Színválasztás alapszabályai: fő, és kiegészítő szín! (2. rész)

Mit kell tenned azért, hogy gyerekjáték legyen számodra a harmonikus színválasztás, amibe a legtöbb ember még vért izzadva is kudarcot vall?

ID), get_the_title($post->ID), ‘fb_tw_p1_sc’); ?>

(Ha még nem olvastad el az első részt: Színválasztási alapszabályok I. rész)

Erre sajnos csak egy módon van lehetőség. Ezt meg kell tanulni. De mivel most nem az a cél, hogy bemagold, és később saját kútfőből kifess 10-12 lakást, neked nem kell megtanulnod. Elég lesz puskáznod, amit a cikk végén meg is kapsz tőlem. Egy alapelvet azonban jó, ha megjegyzel.

Ígérem, rövid lesz!

Ha vetsz még egy pillantást a fenti képre, feltűnhet valami. A szobában alapvetően ugyanazok a színek ismétlődnek. A díszpárnák színe ott a függönyben. A kanapéé a lámpa búrájában. Hová akarok kilyukadni?

Minden színséma két egymással harmonizáló csoportból áll.

fő színek csoportjába tartozik az a szín, ami meghatározza a szoba alapszínét. Ezek a színek amelyek a leginkább dominálnak a lakásban. A szoba meghatározó részeiben szokták alkalmazni. Ilyen tipikusan a fal, illetve bizonyos esetekben a padló. Ha a 4 lépéses módszert elvégezted, nagy valószínűséggel a fő színed találtad meg!

kiegészítő színek csoportjába tartoznak az élénkebb színek. Ezeket a színeket kisebb felületeken, mint textileken, képeken, párnákon, pokrócokon, kárpitokon kell alkalmazni.

A trükk az egészben, hogy hogyan tudod ezt a két csoportot egy helyiségben egyensúlyba hozni.

Nem kell félni! Mert nem kell feltétlen pontos párosításra törekedni. Dönthetsz úgy is, hogy csupán egyetlen fő színt választasz, és mellé dolgozol két kiegészítő színnel. De használhatsz két fő színt, amit négy-öt kiegészítő színnel párosíthatsz, és a szoba még így is szép, és harmonikus lesz.

Tartsd meg a szabadságod! Bátran variáld a színeket, de használd ezt kiinduló pontként! Vagyis gondolkozz fő, és kiegészítő színekben!

Oké, oké, azért annyira még sem lehetsz szabad! Bár lényegében annyi színt párosíthatsz, amennyit szeretnél, ha azok összhangban vannak, a harmonikus párosításon kívül még jó, ha odafigyelsz egy dologra! A fő és kiegészítő színek kombinációja illeszkedjen a lakásod méretéhez.

Megmagyarázom!

A lakásod mérete befolyásolja, hogy hogyan tervezd meg a lakásod színeit.

Ha nagy lakásod van, tágas terekkel, dönthetsz úgy, hogy több színsémát alkalmazol. Minden helyiségben egy másik főszínt, hozzá illő kiegészítő színekkel. Az egyetlen dolog, amire figyelned kell, hogy legyen mindennek egy folytonossága. Ez kritikusan fontos a bejáratnál, és a folyosókon.

A legegyszerűbb, ha az előszobában, és a lépcsőknél egy semleges padló-, és falszínt választasz, majd az egyes szobákban több meghatározó színt használsz. Így az egyes helyiségek nem fogják egymást ütni.

Egy színt akár fő, és kiegészítő színként is használhatsz. Vegyük azt a példát, hogy az egyik szobában a sárgát, mint kiegészítő szint használod, addig a másik helyiségben már fő színként. A lényeg, hogy a nagy lakásban különböző színsémákkal dolgozhatsz.

Ellenben, ha kis lakásod van, nagyobb harmóniára kell törekedned, mert minden kisebb helyen fog tömörülni. Ezt megteheted úgy is, hogy kiválasztasz magadnak néhány színt (egy színsémát), majd utána ezeket a színeket minden egyes helyiségben más és más arányban használod fel.

Mivel példákból a legkönnyebb tanulni, választok most 4 színt. A, B, C, D. A lakás egyik helyiségében (nappali) az A színt használom falszínként, majd a B-t, és C-t kisebb tárgyakon, mint kárpit, függöny, a mellette lévő hálószobában D lesz a fal színe, a párnáké, és a függönyöké A, a képeké, és a bútoroké C színű lesz.

Mivel ezek a színek harmóniában vannak, a szobában szintén passzolni fognak egymáshoz, függetlenül attól, hogy mikor mit használsz fő és mellékszínnek. Egyedül a mélységre kell figyelni, és azt kell változtatni, hiszen egy mellékszín, legtöbbször mélyebb, és élénkebb, mint a főszín.

 

A következő részben azt vesszük nagyító alá, hogyan kell harmonikus színsémákat alkotni.

Folytatás: Színválasztás alapszabályai III. rész>>

© Copyright 2017