Milyen lehetőségeket rejt a bambusz parketta? Illik-e az majd az otthonodba? Milyen más burkolatokat hagy messze maga mögött a bambusz parketta?

Engedd meg, hogy rögtön gratuláljak is Neked! Mert az, hogy a bambusz parketta iránt érdeklődsz egy nagyon szép ízlésre, és komoly igényességre vall. Biztos vagyok benne, hogy ha majd végül nem a bambusz parketta mellett voksolsz, az nem miattad lesz.

bambusz parketta

A bambusz parketta klasszisokkal nagyobb hatással lesz Rád, és ismerőseidre, mint a laminált parketta.

Ha szeretnéd, hogy a Te otthonod ne sablonos legyen, fontos hogy természetes alapú padlót válassz, ami mentes minden fajta műanyagtól, de felelősen gondolsz az erdőállományra, akkor a bambusz parketta lesz számodra az ideális burkolat.

Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a bambusz parketta, ami miatt világbajnok a kategóriájában?

Bármilyen hihetetlennek is hangzik, de a bambusz parketta nem a keményfa parketták közé tartozik. A bambusz, mint alapanyag ugyanis nem fa, hanem fű. De ha most úgy érzed, hogy ez csalódást okozott neked, akkor engedd meg, hogy azonnal felsoroljam miért lesz pontosan emiatt világbajnok burkolat a bambusz parketta.

Fűnyírás vagy erdőirtás: Neked mindegy?

A Föld értékes kincse a megújuló természetes erőforrás. Amíg egy keményfának 30-50 év kell, hogy ismételten felhasználható legyen – ami lényegében erdőirtást jelent -, addig a bambusz 5 év alatt képes olyan méretre nőni, hogy az begyűjthető legyen, ráadásul ugyanabból a palántából nő ki ismételten.

Mit köszönhet a bambusz parketta az ázsiai éghajlatnak?

A bambusz egy trópusi övezetben termesztett fű, ami rendszeresen ki van téve az esőnek, és a magas páratartalomnak. Ez azt jelenti, hogy időközben meg is tanult mindezek ellen védekezni. Ráadásul jobban, mint a fák.

Ellenáll a kiloccsanó víznek, vagyis konyhába, fürdőszobába tökéletes választás azoknak, akik szeretik a természetes anyagokat. Persze nem teljesen vízálló, de a keményfa parketták közül a bambusz parketta a legkevésbé érzékeny erre. Tovább menve a bambusz parketta jóval rugalmasabb is, mint a többi keményfa parketta, ami azt jelenti, hogy jobban idomul a környezethez.

Túl azon, hogy ellenáll a kiloccsanó víznek, hogy rendkívül rugalmas a keménységéhez képest, még a magas hőmérsékletet, és az ingadozó páratartalmat is meglepően jól viseli. Ez pontosan azt jelenti, hogy kevésbé fordulhat elő, hogy a bambusz parketta felpúposodjon, mint más európai fa fajtából készült tömör parketták esetében. Ez egy nagyon fontos tulajdonság, mert az utóbbi években egyre párásabb a levegő, a lakások pedig egyre hermetikusabban szigeteltek, ami miatt könnyen kialakulhat a lakásba 60% feletti páratartalom is.

És ha még ez sem lenne elég, a kártevőknek is jól ellenáll. Sajnos előfordul, hogy egy idő után a keményfa parkettát egy fakártevő, mint a szú, szűcsbogár megtámadja és szétrágja, ami óriási kárt jelent a padlóban. Ez gyakran teljes átépítéssel jár. A bambusz parketta ezzel szemben remekül ellenáll a kártevőknek. Ezt a padlót nem szeretik a rovarok.

Mennyire kemény, és kopásálló a bambusz parketta?

Ez egy nagyon fontos kérdés, mert a bambusz parketta különböző keménységben kapható, ez gyártástechnológiától függ. A bambusz parketta lehet horizontális, vertikális, és fonott. Ezekről még később szó lesz. amit itt fontos tudni, hogy a vertikális, és horizontális bambusz parketta sűrűsége 750 kg/m3, ami a puhafával egyenlő. vagyis ezek a típusok még sérülékenyek. Nem a felületi karcoktól, mert azt a lakk biztosítja, sokkal inkább a behatásoktól, mint a rá eső tárgyak, nehezebb pontlábú bútorok, amik sajnos megsérthetik a felületét. Ezeket a típusokkal nagyon óvatosan kell bánni. Nem való mindenkinek.

Nem való arra, hogy cipővel visszarohanjunk rajta a szobában felejtett telefonért. sem arra, hogy a gyerekek egy fém matchboxot dobjanak rá a magasból.

A fonott bambusz parketta már lényegesen keményebb, a trópusi keményfák 1200 kg/m3 sűrűségével vetekszik. Velük garantáltan nem kell félni a kopástól. Bátran lehet majd használni minden fajta félsz nélkül.

Már az elején mondtam, hogy a bambusz parketta világbajnok!

Van különbség bambusz parketta és bambusz parketta között?

A legtöbb embernek a színkombinációk közötti különbségtétel elég ahhoz, hogy két bambusz parketta közül választani tudjon. Tudom, hogy Te ennél sokkal igényesebb vagy, ezért én mondanék még néhány más szempontot is ahhoz, hogy a vásárlás után ne érjen csalódás.

Mi a különbség bambusz parketta és bambusz parketta között?

A bambusz parketták között gyártástechnológiai különbségek is vannak, de mielőtt még elriasztanálak, nem erről fogok beszélni. Hanem arról, hogy a különböző gyártástechnológiával készített bambusz parketták milyen új szempontokat jelentenek Neked a vásárláskor.

