Laminált padló | 2 Jepetto
VIDEÓ-SOROZAT: Közép-
pontban a laminált padló

#1 A laminált padló vastagsága

Milyen vastag laminált padlót vásárolj? És
egyáltalán milyen minőségbeli különbség van
a különböző vastagságú laminált padló között?
Erre adunk választ ebben a videóban!

A laminált padlóról készített videósorozatunk
első fejezete a vastagságról szól!

Következő: A laminált padló kopásállósága

#2 A laminált padló kopásállósága

A laminált padló kopásállósága egy fontos szempont,
sokan figyelnek is arra, hogy a használatnak megfelelő
kopásállóságú laminált padlót válasszanak otthonra.

De mi is tulajdonképpen a kopásállóság? Mennyire
jobb az egyik a másiknál? Mi a különbség közöttük?
Ebben a videóban mindenre válaszolunk!

Következő: A laminált padló ütésállósága

#3 A laminált padló ütésállósága

A kopásállóságon túl fontos odafigyelni a
laminált padlók HDF lapjának sűrűségére, és
ütésállóságára.

A laminált padló ezen tulajdonsága biztosítja,
hogy egy laminált padló mennyire sérülékeny
a külső behatásokkal szemben.

Következő: A laminált padló illesztési pontossága

#4 A laminált padló illesztése

A laminált padlók illesztési pontossága,
vagyis a megengedett maximális illesztési
hézag nagysága nagyon fontos tulajdonság.

Hogy ez pontosan mit jelent, és mi az ami
még elfogadható ezen a téren, az ebből a
videóból fog kiderülni.

Következő: A laminált padló dekorációja

#5 A laminált padló dekorációja

A laminált padlón megjelenő fa dekor egy
nyomdaipari termék. Éppen ezért nem csak azzal
kell megelégedni, hogy az adott dekor (pl:bükk)
mennyire tetszik!

Hogy ne legyen mű hatása a laminált padlónak egy
fontos tulajdonságára is figyelni kell!

Következő: A laminált padló ára

#6 A laminált padló árai

Kényes téma: mennyit költs rá! A válasz: amennyit
nem szégyellsz. Mert laminált padlót kapni akár
10.000 Ft/m2 áron, és (sajnos) 1.000 Ft-ért is.

Széles a skála, és széles a minőség is. De
tisztességes laminált padlót 2.000 Ft/m2 alatt
nem kapni.

A közép kategóriás laminált padlók ára valahol
2.000 – 4.000 Ft között találhatóak.

Az árakról, és az árak mögött rejlő előnyökről,
és buktatókról ezen az oldalon több cikkben is
foglalkozunk.

Hasznos olvasgatást hozzá!

Hogyan válassz az otthonodhoz, és az életedhez
legjobban illő laminált padlót?

Amilyen népszerű a laminált padló, voltaképpen olyan keveset tudnak róla sokan. Ahhoz, hogy mindenki a számára ideális padlót válassza nem elég csak a színét kiválasztani, meg hogy legyen kopásálló. A laminált padlót lehet nagyon szeretni, és lehet utálni is. És ez csak attól függ, mennyire tudsz megalapozott döntést hozni. Hogy megtalálod-e azt a laminált padlót, ami passzol az életedhez, azaz tud-e téged, és az otthonodat jól szolgálni, jelentsen az számodra bármit. Kényelmet, vagy melegséget, eleganciát, vagy természetességet.

Az évek során több tucat cikket írtunk már a laminált padlóról ügyelve a gyakorlatiasságra, és a könnyen emészthetőségre. Ezen az oldalon összegyűjtöttük neked azokat, amiket érzésünk szerint érdemes lenne elolvasnod mielőtt döntesz a laminált padlód sorsáról.

Vagy elmehetsz egy parkettás boltba, barkácsáruházba, és vehetsz egy kommersz laminált padlót, amit minden 2. lakásban szembe jön veled. De ezt biztosan nem akarod.

