Melyik a legjobb laminált padló alátét, parketta alátét?

Az alátéttől függ, hogy a laminált padló, parketta mennyire lesz hideg, vagy mennyire engedi át a padlófűtést, fog-e nyikorogni az illesztése, vagy sem, de szerepe van abban is, hogy mennyire lesz zavaró a kopogó hang, vagy sem. Sok funkció egy viszonylag felületesen kezelt kiegészítőről. Viszont mi nem vagyunk rest megírni, hogy mire figyelj oda laminált padló alátét vásárlásakor. Sok helyen olvashattad, hogy a laminált padló lerakásakor egy bizonyos rétegrendet kell a padló alá tenni. Szeretnénk egy kicsit segíteni neked abban, hogy a legolcsóbb megoldások helyett valóban olyan alátétet vásárolj, ami számodra előnyös.

Mielőtt rátérnénk a laminált padló alátéteire, rétegrendjére, fontos hogy figyelmeztesselek egy dologra, amiről rendre elfelejtenek beszélni, vagy csak nagyon felszínesen érintik a témát.

Bármi is kerül a laminált padló alá, nagyon fontos a meglévő aljat minősége. Az, hogy az aljzat beton, vagy osb lap, esetleg egy korábbi parketta, most nem is annyira lényeges.

Ami igazán fontos, hogy az aljzat, amire majd a laminált kerül, legyen egyenletes, stabil, és sík. 2 mm-nyi szintkülönbség lehet 1 m-en belül, amit egy vízmértékkel szigorúan le kell ellenőrizni a teljes helyiségben. A sík felület hasonlóképp fontos, ami nem egyenlő a sima felülettel. Egy sima felület, amin látszatra nincs meg a 2 mm eltérés, lehet, hogy hullámos. Ez gyakran fordul elő régi vakpadlóra történő osb aljzat kialakításánál. Ott ugyanis a vakpadló már elég sokat vetemedhetett az idők során. Szóval szigorúan legyen mérve a sík felület. De a beton oldalszéli felhajlása is sok lakásban megjelenhet. Ilyenkor a 2mm/m szintkülönbség elérése nagyon korlátozott, mert vagy baromi drága, vagy a több cm-es emeléseket nem lehet kompromisszumok nélkül megoldani. Szóval fel kell készülni arra, hogy a 2 mm sajnos nem minden esetben lesz tartható, vagy arra rámehet az ember gatyája is. Az aljzatkiegyenlítő használatáról, a padloponozásról egy külön hardcore cikkben foglalkozunk, de csak haladóknak ajánljuk.

1. Először jön a párazáró fólia:

Visszatérve a rétegrendre. Az első, ami kell a laminált padló alá, egy párazáró fólia. Teljesen mindegy, hogy egy 60-80 éves belvárosi lakásról van szó, vagy egy új építési házról. A párazáró kell. Nem is inkább a pára, és a nedvesség miatt – ha az aljzat rég kiszáradt már – sokkal inkább a laminált padlóra kapott garanciád végett. Egyébként sosem tudhatod, hogy mikor fog újra nedvesedni az aljzatod. Ha frissen van betonozva, akkor pedig jó tudni, hogy az esztrich beton száradása nem lineáris, nem kalkulálhatsz fix száradási idővel.

Ha nem teszel párazárót, mert úgy gondolod, hogy minek egy 100 éves házba lerakni, és ne adj Isten gond lesz a padlóval, akkor búcsút inthetsz a garanciádnak. A minőségellenőr a helyszínre érkezve ebbe azonnal bele fog kötni, ami akár a garancia elvesztését is jelenti. Hidd el, az üzletek, és az importőrök – tisztelet a kivételnek – utálják a garanciális problémákat, így ahogy csak lehet annak jogosságába bele fognak kötni, vagy a felelősséget másra hárítani.

Ha nincs párazáró, az nekik egy kész felüdülés. Nem éri meg azt a 200 Ft/m2 összeget megspórolni. Egy párazáró fólia átlagosan (2019-os árszinten) 190-220 Ft/m2, amit nagy általánosságban 20m2-es csomagokban lehet megvásárolni. Az Európai Laminált Padló Gyártók Szövetsége szerint a párazáró fólia 75 – 150 mikron vastag kell legyen. Minél inkább ki van téve a laminált padló aljzatból felszabaduló párának annál vastagabb fóliát érdemes alátenni.

A festő fólia sajnos nem jó megoldás. Egyrészt nem kellően vastag 30 – 50 mikron, másrészt előfordulhat az is, hogy nem is képes visszafogni a párát.

(Csak abban az esetben nem kell párazáró fólia, ha olyan alátétet vásárolsz, ami 2in1, 3in1 vagyis már eleve az alátétbe be van építve a párazáró réteg. Arról majd szó lesz. Akkor jó, ha mindenképpen biztos akarsz lenni benne, hogy le lesz rakva, mert teszem azt nem te felügyeled a kivitelezést, és aggódsz miatta.)

2. Utána a többfunkciós laminált padló alátét:

A 20 cm-es átfedéssel rakott párazáró után jön a lépészajcsökkentő alátét. Ez 4 funkciót lát el. Csökkenti a lefelé irányuló zajokat, a felfelé, vagyis a lakásban tapasztalható lépészajt, elnyeli az aljzat apróbb egyenlőtlenségeit, és hőszigetelő szerepet is betölt.

Ez elég sok funkció ahhoz képest, hogy az alátétek kiválasztása során milyen keveset foglalkoznak általában a lépészajcsökkentővel. Sok helyen ingyen a padlóhoz odaadják a legolcsóbbat, nem is nagyon törődve az ember esetleges szükségleteivel.

Nézzük meg hány félék lehetnek ezek az alátétek (anyaguk szerint):

a.) Habfólia alátét:
A legolcsóbb megoldás a lépészaj csökkentésére és a kisebb aljzategyenlőtlenségek elnyelésére. Az anyaga habosított polietilén, vagyis műanyag. A legkevésbé sem környezetbarát, de olcsó, és csökkenti a lépészajt.  Viszonylag alacsony teherbírású. Vastagságát tekintve 2-3 mm-es tekercsekben kapható. Ha nem számít a hőszigetelő képesség, nem fontosak a környezetbarát szempontok, csak legyen a lépészaj csökkentve nagyon-nagyon kevés költséggel, akkor ez lesz a te választásod. De alsó kategória, ami a képességeiben is megmutatkozik. A lépészajcsökkentő képessége tényleg csak annyi, hogy az úsztatott fa padló, és a beton nincs közvetlen kapcsolatban, de tényleg nem szabad tőle semmit várni. Mi már évek óta nem használjuk ezt az alátétet, és nem is javasoljuk. Ára: kb 150-200 Ft/m2 Tekercsben vásárolható meg. Semmiképpen nem javasoljuk! Ha jól tudjuk ezt az alátétet hamarosan ki is vonják a forgalomból.

habfólia alátét

b.) Hőtükör fólia:
Sokszor kérdezitek, hogy hőtükör fólia rakható-e laminált padló alá. Elviekben nincs akadálya, de mi nem tartjuk olyan sokra. A XPS alátéthez képest nem jobb a hőszigetelő képessége (0,044-0,049 Wmk -> minél alacsonyabb annál jobb), viszont a lépészajcsökkentése rosszabb, így kopogóbb hangot ad a használatban, mint az XPS alátét esetén. A neve jobb, mint az XPS-nek, de minden tekintetben rosszabb nála. Ne használd! Valószínű, hogy a gyári garancia is érvényét veszítené.

c.) XPS alátét:
Tekercsben, vagy táblákban kapható extrudált polisztirol. Az alacsony hővezetési tényezője miatt (0,04 Wmk) remek hőszigetelő, elnyeli a padló nagyobb (>1 mm) szintkülönbségeit, ami persze nem jelenti azt, hogy a 2 mm/m küszöbértéket az aljzatnál át lehet lépni. Nagy teherbírású, így a forgalmasabb helyiségeken túl a nehezebb bútorok terhelését is jól viseli. Az XPS alapú alátétek teherbíróképességei a 90 kPa-s alap induló kategóriától a magas 250 kPa-ig mozog. A hővezetési, hőveszteségi tényező értékük is mozog egy bizonyos skálán, ami azért is jó, mert a felhasználásra lehet szabni. Egy hálószobába egészen más nyomószilárdságú alátét kell, mint egy étteremnek. A hőveszteségük is változhat, ami padlófűtés optimalizálásánál fontos szempont. Az XPS igen sokféle, amiről még lesz szó, de továbbra sem környezetbarát alátétről van szó.

A lépészajt ugyanakkor jobban csökkenti (jó aljzat mellett). Párazáró funkciót nem lát el, de van ami már ezzel kombinálva van.. A választék egyre bővebb az XPS alátétekből. Tipikusan 3-5 mm vastagságban kapható, e fölé nem is célszerű menni. A táblásítottal nemcsak könnyebb dolgozni, de jobb a tapadása is. Padlófűtés esetén figyelni kell, hogy külön erre a célra gyártott, lehetőleg perforált xps-t válasszon az ember, mert az megfelelően leadja a hőt. Ha fontos a jó hőszigetelés, és a tartósság, de nincsenek környezetbarát elvárásaid, akkor ez a te választásod. Induló ára: kb. 500-600 Ft/m2.

De hamarosan kielemezzük az XPS-t is egy kicsit bővebben az Arbiton katalógusát átnézve. Az XPS alapú laminált padló alátét igen sokféle. Egyre több helyen vannak 2in1, 3in1 alátétek, amik már ötvözik a páarazáró funkciót is. A 90kPa-tól akár a 400 kPa-ig is terjedhet a nyomószilárdsága, míg a hőszigetelőképessége is lehet jobb valamivel egyiknek a másiktól. A hangszigetelésben is vannak különbségek, de amióta jobban belekóstoltam a hangszigetelésbe ezeket a szabvány értékeket sajnos nem tudom annyira komolyan venni, mert az életben máshogy vizsgázhatnak.

Szóval az XPS egy széles minőségi skálán mozgó laminált padló, parketta, lvt alátét. Az áruk is felmehet így akár a 2000 Ft/m2 összegre is.

xps alátét laminált padlóhoz

d.) Növényi rost alátét:
A növényi rostból készült (pl:izoboard) alátét az alap xps-hez képest kevésbé tömörödik. Az XPS 90 kPa nyómószilárdságához képest ennek 150 kPa a nyomószilárdsága, viszont egy magasabb kategóriás XPS alátétnél, aminek a nyomószilárdsága akár 250 kPa is lehet, nem veszi fel a versenyt. A vastagsága általában 5-7 mm. Táblásított kiszerelésben kapható 5-7 m2-es csomagban. Bizonyos nyikorgásra hajlamos laminált padlók esetén jobb választás. Padlófűtés esetén nem használható. Növényi rost lévén környezetbarátabb mint az XPS. Ára 850 Ft/m2.

e.) Parafa alátét:
Az egyik legjobb lehetőség hang-, és hőszigetelésre, lépészaj csökkentésre. A parafa alátét a paratölgy kérgéből készül a fa kivágása nélkül. Míg az eddig említett alátétek abszolút nem nevezhetően környezetbarát megoldásoknak (kivéve a növényi rost alátéteket), addig a parafa alátétre ez annál inkább igaz. Ráadásul még antibakteriális is.

Mivel nagyon alacsony a hővezetési tényező értéke padlófűtés alá nem igazán javasolt. Igazodik az aljat kisebb egyenlőtlenségeihez, de ugyanakkor nagyon jó mérettartó tulajdonsággal rendelkezik. Csak gondolj arra, hogy a parafadugó a kihúzás után milyen gyorsan visszaugrik eredeti méretére.

A másik előnye a parafa alátétnek a többivel szemben, hogy az biztosan ott lesz még 15-20 év múlva is a laminált padló, vagy más klikkes fa parketta alatt. Nem fog elkorhadni, elrohadni, lebomlani, vagy tönkre menni, amire mi már számtalan példát láttunk a munkánk során. Persze ez nem törvényszerűen igaz a műanyag alapú alátétekre, de előfordulhat.

Ahhoz, hogy a hangszigetelő képessége jobban tudjon érvényesülni, kell egy jó súly hozzá. 7-8 mm-es laminált padlók alá 3-4 mm-es parafa alátétet hangszigetelés céljából előzetes szakmai vélemény alapján tudjuk csak jó szívvel ajánlani. De ha 10-12-14 mm-es súlyos, és megfelelő sűrűségű laminált padlóról van szó, akkor nyugodtan mehet alá a 3-4 mm vastag parafa alátét is. Ha csak a hőszigetelő képességét kell figyelembe venni, akkor mehet a vastagabb is egy 7-8-as laminált padló alá. A parafa alátét hővezetési tényező értéke (0,04 W/ Km), mely meghatározza a hőszigetelő képességét, nem sokkal jobb, mint az XPS alátét (0,036 – 0,04 W/ Km).

parafa alátét

A parafa alátét 20 dB-es lépéshangszigetelő képességét azért érdemes fenntartásokkal kezelni. Azt vélhetően laboratóriumi körülmények között egy bizonyos speciális körülmény megléte esetén lehet csak mérni. Épület szerkezetétől, és a rajta fekvő padlótól függően ez lényegesen változó lehet.

A parafa alátét tekercsben, és lapokban is kapható. Ára négyzetméterenként 1000-1500 Ft.

f.) Iszappapír alátét:
Az iszappapír alátét padlófűtés esetén jó választás. A papír ugyanis nagyon jól vezeti a hőt. Gondolj csak arra mennyire fel tud melegíteni egy kartondobozt a nyári napsütés. Szinte meg sem lehet fogni ilyenkor a forróságtól. Az iszappapír hővezetési tényező értéke kb. 0,1 W/Km, azaz az XPS alátéthez képest 2,5x jobban átadja a hőt. Az iszappapír jobb választás padlófűtés esetén, mint a perforált XPS. Végül is miről szól a perforált XPS alátét? Van egy viszonylag jó hőszigetelő anyag, ami némiképp visszafogja a lépészajokat is. Ez az XPS. Viszont az egyre népszerűbb padlófűtéses ingatlanokba nem való. Perforáljuk, és máris tudjuk oda értékesíteni. Mint egy Ferrari Micheline terepgumival. Önmagában mindkettő teljesen rendben van, de a Ferrari nem terepre való.

