Svédpadló: gyilkosan jó fa parketta maximalistáknak

A több mint fél tucat parketta típusok közül csupán kettő tömör fa. Az egyik a klasszikus csaphornyos parketta, a másik pedig a svédpadló. A svédpadló teljes keresztmetszetében tömör fa. Míg a laminált parketta keresztmetszete faőrlemény, az ipari parkettáé kötegelt fadarabok, a bambusz parkettáé egymásra elhelyezett bambusz lapok, addig a svédpadló teljes egészében tömör fa.

1. A svédpadló a klasszikus csaphornyos parketta nagy testvére.

A svédpadló a klasszikus parkettához hasonlóan csapból és horonyból áll. Ami megkülönbözteti a svédpadlót tőle az az, hogy itt lényegesen nagyobbak a lapok.

A svédpadló szélessége 8 – 22 cm között mozog, és szélessége 50 cm-től kezdve elérheti akár a 290 cm-t is. Ettől a markáns szélességtől a svédpadló igen elegáns megjelenést tud kölcsönözni egy lakásnak, üzletnek, irodának.

2. Svédpadló honos és trópusi fákból is.

Tölgy, kőris, cseresznye. Vannak, akiknek ezek a fa fajták még rejtegetnek fantáziát, de sokan csak a trópusi fáktól jönnek izgalomba. Mindenkinek igaza van. A svédpadló talán éppen ezért is állja meg olyan jól a helyét.

Nemcsak hazai fafajtákból, de trópusi fákból is készül svédpadló. Mahagóni, merbau, teak, kempas, ipe, doussie, iroko, jatoba. A választék igen különleges, és szívmelengető.

Egy szó mint száz, a svédpadlók között mindenki megtalálja a magának valót.

3. A svédpadló szinte elnyűhetetlen.

Ez elsősorban a trópusi egzóta fáknál igaz. Ezek a fafajták nemcsak, hogy rendkívül ellenállóak, de a svédpadló akár 4-5 alkalommal is felújítható. Így az élettartamuk bőven többgenerációs.

Ezt persze az árában is meglátni, de a svédpadló össze sem hasonlítható a 2-3 évet kibíró 1500 Ft-os laminált padlóval. Valójában kevés parketta van, ami felveheti vele a versenyt.

4. A svédpadló lehetőségei.

Mérete igen sokféle, így a svédpadló nemcsak kis helyiségekben mutat jól, de nagyobb darabjai egy hatalmas nappaliban, üzletben is megállják a helyüket. A svédpadló adhat egy elegáns összképet, de négy oldalán fózolt, kevésbé homogén felületű görcsös svédpadlóval akár rusztikus hatást is el lehet érni.

A méretekből adódó optikai trükkökkel a svédpadlónál is remekül lehet élni.

Mivel sokféle fából készül, így mindenki találhat olyan árnyalatot, mely kitűnő kompozíciót alkothat a lakás, üzlet, iroda saját színeivel. Bármely színsémáról, harmóniáról is legyen szó.

A svédpadló többszörösen felújítható, így vele bőven több generációra lehet tervezni.

5. Mi szól a svédpadló ellen?

Hát nehéz erre bármit is mondani. A svédpadló már egy olyan magas minőséget képvisel, ahol nem lehet egyszerűen ellenérveket felállítani. Mondhatnánk, hogy 10.000 Ft-os induló négyzetméter ára magas, de nemcsak, hogy valakinek ennyi nem sok érte, hanem 100 éves élettartamára vetítve ez már abszolút nem sok.

A svédpadló lerakását mondhatjuk körülményesnek. Nem egy egyszerű klikk-és-kész típusú padló (bár egy kis kutatással már ilyet is találni), ami miatt a lerakás m2-re vetített költsége lényegesen magasabb, mint egy klikkes padlóé.

Amire nagyon kell figyelni az a pára. A pára nem gyerekjáték, ha tömör svédpadlóról van szó. A svédpadló 40-55% relatív páratartalom mellet érzi jól magát, egy esősebb nyár (mint 2014 volt) felviheti a lakás páratartalmát akár 70%-ra is. Ez a svédpadló méretének drasztikus megnövekedéséhez vezethet, aminek következménye az aljzattól, vagy épp betonnal együtt felszakadó svédpadló.

Kapható padlófűtésre alkalmas rétegelt svédpadló is. Őket nyugodtabb szívvel ajánljuk a rétegelt felépítéséből adódó 70%-os feszültségoldás miatt.

Hoztunk pár témát, amiről jó ha te is olvasol!

 • Tömör vagy rétegelt svédpadló? Az egyik időzített bomba!

  Mikor a Mátraparkett 2013-ban megjelent a rétegelt svédpadlóval, elsősorban azért tette, hogy a padlófűtétes ingatlanokra is legyen egyfajta megoldásuk. Nagyon leegyszerűsítve a dolgokat, padlófűtés mellé csak rétegelt svédpadló, minden más esetben mind a rétegelt, mind a tömör

 • Svédpadló konyhába: nem kell félni

  Mivel már közel 100 parkettákkal foglalkozó cikk található az oldalunkon, mindig örülünk, ha olyan témát találunk, amiről még nem írtunk. Különösen nagy az öröm most, mert amiről szó lesz az egy igen érdekes téma, amivel igazán keveset foglalkoznak hazánkban. Svédpadló a konyhába:

 • Sötét füstölt tölgy parketta variációk

  A tölgy parketta, tölgy laminált padló alapvetően egy klasszikusan jó választás. Bár a laminált padlók esetében találkozni lehet néhány nem túl kellemes dekorfelületű tölgy laminált padlóval, a legtöbb esetben időtálló a szépsége, amit az utóbbi időben mi is kezdünk egyre

 • Skandináv hangulatban (fehér és a tölgy)

  Egy leendő munkához kapcsolódóan kerestünk jó példákat fehér-tölgy kombinációkra. A svédeknél ez egy igen gyakori párosítás, szóval a keresgélés közben elfogott a skandináv életérzés. Azért (is) szeretjük ezt a stílust, mert ehhez elválaszthatatlanul kapcsolódik a tömör

KALKULÁTOR

Ha szeretnéd megtudni, nagyjából mennyibe kerül, használt kalkulátorunkat!

KALKULÁTOR

HOL VAGYUNK?

Bárkinek segítünk bárhol is legyen, de parkettásaink csak Budapest (+20km) körzetben dolgoznak.

FELMÉRÉST KÉREK
© Copyright 2017

UGYE TE SEM AKARSZ 10 ÉVIG EGY ROSSZUL LERAKOTT PARKETTÁT NÉZNI?!

(Megmutatjuk, hogyan kerüld el)

Több 100.000, talán millió forint elköltését tervezed a parkettádra, és lehet, hogy a kivitelezés fogja az egészet tönkretenni, miközben naívan azt gondolod, "ugyan már, velem ez nem történhet meg"!

Vannak jó kattintások a neten! Ez az!