Laminált parketta vagy padlószőnyeg?

Ha nem biztos a döntésed, és épp vacillálsz, a legjobb dolog, amit tehetsz, hogy rászánsz erre a cikkre 5 percet…

És ha ezek után sem fogod tudni eldönteni, hogy a laminált parketta vagy a padlószőnyeg illik legjobban a lakásodba, és az életedbe, akkor el kell, hogy mondjam, Te vagy a legnehezebb eset, akivel valaha is találkoztam.

Mikor dönts a laminált parketta mellett?

A laminált parketta számodra tökéletes választás, ha…

1. Ha eleged van a dermesztő műanyagból, a szintetikus anyagokból és jobban vonz a természet.

Szomjazod a természetet, de nem tudsz kiköltözni egy erdei házba, mert ideköt a munkád, és a barátaid? Hacsak nem műfüves mintázatú padlószőnyeget fektetsz le a lakásodba, a padlószőnyegtől egy kicsit sem kerülsz majd közelebb a természethez.

Ha a belvárosban élsz, vagy csak egyszerűen szomjazod a természetet a laminált parketta egy merőben jobb választás. (Persze a parkettázás még inkább “környezettudatos”, de ez jóval költségesebb beruházás is.)

A laminált parketta a tudat alatti énedre sokkal “természetesebb” hatást gyakorol, mint a padlószőnyeg. Ezekben az időkben, mikor szinte minden zöld területre társasházak, és bevásárlóközpontok épülnek, minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy otthonunkba egy kis természetet kölcsönözhessünk. A laminált parketta erre egy remek lehetőséget ad.

A laminált parketta remekül illik a nyers fabútorokhoz, de lakberendezési ismeretek alapozása után bármilyen elképzelésedet megvalósíthatod a laminált parketta segítségével. Szinte minden lakberendező úgy véli, hogy a laminált parketta segítségével még a legkülönlegesebb ötleteket is meg lehet valósítani. A padlószőnyegre sajnos ez egyre inkább nem igaz.

2. Ha a napi 8-11 óra kimerítő munka után már nincs túl sok energiád és kedved a padlószőnyeg szálaiba ragadt szöszökkel vacakolni, akkor Neked jobb választás a laminált parketta.

Nem kertelek: a padlószőnyeg rendkívül kényes, nehéz takarítani, és sok vele a macera.

Amíg a laminált parketta tisztán tartására elég néhány percet rászánnod, addig a padlószőnyeg sokkal több energiát emészt fel. Biztos vagyok benne, hogy volt már dolgod padlószőnyeggel! Engedd meg, hogy emlékeztesselek egy-két dologra!

a.) Nem biztos, hogy egy porszívó minden kosztól megszabadítja a padlószőnyeget. A padlószőnyeg szálaiba ragadt apró szöszöket, és cérnaszálakat órákig lehet porszívózni, az a legritkább esetben fog kijönni. Padlószőnyeges korszakomban nekem minden héten legalább egyszer egy keményebb sörtéjű kefével végig kellett mennem a padlószőnyegen, hogy az valóban tiszta legyen. Ez persze legalább fél óráig tartott!

b.) A macskák előszeretettel élesítik a körmüket a padlószőnyeg szálain. Ettől pedig a szálak megszakadnak, a padlószőnyeg kirojtosodik. A padlószőnyeg sosem lesz, olyan mint a régi.

c.) Épp indulsz elmenni otthonról, már be is öltöztél, de a kocsi kulcsod a szobában maradt. Ha padlószőnyeged van a szobába, nem teheted meg, hogy gyorsan berohansz a kulcsodért. Ebben az esetben ugyanis cipőnyomok tarkítják majd a szőnyeget. A laminált parketta ezt orvosolja.

d.) Legalább havonta egyszer egy szőnyegtisztító gépet kell kölcsönöznöd egy cégtől, hogy alaposan áttisztíthasd a padlószőnyeget. A padlószőnyeget nem elég hetente porszívózni. Mivel könnyen foltos lesz, érdemes legalább havonta egyszer egy speciális géppel áttisztítani.

3. Ha érzékeny vagy a poratkára, vagy korábban volt a családban poratka allergiás, és nem akarod állandó prüszkölések közepette nézni kedvenc filmsorozatod, akkor padlószőnyeg helyett laminált parkettát alkalmazz.

Tény: 1 gramm házi porban durván 15.000 poratka található. És még a legtisztább lakás padlószőnyegében is van 1,5-3 gramm házi por.