Nézzük meg, milyen laminált padló való neked,
és a családodnak

1.) Milyen vastag legyen a laminált padló?

laminált padló vastagsága

A vastagság egy fontos tulajdonság a laminált padlónál, de míg ha pizzáról van szó pontosan tudjuk mit jelent az amerikai vastag, és az olasz vékony tészta, a laminált padlónál már nem igazán tudja az ember, hogy mi a különbség egy 7, 8 vagy épp egy 10 mm vastag laminált között.

Az első amit meg kell említeni az a 6 mm. Erről szeretnénk mindenkit lebeszélni, mert ez abszolút vállalhatatlan. Mi nem is fogunk vele foglalkozni. A laminált padló 7 mm-től kezdődik, de alsóbb kategóriás laminált padlóknál ezt sem tudjuk még nyugodt szívvel ajánlani. Ha nincs más lehetőség, akkor rendben van, de fontos tudni, hogy a 8 mm-es laminált lényegesen stabilabb, erősebb a klikk rendszere, és gyakran kopásállóbb is. Ez az 1 mm különbség bőven megéri azt a 20-25%-ot, ami az árban jelentkezni szokott. Ha nem fér be a költségvetésbe érdemes megfontolni, hogy nem kéne-e inkább elhalasztani a padlócserét, amíg a szükséges pénz a rendelkezésre nem áll. Más használni egy 8 mm-est, mint egy 7 mm vastag laminált padlót. Ez pedig szomorú, ha csak utólag derül ki. De egy prémium márkás 7 mm-es jobb lehet, mint egy nála alacsonyabb kategóriájú 8 mm-es. Elsősorban akkor, ha előbbinek 950 kg/m3 a sűrűsége, míg utóbbi 8-asnak csak 850 kg/m3. Egy 8-as 4590 Ft-os Kaindl nem lesz jobb egy 7 mm-es 7500 Ft-os Paradornál. A sűrűségről később még szó lesz.

Árnyaltabb a különbség már a 8 mm, és a 10 mm vastag laminált között (kategórián belül). Bár stabilitásban nyilván jobb a 10 mm-es, de középkategória alatti 10 mm-es padlókkal általában inkább csak a gond van. Nem feltétlen kell 10-es, csak mert az 10-es, Érdemes az egyéb tulajdonságokat is latba vetni már. Ha a 8 mm-esnek jobb a sűrűsége, szebb a felületi struktúrája, míg a 10 mm-es csak a +2 mm-rel büszkélkedhet, hát nem érdemes kitartani mellette.

2.) Milyen a jó kopásállóságú laminált padló?

laminált padló kopásállósága

A jó kopásállóság az én számomra azt jelenti, hogy bírja a padló azokat a megpróbáltatásokat, amikkel az én lakásomban, irodámban, üzletemben találkozni fog. Hogy mik ezek a megpróbáltatások a te esetedben, ezt te jobban tudod. Viszont, hogy jobban tudd kezelni ezt a kopásállóság dolgot 4 különböző értéket szeretnék veled megismertetni.

Alkalmazhatósági osztály: Gyakran ezt értik kopásállóság alatt is, pedig ez nem az. 31-es laminált padló alacsony, 32-es közepes, 33 nagy forgalmú helyiségbe célszerű lerakni. A kisebb forgalom megfelel a hálószobának, a közepes a lakás bármely részének, és akár kisebb irodának is, a 33-as már üzletekbe is. De ettől még nem lesz strapabíró a laminált padló.

Ütésállóság: Ez az érték mondja meg, hogy a padló mennyire áll ellen a leeső tárgyaknak. Nagyon fontos érték, hiszen a laminált padló ezen tulajdonsága biztosan igénybe lesz véve. A szabvány szerinti méréskor a kis-, és nagyátmérőjű teszteket szokták elvégezni. Az elemzés során kapunk egy IC értéket. Ha ez az érték IC2, vagy IC3, akkor rendben van a padló.

Kopásállóság: A laminált padló kopásállósági tesztjén a padló felületén egy dörzspapírral borított golyót forgatnak. Minél több fordulat kell ahhoz, hogy a laminált padló felülete először megkopjon annál jobb a padló kopásállósága. AC1-nél kevesebb mint 900 fordulatnál megkopik a padló felülete, míg AC2-nél ez az érték 1800 AC3-nál 2500 feletti AC4-nél már 4000-nél is több. A jó kopásállóság (lakótérben) AC3-nál kezdődik.

Sűrűség: Bár az ütésállóság már választ ad a laminált padló sérülékenységére, sajnos az IC szabvány érték elég széles ahhoz, hogy olykor nem megfelelő minőségű padlók is beleessenek. Ez ellen védhet a laminált padló sűrűsége, ami viszont már nem egy közzétett adat. Sok márkánál csak a csomagolási súlyt átváltva lehet nagyjából képbe kerülni. 850 kg/m3 egy jobb minőségű laminált padló sűrűsége. 900 felett már elérjük az erős középkategóriás padlókat, 950 kg/m2- 1.000 kg/m3 felett pedig már a prémium kategóriát.

Mihez kezd ezekkel a számokkal?
Ami a legtöbb lakásban vállalható gyerek, és háziállat mellé is az az IC2-es, AC3-as, 850kg/m3-től számított laminált padlók. 850 kg/m3 alá én sosem mennék, ahogy IC2-es érték is kiindulás lehet, de jobban lehet hazardírozni az AC értékkel.Persze csak AC2-AC4 között. AC2-nél már tényleg csak zokniban merném használni a padlót, de AC4-et már irodába is tennék. Bevásárlóközpontban lévő üzletbe azonban még ez is megfontolandó.

3.) Mitől élethűbb az egyik laminált padló a másiknál?

az élethű laminált padló

Már egész sok technikai dolgot tudsz a laminált padlóról, bőven többet mint az átlag. Ideje túllépni, és megnézni, mitől válik egy laminált padló élethűvé, és mi ronthatja el nagyon a látványt.

Ebben a fejezetben 3 olyan dologról lesz szó, ami befolyásolja azt, hogy a laminált padló látványra mennyire fog közel állni a valódi fához, vagy sem.

Felületi struktúra:Minden laminált padló rendelkezik valamilyen felületi struktúrával. Hacsak nem magasfényű padlót keresel, akkor keresd a szinkron struktúrás felületű laminált padlót. Ez esetben ugyanis a dekor és a felületi kialakítás szinkronban van, ami a keményfa parkettákhoz nagyon hasonló megjelenést kölcsönöz a padlónak. Amikor a fény megtörik egy ilyen laminált padlón, az nagyon jól néz ki. A felületi struktúrát a legjobban akkor látod, ha kezedbe veszel egy mintapanelt kb szemmagasságba, és megpróbálod úgy forgatni, hogy a felületén megtörjön a fény. Ekkor ki fog rajzolódni a felületi struktúra. Nem mindegy, hogy milyen lesz, mert a lakásban ezt gyakran látni fogod.

Egyedi panelszámok:A laminált padlón a fa dekoráció voltaképpen egy nyomtatott felület. Az, hogy egy konkrét dekor, amit kiválasztottál magadnak, hogyan fog kinézni, ettől a nyomtatott felülettől függ. Mik lehetnek itt a buktatók? Első körben, hogy ez a grafikai minta nem eléggé szépen kidolgozott. De a fő probléma, hogy egy adott dekor kevés egyedi mintázatú panelból áll. Tegyük fel, hogy kinézel magadnak egy antik tölgy fantázia nevű padlót, ami elég jól néz ki a boltban. Igen ám, de ez az antik tölgy mindössze 16 db egyedi mintázatú panelból áll. Ezek váltakoznak abban a 10 csomagban, amit a 20 m2-es szobába szánsz. A lerakáskor fogod csak látni, hogy a mintázat igen sűrűn ismétlődik, amitől egy természetellenes képet fog adni a padló. Az egyedi mintázat panelszám fontos adat. 20-25 felettit válassz, de készülj fel, mert ha rákérdezel, hogy hány egyedi mintázatú panelból áll az adott dekor, ferde szemmel fognak nézni rád.

