Melyik fa teljesített legjobban a keménységi teszten?

25 különböző fán elvégzett keménységi teszt eredménye közül a nyertes…

ID), get_the_title($post->ID), ‘fb_tw_p1_sc’); ?>

A fa legtöbbször megemlített tulajdonsága: a keménysége. Ez a parkettáknál, ahol különösen nagy az igénybevétel, talán mindennél fontosabb. A parketta vásárlásnál tehát egy nagyon fontos szempont a keménység!

Nem mindegy, hogy egy nehezebb bútor idővel megrongálja-e a parkettádat vagy sem. Vagyis a fa keménysége befolyásolja a parketta kopásállóságát.

Viszont, hogy megtudjuk, hogy melyik fa milyen kemény, szerencsére nincs szükség arra, hogy megpróbáljuk egy koncentrált karateütéssel kettétörni.

A Brinell számítás pontosabb, és sokkal fájdalommentesebb is.

A Brinell számítás lényegében úgy néz ki, hogy a fára egy 10 mm átmérőjű vasgolyót helyeznek, majd azt egy bizonyos terhelésnek teszik ki. Ezt követően megnézik, hogy a vasgolyó mennyire deformálta meg a vizsgált elemet. Az ott leszűrt adatokat egy képletbe építik, ami végül kiad egy számot.

Minél magasabb ez az érték, az anyag annál erősebb.

Mivel azonban a fa nem homogén, és nincs két egyforma fa, így a Brinell számok azonos fafajtán belül is eltérhetnek. Ezért fordulhatott az elő, hogy 7 forrást összevetve számos eltérő Brinell értékekkel találkoztunk.

Nyír, bükk, tölgy, kőris, wenge, akác, bambusz, merbau, és még több, mint egy tucat parkettaként is kapható fa keménységi tesztjének eredményeit gyűjtöttük össze.

Brinell-féle keménységi teszek eredményei:

brinell

Egy kis magyarázat:

Minél magasabb a Brinell érték, a fa annál keményebb, vagyis annál jobban bírja a terhelést és a kopást. Előfordult azonban, hogy egy-egy fa esetében széles skálán mozgó Brinell értékekkel találkoztunk. Minél egyhangúbbak volt ezek az értékek, a sávok annál rövidebbek.

Ha kinéztél magadnak egy parkettát, és szeretnéd tudni, hogy az anyaga mennyire kemény a többihez képest, erre a listára mindig számíthatsz.

© Copyright 2017

UGYE TE SEM AKARSZ 10 ÉVIG EGY ROSSZUL LERAKOTT PARKETTÁT NÉZNI?!

(Megmutatjuk, hogyan kerüld el)

Több 100.000, talán millió forint elköltését tervezed a parkettádra, és lehet, hogy a kivitelezés fogja az egészet tönkretenni, miközben naívan azt gondolod, "ugyan már, velem ez nem történhet meg"!

Vannak jó kattintások a neten! Ez az!