Top 5 gyilkossági kísérlet, amit a padlód ellen elkövetsz. És hogyan hárítsd el!

Hogyan tehetik tönkre észrevétlenül az egyszerű hétköznapok a laminált padlód?

Ugye Te is jártál már olyan lakásban, ahol hetekkel ezelőtt a laminált parketta még mindent beragyogott fényével, de mára kopott, karcos állapotba került.

Ha eddig sosem merted megkérdezni ismerősödet, hogy mitől került a gyönyörű padlója olyan katasztrofális állapotba, mintha egy több százezer fős sereg gyalogolt volna végig rajta, most eláruljuk neked.

Nem kell szándékosan rosszat tenned ahhoz, hogy a padlód ilyen állapotba kerüljön. A gondatlanság, a véletlen, sőt akár a gondoskodás is árthat a parkettának. De minden potenciális veszélyforrás csökkenthető.

Vannak bizonyos szabályok, amit be kell tartanod a laminált parkettával szemben!

Most ezeket járjuk végig, és csak egyet kérek cserébe.

Ne csak olvasd el, de fogadd is meg ezeket a tanácsokat, mert különben semmit sem érnek.

Biztos vagyok benne, hogy lesznek dolgok, amikről már hallottál, és olyanok is, amikről nem is gondoltad, hogy árthatnak. Ha úgy érzed, hogy bizonyos dolgokat “Ó, én már hallottam!”, akkor se ugord át ezeket a részeket, mert bizony komoly tanulsággal fognak szolgálni.

Felkészültél?

Nos, akkor íme a top 5.

1. Forró vizet a kopaszra:

Sose moss fel bő vízzel! Mindenki tudja, mégis mindenki úgy gondolja, “na csak most az egyszer, ez még senkinek sem fog ártani”. Az egyszeri alkalomból kettő lesz, a kettőből három, a háromból négy, és végül azon kapja magát az ember, hogy minden takarításkor vízzel mossa fel a laminált parkettát.

Kérlek, Te, ne tedd!

Egyszer se, mert abból mindig kettő lesz. A laminált parketta víz hatására megduzzad, a kiszáradás után pedig összehúzódik.

A laminált parketta illesztéseinél víz hatására hajszálvékony repedések fognak keletkezni, amik nemcsak esztétikailag mutatnak rosszul, de hosszútávon a laminált parketta lapjainak szétcsúszásához is vezetnek.

Amit később már nem lehet sehogy korrigálni!

Megoldás:

Amennyiben laminált parketta vásárlása előtt állsz, győződj meg arról, hogy annak nútjai (illesztési részei) vízállóak-e. Ha lehet, ilyet vásárolj! Olyan laminált parketta már nem nagyon van forgalomban, aminek a felszíne ne lenne vízálló, ezért erre nem is térek most ki. De Te azért kérdezz rá az áruházban!

Álmaid laminált parkettája nem vízálló a nútoknál?

Erre is van megoldás! Érdemes tubusban kapható viaszt beszerezned, amit az összerakás előtt kenj fel a nútokra. A laminált parketta lapjainak illesztésekor a felesleges viasz kitüremkedik majd az illesztéseknél, ettől nem kell megijedni. Egy műanyag spaklival rögtön el is távolíthatod anélkül, hogy a laminált parketta felszínét megkarcolnád.

2. Kerüld a Domestos-t:

Sose használj maró hatású tisztítószereket a laminált parketta tisztántartására. Ezzel ugyanis többet ártasz! A savas összetételű, maró kémiai hatású tisztítószerek bár minden foltot elpusztítanak, a laminált parketta fényét sem kímélik. Néhány alkalom után a laminált parketta fénye akár fele annyit is veszíthet szépségéből.

Míg nedves, úgy csillog mintha új lenne, de amint felszárad a lehelet vékony nedves réteg, a laminált parketta homályba burkolózik.

Nem fog egyből feltűnni, hogy a csillogás eltűnt, de érezni fogod, hogy itt valami már nem stimmel. Észre sem veszed, és egyik pillanatról a másikra, már nem leszel annyira elégedett a parkettával.

Kérlek, kerüld a savas, maró tisztítószereket!

Megoldás:

Elsőre költségesebb megoldásnak tűnik, de mindenképpen hatékonyabb, ha kimondottan laminált parkettára készült ápolószerekkel végzed a tisztítást. Ez még mindig olcsóbb, mint 3 havonta újra és újra átparkettázni a lakást.

3. Ne hagyd a kopásállóságot figyelmen kívül:

Laminált parketta vásárlásakor feltétlenül figyelj arra, hogy azt mennyire forgalmas helyiségben szeretnéd majd lefektetni.

Az alacsony kopásállóságú laminált parketta nem bírja sokáig egy forgalmas előszobában.

Kevesen tudják, hogy ez nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a tökéletesen lefektetett laminált parketta hetek alatt képes tönkre menni.