Fózolt élek: Ez már inkább ízlés kérdése, de a laminált padló lapjainak 2-4 oldalon történő 1 mm-es ferde lemarása deszka (svédpadló) jellegűvé varázsol bármely laminált padlót. Az 1 sávos laminált padlóknál ez egy olyan extra, amitől rendkívül megnő a padló esztétikai értéke.

Beszéljünk a kritikusabb helyiségekről:
konyha, előszoba, gyerekszoba

Kritikus helyiség: a konyha

laminált padló konyhába

Állandó viták tárgya, hogy laminált padló konyhában megállja-e a helyét. Van, aki magasztalja, van akit még a gondolattól, hogy a konyhába laminált padló kerüljön, borzongás fog el. Ne olvass több fórumot. Ne másokra figyelj, ne azt nézd, hogy kinek vállt be.

A kérdés, hogy a laminált padló a te konyhádban megállná a helyét? Itt a válasz!

Mehet-e az előszobába?

gyerekszobaba laminált padló

Igen is, és nem is. Nem jó a kérdés! A jó kérdés, a kérdés jó megközelítése valahogy így néz ki: Az ÉN előszobÁMba rakható laminált padló?

Minden helyiség padlóválasztása egyéni életviteltől függő. Hiába vannak szabvány paraméterek, amik azt állítják egy laminált padlóról, hogy hú de király, te lehet, hogy utálnád az előszobába, vagy épp ellenkezőleg.

Gyerekszobába ajánljuk-e?

gyerekszobaba laminált padló

Sok mindenkit végighallgattál már, de még mindig nem tudod eldönteni, hogy a laminált padló jó választás lesz-e a gyerekszobába. Tegyél félre mindent amit eddig olvastál/hallottál, és egyszerű érvekkel bebizonyítom neked, hogy a laminált padló gyerekszobába egyértelműen jó választás.

Sőt, még a laminált padlónál is sokkal jobbat mondunk neked!

4.) Mennyit költs a laminált padlóra?

az élethű laminált padló

Fájó ponthoz érkeztünk. De inkább az fájjon, amit mondok, mintsem az, amit majd egy parkettás boltban ott hagysz egy rossz laminált padlóért. Oltári nagy közhely, de csodák nincsenek! Az előző 3 pontban olvashattad, hogy milyen szempontokra érdemes figyelni a laminált padló kiválasztásakor. Nézzük akkor ezeket a piszkos anyagiakat! Vehetsz laminált padlót 1.290 Ft-ért, és akár 13.000 Ft-ért is. Az árkülönbség mögött a korábban említett szempontok csúnya megcsorbítása húzódik. És nem elsősorban a szinte már bálványozott kopásállóságról van itt szó. Ha csak a kopásállóságot néznénk, akkor nem értenénk, hogy miért kerül egy AC3-as 8 mm-s laminált padló egy barkácsáruházba 2.100 Ft-ba, és miért kerül egy “ugyanilyen” Haro már 5.700 Ft-ba. Pontosan azért, amit az előző pontokban már megismertél te is.

Árkategóriák:

2000 Ft alatt: Alacsony technikai szintet megütő laminált padlót kapsz ezért, ami megjelenésben is hagy kívánnivalót maga után. Az én személyes véleményem, hogy ezt az árkategóriát végszükség esetén, csak pár évre tervezett padlónál érdemes választani.
2000-3500 Ft között:Jobb technikai paraméterek, amik egy lakásban már megfelelnek, de megjelenésben kissé kommerszek. Az igazi fa hatás ezektől a padlóktól azért még messze van.
3500 – 5000 Ft között : Innen kezdődnek a középkategóriás laminált padlók. Megfelelő technikai paraméterek, elfogadható sűrűség, szép fa hatás. A fózolt, szinkron struktúrás padlók belépő szintje.
5000 felett: Innen kezdődik az élvezetek fokozása, és meg sem áll a 10.000 Ft feletti felső kategóriánál. Jobb sűrűség, szebb, élethűbb dekorok.