Ha padlószőnyeg fektetése mellett döntesz ezzel a ténnyel neked is számolnod kell. Egy hagyományos porszívó segítségével a padlószőnyeg szálaiba kapaszkodó poratkákat képtelenség eltávolítani.

Ha poratka allergiás vagy a padlószőnyeg igen kellemetlen pillanatokat is tartogathat számodra. Nemcsak akkor, mikor végigprüszkölöd a napot, hanem mikor kifizeted a 20.000-30.000 forintot a szakembernek, aki elvégezte az aktuális negyedéves poratka mentesítést a lakásodban.

4. Ha kifinomult az ízlésvilágod, és szereted a választékosságot, lehet hogy a laminált parketta jobb választás lesz.

A laminált parketta a lakberendezők egyik kedvenc kelléktára. Remekül variálható a lakás stílusához, és igen széles választékban áll mindenki rendelkezésére.

Ha Te is szereted a választékosságot, és egy olyan hangulatot szeretnél a lakásodban, ami a legjobban illik hozzád, a laminált parketta minden lehetőséget megad erre.

Nem mellesleg a padlószőnyeg kezd kiszorulni a piacról, így egyes lakberendezési irányzatokat már nem is tudsz megvalósítani a lakásodban, ami a jövőben még jobban leszűkül azoknak, akik a padlószőnyeg mellett maradnak.

5. Ha gyakran van nálatok összejövetel, Activity-party, baráti borozgatás, és nem akarsz állandóan azon idegeskedni, hogy ki mikor löttyenti majd ki a padlószőnyegre a vörösbort, használj laminált parkettát.

Egy baráti borozgatás, egy házibuli hangulatát rendkívül tönkreteheti számodra egy padlószőnyeg. Ha nem akarsz mindenkit sasszemmel figyelni, hamutartóval, és poháralátéttel követni, mert félted a padlód, kerüld a padlószőnyeget.

Nincs olyan házibuli, amiben ne venne részt olyan barát, aki a megszokottnál egy kicsit ügyetlenebbül bánik a borosüveggel, vagy aki átlagon felüli energiával rendelkezik, és tombol, mint egy duracell-nyuszi.

Ha nem kell bemutatni az ilyen embereket, akkor Te is pontosan tudod, hogy ők azok, akik rendszeresen kilöttyentik a vörösbort, felrúgják a borosüveget, kilökik más kezéből a hamutartót, vagy épp az égő cigicsikket.

Szörnyű tapasztalatok árán tanácsolom neked, hogy ha szereted a baráti összejöveteleket és nem vagy ellene a kis borozgatásoknak, ne válassz a nappalidba padlószőnyeget.

6. Ha kisgyereketek van, vagy tervezitek érkezését és nem akarjátok, hogy a pihenésre szánt időtök azzal teljen, hogy a maszatokat szeditek ki a padlószőnyegből.

Képzeld el, hogy a babádnak a kezébe adsz egy banánt, aki mivel még nem tud olyan szépen enni, elkezdi a kezecskéjével tépkedni, a szájával pedig csócsálni. A darabkák a földre hullnak, Te pedig mert iszonyú fáradt vagy, nem veszed észre és egy papuccsal beletaposod a padlószőnyegbe. Másnap bemész a szobába, és leülsz a babáddal a földre játszani. Csak ekkor szúrod ki a padlószőnyegbe beletaposott banándarabokat, amik addigra már bele is száradtak a szőnyeg szálaiba.

Egy gyerek mellett naponta fordulnak elő ilyen, és ennél sokkal keményebb esetek. 3 hónap után a padlószőnyeg úgy fog kinézni, mintha egy sereg gyalogolt volna végig rajta. Foltos, maszatos, ragacsos lesz.

És ne hidd, hogy megelőzheted! Mikor minden energiádat elveszi az éjjeli virrasztás, a pelenkázás, az etetés, az állandó figyelem, az apróságoknak tűnő dolgokra, mint a padlószőnyegre ragadt apró banándarabkák, ezekre már 0 energiád marad. Persze nem a te hibádból.

Ha a padlószőnyeg mellet voksolsz, készülj fel arra, hogy azokban az órákban mikor a gyerek alszik, Te ételdarabokat szedsz majd ki a szőnyegből, míg ugyanezt egy laminált parkettáról egy szalvéta segítségével eltüntethetnéd.

7. Ha a vendégeid nem szeretik levenni a cipőjüket.

A cipő levétele mindig egy kényes téma, ha vendégeket invitálsz a lakásba? Vajon mindenki szívélyesen leveszi majd a cipőjét? Lesz valaki, akinek majd kényelmetlen lesz, mert pont lyukas zokni van rajta? Vagy épp valakinek épp kellemetlen lábszaga lesz, és akkor fuccs az egész estének?

