Környezetbarát parketták: logók, minősítések, erdőirtások. Mi is a helyzet?

A fenntartható fejlődés minden jó érzésű ember számára fontos. Így a parketták mellett sem lehet elmenni anélkül, hogy ezt ne vizsgálnánk meg.

erdőkiirtás

Ha egy környezetvédő megkérdezné tőled, hogy mi az, ami a fa parkettákkal kapcsolatban elsőként az eszedbe jut, lefogadom, hogy az erdőirtás lenne az. Látom magam előtt, ahogy lefested a zord képet: markológépek, feltúrt földek, csupaszra bontott fatörzsek, és a kopár síkság.

És részben igazad is van!

Viszont a helyzet nem annyira rossz, mint gondolod. És annál jobb lesz, minél többet tudsz Te is erről a dologról. Mivel Te is (ahogy én is) egy végső fogyasztó vagy, nagy beleszólásod van abba, hogy lehunyod-e a szemed az erdőirtás mellett, vagy beintesz neki.

Három egyszerű és fontos gondolat, hogy NEM-et mondj az erdőirtásra.

1. Hiteles forrásból vásárolj parkettát.

Az FSC egy nemzetközi szervezet, amit a felelős és fenntartható erdőgazdálkodásért alapítottak még ’93-ban. Ez a szervezet certifikálja a fákat, ellenőrzi a fakitermelést. Igen szigorú 56 pontos kritériumrendszerük van.

Az FSC minősítéssel rendelkező faáru (beleértve a papírt is) szolgálja legjobban a fenntartható fejlődést. Vagyis például az FSC minősítésű parketta keletkezésekor minden egyes kivágott fa helyére másikat ültetnek, nem alkalmaznak rajtuk növényvédő szereket, óvják az erdő állatvilágát, sőt még a helyi lakosok és az ott dolgozók érdekeit is.

Csak olyan fa parkettát vásárolj, amely FSC minősítéssel rendelkezik. Minden egyes ember, aki visszautasítja az illegális forrásból származó parkettákat (és más faárukat), tesz egy lépést a fenntartható fejlődésért.

Egyébként a FSC minősítés bútorokon és papírtermékeken is megtalálható. (Angliában a Harry Potter sorozatot kizárólag FSC minősítésű papírra nyomják.)

környezetbarát parketták fsc pefc logoA PEFC (Erdőtanúsítási Rendszerek Jóváhagyási Programja) szintén egy minősítési rendszer. Elsősorban arra szolgál, hogy teljes körűen igazolni lehessen a fa eredetét. A PEFC emblémával ellátott parkettafélék igazoltan nem állnak kapcsolatban az illegális erdőirtásokkal. Az eredetük teljesen nyomon követhető.

Parketta vásárlásakor ne feledkezz meg ezeket leellenőrizni. Az erdőirtás csak addig jó üzlet, míg van ki megvegye az ilyen fákból készült árukat.

2. Ezért a parkettáért egyetlen fát sem vágnak ki.

Van egy olyan 100% fa alapanyagú parketta, aminek az előállításához még soha egyetlen fát sem kellett kivágni. A parafa parketta egy olyan 100% alapanyagú fa padló, aminek az előállításához kizárólag a fák kérgét használják fel.

Először a fáknak 25 éves korában hántják le a kérgét, majd minden 10 évben. Vagyis viszonylag gyorsan újratermelődik. És amellett, hogy rendkívül környezetbarát, a speciális alapanyagnak köszönhetően van még egy pozitív tulajdonsága. Meglehetősen rugalmas, így kiváló burkolat lehet olyan területekre, ahol az állás egy meghatározó testhelyzet (pl.: fodrászat, óvoda.)

Ha a parafa parketta mellett döntesz nem támogatod az illegális erdőirtást.

3. Ez a fa parketta nem fából van.

A mi nagy kedvencünk a bambusz parketta. A köznyelvben, mint fa parketta forog, de valójában ennek a parkettának az alapanyaga fű. (Csak hát így hová sorolnánk be!) A bambusz a fű félék családjába tartozik. Környezetvédelmi szempontból máris óriási előny, hogy ezért tényleg egyetlen fát sem vágnak ki.

A bambuszt, mint alapanyagot 5 évente vágják le mindig ugyanabból a palántából. Rendkívül gyorsan megújul. És mivel egy trópusi fűféléről van szó, rengeteg előnyös tulajdonsága van. Csak egy külön cikkben tudtuk összefoglalni: (Bambusz parketta – a világbajnok burkolat.)

Válaszd az erdőirtás helyett Te is a fűnyírást!

 

Ahogy a mondás is tartja: “Kis lépés az embernek, nagy lépés az emberiségnek!”

Ha Te is annyira elítéled az erdőirtást, mint mi, és fontos számodra a fenntartható fejlődés, akkor parketta (vagy bármilyen faáru) vásárlásakor mindig legyen szemed előtt ez a cikk. És ne feledkezz meg a parketták csomagolási hulladékainak szelektálásáról sem.

Köszönjük, hogy Te is a fenntartható fejlődésben hiszel!

© Copyright 2017

UGYE TE SEM AKARSZ 10 ÉVIG EGY ROSSZUL LERAKOTT PARKETTÁT NÉZNI?!

(Megmutatjuk, hogyan kerüld el)

Több 100.000, talán millió forint elköltését tervezed a parkettádra, és lehet, hogy a kivitelezés fogja az egészet tönkretenni, miközben naívan azt gondolod, "ugyan már, velem ez nem történhet meg"!

Vannak jó kattintások a neten! Ez az!