Parafa parketta | 2 Jepetto

Parafa parketta egészség- és környezettudatosaknak

parafa parkettaVoltál már úgy, hogy egy vásárlás után úgy jöttél ki az üzletből, hogy egy kérdés motoszkált benned:

“Erről miért nem hallott még senki? Miért van így eldugva?”

A parafa parkettával kapcsolatban pontosan ilyen érzései szoktak támadni az embereknek. Annak ellenére, hogy egyes tulajdonságai a legtöbb parkettával szemben verhetetlenek, a mai napig egy méltánytalanul elhanyagolt parketta.

Pedig, ha tudnák, amit én…

1. A parafa parketta az egyetlen fa parketta, amiért nem kell fát kivágni.

100 m2 parafa parketta = 0 kivágott fa!

A parafa parkettát a paratölgy kérgének lehántásával nyerik. A fának először 25 éves korában hántják le a kérgét, majd ezt 9-10 évente megismétlik, egészen a fa átlagos 250 éves koráig. Vagyis a parafa parketta előállításához egyetlen fát sem kell kivágni.

Az alapanyagát a fa kérge szolgáltatja, aminek köszönhetően több rendkívül(!) előnyös tulajdonsággal is rendelkezik ez a parketta. Érdemes elolvasni! Az egyik, hogy…

2. A parafa parketta mesterséges adalékot nem tartalmaz.

A parafa parketta előállítása során a paratölgy kérgét lehántolják, ledarálják, majd megkötik. Viszont ezt úgy érik el, hogy semmiféle plusz adalékot nem tesznek hozzá. Míg a laminált padló faforgácsait össze kell ragasztani, addig a parafa parkettánál az őrleményt a kéreg saját gyantatartalma köti meg.

Így a parafa parketta anti-allergén!

3. Kényelmes tartást ad a gerincnek.

Az alapanyagának köszönhető a parafa parketta másik fontos tulajdonsága, hogy rendkívül rugalmas. Az egyik legjobb parketta, azok számára, akik rendszeres derékfájással, vagy álló munkával küzdenek. Mivel a parketta rugalmas szerkezetű, így kíméli a gerincet és az ízületeket.

A parafa sejtes, légszemcsés szerkezete miatt gyorsan visszanyeri az alakzatát, így annak ellenére, hogy puhább anyagról van szó, képes visszanyerni a szerkezetét. Olyan, mint a szivacs.

Óvodákba, fodrászatokba és bármely olyan helyen, ahol az álló munka meghatározó, így akár egy konyhába, gyerekszobába is remek választás. Sőt…

parafa parketta nappaliban

4. A parafa parketta felülete vízálló és víztaszító.

Még egy érv a parafa parketta konyhában, fodrászatban történő alkalmazására. A parafa parketta felülete vízálló és vízlepergető. Persze ez nem azt jelenti, hogy a víznek teljes mértékben ellenáll. Mint az összes fa parkettát, a parafa parkettát sem szabad vízzel felmosni.

De a takarítása ugyanakkor a legtöbb parkettánál könnyebb feladat. Ugyanis a parafa parketta felülete antisztatikus, és nem vonzza annyira a port, mint a legtöbb laminált parketta. A parafa parketta nem gombásodik, nem penészedik, és farontó rovarok sem támadják meg.

5. Mi szól a parafa parketta ellen?

Fa parkettát több tucat fából készítenek már, aminek köszönhetően rendkívül különleges színt és mintázatot tud kapni egy-egy parketta. Nem beszélve a laminált parkettáról, aminek a dekorációs rétege nyomtatva van, így aztán az akár rózsaszín is lehet.

A parafa parketta kizárólag a paratölgy kérgéből készül. Színezni csak pácolással lehet, mintázatában pedig csak annyit variálódik, amennyit a kéreg őrlemény összepréselésekor el lehet érni. Vagyis keveset.

Ezt a parkettát nem feltétlenül a mintázata miatt szokták szeretni. Tény, hogy a parketták, laminált padlók, vinil burkolatok (magic floor) kinézetben többet tudnak nyújtani.

Ugyanakkor egyre jobban elterjedt a rétegelt felépítésű, klikk rendszeres parafa parketta. Bár ez már közel nem 100% parafa alapanyagú. Egy 11 mm vastag rétegelt parafa parkettából mindössze 3,5 mm a parafa. Előnye ugyanakkor, hogy a rétegelés miatt több színben is elérhető a mahagónitól, a cseresznyén át, akár a fehérig. Valamint az extra rétegek nyújtotta magasabb kopásállóság.

A parafa parketta ugyanis alapvetően nem a legjobb kopásállóságú burkolat. A 100% parafa parketta (más néven lakkozott) inkább kisebb forgalmú helyiségekbe ajánlott.

6. Kinek ajánljuk?

A 100% parafa parketta nem való mindenkinek. Akinek a széles mintaválaszték fontos, és az alacsony ár, az nem a parafa parkettát fogja választani. Négyzetméter áruk ugyanis 7.000 Ft-tól kezdődik.

Óvodákba, konyhákba, gyerekszobába, állós munkahelyekre (fodrászat, gyógycipős üzlet), környezettudatos családoknak nyugodt szívvel ajánljuk.

További olvasnivalók a parafa padlóról…

 1. “Milyen parkettát válasszak?” Kitől kell ezt megkérdezni?
  Erre a kérdésre több módszer is van, hogy választ kapj. A legegyszerűbb, és legkézenfekvőbb, hogy megkérdezed az ismerőseidet, ők milyen padlót választottak legutóbbi építkezésükko
 2. Szürke parketták, laminált padlók
  Nagy kedvencünk a szürke színű parketták, és laminált padlók. A világosabb árnyalattól a sötétig szinte minden jöhet.
  Interaktív parketta stúdiónkban tucatszámnyi szürke árnyalat
 3. A parafa padlót meg kell szeretni!
  Ha mostanában találkoztál először a parafa padlóval, akkor biztos ellentétes érzéseid lehetnek. A tulajdonságai végett imádod a parafa padlót, de látványra nem azt nyújtja, mint am
 4. Parafa padló gyerekszobába
  Korábban azt vizsgáltuk, hogy a laminált padló jó választás lehet-e gyerekszobába. Maradunk a gyerekszobánál, ám most egy egészen más padlóról lesz szó. A parafa padlóról.

  Volta