Ha a padlószőnyeg mellett döntesz bármilyen kellemetlen is legyen azt mondani a vendégeknek, hogy vegyék le a cipőjüket, ezt meg kell tenned.

A laminált parkettával azonban megelőzheted ezeket a kellemetlen szituációkat. A laminált parketta ugyanis kiállja a “bakancs” próbát. Bármennyire is legyen foltos a laminált parketta a cipő miatt, azt biztosan könnyűszerrel el tudod majd távolítani.

És a vendégeket sem kell kellemetlen helyzetbe hoznod!

8. Ha gyakran változik az ízlésed, és előszeretettel variálod a lakásod hangulatait.

Semmi sem szól örökre! Főleg egy lakásban nem, ahol az embernek gyakran változik a hangulata. Ha Te is egy olyan típusú ember vagy, aki szereti olykor-olykor kicsit feldobni a lakását, és néhány kisebb-nagyobb változtatáshoz is mersz folyamodni annak érdekében, hogy kipróbáld a legújabb trendeket, válaszd inkább a laminált parkettát.

A laminált parketta nemcsak, hogy jobban variálható, de könnyebb is kicserélni, mint egy padlószőnyeget. Sok esetben egy padlószőnyeg felszedése igen kellemetlen következményekkel járhat.

Gyakran előforduló probléma (panel lakásokban kiváltképp), hogy a padlószőnyeg feltépésekor az aljzat is feltépődik, és göcsörtös, rücskös lesz a padló felszíne, amit feltétlenül ki kel egyenlíteni ahhoz, hogy újra padlószőnyegeztesd!

A laminált parketta rengeteg előnyt és lehetőséget kínál számodra, a jobb tisztíthatóságtól, a kreatív lakberendezési ötleteken át, a természetesség érzéséig.

Mivel tud mindezek mellett versenyre kelni a padlószőnyeg?

1. Ha gyakran rohangálsz fel s alá a lakásban biztosabb lesz a lábad alatt a talaj:

A laminált parketta sima, fényes felületén sokkal könnyebb elcsúszni, mint a padlószőnyegen. Ha a padlószőnyeg mellett döntesz, nem kell attól tartanod, hogy kicsúszik a lábad alól a talaj!

2 . Ha nincs padlófűtés a lakásban, a padlószőnyeg meleget ad:

Egy lakásban, ahol laminált parketta van, a hidegebb hónapokban kötelező a zokni és/vagy a papucs. A padlószőnyeg ezzel szemben mindig melegebb érzést nyújt a talpadnak. Hálószobában lehet jó választás!

3. Kevésbé látszódik meg rajta a por.

A laminált parketta jobban kihangsúlyozza a port a lakásban, ezért azt célszerű hetente kétszer egy enyhén nedves ronggyal áttörölni. Ezzel szemben a padlószőnyeg akkor is jól mutat, ha azt csak hetente kétszer porszívózzák ki, kefélik át.

Egyetlen esetben lehet kötelező a padlószőnyeg: ha egy nagy forgalmú irodáról van szó. Ilyenkor nemcsak azért jobb választás a padlószőnyeg, mert ilyen mértékű forgalom mellett jobb a kopásállósága, de költséghatékonyabb is egy padlószőnyeg, mint egy magas kopásállóságú laminált parketta.

Akárhogyan is számolom ez 8:3 a laminált parketta javára.

Nálad mennyi lett az eredmény?

Nyerő érvek a laminált parketta mellett: ……………………………..

Nyerő érvek a padlószőnyeg mellett: …………………………………

Jó pontvadászatot, és az ízlésednek megfelelő döntést kívánunk!

KALKULÁTOR

Ha szeretnéd megtudni, nagyjából mennyibe kerül, használt kalkulátorunkat!

KALKULÁTOR

HOL VAGYUNK?

Bárkinek segítünk bárhol is legyen, de parkettásaink csak Budapest (+20km) körzetben dolgoznak.

FELMÉRÉST KÉREK
© Copyright 2017

UGYE TE SEM AKARSZ 10 ÉVIG EGY ROSSZUL LERAKOTT PARKETTÁT NÉZNI?!

(Megmutatjuk, hogyan kerüld el)

Több 100.000, talán millió forint elköltését tervezed a parkettádra, és lehet, hogy a kivitelezés fogja az egészet tönkretenni, miközben naívan azt gondolod, "ugyan már, velem ez nem történhet meg"!

Vannak jó kattintások a neten! Ez az!