A parafa padló a világ legkomfortosabb melegburkolata

parafa parkettaVoltál már úgy, hogy egy vásárlás után úgy jöttél ki az üzletből, hogy egy kérdés motoszkált benned: “Erről miért nem hallott még senki? Miért van így eldugva?”

A parafa parkettával kapcsolatban pontosan ilyen érzései szoktak támadni az embereknek. Annak ellenére, hogy egyes tulajdonságai a legtöbb parkettával szemben verhetetlenek, a mai napig egy méltánytalanul elhanyagolt parketta.

Pedig, ha tudnák, amit én…

1. A parafa parketta az egyetlen fa parketta, amiért nem kell fát kivágni.

100 m2 parafa parketta = 0 kivágott fa!

A parafa parkettát a paratölgy kérgének lehántásával nyerik. A fának először 25 éves korában hántják le a kérgét, majd ezt 9-10 évente megismétlik, egészen a fa átlagos 250 éves koráig. Vagyis a parafa parketta előállításához egyetlen fát sem kell kivágni.

Az alapanyagát a fa kérge szolgáltatja, aminek köszönhetően több rendkívül(!) előnyös tulajdonsággal is rendelkezik ez a parketta. Érdemes elolvasni! Az egyik, hogy…

2. A parafa parketta mesterséges adalékot nem tartalmaz.

A parafa parketta előállítása során a paratölgy kérgét lehántolják, ledarálják, majd megkötik. Viszont ezt úgy érik el, hogy semmiféle plusz adalékot nem tesznek hozzá. Míg a laminált padló faforgácsait össze kell ragasztani, addig a parafa parkettánál az őrleményt a kéreg saját gyantatartalma köti meg.

Így a parafa parketta anti-allergén!

3. Kényelmes tartást ad a gerincnek.

Az alapanyagának köszönhető a parafa parketta másik fontos tulajdonsága, hogy rendkívül rugalmas. Az egyik legjobb parketta, azok számára, akik rendszeres derékfájással, vagy álló munkával küzdenek. Mivel a parketta rugalmas szerkezetű, így kíméli a gerincet és az ízületeket.

A parafa sejtes, légszemcsés szerkezete miatt gyorsan visszanyeri az alakzatát, így annak ellenére, hogy puhább anyagról van szó, képes visszanyerni a szerkezetét. Olyan, mint a szivacs.

Óvodákba, fodrászatokba és bármely olyan helyen, ahol az álló munka meghatározó, így akár egy konyhába, gyerekszobába is remek választás. Sőt…

parafa parketta nappaliban

4. A parafa parketta felülete vízálló és víztaszító.

Még egy érv a parafa parketta konyhában, fodrászatban történő alkalmazására. A parafa parketta felülete vízálló és vízlepergető. Persze ez nem azt jelenti, hogy a víznek teljes mértékben ellenáll. Mint az összes fa parkettát, a parafa parkettát sem szabad vízzel felmosni.

De a takarítása ugyanakkor a legtöbb parkettánál könnyebb feladat. Ugyanis a parafa parketta felülete antisztatikus, és nem vonzza annyira a port, mint a legtöbb laminált parketta. A parafa parketta nem gombásodik, nem penészedik, és farontó rovarok sem támadják meg.

5. Mi szól a parafa parketta ellen?

Fa parkettát több tucat fából készítenek már, aminek köszönhetően rendkívül különleges színt és mintázatot tud kapni egy-egy parketta. Nem beszélve a laminált parkettáról, aminek a dekorációs rétege nyomtatva van, így aztán az akár rózsaszín is lehet.

A parafa parketta kizárólag a paratölgy kérgéből készül. Színezni csak pácolással lehet, mintázatában pedig csak annyit variálódik, amennyit a kéreg őrlemény összepréselésekor el lehet érni. Vagyis keveset.

Ezt a parkettát nem feltétlenül a mintázata miatt szokták szeretni. Tény, hogy a parketták, laminált padlók, vinil burkolatok (magic floor) kinézetben többet tudnak nyújtani.

Ugyanakkor egyre jobban elterjedt a rétegelt felépítésű, klikk rendszeres parafa parketta. Bár ez már közel nem 100% parafa alapanyagú. Egy 11 mm vastag rétegelt parafa parkettából mindössze 3,5 mm a parafa. Előnye ugyanakkor, hogy a rétegelés miatt több színben is elérhető a mahagónitól, a cseresznyén át, akár a fehérig. Valamint az extra rétegek nyújtotta magasabb kopásállóság.

A parafa parketta ugyanis alapvetően nem a legjobb kopásállóságú burkolat. A 100% parafa parketta (más néven lakkozott) inkább kisebb forgalmú helyiségekbe ajánlott.

6. Kinek ajánljuk?

A 100% parafa parketta nem való mindenkinek. Akinek a széles mintaválaszték fontos, és az alacsony ár, az nem a parafa parkettát fogja választani. Négyzetméter áruk ugyanis 7.000 Ft-tól kezdődik.

Óvodákba, konyhákba, gyerekszobába, állós munkahelyekre (fodrászat, gyógycipős üzlet), környezettudatos családoknak nyugodt szívvel ajánljuk.

Beszéljük ki a parafát jobban! Hoztunk pár témát, melyik érdekel?

 • Parafa padló konyhába

  Azok, akik parafa padlót tettek a konyhába, nagyon jó tapasztalatokról számoltak be nálunk, és számos helyen olvassuk szintén a jó véleményeket. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenkinek való a parafa padló a konyhába, de aki alapos mérlegelés után úgy látja, hogy ezt imádná,

 • Parafa padló gyerekszobába

  Korábban azt vizsgáltuk, hogy a laminált padló jó választás lehet-e gyerekszobába. Maradunk a gyerekszobánál, ám most egy egészen más padlóról lesz szó. A parafa padlóról. Voltaképpen ha nem szeretnénk igazán ragozni a dolgot, annyit mondanánk, hogy nincs tökéletesebb padló gyerekszobába,

 • Parafa padló és a CO2

  Múlt héten voltunk egy tárgyaláson a Laurum Kft-nél, ahol a Wicanders parafa padlóról egy nagyon fontos dolgot tudtunk meg. Jobban mondva nem is a parafa padlóval, hanem magával a parafával kapcsolatban tudtunk meg egy olyan dolgot, amit emberellenes bűn lenne elhallgatni. (A Wicanders parafa

 • Meredek, de jól néz ki a parketta falon

  Az egész úgy kezdődött, hogy az egyik munka előtt irgalmatlanul berúgtunk, és csak másnaposan vettük észre, hogy a padló helyett véletlenül a falat parkettáztuk le. Na, de a viccet félre téve! Elsőre meredek ötletnek tűnhet, de a parketta nemcsak a padlón mutat jól. Némi kreativitással

KALKULÁTOR

Ha szeretnéd megtudni, nagyjából mennyibe kerül, használt kalkulátorunkat!

KALKULÁTOR

HOL VAGYUNK?

Bárkinek segítünk bárhol is legyen, de parkettásaink csak Budapest (+20km) körzetben dolgoznak.

FELMÉRÉST KÉREK
© Copyright 2017

ÍGY DOLGOZUNK A JÁRVÁNY ALATT!

A járvány alatt kizárólag olyan új megbízásokat tudunk vállalni, ahol a munkaterületet a kizárólagos használatunkra átadják, és ott rajtunk kívül és a megrendelőn kívül más nem tartózkodik. Parkettázáskor ez egyébként is fontos, de most különösebben. A várható vállalási határidő május. Köszönjük a megértést! Vigyázzatok magatokra, és másokra!

Próbáld ki árkalkulátorunkat!