Sok helyen olvashattad, hogy a laminált padló lerakásakor egy bizonyos rétegrendet kell a padló alá tenni. Szeretnénk egy kicsit segíteni neked abban, hogy a legolcsóbb megoldások helyett valóban olyan alátétet vásárolj, ami számodra előnyös.

Mielőtt rátérnénk a laminált padló alátéteire, rétegrendjére, fontos hogy figyelmeztesselek egy dologra, amiről rendre elfelejtenek beszélni, vagy csak nagyon felszínesen érintik a témát.

Bármi is kerül a laminált padló alá, nagyon fontos a meglévő aljat minősége. Az, hogy az aljzat beton, vagy osb lap, esetleg egy korábbi parketta, most nem is annyira lényeges.

Ami igazán fontos, hogy az aljzat, amire majd a laminált kerül, legyen egyenletes, stabil, és sík. 2-3 mm-nyi szintkülönbség lehet 1 m-en belül, amit egy vízmértékkel szigorúan le kell ellenőrizni a teljes helyiségben. A sík felület hasonlóképp fontos, ami nem egyenlő a sima felülettel. Egy sima felület, amin látszatra nincs meg a 2-3 mm eltérés, lehet, hogy hullámos. Ez gyakran fordul elő régi vakpadlóra történő osb aljzat kialakításánál. Itt ugyanis a vakpadló már elég sokat vetemedhetett az idők során. Szóval szigorúan legyen mérve a vízszint.

1. Először jön a párazáró fólia:

Visszatérve a rétegrendre. Az első, ami kell a laminált padló alá, egy párazáró fólia. Teljesen mindegy, hogy egy 60-80 éves belvárosi lakásról van szó, vagy egy új építési házról. A párazáró kell. Nem is inkább a pára, és a nedvesség miatt – ha az aljzat rég kiszáradt már – sokkal inkább a laminált padlóra kapott garanciád végett.

Ha nem teszel párazárót, mert úgy gondolod, hogy minek egy 100 éves házba lerakni, és ne adj Isten gond lesz a padlóval, akkor búcsút inthetsz a garanciádnak. A minőségellenőr a helyszínre érkezve ebbe azonnal bele fog kötni, ami akár a garancia elvesztését is jelenti. Hidd el, az üzletek, és az importőrök – tisztelet a kivételnek – utálják a garanciális problémákat, így ahogy csak lehet annak jogosságába bele fognak kötni, vagy a felelősséget másra hárítani.

Ha nincs párazáró, az nekik egy kész felüdülés. Nem éri meg azt a 200 Ft/m2 összeget megspórolni. 0,2 mm vastag PE párazáró fólia átlagosan (2016-os árszinten) 190-220 Ft/m2, amit nagy általánosságban 20m2-es csomagokban lehet megvásárolni. Padlófűtésre is a szokásos párazáró fólia kell.

2. Utána a lépészajcsökkentő alátét:

A 20 cm-es átfedéssel rakott párazáró után jön a lépészajcsökkentő alátét. Ez 4 funkciót lát el. Csökkenti a lefelé irányuló zajokat, a felfelé, vagyis a lakásban tapasztalható lépészajt, elnyeli az aljzat apróbb egyenlőtlenségeit, és hőszigetelő szerepet is betölt.

Ez elég sok funkció ahhoz képest, hogy az alátétek kiválasztása során milyen keveset foglalkoznak általában a lépészajcsökkentővel. Sok helyen ingyen a padlóhoz odaadják a legolcsóbbat, nem is nagyon törődve az ember esetleges szükségleteivel.

a.) Habfólia:
A legolcsóbb megoldás a lépészaj csökkentésére és a kisebb aljzategyenlőtlenségek elnyelésére. Az anyaga habosított polietilén, vagyis műanyag. A legkevésbé sem környezetbarát, de olcsó, és csökkenti a lépészajt. Viszonylag alacsony teherbírású. Vastagságát tekintve 2-3 mm-es tekercsekben kapható. Ha nem számít a hőszigetelő képesség, nem fontosak a környezetbarát szempontok, csak legyen a lépészaj csökkentve meglehetősen kevés költséggel, akkor ez lesz a te választásod. De alsó kategória, ami a képességeiben is megmutatkozik. Ára: kb 150-200 Ft/m2

b.) Hőtükör fólia:
Sokszor kérdezitek, hogy hőtükör fólia rakható-e laminált padló alá. Elviekben nincs akadálya, de mi nem tartjuk olyan sokra. A XPS alátéthez képest nem jobb a hőszigetelő képessége (0,044-0,049 Wmk -> minél alacsonyabb annál jobb), viszont a lépészajcsökkentése rosszabb, így kopogóbb hangot ad a használatban, mint az XPS alátét esetén.
A neve jobb, mint az XPS-nek, de inkább rosszabb nála.

