosan nagyon sok mindent megtudtam. Idáig azt gondoltam, hogy műanyag alapú, és mint olyan nem változtatja méretét. Jó, hogy elolvastam a cikket, mert e szerint: fa.
Segítenének?
Vízparti nyaralóba gondoltam laminált parkettát lerakni. ahol is az egyik fal gipszkarton. (egy nagy szoba lett ketté választva).
Miután nyaraló, ezért nyáron használt az ingatlan vagyis télen csak kb 7 fok van, nyáron meg 28.
Az aljat rétegrendje jelenleg:
beton
mázas kerámia lap
tapadást elősegítő valamilyen folyadék (kék)
aljzat kiegyenlítő
szőnyegpadló.
Önök mit javasolnak?

Zsolt
Zsolt
4 éve

Kedves 2Jepetto!

Köszönöm a hasznos összefoglalót! Az érdekelne még, hogy milyen hosszúságban lehet /szabad laminát padlót lerakni (10mm vastag krono), és hány méter után célszerü dilllatációs rést tenni?

Györffy Marietta
Györffy Marietta
3 éve

Szia nagyon hasznos volt a bejegyzésed. Egy kérdés lenne. A küszöbnél milyen hosszú legyen a padlólap?? Átérjen a küszöbön a folyosó burkolatáig?? Köszönöm a választ előre is

Györffy Marietta
Györffy Marietta
3 éve

Szia nagyon hasznos volt a bejegyzésed. Egy kérdés lenne. A küszöbnél milyen hosszú legyen a padlólap?? Átérjen a küszöbön a folyosó burkolatáig?? Köszönöm a választ előre is

BOTOS LAJOS
BOTOS LAJOS
2 éve

Tisztelt Szakértő!
Nekem olyan gondom van, hogy a szoba 2 fala mentén is van fűtéscső. (A központi fűtés visszatérő csöve.) Ezek egymásra merőleges falak. Ha az ajtóban állok, akkor nekem a bal kéz felőli fal mentén jön be a fűtéscső, majd elfordul és végig megy a szemben lévő fal mentén. Át a másik szobába. A fűtéscső kb. 1-2 cm-re van a padlótól. Így sajnos nem tudom dönteni a padlót. Ha csak 1 falon van fűtéscső akkor oké, akkor ott kezdek. Ilyen esetre is van megoldás ha 2 fal mentén is útban van a fűtéscső? Válaszát köszönóm: Botos Lajos

Reimer
Reimer
1 éve

Kedves Szakért´ö!
Laminált padlót teszünk padlófütésre. Milyen megoldást lehet alkalmazni a burkolatváltásnál, mivel a burkolatváltó profilt nem fúrhatom az aljazathoz?
Köszönettel
Reimer Ágnes

schlaci
schlaci
11 hónapja

Tisztelt szakértő!
Több videót megnéztem, de egy problémával nem boldogulok. Az első sor elemeinek összekapcsolása nem gond. A második sor első elemének összekapcsolása az első sor első elemével sem gond. De ezután már nem értem, hogyan tovább. A második sor második elemét a hosszoldala mentén is meg kellene billenteni a feszegetés mentes kapcsoláshoz, meg a rövidebb odala mentén is. Ezt a két billentést egyidőben megtenni fizikai képtelenség. És ez a probléma ezután már az összes többi elemnél fennáll. Mi a megoldás?

© Copyright 2017