Színválasztás alapszabályai: a szín, ami közel áll hozzád! (1. rész)

Mit kell tenned azért, hogy gyerekjáték legyen számodra a harmonikus színválasztás, amibe a legtöbb ember még vért izzadva is kudarcot vall?

ID), get_the_title($post->ID), ‘fb_tw_p1_sc’); ?>

 Ha valami hiányzik az otthonodból, de nem tudod, hogy mi, most lehet, hogy kézhez kapod a megoldást.

Kiválasztani a lakás színeit az egyik leglényegesebb pontja a lakásfelújításnak, a lakberendezésnek. Nagyon fontos dolgok dőlnek el a színválasztásnál, mert leginkább ez határozza meg a lakás hangulatát.

De mivel hatalmas a választási lehetőség, sokszor a színválasztás épp oly nagy fejfájást is szokott okozni. Csupán azzal, hogy harmonikus színkombinációkat alkalmazol, hatalmas lépést tehetsz álmaid otthonának megvalósításában.

Ha csak egy lehetőség közül választhatnék, hogy feldobjam a lakásomat, én mindenféleképpen a színeket választanám, mert nemcsak hogy ez hozhatja a legnagyobb változást, de ugyanakkor nem is jelent olyan komoly költséget.

Miért rontja el mégis a színválasztást szinte mindenki? Miért van az, hogy a színválasztás a legtöbb embernek a gyenge pontja? Mit kell tenni azért, hogy megtaláld a saját színeidet, és hogyan tudod őket harmonikusan alkalmazni?

Ennek járunk most utána, és ígérem, hogy olyan ötleteket kapsz majd, amitől biztosan feldobhatod majd a lakásodat!

Egyetlen kérésem van, hogy ne csak ötletelj, de alkalmazd is azokat, mert a helyes színválasztással tényleg klasszisokkal feldobhatod az otthonodat!

Hadd kezdjem rögtön a rossz hírrel! És bocsánat érte.

Az interneten számos tanács szól a helyes színsémák alkalmazásáról. Viszont a baj ezzel, hogy nincs kimondottan helyes színséma. Ha úgy véled, hogy valahol már megalkották azt a színharmóniát, amire neked szükséged van, és csak időre van szükséged, hogy felkutasd azt, csalódni fogsz, mert nincs ilyen.

Ahhoz, hogy egy lakás valóban az otthonod legyen, valóban passzoljon hozzád, egy kicsit utána kell járnod a színeknek. Meg kell tudnod, mik a Te színeid! De nem lesz olyan nagy ördöngösség, ezt megígérhetem.

Csupán 4 lépést kell alkalmaznod!

1. Begyűjtés:
Gyűjts össze annyi képet, amennyit csak tudsz lakberendezési újságokból, magazinokból, könyvekből, amik lakásokat ábrázolnak. Lakáskultúra, Design Rooms, Szép házak, Interior., de ha nem akarsz pénzt áldozni erre, csak érdeklődj körbe a barátoknál, biztosan van náluk néhány elfekvőben, amitől eleve szívesen megszabadulnának. Fontos, hogy ebben a szakaszban tényleg csak válogatás nélkül gyűjtögess.

2. Szelektálás
Most, hogy van egy jó kis katalógusod, elkezdhetsz szelektálni. Itt még ne vedd vér komolyan a dolgot, és ne szánj képenként fél percnél több időt erre. Csak csinálj egy “tetszik”, “nem tetszik” válogatást. Néhány nap múlva vedd elő a “tetszik” kupacot, és kezd el őket mélyebben is megvizsgálni. Ekkor már biztosan lesz néhány, ami kiemelkedően elnyeri majd a tetszésedet.

3. Elemzés
Van egy tucat, vagy talán kettő is azokból a képekből, amik elnyerték a tetszésedet. Itt az ideje, hogy most ismételten megvizsgáld őket. De most ne azt figyeld, hogy melyik tetszik leginkább. Koncentrálj arra, hogy megtaláld a képek közötti hasonlóságot. Mivel színválasztásról van szó, elsősorban a színekre figyelj. Biztos vagyok benne, hogy lesznek színárnyalat béli hasonlóságok a képek között. Próbáld meg csoportosítani őket, majd tedd félre őket néhány napra!

4. A Te színed
Kezd kiéleződni a verseny, és ez már az utolsó nagy hajrá szakasz. Vedd elő a képeket, és vess rájuk néhány pillantást. Elképzelhető, hogy lesznek olyan képek, amik nem is inkább a színek – illetve nem kimondottan a színek – miatt fog tetszeni, sokkal inkább a stílusuk miatt. Gondolkozz ez ezen! Azon fogod észrevenni magad, hogy nemcsak a színeidet találod meg, de a stílusod is kezd kirajzolódni.

Ezzel a gyakorlattal remekül megtalálhatod a saját ízlésedet, és tökéletesítheted a színek terén szerzett ismereteidet.

Most, hogy ezzel megvagy evezzünk egy kicsit gyakorlatiasabb vizekre.

Oké van egy színed, vagy kettő, ami tetszik, mit is kezdj vele!

Én is kiválasztottam magamnak egy képet. Tételezzük fel, hogy nálam ez lett a befutó!

színek a lakásban

Harmonikus, nem? De miért? Miért van az, hogyha erre a képre ránézek egy sokkal nagyobb összhangot érzek, mint a legtöbb lakásban, ahol eddig megfordultam? Miért tetszik ez a kép?

– Szépek a bútorok?
– Igen, de nem ezért tetszik igazán!
– Tisztaság van?
– Igen, de nem ezért harmonikus a szoba!

Az igazság az, és biztos vagyok benne, hogy ezt már te is tudod, a színek harmonikus megválasztása miatt van ennek a szobának ekkora varázsa! Nem zavarja semmi a szememet.

De hogyan tudod a saját színeddel, a saját bútoraiddal ezt Te is elérni? Hogyan kell kombinálni a színeket, hogy azok harmóniában legyenek egymással? Milyen színekkel kell dolgoznod a saját színed mellett?

Folytatás: Színválasztás alapszabályai II. rész>>

© Copyright 2017

UGYE TE SEM AKARSZ 10 ÉVIG EGY ROSSZUL LERAKOTT PARKETTÁT NÉZNI?!

(Megmutatjuk, hogyan kerüld el)

Több 100.000, talán millió forint elköltését tervezed a parkettádra, és lehet, hogy a kivitelezés fogja az egészet tönkretenni, miközben naívan azt gondolod, "ugyan már, velem ez nem történhet meg"!

Vannak jó kattintások a neten! Ez az!