Parketta padlófűtésre: Követendő alapszabályok padlófűtésre rakható parketta vásárlásához.

parketta padlófűtésreA fa parketták hővezető képessége alacsony, ami azt jelenti, hogy padlófűtésre rakva a meleget kevésbé tudják olyan jól átengedni, mint egyéb olyan anyag (márvány), aminek jó a hővezetési tényezője.

Alapvetően ez egy pozitív tulajdonság, hiszen a padlófűtés nélküli lakásokban a parketta egy plusz hőszigetelő, de a padlófűtés esetében sajnos ezt, mint hátrányos tulajdonság kell figyelembe venni.

Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lehet padlófűtésre parkettát tenni. A szabványok alapvetően megadják a választ arra, hogy egy parketta, padló rakható-e padlófűtésre. Egyébként nem lehetne azt mondani, hogy igen, rakható.

Padlófűtés és parketta együttes alkalmazása során nagyon oda kell figyelni a parketta kiválasztására is. Nem mindegy ugyanis, hogy egy padlófűtésre milyen nedvességtartalmú, milyen fa fajtájú, milyen vastagságú, sőt milyen szálirányú parketta kerül majd.

Melyik parketta való padlófűtésre?

Parketta kalauz rovarunkban összesen 8 faparketta típust mutattunk be. Ezek közül a legtöbb parkettának már van olyan változata, mely alkalmazható padlófűtésre. Persze nem mindnek, de a gyártók nagyon igyekeznek, hogy ezzel is versenyképesek maradhassanak.

Szóval a legfontosabb kérdés az az, hogy hogyan kell úgy parkettát választani a padlófűtésre, hogy minimalizálva legyen a hőveszteség. És mik az alapvető kritériumok.

Milyen vastag lehet a parketta?

Ez a szabály nagyon egyszerű. Minél vastagabb egy parketta, annál több hőt fog elnyelni. Ezért a parkettás körökben már aranyszabály, hogy 14 mm-nél vastagabb parketta nem rakható padlófűtésre.

parketta vastagság padlófűtésnél

Minél vékonyabb egy parketta annál több hőt fog tudni átadni. Ez igaz! Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy például egy vékony koptató rétegű szalagparketta kevesebb alkalommal újítható fel, vagy épp egy extrém vékony (6 mm) laminált parketta nagyobb terhelésnek kitéve, betörhet.

Szóval csak óvatosan a vastagsággal!

Milyen fa fajta való padlófűtésre?

Közel 30 különböző fa fajtából készítenek parkettát. És egyes fajtáknál nagyon különböző lehet a hővezetési tényező értéke. A parafa és az európai tölgy esetében közel tízszeres a különbség.

Minél magasabb az adott fa hővezetési tényezőjének az értéke, annál jobban átengedi majd a meleget a padlón. Viszont alapvetően olyan kis különbségek mutatkoznak, hogy csak ezt figyelembe véve, komoly celsius fokban mérhető változást nem lehet majd érzékelni. Itt a sok kicsi megy valamire.

A lágylombos (éger, cseresznye, nyír) és fenyő alapanyagú parketták felhasználását mindenképpen érdemes elkerülni padlófűtés esetén. De kerülni kell azokat a fal parkettákat, melynek alapanyaga magas zsugorodási jellemzővel rendelkezik (pl: bükk, juhar)

parketta hővezetési tényező

Érdemes például megnézni, hogy a parafa hővezetési tényezője kiemelkedő. Közel ötszörös a tölgyhöz képest, ezért olyan padlót, ahol 4 mm-nél vastagabb a parafa réteg már nem rakható padlófűtésre.

Számít a parketta nedvességtartalma is:

Padlófűtés esetén nagyon fontos, hogy szem előtt legyen a parketta nedvességtartalma. A fa egy élő anyag, így a klimatikus változásokra reagál. 7-8%-nál magasabb nedvességtartalmú parketta a padlófűtésre rakva szét fog válni. A 50%-os páratartalom alá eső helyiségben a parketta ki fog száradni.