Ha a laminált padló padlófűtésre lesz lerakva, akkor az iszappapír alátét egy jó választás! Ennek ugyanis jóval magasabb az élettartama. Míg a papír papír marad 50 év múlva is, addig a hőnek kitett XPS idővel elporladhat.

Az iszappapír ugyanakkor nagyon érzékeny a nedvességre, és a párára. Mégis csak papír. A lépéshangszigetelése nem különösebben erős. Márcsak 1 mm-es vastagsága végett sem. A parafa, és az XPS is jobban teljesít. Ha fontos a hőátadás, mert padlófűtés lesz a lakásban akkor érdemes az iszappapír alátétet választani. Négyzetméter ára kb. 500 Ft/m2. 15 m2-es tekercsben kapható.

iszappapír alátét laminált padló alá

3. Végül jöhet majd a laminált padló.

Elsőnek tehát fontos, hogy legyen egy jó, sík, egyenletes, stabil aljzatod. erre majd kell egy vastag párazáró fólia, ami lehetőleg bírja hogy cipővel végigsétálnak rajta. Ez a laminált padló lerakásakor ugyanis elkerülhetetlen. Ha túl vékony, az nem jó. Ezt 20 cm-es átfedéssel, a falra 5 cm-es felfutással kell rakni.

Utána jöhet a 4 funkciót ellátó lépészajcsökkentő alátét. Ha nincs különösebb elvárásod, de fontos a jó ár, akkor maradj a habfóliánál. Ha jobb hőszigetelést szeretnél, minél jobb hangszigeteléssel, akkor a középkategóriás xps-t válaszd, de ha te mindenből a legjobbat szeretnéd akkor a parafa alátét lesz a jó megoldás.

Ha szeretnéd megismerni a laminált padló lerakásának egyes lépéseit, akkor ezt a terjedelmes cikkünket tudjuk javasolni.

Ha még nincs meg a laminált padló, és szeretnéd megismerni azokat a márkákat, amiket mi is nagyra tartunk, akkor a laminált padló termék katalógusunkat érdemes megnézni.

 

Laminált padló alátét padlófűtéshez:

Az általános leírásban már láthattad, hogy a padlófűtés rétegrendje esetén fontos figyelembe venni a lépésálló alátét hőszigetelő képességét. Történetesen azt, hogy az alátét a padlófűtéshez nem lehet jó hőszigetelő. Ugyanakkor padlófűtés nélküli helyiségben sokszor pont a jó hőszigetelő képesség a döntő szempont.

Emiatt a kettős szerep miatt van, hogy az alátéteket általában két eltérő tulajdonsággal szoktak jellemezni, amit alapesetben nagyon könnyű összekeverni. Padlófűtéshez olyan alátétet kell választani, aminek a hőellenállása alacsony. A hőellenállását m2K/W mértékegységgel jelölik az alátéteknél.  Minél alacsonyabb ez a szám, annál kevésbé áll útjába a hőnek. Na de milyen a jó szám?

0,006 m2K/W már egy nagyon jó értéknek számít, de fogsz találni olyan alátétet padlófűtéshez, aminek az értéke 0,008 m2K/W.  Ilyen alátét az Arbiton Multiprotect 1000. Egyébként a Laminált padló Gyártók Európai Szövetsége 0,075 m2K/W értéktől ajánlja az alátétet padlófűtéshez. Szóval az általános ajánláshoz képest akár 10x jobb (de hatásfokban nem arányosan) alátétet is lehet találni, ha megnézzük a m2K/W értéket.

Ahol nincs padlófűtés, ott a hőszigetelés a fontos tulajdonság, amit a legtöbb alátét esetében a hőátbocsátási tényezővel írnak le. Ennek a mértékegysége W/m2K. Ez lényegében inverze az előző számnak, azért is van az, hogy ebben az esetben is pont az alacsony értéke a legjobb. Vagyis, hogy a hideg minél kevésbé tudjon áramolni az alátéten át.

Vigyázz, hogy ne keverd össze a két értéket.

Padlófűtés? Válassz alacsony m2K/W értékű alátétet (Ha teheted akkor a 0,006 m2K/W egy jó választás)
Hőszigetelés? Vagy válassz magas m2K/W értékű alátétet (pl: 0,1 m2K/W), vagy ha a W/m2K értékét tüntetik fel, akkor az legyen alacsony.

UI: Miért nem jó ötlet a lépésálló hungarocell (EPS) laminált padló alá?

A legtöbben akkor nyúlnak hozzá, amikor szintkülönbséget kell áthidalni helyiségek között. Annak ellenére, hogy ennél lényegesen jobb szintemelési lehetőségek állnak rendelkezésre 2-3 mm-től akár a 5-10 cm-ig. A lépésálló hungarocell egy rossz megoldás mind mint alátétnek , mind mint szintkülönbség-áthidalásnak. Ennek elsősorban a nyomószilárdsága az oka. A lépésálló hőszigetelő anyagok nyomófeszültsége 10%-nál 100 kPa. Ez így durva volt, de máris fordítom neked.

100 kPa terhelésnél a lépésálló hungarocell 10%-ot veszít a vastagságából. Vagyis annyit tömörödik. Ha 30 mm-es az alátét, akkor 100 kPA terhelésnél 3 mm-t veszít a vastagságából. 100 kPa, az kb 10.197 kg/m2, vagyis 10 tonna/m2 terhelés esetén 10%-ot veszít a vastagságából. Ez elsőre tök jól hangzik, csak az a baj, hogyha ezt kisebb területre átszámítjuk, máris lehangolóbb eredményt kapunk. Cm2-re nézve ez már csak 1,01 kg. Magassarkúval azonnal beszakad, de a lábujjhegyre állásnál is azonnal megvan a szükséges terhelés a 10% feletti összenyomódásra.

Ráadásul ez a nyomófeszültségi érték rövid távú értéket tartalmaz. Vagyis a méréskor nem napokig, hetekig, évekig terhelik a lemezt, hanem csak rövid időre. Mivel azonban a terhelés nem közvetlenül a lépésálló szigetelésre kerül, hiszen nem ezen fogsz járni magassarkúban, ezért a laminált padló valamennyire oszlatja a terhet, így az értékek javulnak valamennyire. Szintet emelni betonozás nélkül általában úsztatott réteglemezes megoldással lehet, ami klasszisokkal jobb, mint a lépésálló XPS használata..

