• november

  17

  2015
 • 226
 • 1

Végelzáró készítés parketta szegőléchez saját anyagból (képekkel)

Nincs olyan kiegészítő elem a parkettázás során, amit jobban utálnánk, mint a szegélyezéskor használt műanyag végelzáró, és sarokprofilok. Egyszerűen ormótlan, nem illik oda sem anyagában, és sokszor még színében sem.

Így amikor csak szegélyezést végzünk ezeket a sarokprofilokat rendre kidobatjuk a megrendelővel. Oda jobban illenek. Ennél ugyanis sokkal szebb megoldások léteznek. Csak sajnos ezt neked senki nem mondja. Bár egyre több parkettás boltban figyelnek erre oda, a barkácsáruházakban még ezt dobják oda az emberhez, és az önjelölt parkettások, kóklerek is ezzel dolgoznak. Könnyebb vele eltakarni a csúnyán levágott sarkokat.

Pedig nem kellenek a profilok. (Gépi) Gérvágóval lényegesen elegánsabb, ha a szegő saját anyagából csinálunk megfelelő zárómodult.

Erre hoztunk most egy példát. Lehet, hogy az ilyen szakmai finomságokat nem kéne kiadnunk a kezünk közül, mi inkább megosztjuk mindenkivel, csakhogy ne kelljen neked se ezekhez a műanyag vackokhoz nyúlnod, vagy épp a parkettásodnak tudd azt mondani, hogy a műanyag profilok helyett vágja be a szegőt megfelelően.

Meg egyébkén is…

Egyedi záróprofilt készíteni halál egyszerű a gérvágóval:

No, de hogy is?

10872968_630523140403815_5075705245021650744_o

Van még egy megoldás a sarkok bevágására, amiről hamarosan csinálunk egy útmutatót, vagy lehet megtartjuk magunknak. Ezzel már el fogsz tudni indulni. Egy ilyet elvárhatsz majd a parkettásodtól, kiviteleződtől.

A műanyag profilokat meg vidd vissza, vagy dobd ki. Nem kellenek! Ha pedig tudni akarod, mi a véleményünk a rögzítő klipszekről, akkor azt itt olvashatod el.

Érdemes elolvasni

Íves fal szegélyezése (melegburkolatoknál) Íves fal szegélyezésénél nagyon meg van kötve a kezünk. A fából készült szegélyek ugyanis nem elég rugalmasak ahhoz, hogy ívben meg lehessen hajlítani...
Egy nap parkettázás nélkül Az építőiparban az ember találkozik mindennel. A napjukat felessel indító mérnökökkel, selyemágyban részegen fekvő kőművesekkel, köddé válni tudó gene...
Szegélyezés klipsszel vagy nélküle? A szegélyezés a parkettázás egy elhanyagolt területe. Ritkán esik róla szó, pedig azért vannak fontos információk e területen is, amiről azért nem árt...
Kötegeld a parkettát, és ne bontsd fel ész nélkül!... Ha a halotti beszédet kinyomnák egy A/4-es oldalra, majd ledarálnánk 1000 darabra, te ki tudnád rakni? Valószínűleg rá menne pár napod, de megoldanád....

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás

1 HOZZÁSZÓLÁS

 • MEDGYESI ERIKA
  2018-12-09, 15:29 VÁLASZ

  A vynil padlóhoz (esetünkben ragasztott, nem klikes) milyen szegélyezést ajánlana, ami esztétikus is? Az átlátszó profilba behúzott saját anyagból vágott csík (akár egy konyhai vízvető, brrr! ), amit a kereskedő ajánlott, szóba se jöhet. Más szegélyléc ehhez a típushoz nem készül a gyárban.
  A poliuretánból gyártott szegélyt néztem még, de ez se igazán jön be. Alapból elég drága, + még festetni is kell, mert nem fehérre van szükség. Ráadásul 25 cm átmérőjű kerek oszlopok lábazatát is szegélyezni kell, ennyire gondolom a poliuretán nem hajlik.
  Elvileg ugye a vynilnél nem kellene dilatáció miatt hézagot hagyni a falnál, tehát ha a mester pontosan vág, akkor akár saját anyagából is kerülhet a falra egy szegély. (esetleg a vízszintes/függőleges találkozásánál szükséges tömítést végigkenni). Talán meg is hajlítható a kerek oszloplábaknál.
  Ezek az általam talált verziók, érdekelne, mi az Ön szerint
  – esztétikum, tartósság, megvalósíthatóság szempontjából – legmegfelelőbb megoldás a vynilburkolat szegélyezéséhez.
  Mivel 1 hét múlva kerül sor a munkára, válasza sürgős lenne. Előre is köszönöm!

© Copyright 2017