Színválasztás alapszabályai: a színharmóniák! (4. rész)

Színkeverési módok a gyakorlatban. Hogyan alkoss színsémákat a színkör és a színháromszög segítségével könnyedén?

ID), get_the_title($post->ID), ‘fb_tw_p1_sc’); ?>

Bármilyen célra is keresel színt, biztos vagyok benne, hogy párosításukkor a megfelelő harmónia kialakítására törekszel. Két szín között még egyszerű megfelelő kontraszt hatást elérni, de a manapság jellemző óriási választékban tucatnyi szín kavalkád áraszt el Téged.

Hogyan harmonizálj kettő, vagy annál több szint egymással?

1. Semleges szín egy tiszta színnel

Válassz ki a színkörből egy tiszta színt (példánkban narancssárga), majd párosítsd a narancssárga árnyalatot a színháromszög semleges fekete-fehér árnyalataival.

semleges színharmónia

Ez az egyik legegyszerűbb harmónia, amit választhatsz.

2. Monokróm (egyszínű) harmónia

Válassz ki a színkörből egy tiszta színt (példánkban a sárga), és alkalmazd ennek világosabb árnyalatát akár egészen a fehér átmenetig. Egy könnyű tiszta derült harmóniát kapsz.

monokróm színharmónia

Ugye milyen egyszerű?

3. Még egy monokróm harmónia

Válassz egy tiszta színt (példánkban a lila), majd vedd annak egy sötétebb árnyalatát. Mi ezt a lila-fekete átmenet középső színeként határoztuk meg. Ezt a színt járd végig egészen a fehér árnyalatáig.

itt nagyobb ellentéteket kapsz majd, de a harmónia a színek között tökéletesen meglesz. a színek között nagy a világosságkülönbség. A kontraszt hatása erőteljes lesz.

monokróm színharmónia

Nehezítsünk!

4. Csoportharmónia
Válassz a színkörről 3 színt, de úgy, hogy ezek egymástól egyforma távolságban legyenek. Viszont ezt vagy a meleg, vagy a hideg oldalról tedd meg. Ne válassz úgy 3 színt, hogy azok a meleg-hideg színeket is érintik.

Ezeknek a színeknek kedvünk szerint a színháromszög bármely árnyalatát variálhatjuk.

csoport színharmónia

5. Komplementer harmónia
Válassz két komplementer színt. Ezek azok a színpárok, amelyek a színkörön pontosan egymással szemben helyezkednek el. A két választott szín a színháromszög szürke átmeneti részeivel kifinomult, dekoratív kontrasztot alkot.

komplementerszínharmónia

6. Triádharmónia
A csoportharmóniával hasonlóan, most is három alapszínt választunk. Ez a szín minél távolabb esik egymástól, annál drámaibb lesz az összhatás. Ha kiválasztottuk a három alapszínt, használjuk az egyes színek színháromszögeit, hogy az adott színek egy lineárist alkossanak.

Bonyolultan hangzik, de mindjárt egyszerű lesz.

triád színharmónia

Pontosan tudom, hogy mennyire bonyolultnak tűnik most mindez. Hogy nemcsak nehéz megérteni, de technikailag is nehéz kivitelezni, hiszen minden színről kellene a színháromszög.

A következő részben számos (online) eszközt mutatunk, aminek a segítségével határozottan könnyű dolgod lesz majd. Ez lesz a legizgalmasabb, szinte biztos vagyok benne.

Folytatás: Színválasztás alapszabályai V. rész>>

© Copyright 2017