Lábazati XPS-t is sokan raknak laminált padló alá. Ennek az alátétnek a nyomószilárdsága ugyanakkor sokkal jobb, mint a hivatalosan kiadott alátéteknek a maga 300 kPa értékével. A baj, hogy a lábazati XPS-t általában szintemelésre szokták vinni, vagyis mikor helyiségek, burkolatok találkozásánál át akarnak hidalni 3-4 cm-t, és ezt lábazati XPS alátéttel kívánják áthidalni. Tök okénak tűnhet a dolog, de az alábbi baj van vele. Az egyik, hogy egy vastagabb lábazati XPS a laminált padló alatt membránként fog működni, vagyis kongani fog a padló. A másik, hogy a nyomószilárdsági értéket 10%-os összenyomódásnál számítják, rövid távú terhelésnél. Egy 30 mm vastag lábazati szigetelés 10%-os összenyomódása 3 mm, ami már nem megengedett a laminált padló alatt. A szintkülönbségek áthidalására hamarosan írunk egy újabb cikke.

Egyébként azért „is” szokták a lépésállót lebetonozni, mert az egyenletes terhelést biztosít, és jó teherelosztást. A 7-8 mm-es laminált padló ezt még nem biztosítja, így minél vastagabb a lépésálló, és minél több terhelést fog kapni (ágy, bútor, zongora, tudom-is-é-min), annál inkább gondoskodni kell a jobb teherelosztásról.

Ha mindenképpen lépésálló szigetelést akarsz „közvetlenül” berakni a laminált padló alá, akkor a fő kérdés, hogy tudod-e úgy eloszlatni a terhet, hogy az alátét ne tömörödjön adott pontban többet, mint a laminált padlónál elvárt 3 mm-es aljzategyenlőtlenség. Érdemes kiszámolni, hogy milyen terheléseket fog kapni a padló egyes bútorok esetén. Kanapé, könyvespolc. Minél közelebb lesz a súlya a 3 mm-es nyomószilárdsághoz, annál fontosabb a jó tehereloszlás a laminált padló alatt, amit biztosíthat egy nút-féderes OSB lap is, ha kellően vastag a teherelosztáshoz.

Ha ez most sok volt, akkor tégy meg annyit, hogy számold ki a várt legnagyobb terhelést, amit kapni fog egy pontban a padló. (Lehet, hogy ez egy 4 lábon álló 2 m magas könyvszekrény lesz, ami tele lesz pakolva, vagy ez egy zongora lesz, esetleg a kanapé, amin ott ül az egész család. Számold ki a teljes súlyt, és azon lábak területét, amin állni fog a teher, és ezt, illetve a kiválasztott alátét nevét (tervezett vastagságát) küldd át nekünk, és megnézzük neked.

ÖSSZEGZÉS:
Mielőtt alátétet keresnél a laminált padló alá, ellenőrizd az aljzat minőségét. Az ugyanis, hogy mennyire fogod tudni élvezni a végeredményt az aljzattól függ. Egyetlen alátét sem tudja elfedni a rossz aljzatot. Ha 1 méteren belül 2 mm-nél nagyobb egyenetlenség van az aljzatban, akkor azt mindenképpen ki kell önteni. A padloponozásról, az önterülő aljzatkiegyenlítő használatáról egy korábbi részletes leírást is készítettünk, de külön kalkulátorunk is van az aljzatkiegyenlítő mennyiségének kiszámítására.

A párazáró alátét nem egy opció. Tekintsd úgy mint egy kötelező elem, akár egy 6. emeleti panellakásról van szó, akár egy padlófűtéses szobáról. A párazáró a laminált padlóra kapott garanciád miatt kötelező lesz.

A párazáró után a lépészajcsökkentő alátétnél a legjobb a parafa alátét, de az egyben a legdrágább is.  A legegyszerűbb alátét a tekercses 2-3 mm vastag habfólia, amit mi nem javaslunk neked. 3-5 mm,es XPS, vagy nyirkogásra hajlamos (nem nedvességvédett klikk rendszerű) laminált padlónál inkább a növényi rost alapú alátét a nyerő. Padlófűtésnél pedig az iszappapír alátét, míg a perforált XPS nem más mint egy jó hőszigetelő lyukacsos lap, szerintem ne gondolkodj benne.

TUDOD MÁR HOL VESZEL PADLÓBURKOLATOT?

(Vigyázz, szakmai elhivatottságot nem mindenhol kapsz)

Tőlünk minden segítséget megkapsz, hogy ki tudd választani az álmaid parkettáját, padlóját otthonodba, de mi nem árulunk parkettákat, padlókat. Ha szeretnél olyan helyen padlót, parkettát vásárolni, ahol hozzánk hasonló szenvedéllyel, tőlünk megszokott szakmai alázattal szolgálnak ki, Megtaláltuk azt az üzletünket, ahol hozzánk hasonló szenvedéllyel, és szaktudással találkozhatsz.

 

Nézz be online a kínálatba
 

Ha Zuglóban jársz nézz be az IPS-be, alig 5 percre vannak az Örs vezért téri IKEÁ-tól. Tényleg vizálló laminált padlótól, prémium LVT-n át, I. osztályú svédpadlóig igen széles a választék. Induló középkategóriától felfelé több 100 laminált padlót fogsz találni. 🙂

parketta üzletpartnerünk

Miért az IPS?

Bérelhető eszközpark parkettázáshoz

(Ha magad parkettáznál, béreld ki a profi eszközparkunkat.)

Minden eszközt megkapsz tőlünk, sőt rengeteg hasznos tudást is, hogy olyan minőségben, olyan profizmussal tudd lerakni a laminált padlót, lvt-t, vagy más úsztatott (klikkes) padlót, amit talán nem is nézel most ki magadból.

(Több mint 15 különböző eszköz, amik a kezed alá fognak dolgozni.)

 

ÉRDEKEL?

 

TOVÁBB

INSPIRÁCIÓS ATOMBOMBAŐRÜLTEKNEK, MINT ÉN

(22.000.000 kép szobára, színre, méretre, stílusra, költségre szűréssel)

Imádsz inspirálódni, képes vagy órákig ötleteket keresve képeket nézni, de a Google képkeresőjébe nem tudsz úgy keresni, hogy jó találatokat adjon ki? NEM IS KELL!

Facebook, Google képkereső, Pinterest.. Sokkal jobb lesz, amit mutatni fogok. A kedvenc eszközöm, és sosem volt inspirációs gondom. A sírba akartam vinni magammal, de inkább kiadom. Több mint 22 millió inspirációs kép! Biztos fogsz tudni úgy szűrni, hogy megtaláld álmaid inspirációját legyen szó egy hálószobáról, konyháról, nappaliról vagy akár mosókonyháról.

(19 féle helyiségre nappalitól a mosókonyháig, több féle színre, stílusra, méretre, költségvetésre is tudsz szűrni. Egy inspirációs atombomba, mert elsöpri az egyhangúságot, és tele leszel ötlettel inspirációval már 1-2 perc után.)

 

HOVÁ KÜLDJEM A LINKET?

 


PARKETTÁT VENNÉL?

Gyere partnerüzletünkbe, az IPS-be, mert ott nemcsak hogy a szakcikkeink kötelező olvasmányok, de szívvel dolgoznak azon, hogy te trendi lenyűgöző padlót tudj venni akár laminált akár tömörfa mellett voksolsz. Nem fogsz csalódni!