Kerüld el a csalódásokat, és figyelj a címkére:

Megoldás:

A kopás egy természetes folyamat, de könnyedén lelassíthatod, ha néhány alapszabályt betartasz:

a.) Ha van kerekeken guruló széked, vagy tervezed egy ilyen beszerzését, feltétlenül figyelj oda, hogy a kerék a megszokott műanyag helyett gumi alapanyagú legyen. A gumi terheléskor jobban simul a padlóhoz, míg a műanyag csak karcol és koptat. De görgős székek alá legjobb a padlófólia.

b.) A szobában lévő székek lábainak végére feltétlenül szerezz be valamilyen padlóvédőt. Lehetőleg, valami rugalmas gumi anyagból. Különben, mindig mikor felállsz majd az asztaltól, és a széked a belső comboddal egy kicsit hátrébb lököd, egy-egy vérző sebet ejtesz majd a laminált parkettán.

c.) Ha a bútoraid súlyosabbak a megszokottnál, és a terhelés csak néhány lábra oszlik el, kerüld a vékony (6 mm) laminált parketta beszerzését, mert a bútorok lábai könnyedén beszakíthatják majd a parkettád.

d.) Bár mondanom sem kell, mégis. Senki ne használja a laminált parkettát vágódeszkának, hogy azon klopfolják ki a húst. És ha kondizol, de úgy érzed a 120 kg-t már nem tudod kinyomni guggolásból, inkább meg se próbáld, mert a parkettád ilyen mértékű becsapódást már biztosan nem viselne el.

4. Padlószőnyegre laminált parketta:

Ez a kész öngyilkosság! A laminált parkettának a fektetéskor sima, egyenletes talaj kell, amit egy padlószőnyeggel burkolt aljzat nem képes nyújtani. A nem stabil aljzaton a laminált parketta billegni fog, így a terhelés nem a lécekre, hanem az illesztésekre fog koncentrálódni.

Ez rövidtávon ahhoz vezet, hogy a nagy gondossággal lefektetett laminált parketta az illesztéseknél szétválik, esetleg betöredezik.

Pontosan tudom, hogy nagyobb munka és több pénz a régi padlószőnyeget felszedni, és az aljzatot kiegyenesíteni, de mindenképpen megéri ebbe befektetni. E nélkül ugyanis 3 havonta mindig lehet újralaminálni a szobát.

Sőt..

Poratka allergiásoknak, tisztaságra érzékenyeknek ez a megoldás még inkább nem ajánlott. 1 g házi porban durván 15.000 poratka élősködik. És még a legtisztább padlószőnyegben is van vagy 2-3 g por.

Ha a padlószőnyegre szeretnéd lefektetni a laminált parkettát, azzal csak konzerválnád a poratkákat.

Kérlek, ne tedd! Hosszútávon se az egészségednek, se a pénztárcádnak nem tesz jót!

Megoldás:

Egyetlen megoldás létezik csak, és ez sem lesz meglepő: fel kell szedni a régi padlószőnyeget!

5. Tilos, tilos, tilos:

Te is ismersz olyan embereket, akik bár kellemes társaság, és jól érzed magad velük, de hosszú távon képtelen vagy őket elviselni? És ezt meg sem tudod magyarázni magadnak?

Ha pedig valamit ki is tudsz emelni, olyan apróságnak tűnik, hogy rögtön úgy érzed, veled van a baj!

Nos, akkor..

Jöjjenek az apró, hosszútávon elviselhetetlen dolgok a laminált parketta szemszögéből:

a.) Új építésű háznál a beton teljes kiszáradásáig (durván 12 hónap) párazáró fólia nélkül tilos és nem ajánlott lerakni a laminált parkettát.

b.) Tilos nedves, fagypont alatti, fűtetlen helyiségben tárolni a laminált parkettát.

c.) Tilos anélkül lerakni a laminált parkettát, hogy az előzőleg ne töltött volna el 24/48 órát abban a szobában, ahol le lesz fektetve. (És ez a randira is igaz!)

d.) Tilos a befejezetlen, még nem teljesen lefektetett laminált padlót súlyosabb terhelésnek kitenni.

Te hányat követtél el, követnél el ezekből a gyilkos hibákból?

KALKULÁTOR

Ha szeretnéd megtudni, nagyjából mennyibe kerül, használt kalkulátorunkat!

KALKULÁTOR

HOL VAGYUNK?

Bárkinek segítünk bárhol is legyen, de parkettásaink csak Budapest (+20km) körzetben dolgoznak.

FELMÉRÉST KÉREK
© Copyright 2017

UGYE TE SEM AKARSZ 10 ÉVIG EGY ROSSZUL LERAKOTT PARKETTÁT NÉZNI?!

(Megmutatjuk, hogyan kerüld el)

Több 100.000, talán millió forint elköltését tervezed a parkettádra, és lehet, hogy a kivitelezés fogja az egészet tönkretenni, miközben naívan azt gondolod, "ugyan már, velem ez nem történhet meg"!

Vannak jó kattintások a neten! Ez az!