Ipari parketta kiképzőlecke kicsiknek és nagyoknak

Igaz, hogy az ipari parketta nyesedékekből áll, de – nemcsak nevéből adódóan – a megmunkálásnak köszönhetően társaihoz képest jóval strapabíróbb. Az ipari parketta a mozaik parketta élére állított nyesedékek összeragasztásával készül. (Konyhanyelven: vékony szeletekből áll.)

Ez azért érdekes, mert az élkötegelés miatt az ipari parketta rendkívül masszív és kopásálló burkolat. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően alapvetően jó választás ipari ingatlanok, nagy forgalmú helyiségek, éttermek, könyvtárak, üzletek padlójának kialakításához.

Kopásállóságát tekintve tehát minden parkettát a háta mögött hagy.

Mi a helyzet az ipari parketta élettartamával?

Az ipari parketta nem a megszokott csapokból és hornyokból áll. Ezt megint egy pozitív tulajdonságnak könyvelhetjük el. Ennek köszönhetően ugyanis, az ipari parketta teljes magasságában csiszolható, így a csaphornyos típusú parkettáknál jóval többször újítható fel.

Átlagosan 8-10 alkalommal csiszolható fel. És egy újralakkozás után ismét eredeti állapotában fog tündökölni. Élettartama akár több száz esztendőt is felölelhet.

Milyen látványra, designra számíts, ha ipari parkettát választasz?

Az ipari parketta élkötegelt, vékony nyesedékekből áll. Ezért is olyan erős szálkamintás. Vagyis egy hangsúlyos burkolatról van szó.

ipari parkettaInkább táblás, de „szálas” kiszerelésben is beszerezhető. Az ipari parketták táblás kiszerelése azt jelenti, hogy a tipikusan 2 cm széles nyesedékek már egy táblába vannak ragasztva. Ez a tábla különböző méretű lehet.

Tipikus táblaméretek:

160 mm x 300 mm

250 mm x 300 mm

300 mm x 300 mm

Az ipari parketta szálas kiszerelésekor ezeket a 2 cm széles elemeket kedvünk szerint variálhatjuk. Az ipari parketta szálas kiszerelése tehát sokkal merészebb, extrémebb megvalósítási ötleteket rejt.

Az egyetlen kérdés, hogy van-e olyan kivitelező, aki ezt be meri vállalni? És van-e olyan hely, ahol szálas kiszerelésben beszerezhető?

Viszont…

Aki megszokta a laminált padló esetében tapasztalható szín- és minta-kavalkádot, az lehet, hogy az ipari parketta választékában csalódni fog. A mintázata minden esetben szálkás, és színben alig egy tucat variációban kapható.

Ne számíts több száz négyzetméternyi bemutatóteremre, ha ipari parkettáról van szó. A választék szegényes.

A kevés választék ellenére még így is egyedi látványt tud kölcsönözni bármely étteremnek, szállodának, bemutatóteremnek.

De tulajdonságait tekintve a laminált padló nem is veheti fel a versenyt az ipari parkettával. Két külön műfaj!

Sok esetben csak az ipari parketta strapabírósága állja ki azt a nagy terhelést, és forgalmat, aminek éttermek, szállodák, üzletek kiteszik, és amiben más padlótípusok – laminált padló – rövid időn belül elvéreznének.

A vastagsága 14 mm – 22 mm között mozog. Tipikusan 20 mm feletti vastagságú ipari parketták vannak elterjedve. Ebből rögtön le lehet szűrni, hogy padlófűtésre nem célszerű fektetni. Ha szigorúak akarunk lenni, akkor azt is mondhatnánk, hogy padlófűtés felé nem alkalmazható.

És ha már a fektetésnél tartunk…

Az ipari parketta fektetése kizárólag ragasztásos eljárással végezhető, és szigorúan szakemberre kell bízni.

Nem úgy történik, mint egy egyszerű tapétázás, amikor bekened a tapéta hátát, és 5 perc után felragasztod a falra.

Nemcsak, hogy az aljzatot kell jól ismerni az ipari parketta fektetésekor, a lerakás után a padló felszínét át kell csiszolni, majd teljes felületén le kell lakkozni. Az ipari parketta felszíne ugyanis nem egyenletes.

Mivel az ipari parketta élettartama évtizedekre, évszázadokra szól nem is érdemes DIY módszerekkel lerakni.

Mennyibe kerül az ipari parketta?

Ha ipari parketta keresésébe kezdesz, ne lepődj meg, hogy az árak viszonylag széles skálán fognak mozogni. Fogsz találni ipari parkettát 4500 Ft négyzetméteráron, és 10000 Ft felett is.

Az ipari parketta négyzetméterára ugyanis döntően a parketta alapanyagától függ. Ipari parketta készül észak-európai tölgyfából, indonéz merbauból, és brazil jatoba fából. És még számos fafajtából.

Minden egyes fafajta más színezettel, és g/cm3 anyagsűrűséggel rendelkezik. Minél nagyobb egy fa anyagsűrűsége annál inkább bírja a megpróbáltatásokat.


ipari parketa színei

Az ipari parketta ideális választás azoknak, akik:

1.) Rendkívül nagy forgalmú irodába, étterembe, üzletbe keresnek padlót.

2.) Szeretik az exkluzívabb megoldásokat.

3.) Hajlandóak, és képesek nagyobb összeg beruházására.

KALKULÁTOR

Ha szeretnéd megtudni, nagyjából mennyibe kerül, használt kalkulátorunkat!

KALKULÁTOR

HOL VAGYUNK?

Bárkinek segítünk bárhol is legyen, de parkettásaink csak Budapest (+20km) körzetben dolgoznak.

FELMÉRÉST KÉREK
© Copyright 2017