Hol találod?

MAGAD PARKETTÁZNÁL?

Bérelj tőlünk profi eszközöket a lerakáshoz. Ezzel az eszközparkkal a lehető legjobb énedet fogod tudni kihozni magadból, és a végén lesz egy szuper padlód, amire büszke lehetsz.

DIY ESZKÖZÖK

KALKULÁTOROK

Mennyibe kerül a parkettázás? Mennyi vágási veszteséggel kell számolni? Használd kalkulátorainkat DÍJMENTESEN!

KALKULÁTOROK
MÁSOK OLVASSÁK

Kérdezz! Már 400x írtunk! Jön válasz neked is!

(Ha csak annyit írsz, hogy tetszett a cikk, nekem az is sokat jelent. De ha van kérdésed, akkor azzal mindenképpen keress meg.)

Subscribe
Visszajelzés
guest

150 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
7 éve

[…] adott rétegrendet is betartani, vagyis a padló alá tenni. Akinek segítségre van szüksége a laminált padló alátét kiválasztásában, annak a weboldal számos hasznos tanácsot biztosít. Akármi is kerül a […]

Csaba
Csaba
7 éve

Tisztelt 2Jepetto!
Egy kérdéssel fordulok hozzátok.Nevezetesen,hogy szeretném a lakást a laminált padló alatt leszigetelni!Földszinti tömblakásról van szó,amely alatt pince van.Padlószinten 9-11 celsius fok van,rengeteget kell fűtenem!Hatalmas felújítást elkerülendő(aljzatbeton,stb)5 mm-es XPS alátétre gondoltam 2 rétegben!A kérdésem az lenne,hogy érdemes lenne a 2 réteg(10 mm)?Jobban szigetelne-e?

Tisztelettel:B Csaba!

Zoltán R
Zoltán R
Reply to  2jepetto
4 éve

Tisztelt 2Jepetto!

Nem tudom, hogy él-e még ez a topic, de érdeklődnék, hogy az úr felvetésére (padló hőszigetelése rombolás nélkül):
Leteszek 4 mm-es parafa alátétet és arra 10 mm-es laminált padlót az dob valamit a dolgon?

üdvözlettel
Zoli

Kristóf
Kristóf
7 éve

Tisztelt 2Jepetto!

Laminált parketta lerakásán gondolkodom meglévő fapadlóra. Társasház 4. elemeti lakásáról lenne szó, és a megfelelő alátét kiválasztása okoz gondot. Az alsó szomszéd nagyon hangos ezért az elsődleges szempont a lehető legjobb hangszigetelés lenne, a másodlagos pedig az, hogy ő hőjét nem feltétlenül kellene leszigetelni.

Ön mit ajánlana?

Köszönettel,
Kristóf

Máté
Máté
Reply to  2jepetto
7 éve

Szia!

Esetleg erre a kérdésre találtatok már választ? Nekem is teljesen hasonló problémám van.

Köszönöm!

Üdv: Máté

Kristóf
Kristóf
Reply to  2jepetto
5 éve

Kedves Jepetto!

Kicsit megkésve ugyan, de válaszolnék, 2.5cm vastagságot lehet emelni. A födémről sajnos nincsen információm.

Üdv,
Kristóf

Balázs
Balázs
7 éve

Tisztelt 2 Jepetto!
Iszappapír vagy habfólia a jobb megoldás laminált parketta alá padlófűtés esetén? Járólap – laminált parketta felületek találkozása esetén burkolatváltó alkalmazása mellett lehet probléma az iszappapír alkalmazása? Csak 1 mm vastag iszappapírról hallottam eddig. Képes a papír a lépészajt kellőképpen csökkenteni?
Köszönettel várom válaszát:
Balázs

Tibor
Tibor
7 éve

Hello 2 Jepetto!

A problémám nem egyszerű, bár lehet, hogy Ti tudtok segíteni.
Adott egy 54nm kertes kis ház (2 szoba) amit bérlünk. Kb 40-50 éves házikó az akkori építési technológiai megoldásokkal. A padlózat borítása most laminált padlólap. Szigetelés alatta szerintem semmi vagy minimális. Hőkamerás felvételeket készíttettem szakemberrel aki ezt alá is támasztotta. A szoba hőmérséklete 21-22 fok, a padló 15-17 fok! Padló és fal találkozásánál néhol 14 fok. Dermesztő érzés járkálni ezen a hőmérsékleten. Szeretném leszigetelni a padlót, de itt jön a probléma. A tulaj nem engedi felszedni a régi laminált padlólapot. Ergo, kénytelen vagyok erre szigetelni és új lamináltat húzni. Lehet ilyet? És ha igen, ide is kell az említett rétegezés? (Fólia, szigetelés, laminált)
Ha parafa szigetelést választanék az új laminált alá, akkor hány mm vastagot javasolnátok? Vagy esetleg egy 10mm-es lépésálló Austrotherm szigetelés? Kissé (nagyon) tanácstalan vagyok. Kérnék egy kis segítséget, ha lehet.
Előre is köszönöm,
Tibor

Erika
Erika
Reply to  Tibor
6 éve

Ugyanat a problémán mint az előbbi hozzá szólónak , régi lakásban szeretnék szalag parkettára amit nem szeretnénk felszedni szigetelés után új padlózati megoldást kitalálni szeretném kérni asegítségét mikyen és míly módon lehet ezt kivitelezni legyen kedves segíteni előre is köszönöm asegítségét várom mihamarabbi válaszát.

Erika
Erika
Reply to  Erika
6 éve

Ugyanat a problémán mint az előbbi hozzá szólónak , régi lakásban szeretnék szalag parkettára amit nem szeretnénk felszedni szigetelés után új padlózati megoldást kitalálni szeretném kérni asegítségét mikyen és míly módon lehet ezt kivitelezni legyen kedves segíteni előre is köszönöm asegítségét várom mihamarabbi válaszát.

trackback
7 éve

[…] megfelelően tájékozottak legyünk, hogy a munkálatokat hiánytalanul el tudjuk végezni. A laminált padló alátét a leendő padlórendszer egyik fontos […]

Matild
Matild
7 éve

Tisztelt 2 Jepetto!
1998-ban lettek kertes házban parkettázva a szobák,kezelt,új,ha jól tudom tölgy parkettával és lakkozva.Azóta így vannak.K.b.1 éve vettem észre néhány kis bogarat rajta melyeket „lekezeltem”,mostanra ki van rágva a parketta,ágy alatti részen és a parkett léc a sarkoknál,ahol a kerttel érintkezik.Utána jártam a Természet tudományi Intézetnél,ezek bányafa-szúormányos bogarak és ajánlották a laminált padló cserét ,állítólag abba nem mennek bele,milyen laminált padlót ajánlanak és milyen alátétet?Válaszukat előre köszönöm!

csönge
csönge
6 éve

kedves 2Jepetto!

felkeltette a figyelmemet a parafa alátét, amelyet parketta alá ajánlanak. mi szalagparkettát tervezünk lerakni, és az lenne a kérdésem, hogy hány mm-es parafa alátétet ajánl alá? nincs padlófűtésünk, a parkettát korábbi csempére tervezzük lerakatni.

nagyon köszönöm a segítséget!

csönge

Kálmán
Kálmán
6 éve

Üdvözlök mindenki !