Horizontális bambusz parketta:

horizontális bambusz parkettaA horizontális bambusz parketta gyártása az egyes bambusz “lécek” vízszintesen történő egymásra préselésével történik. De ennyit az elméletről.

Mit jelent ez pontosan a számodra?

A horizontális bambusz parketta lerakásával a teljes padlófelület mintázata sokkal “véletlenszerűbb” lesz.

A horizontális bambusz parkettával burkolt padló – nem a rossz értelemben – foltosabb lesz, és az egyes lécekben a fában található csomókra emlékeztető foltok erősebben fognak megmutatkozni.

A horizontális bambusz parketta közelebb áll a nyers fa mintázatához, mint a másik kettő. A horizontális bambusz padló jobban illik a klasszikus, antik stílusú lakásokba, és jobb választást jelent Neked, ha a természet érzetét a legmesszebbmenőkig hangsúlyozni szeretnéd az otthonodba.

Vertikális bambusz parketta:

vertikális bambusz parkettaA vertikális bambusz parketta gyártása során az egyes bambusz léceket egymás mellé helyezve préselik össze. Miben lesz ezért különböző, mint a többi bambusz parketta?

A vertikális bambusz parketta esetében a padló egységesebb lesz, és sűrűbb haránt csíkok futnak majd keresztül a padlón. A vertikális bambusz padlónak egyenletesebb a színezete és a mintázata, így nem annyira foltos, mint a horizontális bambusz parketta.

Természetesen a horizontális bambusz parketta is alkalmazható egy modern lakásba, de a vertikális bambusz parketta tipikusan jobb választás.

Ezt akkor is előnyösebb választani, ha kisebb térről van szó mert ezzel optikailag pozitívan befolyásolható a térérzet.

Fonott bambusz parketta:

fonott bambusz parkettaA fonott bambusz parketta a bambusz parketták csúcsa. A fonott bambusz parketta jelenleg még kevés helyen beszerezhető, és komolyabb eltérést a vertikális bambusz parkettától nem nagyon említhetünk meg.

A fonott bambusz parketta valódi különbsége a többivel szemben, a keménységében van. Ez a bambuszpadlók közül a legkeményebb, azt követi a horizontális bambusz parketta, majd a vertikális bambusz parketta.

Ha lakásba szánod a bambusz parkettát, különösebb hangsúlyt a keménység közötti különbségre kell fektetned. sajnos a horizontális, és vertikális bambusz padló 750 kg/m3 sűrűség a fenyőfélékével azonos.  Ha nem tudsz iszonyatosan odafigyelni a padlóra, vagy nem azon a fordulatszámon éltek otthon (nyugi, mi se), akkor fonott bambuszt válassz,de vertikálisat, vagy horizontálisat semmiképp. Erre a padlóra nem ajánlott egy másodpercre sem cipővel visszamenni, mert ha van egy kavics a cipőbe ragadva, az benyomhatja a felületét. de leeső tárgyak is okozhatnak rajtuk sérülést.

Milyen színekben kapható a bambusz parketta?

A bambusz parkettát a többi fapadlóhoz hasonlóan színezik, és felület kezelik. A natúr bambusz sárgás árnyalatú, amit gőzöléssel egészen közepesen sötét barna is lehet. De pácolással kaphat méz, kakaó árnyalatú színt is, vagy éppen szinte teljesen feketét is. De még vöröses árnyalatú cseresznye szint is felvehet. A bambusz parketta tucatnyi színben kapható.

Mennyibe kerül a bambusz parketta?

Előrebocsátom Neked, hogy a bambusz parketta közel nem a legolcsóbb burkolatok közé tartozik. A bambusz parketta igazából egy felső kategóriás padló. Sokan vannak, akik ezt sajnos nem engedhetik meg maguknak, mert négyzetméter áruk 10.000 Ft-nál kezdődik. De akik eddig a bambusz parketta mellett döntöttek, tudomásunk szerint nem akadt köztük olyan, aki csalódott volna benne.

Voltaképpen lehet azt mondani, hogy könnyedén felveszik a versenyt a többi svédpadlóval, aminek a 12-25.000 Ft-os négyzetméter árához képest a bambusz parketta 10-14.000 Ft/m2 ára nem is tűnik magasnak.

Valóban hihetetlen tulajdonságokkal rendelkezik, és olyan karakteres hangulatot kölcsönöz a lakásnak, amiről szinte lehetetlen lenne lemondani. Nem mellesleg, apró odafigyelésekkel akár 25 évig is megőrizhető a bambusz parketta szépsége, amit egy csiszolással és lakkozással további 25 évre garantálni lehet.

Bátran lehet számítani a bambusz parkettára.

KALKULÁTOR

Ha szeretnéd megtudni, nagyjából mennyibe kerül, használt kalkulátorunkat!

KALKULÁTOR

HOL VAGYUNK?

Bárkinek segítünk bárhol is legyen, de parkettásaink csak Budapest (+20km) körzetben dolgoznak.

FELMÉRÉST KÉREK
© Copyright 2017

UGYE TE SEM AKARSZ 10 ÉVIG EGY ROSSZUL LERAKOTT PARKETTÁT NÉZNI?!

(Megmutatjuk, hogyan kerüld el)

Több 100.000, talán millió forint elköltését tervezed a parkettádra, és lehet, hogy a kivitelezés fogja az egészet tönkretenni, miközben naívan azt gondolod, "ugyan már, velem ez nem történhet meg"!

Vannak jó kattintások a neten! Ez az!