c.) XPS alátét:
Tekercsben, vagy táblákban kapható extrudált polisztirol. Az alacsony hővezetési tényezője miatt (0,04 Wmk) remek hőszigetelő, elnyeli a padló nagyobb (>1 mm) szintkülönbségeit, ami persze nem jelenti azt, hogy a 2-3mm/m küszöbértéket az aljzatnál át lehet lépni. Nagy teherbírású, így a forgalmasabb helyiségeken túl a nehezebb bútorok terhelését is jól viseli. de továbbra sem környezetbarát alátétről van szó.

A lépészajt ugyanakkor jól csökkenti (jó aljzat mellett). Párazáró funkciót nem lát el. A választék egyre bővebb az XPS alátétekből. Tipikusan 3-5 mm vastagságban kapható, e fölé nem is célszerű menni. A táblásítottal nemcsak könnyebb dolgozni, de jobb a tapadása is. Padlófűtés esetén figyelni kell, hogy külön erre a célra gyártott, lehetőleg perforált xps-t válasszon az ember, mert az megfelelően leadja a hőt. Ha fontos a jó hőszigetelés, és a tartósság, de nincsenek környezetbarát elvárásaid, akkor ez a te választásod. Ára: kb. 500-600 Ft/m2

d.) Parafa alátét:
Az egyik legjobb lehetőség hang-, és hőszigetelésre, lépészaj csökkentésre. A parafa alátét a paratölgy kérgéből készül a fa kivágása nélkül. Míg az eddig említett alátétek abszolút nem nevezhetően környezetbarát megoldásoknak, addig a parafa alátétre ez annál inkább igaz. Ráadásul még antibakteriális is.

Mivel nagyon alacsony a hővezetési tényező értéke padlófűtés alá nem igazán javasolt. Igazodik az aljat kisebb egyenlőtlenségeihez, de ugyanakkor nagyon jó mérettartó tulajdonsággal rendelkezik. Csak gondolj arra, hogy a parafadugó a kihúzás után milyen gyorsan visszaugrik eredeti méretére.

A másik előnye a parafa alátétnek a többivel szemben, hogy az biztosan ott lesz még 15-20 év múlva is a laminált padló, vagy más klikkes fa parketta alatt. Nem fog elkorhadni, elrohadni, lebomlani, vagy tönkre menni, amire mi már számtalan példát láttunk a munkánk során. Persze ez nem törvényszerűen igaz a műanyag alapú alátétekre, de előfordulhat.

A parafa alátét tekercsben, és lapokban is kapható. Ára négyzetméterenként 1000-1500 Ft.

e.) Egyéb megoldások:
A “lépészajcsökkentők” itt még nem értek véget. Számtalan megoldás létezik még, ami több anyag pozitív tulajdonságaira épülnek. Itt van például a Damtec color G, ami újrahasznosított gumi, és parafa keverékéből készült tekercses kivitelű lépészajcsökkentők. A nagy súlyának (650 kg/m3), és jó tapadásának köszönhetően nagyon jó lépészajcsökkentő.A hővezetési ellenállása 0,04 m2k/W.

Végül jöhet majd a laminált padló.

Elsőnek tehát fontos, hogy legyen egy jó, sík, egyenletes, stabil aljzatod. erre majd kell egy vastag párazáró fólia, ami lehetőleg bírja hogy cipővel végigsétálnak rajta. Ez a laminált padló lerakásakor ugyanis elkerülhetetlen. Ha túl vékony, az nem jó. Ezt 20 cm-es átfedéssel, a falra 5 cm-es felfutással kell rakni.

Utána jöhet a 4 funkciót ellátó lépészajcsökkentő alátét. Ha nincs különösebb elvárásod, de fontos a jó ár, akkor maradj a habfóliánál. Ha jobb hőszigetelést szeretnél, minél jobb hangszigeteléssel, akkor a középkategóriás xps-t válaszd, de ha te mindenből a legjobbat szeretnéd akkor a parafa alátét lesz a jó megoldás.