Hogyan válassz az otthonodhoz, és az életedhez legjobban illő laminált padlót?

Amilyen népszerű a laminált padló, voltaképpen olyan keveset tudnak róla sokan. Ahhoz, hogy mindenki a számára ideális padlót válassza nem elég csak a színét kiválasztani, meg hogy legyen kopásálló. A laminált padlót lehet nagyon szeretni, és lehet utálni is. És ez csak attól függ, mennyire tudsz megalapozott döntést hozni. Hogy megtalálod-e azt a laminált padlót, ami passzol az életedhez, azaz tud-e téged, és az otthonodat jól szolgálni, jelentsen az számodra bármit. Kényelmet, vagy melegséget, eleganciát, vagy természetességet.

Az évek során több tucat cikket írtunk már a laminált padlóról ügyelve a gyakorlatiasságra, és a könnyen emészthetőségre. Ezen az oldalon összegyűjtöttük neked azokat, amiket érzésünk szerint érdemes lenne elolvasnod mielőtt döntesz a laminált padlód sorsáról.

Vagy elmehetsz egy parkettás boltba, barkácsáruházba, és vehetsz egy kommersz laminált padlót, amit minden 2. lakásban szembe jön veled. De ezt biztosan nem akarod.

Milyen laminált padló való neked?

#1 Számít a méret?

A vastagság egy fontos tulajdonság a laminált padlónál, de míg ha pizzáról van szó pontosan tudjuk mit jelent az amerikai vastag, és az olasz vékony tészta, a laminált padlónál már nem igazán tudja az ember, hogy mi a különbség egy 7, 8 vagy épp egy 10 mm vastag laminált között.

Az első amit meg kell említeni az a 6 mm. Erről szeretnénk mindenkit lebeszélni, mert ez abszolút vállalhatatlan. Mi nem is fogunk vele foglalkozni.

A laminált padló 7 mm-től kezdődik, de alsóbb kategóriás laminált padlóknál ezt sem tudjuk még nyugodt szívvel ajánlani. Ha nincs más lehetőség, akkor rendben van, de fontos tudni, hogy a 8 mm-es laminált lényegesen stabilabb, erősebb a klikk rendszere, és gyakran kopásállóbb is. Ez az 1 mm különbség bőven megéri azt a 20-25%-ot, ami az árban jelentkezni szokott.

Ha nem fér be a költségvetésbe érdemes megfontolni, hogy nem kéne-e inkább elhalasztani a padlócserét, amíg a szükséges pénz a rendelkezésre nem áll. Más használni egy 8 mm-est, mint egy 7 mm vastag laminált padlót. Ez pedig szomorú, ha csak utólag derül ki.

De egy prémium márkás 7 mm-es jobb lehet, mint egy nála alacsonyabb kategóriájú 8 mm-es. Elsősorban akkor, ha előbbinek 950 kg/m3 a sűrűsége, míg utóbbi 8-asnak csak 850 kg/m3. Egy 8-as 4590 Ft-os Kaindl nem lesz jobb egy 7 mm-es 7500 Ft-os Paradornál. A sűrűségről később még szó lesz.

Árnyaltabb a különbség már a 8 mm, és a 10 mm vastag laminált között (kategórián belül). Bár stabilitásban nyilván jobb a 10 mm-es, de középkategória alatti 10 mm-es padlókkal általában inkább csak a gond van. Nem feltétlen kell 10-es, csak mert az 10-es, Érdemes az egyéb tulajdonságokat is latba vetni már. Ha a 8 mm-esnek jobb a sűrűsége, szebb a felületi struktúrája, míg a 10 mm-es csak a +2 mm-rel büszkélkedhet, hát nem érdemes kitartani mellette.

CSAK RÖVIDEN: A vállalhatatlan 6 mm, és az alapkategóriás 7-es helyett érdemes a 8 mm laminált padlók között keresgélni, mert komfortosabb a használata. De nem feltétlen jobb egy alsó kategóriás (alacsony kopásállóságú) 10 mm-es, mint egy prémium 7 mm-es. Vannak fontosabb tulajdonságok is a vastagságnál. Törekedj a 8 mm-re, de ne vésd kőbe.

#2 Szokások kérdése:

A jó kopásállóság az én számomra azt jelenti, hogy bírja a padló azokat a megpróbáltatásokat, amikkel az én lakásomban, irodámban, üzletemben találkozni fog. Hogy mik ezek a megpróbáltatások a te esetedben, ezt te jobban tudod. Mások vagyunk, másként élünk. Máshogy koptatjuk a padlónkat. Viszont, hogy jobban tudd kezelni ezt a kopásállóság dolgot 4 különböző értéket szeretnék veled megismertetni.

