60:30:10-es szabály a lakás színeinek megtervezéséhez

Egy egyszerű szabály, amivel nagy terhet vehet le a válladról színtervezéskor.

ID), get_the_title($post->ID), ‘fb_tw_p1_sc’); ?>

A dekorálás szórakoztató, de ha arra kerül a sor, hogy válasszuk ki a színeket a lakásba, rögtön jön a pánik. Van egy egyszerű szabály, amit designerek előszeretettel alkalmaznak amikor a színek megtervezéséről van szó.

Ez a 60:30:10-es szabály!

Ha átnézel majd egy-két lakberendezési magazint, referencia albumot, ezt a szabályt nagyon sok helyen fel fogod ismerni.

A lényege, hogy alapvetően, minden szoba 60-30-10 százalékos területekre bontható.

Vagyis mikor egy szoba színeinek az alkalmazására fókuszálsz, érdemes a helyiséghez kiválasztott színeket százalékosan felosztani:

60%-a legyen a domináns, fő szín.

30%-a legyen a másodlagos szín.

10%-a legyen a kiegészítő szín.

Az egészet valójában nagyon könnyű alkalmazni, ugyanis rendszerint a 60% jelenti a falakat, a 30% a kárpitokat, textileket, a 10% pedig a kiegészítő tárgyakat, mint például lámpák, képek, díszpárnák.

(Érdekességképpen ez az öltözködésben is így van. Öltönynél 60% a zakó, és a nadrág, 30% az ing, 10% a nyakkendő.)

Persze ez nem minden esetben érvényesül, de mindenféleképpen könnyebb vele biztosra menni.

Vegyünk egy egyszerű példát!

60-30-10 szabály

Ezen a képen egyértelműen látszik, hogy a fal pink színt kapott. Ez lefedi a terület 60%-át. A pink a zölddel ugyanakkor komplementer szín. A komplementer azt jelenti, hogy a színkörben egymással teljesen ellentétes póluson vannak. A fekete pedig egy semleges szín.

(Színkörről, színharmóniákról bővebben az ajándék ingyenes lakberendezési tanfolyamban olvashatsz.)

A fekete szín ez esetben a 30%, bár ezt már nem látjuk. A zöld ugyanis túl erős szín lenne ekkora területhez, így ő csak kiegészítő színként szerepel (10%).

Ezzel persze lehet vitatkozni, de hát ízlések és pofonok. A 60-30-10-es szabály mindenesetre érvényesül.

60-30-10 szabály

A 60-30-10 szabályt ugyanakkor könnyű félreérteni. Ez nem azt jelenti, hogy csupán 3 színt lehet alkalmazni. Itt sokkal inkább árnyalatokban kell gondolkodni. Nézd csak meg a következő képen, a kék hányféle árnyalatban szerepel.

60-30-10 szabály

És, hogy mi legyen a padlóval? Bár laminált padlók és fa padlók rengeteg színben kaphatóak, mind egy szín valamilyen árnyalatai. Vörös, sárga, fehér… Játszadozz egy kicsit velük. És ebbe a játékba akár a plafont is bevonhatod. Róla ugyanis sokan megfeledkeznek.

© Copyright 2017

UGYE TE SEM AKARSZ 10 ÉVIG EGY ROSSZUL LERAKOTT PARKETTÁT NÉZNI?!

(Megmutatjuk, hogyan kerüld el)

Több 100.000, talán millió forint elköltését tervezed a parkettádra, és lehet, hogy a kivitelezés fogja az egészet tönkretenni, miközben naívan azt gondolod, "ugyan már, velem ez nem történhet meg"!

Vannak jó kattintások a neten! Ez az!