Lakásfelújítási munkálatokba fogok , ahol a régi vas fűtéscsöveket műanyag csövekre cseréltetem. A műanyag csövek a padlózatban fognak menni kb: 2-4 cm vastagságban. Ide padlóburkolónak laminált parkettát szeretnék lerakni .
Kérdésem az hogy ha XPS szigeteléssel próbálom a színt különbséget megoldani a 2-4 cm arra lehet laminált parkettát lerakni ? Vagy esetleg van erre a problémára más megoldás ?

Attila
5 éve

Tisztelt 2 Jepetto!

A cikkben írjátok, hogy "Padlófűtéshez érdemes speciális párazáró fóliát venni.". Mitől lesz speciális az a párazáró fólia? Mindenképpen jobb padlófűtéshez mint a sima párazáró fólia? Hol lehet ilyet kapni? Több helyen érdeklődtem, de nem volt sehol, van ahol nem is hallottak róla.
Előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Attila

Attila
5 éve

Tisztelt 2 Jepetto!

A cikkben írjátok, hogy "Padlófűtéshez érdemes speciális párazáró fóliát venni.". Mitől lesz speciális az a párazáró fólia? Mindenképpen jobb padlófűtéshez mint a sima párazáró fólia? Hol lehet ilyet kapni? Több helyen érdeklődtem, de nem volt sehol, van ahol nem is hallottak róla.
Előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Attila

Illés Ernő
Illés Ernő
5 éve

Tisztelt Címzett! Új családi házunk emeleti hálószobájában amiben padlófűtés van, szükséges e az esetről fölé párazáró fóliát téríteni? A rétegrend így van kialakítva, aljzat beton 5cm lépéshang szigetelő párazáró fólia padlófűtés cső 5cm extrik.
Üdvözlettel Íllés Ernő

Ákos
Ákos
Reply to  2jepetto
5 éve

Kedves 2jepetto!

Szakmai iránymutatásra lenne szükségem, adott egy betonozott padló, melyre parazaro fóliát raknek első rétegben majd egy olyan XPS rendszert melynek tartozekakèkakent a tetejére hőtükör fóliát ragasztott a gyártó ( többet is találtam kèrem segítsen ebben is mely gyártótèt érdemes) ezt követően húznèk rá egy vèkony rèteg lenolajjal kezelt OSB táblát ès a hagyománytól eltèrően erre ragszatanám fel a laminált padlót.

Az elsődleges cèl a minél jobb hőszigetelés elérése és másodsorban a hangszigetelt mert ez egy kertes családiház. Kèrem erősítésén meg az elképzelés működőképessègèben avagy kèrem segítsen ön milyen rendszert és milyen rangsorban èpítene be. Magasság maximuma 5 cm de inkább kevesebbet szeretnék elèrni.

Köszönöm előre is szakèrtő segisègèt!

Tóth Ákos

Huszár László
Huszár László
5 éve

Tisztelt 2Jepetto!

Laminált padló alá hőszigetelés illetve szintkiegyenlítés céljából lépésálló hungarocell alkalmazható-e?
1-2cm-es lépésálló hungarocellre gondoltam.

Tisztelettel
H. László

Pászti Beáta
Pászti Beáta
5 éve

Kedves 2Jepetto!

Vásároltunk egy lakást, amiben szeretnénk a jelenlegi recsegős parkettát lecserélni laminált padlóra. Elkezdtük felszedni a régi pakettát felszedni egy kis részen és a legnagyobb meglepetésünkre vakpadlós megoldás fogadott: " irányú lécek, közötte sóder, kavicsok,fűrészpor és minden, mi szem-szájnak ingere. Körülbelül 6-8 centire van a jelenlegi szint a födémtől. 8 mm-es a laminált padló, amit vásároltunk, alá 5mm-es a hűtükör fóliás réteg. S ha jól olvastam, akkor kellene még egy párazáró ráteg is alá. Gondoltuk kiüntjük betonnal az egészet, viszont azt lehet nem bírná a födém. Tud esetleg olyan megoldást javasolni, amivel tudunk nyerni 4-5 centit? OSB lap gondolom egy idő után annyira fog nyikorogni, mint most. EPS? Vagy kis beton, kis más?

Előre is köszönöm a segítségét.

Üdv, Pászti Beáta

Roland
Roland
5 éve

Kedves 2Jepetto!

Egy régebbi családi házat újítunk fel, laminált padlóval szeretnénk burkolni nagyobb tereket a földszinten. Az aljzatban nincs szigetelés, a meglévő 4-6 cm betonra jelenleg a szintkiegyenlítés miatt esztrich beton kerül, majd párazáró fólia. A padlót szeretnénk alulról szigetelni, a hőveszteség és a hőérzet miatt is. Az xps és a parafa vastagságát keveselltem, így találtam rá az isotex lapokra. 25 és 12mm-es verzió is létezik belőle egyaránt 0.05W/mK hővezetési tényezővel. Hol a buktató? Be merjek tenni 25 mm szigetelést vagy elég a 12? Érezhető lesz ez a padlón mezítláb járkálva? Nem ismerem az izoboardot, de hasonló lehet, viszont az "csak" 5,5 mm vastag… Véleményed előre is köszönöm!

Adam
Adam
5 éve

Kedves 2jepetto,

egyik áruház weboldalát böngészve az alábbi padlóalátétet találtam:
Woodstep Thermofloor alátét, 4mm
anyaga: HDF(nagytömörségű fa rostlemez)
600 forint körüli négyzetméterárban.

Ez melyik kategóriába tartozik, mi erről a vélemény, jobb lehet, mint az XPS, de rosszabb mint a parafa?
Rakható lenne 8 mm-es laminált padló alá?

Köszönöm

Megyesi Attila
Megyesi Attila
5 éve

Sziasztok!

1960-as években épült panelben régi szalagparkettám van, alatta párnafa. A párnafák között valami üveggyapot féleség (nem tudtam pontosan megállapítani). Az a problémám, hogy nagyon recseg a padló, meggyengültek a párnafák.

Szeretném kicserélni laminált padlóra az egészet. A recsegés miatt nem úszom meg a párnafák felszedését, ezért körülbelül 6-7 cm magas hézagot kellene feltöltenem a laminált padlóval együtt. Milyen megoldást javasolnátok? A betonozást szeretném elkerülni, túl sok kellemetlenséggel járna.
Megfelelő megoldás lenne-e, hogy 5 cm magas austrotherm at-l2/l4-et tegyek le, majd erre osb lapot (terheléselosztás gyanánt) párazáró fóliát és a laminált padlót rétegeljem egymásra?
Attila

Megyesi Attila
Megyesi Attila
Reply to  2jepetto
5 éve

Kedves 2 Jepetto!