Ha parketta kerül a padlófűtésre, mesterségesen be kell avatkozni a légnedvességbe egy párásítóval.

A megfelelő nedvességtartalmú fa parketta megfelelő páratartalmú helyiségben és megfelelő szerkezeti felépítéssel, garantáltan nem fog kiszáradni, szétválni vagy megrepedni.

Feltétlen kell ragasztani?

A teljesítményvesztés elkerülése érdekében a legtöbb esetben a ragasztott parketta lehet ideális padlófűtésre. Előfordulhat ugyanis, hogy az úsztatottan rakott (pl.: klikkkes padló) padló és az aljzat között minimális légrés lesz a lerakás után, ahol a hő meg tud rekedni. Ez persze nem feltétlenül kell, hogy így legyen, hiszen egy jó parkettás erre legalább annyira kell, hogy figyeljen, mint a tágulási hézag meglétére.

Szóval, aki biztosabbra akar menni, az ragasztott/ragasztható parkettát válasszon a padlófűtésre, de ettől függetlenül figyeljen mindenki a részletekre. Ezekre építkezve könnyen kiválasztható a megfelelő parketta padlófűtésre.

Ne vakon válasszunk!

Mindenki másképp csinálja! A parketta gyártó cégek nagyon igyekeznek, hogy valami új forradalmi dolgot toljanak le a futószalagról. Így azonos terméket gyártó cégek között eltérő terméktulajdonságokkal lehet találkozni.

Bármikor előfordulhatnak olyan egyéb tényezők, amiért egy alapvetően padlófűtésképes parketta nem lesz alkalmazható. Előfordult már, hogy egy parketta alulról plusz hőszigetelő réteget kapott, ami egyértelműen azt eredményezte, hogy a parketta padlófűtésre már nem volt alkalmas.

Nyitott szemmel kell járni!

ÖSSZEGEZVE: Milyen parketta rakható akkor padlófűtésre?

 • Parafa parketta padlófűtésre:
  – a parafa réteg nem haladhatja meg a 4 mm-t. A parafa ugyanis a parketták között a legrosszabb hővezető.
  – kizárólag 14 mm alatti vastagságú
 • Laminált padló padlófűtésre:
  – kizárólag 14 mm alatti vastagságú
  – ne tartalmazzon extra hőszigetelő réteget (szinte sosem szokott)
 • Ipari parketta padlófűtésre:
  – átlagos 20 mm vastagsága miatt nem alkalmas padlófűtésre.
 • Bambusz parketta padlófűtésre:
  – kizárólag 14 mm alatti vastagságú
  – vannak kimondottan padlófűtésre szánt bambusz parketták
 • Svédpadló padlófűtésre:
  – a tömör svédpadló az átlagos 20 mm vastagsága miatt nem alkalmas padlófűtésre
  – a rétegelt svédpadló igen
 • Hajópadló padlófűtésre:
  – Vakpadlós, párnafás fektetés miatt nem alkalmas padlófűtésre.
 • Modul vinil padlók (eco floor, expona, magic floor) padlófűtésre:
  – 97%-os hővezető képességgel, vetemedés-mentesen rakható padlófűtésre
 • Padlószőnyeg padlófűtésre:
  – A kőhöz képest csak 50%-os hővezető képessége (parketta 80%-os)
  – a felszálló por miatt nem javasolt padlófűtésre tenni

(Ne feledd! A lista csak általános érvényű, kivételek mindig előfordulhatnak. A parketta padlófűtésre történő fektetésével kapcsolatban pedig további fontos szabályok vannak.Padlófűtés kiépítéséről bővebben.)

Az adott parketta gyártójának leírása, padlófűtéssel történő útmutatója mindig egyértelműen segít.

KALKULÁTOR

Ha szeretnéd megtudni, nagyjából mennyibe kerül, használt kalkulátorunkat!

KALKULÁTOR

HOL VAGYUNK?

Bárkinek segítünk bárhol is legyen, de parkettásaink csak Budapest (+20km) körzetben dolgoznak.

FELMÉRÉST KÉREK
© Copyright 2017

SZERESS MINKET A FACEBOOKON IS: