Svédpadló | 2 Jepetto

Svédpadló: exkluzív tömör fa parketta

A több mint fél tucat parketta típusok közül csupán kettő tömör fa. Az egyik a klasszikus csaphornyos parketta, a másik pedig a svédpadló. A svédpadló teljes keresztmetszetében tömör fa. Míg a laminált parketta keresztmetszete faőrlemény, az ipari parkettáé kötegelt fadarabok, a bambusz parkettáé egymásra elhelyezett bambusz lapok, addig a svédpadló teljes egészében tömör fa.

1. A svédpadló a klasszikus csaphornyos parketta nagy testvére.

A svédpadló a klasszikus parkettához hasonlóan csapból és horonyból áll. Ami megkülönbözteti a svédpadlót tőle az az, hogy itt lényegesen nagyobbak a lapok.

A svédpadló szélessége 8 – 22 cm között mozog, és szélessége 50 cm-től kezdve elérheti akár a 290 cm-t is. Ettől a markáns szélességtől a svédpadló igen elegáns megjelenést tud kölcsönözni egy lakásnak, üzletnek, irodának.

2. Svédpadló honos és trópusi fákból is.

Tölgy, kőris, cseresznye. Vannak, akiknek ezek a fa fajták még rejtegetnek fantáziát, de sokan csak a trópusi fáktól jönnek izgalomba. Mindenkinek igaza van. A svédpadló talán éppen ezért is állja meg olyan jól a helyét.

Nemcsak hazai fafajtákból, de trópusi fákból is készül svédpadló. Mahagóni, merbau, teak, kempas, ipe, doussie, iroko, jatoba. A választék igen különleges, és szívmelengető.

Egy szó mint száz, a svédpadlók között mindenki megtalálja a magának valót.

3. A svédpadló szinte elnyűhetetlen.

Ez elsősorban a trópusi egzóta fáknál igaz. Ezek a fafajták nemcsak, hogy rendkívül ellenállóak, de a svédpadló akár 4-5 alkalommal is felújítható. Így az élettartamuk bőven többgenerációs.

Ezt persze az árában is meglátni, de a svédpadló össze sem hasonlítható a 2-3 évet kibíró 1500 Ft-os laminált padlóval. Valójában kevés parketta van, ami felveheti vele a versenyt.

4. A svédpadló lehetőségei.

Mérete igen sokféle, így a svédpadló nemcsak kis helyiségekben mutat jól, de nagyobb darabjai egy hatalmas nappaliban, üzletben is megállják a helyüket. A svédpadló adhat egy elegáns összképet, de négy oldalán fózolt, kevésbé homogén felületű görcsös svédpadlóval akár rusztikus hatást is el lehet érni.

A méretekből adódó optikai trükkökkel a svédpadlónál is remekül lehet élni.

Mivel sokféle fából készül, így mindenki találhat olyan árnyalatot, mely kitűnő kompozíciót alkothat a lakás, üzlet, iroda saját színeivel. Bármely színsémáról, harmóniáról is legyen szó.

A svédpadló többszörösen felújítható, így vele bőven több generációra lehet tervezni.

5. Mi szól a svédpadló ellen?

Hát nehéz erre bármit is mondani. A svédpadló már egy olyan magas minőséget képvisel, ahol nem lehet egyszerűen ellenérveket felállítani. Mondhatnánk, hogy 10.000 Ft-os induló négyzetméter ára magas, de nemcsak, hogy valakinek ennyi nem sok érte, hanem 100 éves élettartamára vetítve ez már abszolút nem sok.

A svédpadló lerakását mondhatjuk körülményesnek. Nem egy egyszerű klikk-és-kész típusú padló (bár egy kis kutatással már ilyet is találni), ami miatt a lerakás m2-re vetített költsége lényegesen magasabb, mint egy klikkes padlóé.

Amire nagyon kell figyelni az a pára. A pára nem gyerekjáték, ha tömör svédpadlóról van szó. A svédpadló 40-55% relatív páratartalom mellet érzi jól magát, egy esősebb nyár (mint 2014 volt) felviheti a lakás páratartalmát akár 70%-ra is. Ez a svédpadló méretének drasztikus megnövekedéséhez vezethet, aminek következménye az aljzattól, vagy épp betonnal együtt felszakadó svédpadló.

Kapható padlófűtésre alkalmas rétegelt svédpadló is. Őket nyugodtabb szívvel ajánljuk a rétegelt felépítéséből adódó 70%-os feszültségoldás miatt.