Trükközz a színekkel, csíkokkal,
és ellensúlyozd lakásod rossz adottságait!

Avagy hogyan érd el, hogy lakásod néhány apró változtatás segítségével, világosabb, tágasabb, és otthonosabb legyen komolyabb piszkos munka nélkül!

ID), get_the_title($post->ID), ‘fb_tw_p1_sc’); ?>

100 emberből alig 2 mondhatja a lakásvásárlás után, hogy megszerezte álmai otthonát. “Tökéletes, de vannak apró hibái!”

Kicsit sötét, nagyobbra számítottam, aránytalanul nagy a belmagasság, lehetne magasabban a plafon.stb. Te is nyilvánvalóan hallottál már ilyen, és ehhez hasonló gondokkal küszködő embereket, de abban is biztos vagyok, hogy nem akarsz ezek közé az emberek közé tartozni.

Akár lakásvásárlás, lakásfelújítás, vagy lakberendezés előtt állsz, ez a cikk feltétlenül érdekes, és hasznos tanácsokat fog tartogatni számodra.

1. Túl kicsi a szoba:

Mikor ilyen magasak az ingatlanárak, és legtöbben csak hitelből engedhetik meg a saját lakást, sőt akkor is csak 35-50 négyzetméterben gondolkodhatnak, a kérdés szinte mindenkit érint:

“Hogyan trükközhetek, hogy a szoba nagyobbnak hasson?”

A tükrös trükköt a legtöbben már ismerik. Tégy egy nagy tükröt a falra! Nem túl kifinomult módszer, és egy kissé idejét múlt. Azok, akik nem szeretik folyton visszanézni magukat, mint én is, egyenesen őrjítő lehet ez a megoldás!

Neked ennél jóval hasznosabb tanácsokra van szükséged.

Tippek:

1.: Ha szeretnéd, hogy a szobád tágasabbnak tűnjön használj világos színek a falakra. A kék fal friss, nyugtató hangulatot áraszt magából, és egyúttal tökéletesen kitágítja a teret. Ehhez a színhez kimondottan jól illenek a nyers fabútorok, ráadásul végtelen sok árnyalatban variálhatóak.

A sötét színnek természetesen ezzel ellentétben térszűkítő hatása van! Ha úgy érzed, hogy a szoba mérete pont megfelelő, vagy jobb szeretnéd nagyobbnak látni, ne használj sötét tónusú színeket.

2.: A falakon vízszintesen körbefuttatott csíkok segítségével szélesítheted a szobád. Ezzel azonban érdemes óvatosan bánni. A vízszintes csíkok ugyanis amellett, hogy szélesítik a teret, a plafon padló közti távolságot csökkentik, így meglehet, hogy a belmagasság az eredetihez képes jóval alacsonyabbnak fog tűnni.

Ha a belmagasságod 2,6 m nem ajánlatos ezt a trükköt bevetned, mert hiába szélesítik a szobát, együttesen a térhatás csökkenni fog.

A hosszanti csíkok ezzel szemben az alacsony belmagasságot kompenzálják, de térszűkítő hatásával ekkor is számolni kell.

3.: Láttad már a Gulliver Liliputban című filmet? Esetleg jártál már makett kiállításon? Ugye milyen óriásnak érezted ott magad, pedig egy centivel sem voltál akkor magasabb?

Minden csak nézőpont kérdése!

A méretekkel remekül el lehet játszani, ha azt akarod, hogy szobád alapterülete a valóságban nagyobbnak hasson, mint a tulajdoni lapon.

A padló egy igen hangsúlyos része a szobának ennek ellenére mégis kevesen használják ki a burkolatokkal megvalósítható tértágító trükköket.

Pedig remekül tágíthatod az egyes helyiségeket, ha figyelembe veszel egy igen fontos alapszabályt:

Az apró mintázatú, világos árnyalatú, sima felületű burkolatok a tér tágítását sugallják.

Ezzel szemben viszont a nagyobb mintákkal díszített, sötétebb tónusú, a mintákat hangsúlyosabb határvonalakkal elválasztott burkolatok negatívan befolyásolják a térérzetet.

2. Aránytalanok a helyiségek:

Megvan a tökéletes lakás, minden stimmel, csak egy szoba adottságai kissé aránytalanok, ráadásul ez pont a nappali.

Semmi sincs veszve! Vannak néhány praktikák, amikkel falbontás nélkül is csalhatsz az arányokon.

Vegyük sorra, milyen problémás arányokkal találhatod szembe magad!

keskeny szobaBelépsz a szoba ajtaján és az oldalfalakat túl közel érzed magadhoz, míg a szemközti fal ennél jóval távolabb helyezkedik el. A falakra festett csíkok játékát már ismered. Ezzel azonban óvatosan kell bánni, mert a lakásod könnyen olyan lesz, mint egy Vasarely festmény.

Most mutatok neked egy trükköt, amivel úgy kompenzálhatod a rossz arányokat, hogy attól sem kell félned, hogy az ember szeme jojozni fog, ha belép a szobádba.

A hosszú oldalfalakra merőlegesen fektesd le a laminált parkettát, és ne vele párhuzamosan. Ezzel az apró trükkel az egymáshoz túl közel lévő falak eltávolodnak egymástól. Ha pedig a padlószőnyeget jobban preferálod, válassz szolid, csíkos mintázatút, mert ezzel ugyanilyen hatást érhetsz el.

Ugye, hogy ha csak az alsó szobát nézed, az mennyivel szélesebbnek tűnik, holott csak egy sematikus rajzzal lett szemléltetve?

Mivel találhatod még szembe magad?

keskeny szobaBelépsz a szobába, és a szemben lévő falat túl közel találod magadhoz, miközben az oldalsó falak ennél jóval távolabb esnek egymástól. Gondolom már sejted mi lesz a megoldás, ezért nem is kerülöm a forró kását.

A szemközti falra merőlegesen fektesd le a laminált parkettát, vagy a csíkos padlószőnyeget. Ezzel ugyanis a szemközti fal optikailag távolabb fog elhelyezkedni.

Jöjjön még egy eset!

Belépsz a szobába, és egy kisebb klausztrofóbiás érzés kerít hatalmába! Mindegyik fal túl közel van ahhoz képest, hogy a helyiség milyen nagy belmagassággal rendelkezik.

Hogyan tudod lejjebb hozni a plafont, hogy ez az érzés megszűnjön?

Határozz meg valahol a mennyezet alatt 20-30 cm-rel egy vízszintes vonalat, és csak a vízszintes vonalig fesd le, tapétázd be a falakat. A vonal feletti falrész színben pedig egyezzen meg a plafon színével. 20-30 cm-re máris alacsonyabbnak fog hatni a szoba.

De további megoldásokat is eszközölhetsz!

Bár ez már inkább lakberendezés kérdése, de ha a szemmagasságba hangsúlyos díszléceket, képeket, polcokat, bordűrt helyezel ez, ez azonnal magához vonza a tekintetet, így a szoba belmagassága már kevésbé fog feltűnni.

 

© Copyright 2017

UGYE TE SEM AKARSZ 10 ÉVIG EGY ROSSZUL LERAKOTT PARKETTÁT NÉZNI?!

(Megmutatjuk, hogyan kerüld el)

Több 100.000, talán millió forint elköltését tervezed a parkettádra, és lehet, hogy a kivitelezés fogja az egészet tönkretenni, miközben naívan azt gondolod, "ugyan már, velem ez nem történhet meg"!

Vannak jó kattintások a neten! Ez az!