A tanácsom az, hogy költs a padlóra minél többet. A padlóburkolás általában egy felújítás/építkezés alkalmával akkor kerül pénzügyileg előtérbe, amikor a források már jobban kiapadtak. Ha túl szűkös a keret, inkább mondj le más ingóságok (kanapé) megvételéről, és csoportosítsd át az összeget a padlóra, mert kanapét vehetsz 2-6 hónap múlva is, de a padlót 10-15 évig kell nézned.

Ha az előző pár bekezdésben belegázoltam egy kicsit a lelkedbe, elnézésed kérem, de nem volt választásom. Én pontosan tudom, hogy milyen hatással lehet egy jobb, persze drágább laminált padló az otthonod teljes képére. Vállalom a gonosz angyal szerepét, ha ezzel ráveszlek, hogy merj 1000 Ft-tal többet költeni m2-enként.

Ne felejtsd el a kiegészítőket sem:
A laminált padló túl szükséged van még párazáró fóliára (200 Ft/m2), polifoamra (2-3 mm 100-200 Ft/m2), vagy xps-re (3-5 mm 400-600 Ft/m2), szegőre (4-6 cm 250-700 Ft=fm). Szakember munkadíjára kb 1500-1800 Ft-ot számolj.

Hófehér laminált padló!

fehér laminált padló

A fehér szín a reneszánszát éli. Igaz, elsősorban a falakon, de ennek nem feltétlenül kell így lennie. Egyre jobban terjed a fehér, fehérített laminált padló. Bár ez már nem éppen a fa természetes szépségéről szól, mindenképpen lenyűgöző.

De csak óvatosan! Mert a fehér szín önmagában unalmas. Néhány trükk, hogyan tudod ezt elkerülni.

Pro-kontra: fekete padló!

fekete laminált padló

A sötét árnyalatú laminált padlók és parketták már megszokottnak tekinthetők, de azok az színek, melyek már nagyon közelítenek a fekete felé, vagy épp konkrétan feketék, azért még nem annyira elterjedtek.

Kevesen mernek a fekete laminált padlók és parketták felé nyúlni. Tényleg kell a fekete padlótól félni? Pro, és kontra érvek!

Tabu témák a laminált padlóról,
amiről sokan hallgatnak

Az olcsóság HÁTULÜTŐI

olcsó laminált padló

Sokan keresnek olcsó laminált padlót. De csak kevesen vannak felkészülve arra, hogy mit is jelent olcsó laminált padlót venni. Ha szeretnéd tudni milyen rejtett hátulütői lehetnek az olcsón vett laminált padlónak, akkor olvasd el ezt a cikket.

5 hibafaktor, amivel szembe találhkozhatsz, ha olcsó laminált padlót választassz.

Tévhitek a laminált padlóról

tévhitek a laminált padlóról

Szeretnénk néhány alapvető tévhitet elkergetni a laminált padlóval kapcsolatban. Elnézést, ha nem leszünk túl elegánsak.

Megtudhatod, miért okoz sokaknak csalódást a laminált padló, és azt is, hogy miért nem szabad ilyenkor rájuk hallgatni, mégha váltig állítják, hogy a laminált padló milyen egy rakás sz.. Tévednek!

Mielőtt leraknád magad

fehér laminált padló

Amilyen egyszerű az interneten megtanulni bombát készíteni, olyannyira nehéz a laminált padló lerakását elsajátítani a neten.

Kielemeztük az 5 legnézettebb Csináld magad internetes videót. Mielőtt még nekikezdenél magad lerakni, nézd meg a hozzáfűzéseinket. Vajon mit tanulhatsz egy olyan videóból, mely már eleve számtalan szakmai hibával van tele.

Tetszett, olvasnál még?
Itt még többet tartogatunk