Színválasztás alapszabályai: a színkör! (3. rész)

Hogyan alkosd meg a saját harmonikus színsémáidat a milliónyi variációk közül játékos egyszerűséggel? Mit kell tudnod ahhoz, hogy puska nélkül tudj harmonikus kontraszthatást elérni?

ID), get_the_title($post->ID), ‘fb_tw_p1_sc’); ?>

Az egyik korábbi leckében már érintettük a színeket. Már tudod, mi az a színséma, miért kell ezekben gondolkodni, és kaptál is egy ki puskát néhány helyes színsémáról. Remélem, elvégezted a 4. lépéses színkiválasztási folyamatot.

Ha nem, kérlek, végezd el, mert le fogsz maradni!

A színpuskánk azonban csupán 25-30 kombinációt mutatott be neked a színharmóniára. De van még több millió. Lehet, hogy a választott színed pont nem szerepelt köztük. Mit tudsz ilyenkor tenni?

Ha szeretnéd jobban megismerni a színeket. Többet tudni a színkombinációk helyes kialakításáról, akkor most a haladó szintre léphetsz. Aktuális leckénkkel bevezetünk a harmonikus színkeverés eddig ismeretlen világába.

Megmutatjuk, hogy hogyan fogsz tudni Te is, játékos egyszerűséggel még a legnehezebbnek tűnő színekkel is könnyedén elboldogulni.

Készen állsz?!

Először is: a színek valójában nem is léteznek. Csupán egy a fejünkben lévő tudattartalom. Egy érzet. Egy érzet, ami cseppet sem mindegy, hogy harmonikus, vagy épp ellentmondásos, mert ez már a közérzeted rovására megy.

A szín egy igazán ütős kis fegyver, de hogyan használd?

A szín mindig viszonyítás kérdése. Ez olyan fontos, hogy leírom még egyszer.

A szín mindig viszonyítás kérdése!

Önmagukban nem léteznek. Mindig van mellettük egy másik szín, egy fény, egy árnyék.

szín viszonyítás

Egy szín érzékelése tehát más színtől függ. A fekete kockában látható zöld élénknek hat, míg a kékben már sötétebbnek, pedig ugyan az a szín van minden egyes négyzet belsejében. A tudatunk máshogy érzékeli a színeket, és máshogy a színek között lévő kapcsolatot. Az utolsó ábrától jó kedvünk lesz, míg a kék-zöld kombinációt nézve pillanatok alatt megfájdulhat a szemünk.

Te is hunyorítottál?

Nos, ezek a kontraszt hatások! Sose feledkezz meg róla. Mert a színek ettől változnak. Ezért van az, hogy egy áruházban kinézett függöny, a lakásodban már nem mutat jól.

Hogyan tudsz megfelelő kontraszt-hatást elérni?

Ehhez sajnos egy kis elméleti tudás is kell, de ígérem azért imádni fogod!

A harmonikus kontraszthatás receptje:

Hozzávalók:
1 db színkör:
A színkör nem más mint a legtisztább színek átmenettel képzett folyamatos köre.

színkör

Színháromszög:
Ez a színtér vertikális metszete. Számtalan ilyen létezik. Három szín együttes átmenetét képezi. A színháromszög alapja a fehér-fekete skála, és csúcsán a választott szín legtisztább árnyalata található.

színháromszög

színháromszög

A megfelelő színharmónia megalkotásához nincs is másra szükség, mint egy színkörre, és a kiválasztott színek színháromszögére. Színkört még könnyű beszerezni, de a színháromszög létrehozására, a sok szín miatt csak számítógéppel van lehetőség.

De most nem is az a cél, hogy minden színből legyen egy színháromszöget, mert az lehetetlen. a fontos az, hogy megismerd a színháromszög működését, mert a színharmónia megalkotásához ez nélkülözhetetlen lesz. Főleg akkor, ha Te nem egyszerű párosításokkal szeretnél dolgozni.

Tehát most már tudod, hogy mi az a színkör, tudod, hogyan épül fel a színháromszög, ismered a kontraszt hatás fontosságát. Igazán profi vagy!

A következő leckében megtudod, hogyan kell ezeket használni a megfelelő színséma kialakítására.

Folytatás: Színválasztás alapszabályai IV. rész>>

© Copyright 2017