Nagyon szépen köszönöm az ötletet.
Amennyiben javítható, korrigálható a vakpadló megfogadom a tanácsodat, ellenkező esetben adok egy esélyt a második megközelítésnek.

Üdv:
Attila

Anna
Anna
5 éve

Tisztelt Jepetto

Èn a beton làbakon àllò mobil hàzam alatt szeretnèk hôszigetelni. Van alatta 1 mèter igy simàn alà fèrek. Milyen anyagokat javasolsz? Ez egy fahàz kôrbe szigeteltük EPS el ès nagyon jòl meg tartja nyàron a hûvôset. Most viszont alà màsznèk ês feltennèk valamit ha tudnàm hogy mi a legjobb, 50m2 es Belül hajò padlò van alatta pedig prèselt lemez ès üveg gyapot Vas a szerkezete igy fel lehetne fùrni sineket amikbe a szigetelö tàbla kerülne. Vagy vonjam kôrbe a labazatot valamivel hogy ne fùjjon a fahàz alà a szèl? Kôszônöm.

Profeld Rita
Profeld Rita
5 éve

Kedves Jepetto!
Talán tudsz segíteni ilyen problémában is: padlófűtésem van járólappal. Ha erre szeretnék iszappapír fóliával szalagparkettát, sokat csökken e a fűtés hatékonysága? Ahány szakember,annyiféle választ kaptam.
Köszönettel: Rita

Szabó Andrea
Szabó Andrea
4 éve

Iszappapírnál mennyi átfedés szükséges

Homoki-Szabó Tibor
Homoki-Szabó Tibor
4 éve

Tisztelt 2Jepetto!
Szerencsére még időben rátaláltam az oldalára, amelyhez is gratulálok. Az oldalhoz nagyon informatív.
Két kérdésem lenne, most érünk oda épülő házunknál, hogy lassan a padlóburkolás fog követketzni. A laminált parkettát már megvettük, sőt a padlófűtésre való xps-s szigetelést is. VISZONT a minap olvastam egy hasonló oldalon, hogy kifejezetten nem javasolják az ilyen formátumú szigetelések lerakását, mivel nagy mértékben gátolja a hőáramlást. Azon az oldalon egy úgynevezett iszappapír használatát javasolják, csak és kizárólag. Önnek mi a véleménye erről?
Illetve lehet hogy banális a kérdés, de milyen a padlófűtésre való párazáró fólia?
Segítségét köszönöm, és további jó munkát kívánok.
Tisztelettel, Tibor.

Bolla Ferenc
Bolla Ferenc
4 éve

Tisztelt 2Jepello!
Segítségetek szeretném kérni.
Nappali szobánkban szeretném a laminált padlót kicsrélni. Az előszoba és a nappali között 4 cm szint külömbség van. 1 cm vastag laminált padló lesz a régi helyett le rakva. Kérdesem az hogy mit javasoltok xps lapot rakjak alá ?

Ispán Péter
Ispán Péter
4 éve

Sziasztok! A kérdésem az lenne hogy xps lap vastagabb rakható e alá például 2,3,4 vagy akár 5 cm és mert ezek már azért elég kemények. Igazából azért érdekelne mert egy tüzépen dolgozom és napi redszersségel kell embereket lebeszélnem a túl vastag szigetelésről, de például ma futottam bele olyanba hogy két helyiség szintkülönbségét szerették volna betonozás nélkül ily ódon megoldani parkettázás előtt.

Dégi Zoltán
Dégi Zoltán
4 éve

Tisztelt Uram!

A következő helyzetre keresek megoldást: adott egy régi ház, aminek a szobái le vannak betonozva, gyaníthatóan szigetelés nélkül. Erre szeretnénk laminált padlót és alá xps alátétfóliát tenni. Viszont szeretnék még további hőszigetelést tenni alá, bontás nélkül. Körülbelül 2-3 cm vastagságú hely áll még a rendelkezésre, ahová szigetelés kerülhet. Mit tudna ide ajánlani? Izoboard 2 rétegben? Vagy például Rockwool Steprock HD is mehet közvetlenül a xps + padló alá? Válaszát előre is köszönöm!

Péter
Péter
Reply to  Dégi Zoltán
4 éve

Tisztelt 2jepetto!
A tetőtér padlószintjét szeretném laminált parkettával burkolni. A födémen 5 cm síkbeton van lépésálló szigetelés nélkül. A hőszigetelési szempontok nem jelentősek, viszont a lefelé terjedő lépés és egyéb hangokat jó lenne a lehető leghatékonyabban lecsökkenteni. Az XPS alátét milyen maximális vastagságban alkalmazható? Illetve milyen alátétet javasol Ön?

Berka
Berka
4 éve

Sziasztok!
Gyerekszobában szeretnénk laminált padlót letenni családiházban. A beton és a kívánt szint között van 7cm. Mit javasoltok és milyen sorrendben, ha szeretnénk hogy ne legyen nagyon hideg a padló?
Nagyon köszönöm!

Z.Laci
Z.Laci
4 éve

Tisztelt 2Jepetto!
Adott egy 20m2-es szoba halszálka mintás keményfa parkettával..Laminált parkettával szépítenénk a szobát.
Milyen rétegrendet javasol? (a régi parkettát nem szednénk fel,stabil,igazából kevés helyen van némi "fuga"képződés 1981 óta. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Szabó Imre
Szabó Imre
4 éve

Tisztelt 2Jepetto!
Adott egy első emeleti lakás padlófűtéssel, mindenhova jó minőségű laminált padlót terveztünk lerakni.Mit javasol hogy a fűtés hatékonyságán minél kevesebbet rontsunk /rezsi/ és az alsó lakot se zavarjuk /zaj/ezt nem tudom mekkora lehet, sosem laktak még felettem. Még bármilyen megoldás jöhet, esetleg ragasztás? Ezekről mi a véleménye Profi Floor HD ezt néztem ki,és ez Profi Floor Extreme ér ennyit mert nagyon" szép " táblázatokat gyártottak hozzájuk. Előre is köszönöm válaszát.

Veress Szilvia
Veress Szilvia
4 éve

Szia!
Tetszett a cikk 😁
Azért kérdésem is lenne…
Jelenleg parafa padlónk van, de fa svédpadlót szeretnénk amit ragasztani kell (13mm vastag).
A kérdés hogy erre rá lehet-e ragasztani a svédpadlót, vagy fel kell szedni?
A parafa lerakása előtt volt talajkiegyenlítés.
Köszi előre is.

Feri
Feri
4 éve

Tisztelt 2Jepetto!

Padlófűtéshez szetetnénk alátétet a laminált padló alá. A kérdésem az lenne, hogy van-e tapasztalata a Profi floor extreme padlóalátéttel, az adatai szerint elég jó a hőátadása.

Feri
Feri
4 éve

Tisztelt 2Jepetto!

Padlóalátétet szeretnénk venni padlófűtéses laminált padlóhoz. A kérdésem az lenne, hogy van-e tapasztalata a Profi Floor Extreme padlóalátéttel, elég jó paraméterei vannak.

