Nagy a verseny a hideg-, és melegburkolatok között. A határok, hogy melyiket mikor alkalmazzuk kezdenek elmosódni. A fürdőszobát, azonban még mindig a hidegburkolatok uralják. De ennek nem feltétlenül kell így lenni.

Ha Te merész, újító gondolkodású vagy, akkor biztos tetszeni fog ez a bejegyzés.

Melegburkolatot rakni a fürdőszobába ugyanis nem annyira elvetélt ötlet, mint elsőre tűnik, és mint amennyire a barátaid őrültnek fognak nézni miatta. Ugyanakkor ezt a kérdést nem is szabad elhamarkodni. Nagyon fontos alapszabályokat kell betartani, ami felett nem lehet elsiklani.

Melyik parketta való fürdőszobába, és mire kell figyelni?

Erre a kérdésre, csak egyetlen esetben van egyértelmű válasz, de azt inkább hagyjuk a végére. Ezt az egy melegburkolatot leszámítva, azonban a többi esetében már nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy rakható-e az fürdőszobába.

A kérdést inkább megfordítva érdemes feltenni:

“Alkalmas a fürdőszobám a parkettákhoz (melegburkolatokhoz)?”

A parketták ősi nagy fürdőszobai ellensége a víz, és a páratartalom. Ha a fürdőd olyan kialakítású, hogy ezt te egész jól uralni tudod, akkor lehet, hogy több melegburkolat közül is választhatsz, és nem csak arra a bizonyos “egy” megoldásra kell bíznod magad.

Mikor alkalmas a fürdőszobád melegburkolatos padlóra?

1. Ha a fürdőszobádban meg van oldva a szellőztetés. Azaz nem csak egy ajtó van rajta, mert az kevés. A legjobb a szellőztető-rendszerek kiépítése, ami nemcsak a padlód számára ad ideális körülményeket, de egészséges környezetet is biztosít a számodra.

2. Ha nem fenyeget csőtörés. Persze a csőtörés sosem előre bejelentve érkezik, de azért, ha tudod, hogy a falakban a csővezetékek már 100 évesek, és korábban volt már rá precedens is, akkor inkább, menj a bejegyzés végére, mert neked csak az az “egy” megoldás való.

De, ha a vízvezetékkel nem lesz gondotok, és a mosógépetek is bekötésileg, műszakilag, és “calgonizált” állapotban van, akkor már csak egy dologra kell odafigyelnetek.

3. Mi lesz a locspoccsal? Fürdés közben elég sok víz kerülhet a padlóra. Ez azonban kontrolálható. Megfelelő kabinnal nemcsak stílust vihetsz a fürdőszobádba, de meg is akadályozhatod a víz kifröccsenését.

Viszont a kabinodnak tényleg jól kell zárnia. Itt nincs apelláta.

Tipp: Ha végképp nem tudsz mit tenni a kifröccsenő vízzel, azt is megteheted, hogy a kádad, zuhanyzód egy hidegburkolattal fedett kis “szigetre” teszed, azt pedig körbeveszed a megfelelő melegburkolattal.

A víz, és a páratartalom kérdést azonban nem szabad felületesen végezni. Precíznek kell lenned, és nem elégedhetsz meg az “így is jó lesz!” megoldásokkal, sem azzal, hogy: “Majd mindig gyorsan feltörlöm!”

Ha ezek után úgy gondolod, hogy a fürdőszobád alkalmas egy melegburkolat számára, akkor ideje megvizsgálni, pontosan milyen lehetőségek közül választhatsz.

Ha eddig minden cikkünket olvastad, akkor sejtheted, hogy a megoldást a trópusi fából készült melegburkolatok háza táján kell keresni. A trópusi tájakon nőtt fák az állandó esőzések miatt jól megedződtek, szerkezetük olajossá vált, ezáltal sokkal jobban tűrik a nedvességet, mint európai társaik.

Szóval, ha a fürdőszobád alkalmas melegburkolatra, akkor válassz trópusi fából készült svédpadlót, vagy bambusz padlót. És minden esetben kerüld a padlószőnyeget, és a hagyományos laminált padlót.

Válassz az alábbi fajták közül:
– Teak
– Iroko
– Ipe
– Caslin
– Cumaru

Bennük nem fogsz csalódni. De ha mégis félnél, vagy a 25-30.000 Ft-os m2 áruk magas lenne, akkor…

Egy másik jó megoldás fürdőszoba melegburkolására!

Még ha a fürdőszobádban nincsenek is teljesen megteremtve azok az ideális körülmények, amikről korábban írtunk, még akkor is van lehetőséget egy melegburkolatra.

Ez pedig a Magic floor. Egy korábbi bejegyzésünkben már írtunk róla. Ez egy vinil alapú burkolat, de mintázatát tekintve a svédpadló ikertestvére is lehetne. Ellenáll a víznek, és nem tesz kárt benne a páratartalom.

Az egyetlen dolog, amire itt nagyon kell figyelni, hogy ez a burkolat – mint az össze vinil alapú – tükörsima aljzatot követel. Ára lényegesen kedvezőbb, mert már 4490 Ft-tól beszerezhető.

Vannak vízálló laminált padlók, mint a Berry floor, vagy az Aqua Step padlók. Az úsztatott lerakás végett dilatációs hézagokat nagyon alaposan zárni kell, ami egy kritikus pont ennél a padlónál. Áruk sokaknak fájó lehet, mert ezek a padlók 6.000-14.0000 Ft között mozognak.

Beszélhetünk még a PUR betétes marina parkettákról is. Ezek egyrészt nagyon magas hőfokon kezeltek, másrészt a PUR betéteknek köszönhetően ellenálnak a víznek és a különböző lúgos-savas kémhatásoknak.

Ezzel azonban nem szabad kisérletezni. Mindenképp szakember segítségét követeli meg.

Viszont jól ellenáll a páratartalomnak, és az UV sugárzásnak! A tulajdonságai miatt rendkívül jó választás nedves helyiségekbe. Ára szintén magasabb kategóriába keresendő, bőven 20.000 Ft körül.

Szóval van lehetőség, hogy melegburkold a fürdőszobádat. Csupán tudatos előkészítést, és ügyes kivitelezést igényel. De arról se feledkezz meg, hogy ezt a döntést nagyon kevesen merik meghozni, de ők végül mind egy egyedi, nagyszerű megoldást, és látványt élvezhetnek.

A fürdőszobába való parketták, melegburkolatok ára széles skálán mozog. A Magic floor 4450 Ft/m2-ről indul, a vízálló laminált padlók 6000-14.000 Ft között mozognak, a trópusi fa parketták 30.000 Ft/m2-be is kerülhetnek. Aki nagyon fél a víztől, és a padló helytállásától, annak a Magic floor a tökéletes választás, aki bátrabb, és megengedheti gondolkozzon trópusi parkettában.

A Magic floorról itt többet is írunk!Minket levett a lábunkról a Magic floor, ezért üzletünkben egy szívesen ajánlott melegburkolat, amiből több, mint 2 tucatnyi minta is megtekinthető.