Szalagparketta otthonra | 2 Jepetto

Szalagparketta 100% valódi fából

Exkluzív megjelenés, különleges szerkezeti felépítés, több generációs  élettartammal. Szinte nincs is ellenérvünk!

1. A szalagparketta előnye a szerkezeti felépítése miatt.

A szalagparketta egy rétegelt fa parketta. Általában 3 rétegből épül fel. A két alsó réteg valamilyen kevésbé igényes fából készül (fenyő, nyír), míg a felső (kopó) réteg már valamilyen nemesebb fa.

Ennek a felépítésnek köszönhetően egy különlegesebb fa fajtájú szalagparketta olcsóbban beszerezhető, mintha azt tömör fa parkettaként kellene megvásárolni.

A 3 réteg egymásra merőlegesen kerül elhelyezésre, aminek további előnye még, hogy a feszültséget a rétegek elosztják, így a szalagparketta stabilabb marad, és kevésbé vetemedik, mint a tömör fa parketta.

Ragasztásos, és kattintásos kivitelben is gyártják, utóbbi garantáltan hézagmentes marad, több év múltán is, akár páratartalom változás esetén is.

2. Hogyan néz ki a szalagparketta?

szalagparketta oldalrólHa oldalról nézzük, akkor jól láthatóan elkülönülnek egymástól az egyes rétegek. A felső réteg 3,5-4 mm vastag lakkozott koptató réteg, ami többször felújítható.A rétegek egymásra merőlegesen helyezkednek el.

Az igazán érdekes és fontos persze csakis az, hogy hogyan fest a szalagparketta felülről, és később persze otthon a kanapén ülve.

A szalagparketta középső rétegére felülről ragasztják rá a koptató nemes fa réteget. Ez történhet úgy, hogy egy szalagparketta lapra, egy az egyben ráragasztják a nemes fa koptató réteget, de történhet akár 2-3 sorban is.

Minél több soros a szalagparketta koptató rétege egy lapon, annál intenzívebb lesz a mintázata.

soros szalagparketta

3. A szalagparketta szinte minden fa mintázatban kapható.

Tölgy, kőris, bükk, akác, cseresznye, juhar, dió, bambusz, merbau, wenge, doussie, jatoba…stb. A szalagparketta választékban szinte bármilyen fa szín megtalálható. A rétegelt felépítésnek köszönhetően egzotikusabb fából készült szalagparketta a tömör fa parkettákhoz képest relatíve jobb áron szerezhető be.

A szalagparketta választékosságában minden fa parkettával ügyesen felveszi a versenyt, sőt könnyedén megelőzi az ipari parkettát, a bambusz parkettát, és a csaphornyos parkettát, de persze nem lehet ellenfele a laminált padlónak.

A laminált padlónak – a nyomtatott dekoráció miatt – persze nem is lehet ebben egyetlen parketta sem az ellenfele.

4. A szalagparketta átlagos élettartama 20-30 év.

A szalagparketta a felső tömör fa rétegnek köszönhetően az elhasználódás után csiszolással és lakkozással több alkalommal is felújítható. Tipikusan 1 alkalommal. A szalagparkettánál az elhasználódás nyomai így könnyedén eltávolíthatóak.

20 évre persze manapság nem szoktak tervezni, de az hogy felújítható mindenképpen egy pozitív tulajdonság, hiszen egy komolyabb felületi kár rövidebb időn belül is bekövetkezhet.

5. Mi szól a szalagparketta ellen?

Kevés ellenérvünk van a szalagparkettával szemben. Valójában semmi általánosan elmondható ellenérv nincs a szalagparkettával szemben.

A szalagparketta nem annyira környezetbarát, mint a parafa parketta, de kopásállóbb nála. A laminált padló mintaválasztékában verhetetlen, de a szalagparketta mintázata valódi, és az nem csak egy dekor réteg, mint a laminált padlónál. A szalag parketta könnyen tisztítható, mert nem vonzza a port, a laminált padlók egyes típusai viszont gerjesztik a porcicákat, de őket könnyebb ápolni.

Komoly ellenérvet tehát nem tudunk felhozni a szalagparkettával szemben. Itt már olyan magas minőségről beszélünk, ahol minden viszonyítás kérdése. De ha Te tudod, hogy számodra milyen szempontok fontosak, biztosan könnyebb lesz döntened.

Hiszen csak azt kell megnézned, hogy a szempontjaidnak mennyire felel meg a szalagparketta. Ezek nélkül azonban esélytelen jó döntést hozni.

További olvasnivalók a laminált padlóról…

 1. Modul pvc-t választani nem olcsó
  Modul pvc-t választani egyáltalán nem éri meg azoknak, akik jobban, akarnak kijönni, mintha más fa padlót választanának. Modul pvc-ni nem egy olcsó mulatság.

  Legalább is nem an

 2. Haladóknak: szíjács nélküli parketta
  Akik a legkülönlegesebb parkettákat kutatják, vagy akik szeretnek odafigyelni a részletekre, találkozhattak olyan címkével, hogy “szíjács nélküli”, “szíjácsmentes” parketta. A baj
 3. “Milyen parkettát válasszak?” Kitől kell ezt megkérdezni?
  Erre a kérdésre több módszer is van, hogy választ kapj. A legegyszerűbb, és legkézenfekvőbb, hogy megkérdezed az ismerőseidet, ők milyen padlót választottak legutóbbi építkezésükko
 4. Sötét füstölt tölgy parketta variációk
  A tölgy parketta, tölgy laminált padló alapvetően egy klasszikusan jó választás. Bár a laminált padlók esetében találkozni lehet néhány nem túl kellemes dekorfelületű tölgy laminál