Alkalmazhatósági osztály: Gyakran ezt értik kopásállóság alatt is, pedig ez nem az. 31-es laminált padló alacsony (háló), 32-es közepes (nappali, konyha), 33 nagy forgalmú helyiségbe (közület) célszerű lerakni. Nagyon félrevisz, mert ami egy agglegény számára egy konyha, az egészen más egy 5 tagú család számára.

Ütésállóság: Ez az érték mondja meg, hogy a padló mennyire áll ellen a leeső tárgyaknak. Nagyon fontos érték, hiszen a laminált padló ezen tulajdonsága biztosan igénybe lesz véve. A szabvány szerinti méréskor a kis-, és nagyátmérőjű teszteket szokták elvégezni. Az elemzés során kapunk egy IC értéket. Ha ez az érték IC2, vagy IC3, akkor rendben van a padló. Ha te szolidan élsz, elégedett leszel az IC2-es is, de ha nálatok – a jó értelemben vett – őrületek háza van, akkor próbálj IC3-at keresni.

Kopásállóság: A laminált padló kopásállósági tesztjén a padló felületén egy dörzspapírral borított golyót forgatnak. Minél több fordulat kell ahhoz, hogy a laminált padló felülete először megkopjon annál jobb a padló kopásállósága. AC1-nél kevesebb mint 900 fordulatnál megkopik a padló felülete, míg AC2-nél ez az érték 1800 AC3-nál 2500 feletti AC4-nél már 4000-nél is több. De ne feledd, te vagy a koptató, nem egy dörzspapír. Milyen fordulatszámon éltek otthon? Az átlag AC3-on. Ehhez viszonyítsd magad.

Sűrűség: Bár az ütésállóság már választ ad a laminált padló sérülékenységére, nagyon fontos a laminált padló sűrűsége. Sok márkánál csak a csomagolási súlyt átváltva lehet nagyjából képbe kerülni. 850 kg/m3 egy jobb minőségű laminált padló sűrűsége. 900 felett már elérjük az erős középkategóriás padlókat, 950 kg/m2- 1.000 kg/m3 felett pedig már a prémium kategóriát.

CSAK RÖVIDEN: Mindenki más fordulatszámban él otthon. Ha tudod, hogy nyüstölöd a padlót, keresd a költségvetésbe beleférő legjobb kopás (IC2-3), és ütésálló értékeket (AC3), a legsűrűbb (850 kg/m3) HDF hordózóréteggel. Ha szolidan élsz, téged kevésbé kötnek a számok. Egy fiatal pár számára, akik csak hétvégente főzőcskéznek, és egy 5 tagú család számára, ahol ez napi szintű, teljesen más élettér a konyha.

#3 Design, amit imádhatsz:

Ebben a fejezetben 3 olyan dologról lesz szó, ami befolyásolja azt, hogy a laminált padló látványra mennyire fog közel állni a valódi fához, vagy sem.

Ne engedd magad becsapni. Ami egy 0,5- m2-es táblán jól mutat, nem feltétlen néz ki 20-30 m2-es ugyanúgy. Én is lehetnék modell, ha csak 1 tenyérnyi felületet kellene magamból megmutatnom.

Felületi struktúra:Minden laminált padló rendelkezik valamilyen felületi struktúrával. Hacsak nem magasfényű padlót keresel, akkor keresd a szinkron struktúrás felületű laminált padlót. Ez esetben ugyanis a dekor és a felületi kialakítás szinkronban van, ami a keményfa parkettákhoz nagyon hasonló megjelenést kölcsönöz a padlónak. Amikor a fény megtörik egy ilyen laminált padlón, az nagyon jól néz ki. A felületi struktúrát a legjobban akkor látod, ha kezedbe veszel egy mintapanelt kb szemmagasságba, és megpróbálod úgy forgatni, hogy a felületén megtörjön a fény. Ekkor ki fog rajzolódni a felületi struktúra. Nem mindegy, hogy milyen lesz, mert a lakásban ezt gyakran látni fogod.

Fózolt élek: Ez inkább ízlés kérdése, de a laminált padló lapjainak 2-4 oldalon történő 1 mm-es ferde lemarása deszka (svédpadló) jellegűvé varázsol bármely laminált padlót. Az 1 sávos laminált padlóknál ez egy olyan extra, amitől rendkívül megnő a padló esztétikai értéke.

Egyedi panelszámok:A laminált padlón a fa dekoráció voltaképpen egy nyomtatott felület. Az, hogy egy konkrét dekor, amit kiválasztottál magadnak, hogyan fog kinézni, ettől a nyomtatott felülettől függ. Mik lehetnek itt a buktatók? Első körben, hogy ez a grafikai minta nem eléggé szépen kidolgozott. De a fő probléma, hogy egy adott dekor kevés egyedi mintázatú panelból áll. Tegyük fel, hogy kinézel magadnak egy antik tölgy fantázia nevű padlót, ami elég jól néz ki a boltban. Igen ám, de ez az antik tölgy mindössze 16 db egyedi mintázatú panelból áll. Ezek váltakoznak abban a 10 csomagban, amit a 20 m2-es szobába szánsz. A lerakáskor fogod csak látni, hogy a mintázat igen sűrűn ismétlődik, amitől egy természetellenes képet fog adni a padló. Az egyedi mintázat panelszám fontos adat. 20-25 felettit válassz, de készülj fel, mert ha rákérdezel, hogy hány egyedi mintázatú panelból áll az adott dekor, ferde szemmel fognak nézni rád.

CSAK RÖVIDEN: Ami egy üzletben 0,5-1 m2-en jól mutat lehet dög unalmas nagyobb felületen. Egy szinkron struktúrás felületű laminált padló 2-4 oldali fózólással, legalább 20-25 egyedi panelszámú dekorral már igazán élethű. 20-25 m2-nyi padlófelületet kirakni 25 különböző mintázatú panelból nem ugyanaz, mint 15-18-ból. Az egyik izgalmas, a másik mesterkélt, és unalmas.

#4 A kompromisszumok helye:

Csak a tündérmesékben nincsen kompromisszum. Ahogy a házasság, vagy épp a gyereknevelés, úgy a padlókiválasztás is jár némi egyezkedéssel. Van, amit könnyen meg tudsz hozni, van, amit nehezen, és van, amit nem. Ezekről csak te tudsz dönteni, és ezek fontosságát is csak te tudod felmérni.

Mivel mi azt ígértük, hogy az életedhez legjobban illő laminált padlót fogod nálunk megtalálni – ami lehet, hogy végül nem is laminált padló lesz – fontos, hogy ezekről a lehetséges kompromisszumokról is beszéljünk.

Minél több dolog derül ki utólag, annál nagyobb az esély a válásra, és annál valószínűbb, hogy a padlódat utálni fogod. Vegyük sorra, mik a laminált padlóval kapcsolatos legfontosabb kompromisszumok, amiket kisebb-nagyobb erőfeszítések árán talán meg kell kötnöd.

Zajok: A laminált padló nem a legcsendesebb melegburkolat. Mivel rögzítés nélkül kerül lerakásra a lépésnek, és a hétköznapi tevékenységek zaja erősebb, mint bizonyos fapadlók esetében. Alátétekkel lehet ugyan csökkenteni, de nem lesz szuper silent sosem. A fakockákból épített torony lerombolása, a magassarkú cipő kopogása, leeső kulcs csattanása zajosabb lesz, mint egy 2-3x drágább parafa padló esetében, vagy egy hasonló árkategóriájú, de tisztán tartásban macerásabb padlószőnyeg esetén. Nálad senki nem tudja jobban, mennyire vagy érzékeny a zajokra, és hogy mik lehetnek a potenciális zajforrások. Gondold át legalább pár perc erejéig, és bármi jöjjön is ki belőle, legalább tudni fogod, és nem fog váratlanul érni.

Hőszigetelés: A laminált padló nem a legmelegebb melegburkolat. Ha neked kiemelten fontos a hőszigetelés, mert alattad egy fűtetlen helyiség van, és nincs lehetőség a szakszerű hőszigetelésre, akkor nem biztos, hogy a laminált padló lesz  a legjobb választás. A melegburkolatok között hőszigetelésben középmezőnyt foglalja el. Rosszabb nála a vinil, pvc, linóleum, de sokkal jobb nála a padlószőnyeg, parafa padló. Padlófűtés esetén nincs, alulról fűtött helyiség esetén minimális, fűtetlen helyiség esetén nagyobb kompromisszumra van szükség.

Víz: A fa még feldolgozott állapotban is issza a vizet. A laminált padló felülete vízálló ugyan, de az illesztése nem. A padlót érhető nedvesség mennyisége, kockázata nem elhanyagolható kérdés. Olyan helyiségben, ami állandó nedvességnek van kitéve, csak a garantáltan vízálló laminált padló való, de akkor is vannak jobb opciók.

Nem mondom ki szándékosan, hogy a fürdőszoba, mert te tudod, hogy nálatok milyen helyiséget milyen sűrűn ér víz. Lehet, hogy az előszobát télen folyamatosan érné víz, vagy kutyasétáltatás miatt tavasszal az eső miatt szinte bárhová kerülhet nedvesség.

A legkritikusabb részeknél a laminált padló illesztését lehet egy speciális anyaggal vízzárni, de ez nem lesz sem örök életű, sem 100%-os, de a kisebb balesetek ellen biztosan védeni fog. Ráadásul, ha te aggódsz a nedvességtől, kereshetsz impregnált hordozórétegű laminált padlót, ami alapvetően jobban tűri a vizet. Ha a helyiség, ahová a laminált padlót keresed nem lesz kitéve nedvességnek, akkor itt nem kell megalkudnod, ha minimális nedvesség érni fogja, akkor válassz impregnált hordozórétegűt, vagy impregnáld a parkettással, vagy légy résen mindig, és töröld fel. Ha gyakran, sok nedvesség fogja érni, és nem akarsz folyton aggódni miatta, vagy készen állni egy felmosóval, akkor vagy válassz teljesen vízálló laminált padlót – drágább – , vagy nézz más melegburkolat után.

CSAK RÖVIDEN: Az élet csupa kompromisszum, és a padlókiválasztás is csak ritkán mentes tőle. A laminált padló egy kevésbé zajelnyelő melegburkolat, ami hőszigetelő tulajdonságokban csak középmezőnyben teljesít. De figyelni kell rá a víz miatt is. Ezek mind mind optimalizálhatóak kiegészítőkkel (jobb hőszigetelő alátét, impregnált hordozóréteg), de az ember kompromisszumkészsége is segíthet.

Hasonlítsuk össze más burkolatokkal

Megnéztük a laminált padló néhány fontos tulajdonságát, és készítettünk egy szubjektív összehasonlítást. Minél telítettebb egy sáv, annál kisebb a különbség a két padló között. Fekete sáv esetén a laminált padló az adott padlót az érintett tulajdonságban maga mögé utasítja, nála sokkal jobban teljesít.

Összehasonlítás a parafa padlóval

Hőszigetelő képesség 60pont
Hangszigetelés 70pont
Víztaszítás 80pont
Kopásállóság 100pont
Árszinvonal 55pont
Élettartam 80pont
Stílusválaszték 100pont

Összehasonlítás a szalagparkettával

Hőszigetelő képesség 80pont
Hangszigetelés 85pont
Víztaszítás 100pont
Kopásállóság 100pont
Árszinvonal 80pont
Élettartam 55pont
Stílusválaszték 100pont

Összehasonlítás a padlószőnyeggel

Hőszigetelő képesség 70pont
Hangszigetelés 70pont
Víztaszítás 100pont
Kopásállóság 100pont
Árszinvonal 100pont
Élettartam 100pont
Stílusválaszték 100pont

A laminált padló árszínvonala más burkolatokkal összehasonlítva

Készítettünk neked egy ábrát, amin azt láthatod, hogy a legfontosabb (de nem az összes) melegburkolat fajták milyen árkategóriában helyezkednek el egymáshoz képest. 4000 Ft/m2 alatt a laminált padlónak (linóleumot nem említve) nem sok alternatívája található. Amikor használod, azt ne felejtsd el, hogy az árszínvonal mögött minőségi kategóriaugrások is vannak.

laminált padló, és más parkett árszínvonala

Azt ne feledd, hogy ezek mögött a számok mögött nincs egy konkrét ajánlat. Abban segít ez neked, hogy el tudd helyezni mind a laminált padlót, mind a saját költségvetésedet valahol. És, jól látod. Nagyon széles a skála, ami azt is jelenti, hogy széles a minőség is. A 2.000 – 15.000 Ft árkategória alap, közép, felső, és prémium színvonalat is tartalmaz. És ez igaz minden padló esetén is.

Egy erős közép, már-már felső kategóriás laminált padló árban egy alsó kategóriás szalagparkettának felel meg. Meg lehet úgy fogalmazni igényt, hogy érdemes legyen áttérni szalagparkettára, de könnyen kijöhet az is, hogy érdemes még a laminált padló mellett maradni.

Egy egyszerű példa:
„Szeretnék egy jó minőségű padlót. 7000 Ft/m2-ből gazdálkodhatunk. A szokásunkhoz, igényeinkhez alapvetően a laminált és a szalagparketta is megfelelne, de a svédpadló nyújtotta deszka hatás, és a fózolt élek nagyon fontosak számunkra. Így ebben az árkategóriában maradunk a laminált padló mellett.”

Ha úgy érzed valamire nem kaptál választ, akkor nézd meg a laminált padlóval kapcsolatos cikkeinket

  • október

   28

   2011
  • 7809
  • 41

  Laminált padló konyhába

  Állandó viták tárgya, hogy laminált padló konyhában megállja-e a helyét. Van, aki magasztalja, van akit még a gondolattól, hogy a konyhába laminált padló kerüljön, borzongás fog el. Könnyen

  • február

   21

   2016
  • 6731
  • 5

  Laminált padló előszobába: lehet szívás és áldás is

  Gyakran szegezik hozzánk a kérdést, hogy előszobába rakhatnak-e laminált padlót? Ha bárhol azt a választ kapod erre a kérdésre, hogy igen, csak legyen jó kopásállóságú, vagy nem, mert

© Copyright 2017