Gajdán Imre
Gajdán Imre
4 éve

Üdv lenne egy kérdésem, a közeljövőben szeretnék az egyik szobába szalagparkettát letenni padlófűtésem van s az iszappapír nekem nagyon szimpatikus a helyes sorrend érdekelne- párazáró, iszappapír s a parketta ez így helyes vagy másképpen kellene ?Várom válaszát előre is köszönöm üdv.

G. Zoltán
G. Zoltán
4 éve

Tisztelt 2Jepetto!
Nagyjából 2 éve raktam le laminált padlómat és 3cm lépésàlló nikecellt tettem alá a megfelelő hőszigetelés és a szintkülönbség miatt. Szükség volt a jó padló szigetelésre kisgyermekünk születése okán is.
Minden szuperül működött mìg el nem kezdett nyiszorogni majd recsegni és mostmár helyenként eltérő szintkülönbséget is jól látni a padlón.Kezd tönkre menni főként a sűrűn használt helyeken nem a nagy súlyú szekrények alatt.
Tehát 3cm-em van a laminált alatt kérem segítsen ki jó tanáccsal hogyan tudnám ezt a 3cm-t kiváltani jó teherbíró és hőszigetelő anyaggal.
Előre is hálás köszönetem.
Tisztelettel: G.Zoli

G.Zoli
Reply to  2jepetto
4 éve

Kedves 2jepetto!
Igazából földszintről van szó tehát a hangszigeteles nem elvárás.
Ami a legfontosabb az a hőszigetelés lenne illetve az ár.
Jelen pillanatban a betonon van egy 3mm-es kombi fólia és azon a 3cm-es nikecell lépésàlló.
A javaslatán gondolkodtam már csak én 2cm nikecell és rá 1cm osb felosztásban de lehet az öné a nyerő ötlet.
Ha mondjuk osb-t teszek arra szükséges meg egy réteg a laminált padló lerakasa előtt
Tisztelettel köszönöm
G.Zoli

Tóth Béla
Tóth Béla
4 éve

Tisztelt 2Jepetto!
Padlófűtés miatt iszappapírt szeretnék rakni a laminált padló alá. Olvastam, hogy ebben az esetben nem szükséges a párazáró fólia. Tehát a kérdésem az lenne, hogy padlófűtés esetében iszappapír használatával mi a helyes rétegrend?
Üdvözlettel!
Béla

Tóth Béla
Tóth Béla
Reply to  2jepetto
4 éve

Tisztelt 2Jepetto!
Köszönöm válaszát, amivel nagyon sokat segített!
Üdvözlettel!
Béla

Rácz Beatrix
Rácz Beatrix
4 éve

Tisztelt 2Jepetto,
Emeleti társasházi lakás parketta burkolatát szeretném laminált parkettára cserélni. ( régi, hullámos, néhol felpúposodott ) Nincs szükség extra hő- és hangszigetelésre, a fő gondom a parketta és a laminált padló közötti magasságbeli különbség. A szoba járólapozott helyiségből nyílik, ami a mostani parketta magasságához lett igazítva. A parketta ragasztott, bitumenes aljú, alatta beton az aljzat. Szeretném elkerülni a padlókiegyenlítést, mivel erre igazából csak a szintemelés miatt lenne szükség. Milyen alátétet tudna javasolni a szintkülönbség áthidalásához? Köszönettel, Beatrix

Sági Albert
Sági Albert
4 éve

Mivel töltsek fel 5 cm szint külömbséget, laminált padló alatt.
Eps , xps, szigetelö vagy osb lap. Melyik a jó megoldás. Betonozni körülményes az emeleten.

B.K.
B.K.
4 éve

Tisztelt 2jepetto!

Elnézést az inkompetens kérdésért, de érdekelne, hogy a parafa alátétet nem lehet önmagában parafa padlóként használni (kis méretű hálószobákban)?

Köszönettel:
B.K.

Adam
Adam
4 éve

Sziasztok!
8 eves hazunkba teljes felujitas volt. Beton aljzat, nincs padlofutes , ketszintes tegla haz.Spectrum v50 adventure parketta 8mm klikkes (ez volt a dobozan) ala profifloor 5mm xps zold szinu szigetelo kerult. Kerdeznem hogy ez igy jo e? Illetve egy masik kerdes… az egyik helyseg mar rendelkezett rendes aljzat betonnal de szintbe kellet hozni egy masik szobaval ezert kerult ra 6 cm betonkeveros beton. 3.5 hetet tudtunk varni a parketta lerakassal elotte par napig letakartuk a betont hogy nezzuk a kiparolgast, szaraz volt alatta. A napokban megint ugy alakult hogy egy reszen be lehetettnyulni a mar lerakott parketta ala ovatosan… nem tunt nedvesnek egyaltalan. Akkor a "gyors lerakas miatt kell e aggodnunk a para kicsapodas miatt? Parazaronk nincs… a szakember nem mondta… en meg felujitas alatt muveltem ki magam minden szakmabol sokszor sajnos utolag… koszi

Török Csaba
Török Csaba
4 éve

Tisztelt 2Jepetto! kiváló írás, az iránt érdeklődnek ha egy kb 10cm-es grafitos hőszigetelő rendszerre parafa padlóalátétet teszek arra mehet e közvetlenül a laminált padló, vagy iktassak be kettő köze esetleg osb lapot, Betonréteg a szigetelés felett nehezen kivitelezhető az ajtók magassága miatt, mivel mindenütt áthidaló gerenda van így ez nem magasítható. köszönöm előre a választ.

Török Csaba
Török Csaba
4 éve

Tisztelt 2Jepetto! kiváló írás, az iránt érdeklődnek ha egy kb 10cm-es grafitos hőszigetelő rendszerre parafa padlóalátétet teszek arra mehet e közvetlenül a laminált padló, vagy iktassak be kettő köze esetleg osb lapot, Betonréteg a szigetelés felett nehezen kivitelezhető az ajtók magassága miatt, mivel mindenütt áthidaló gerenda van így ez nem magasítható. köszönöm előre a választ.

Török Csaba
Török Csaba
4 éve

kedves 2jepetto! nagyon sokat segítettél, találtam egy xps-t ami 300kpa-t tud, és arra ráteszem az osb-t, hogy a 100kg-omat elbírja 🙂 további jó munkát és sok sikert!

Vámos Lívia
Vámos Lívia
4 éve

Tisztelt 2Jepetto!
Meglévő tömör tölgyfa parkettára (ragasztott, klasszikus halszálkában rakott) szeretnék laminált padlót fektetni. A meglévő parketta felülete lakkozott, itt-ott erősen megkopott. Nincs padlófűtés, és alattam lakás van. Milyen alátétet javasol a laminált padló alá? Figyelembe véve hogy ne pálljon be alatta az eredeti fa padló, a web oldalukon olvasott eddigi információk alapján első sorban a parafára gondoltam. Szeretném tudni, mi a véleménye róla, vagy valami más megoldást ajánl?
Üdvözlettel: V. Lívia