• november

  17

  2015
 • 509
 • 1

Végelzáró készítés parketta szegőléchez saját anyagból (képekkel)

Nincs olyan kiegészítő elem a parkettázás során, amit jobban utálnánk, mint a szegélyezéskor használt műanyag végelzáró, és sarokprofilok. Egyszerűen ormótlan, nem illik oda sem anyagában, és sokszor még színében sem.

Így amikor csak szegélyezést végzünk ezeket a sarokprofilokat rendre kidobatjuk a megrendelővel. Oda jobban illenek. Ennél ugyanis sokkal szebb megoldások léteznek. Csak sajnos ezt neked senki nem mondja. Bár egyre több parkettás boltban figyelnek erre oda, a barkácsáruházakban még ezt dobják oda az emberhez, és az önjelölt parkettások, kóklerek is ezzel dolgoznak. Könnyebb vele eltakarni a csúnyán levágott sarkokat.

Pedig nem kellenek a profilok. (Gépi) Gérvágóval lényegesen elegánsabb, ha a szegő saját anyagából csinálunk megfelelő zárómodult.

Erre hoztunk most egy példát. Lehet, hogy az ilyen szakmai finomságokat nem kéne kiadnunk a kezünk közül, mi inkább megosztjuk mindenkivel, csakhogy ne kelljen neked se ezekhez a műanyag vackokhoz nyúlnod, vagy épp a parkettásodnak tudd azt mondani, hogy a műanyag profilok helyett vágja be a szegőt megfelelően.

Meg egyébkén is…

Egyedi záróprofilt készíteni halál egyszerű a gérvágóval:

No, de hogy is?

10872968_630523140403815_5075705245021650744_o

Van még egy megoldás a sarkok bevágására, amiről hamarosan csinálunk egy útmutatót, vagy lehet megtartjuk magunknak. Ezzel már el fogsz tudni indulni. Egy ilyet elvárhatsz majd a parkettásodtól, kiviteleződtől.

A műanyag profilokat meg vidd vissza, vagy dobd ki. Nem kellenek! Ha pedig tudni akarod, mi a véleményünk a rögzítő klipszekről, akkor azt itt olvashatod el.

Érdemes elolvasni

Ne siettesd a parkettázást! Nem hinném, hogy a mi iparágunk lenne ennyire különleges, de szinte állandóan szembetalálkozunk, olyan helyzettel, mikor valamit extra sürgősen kell m...
Miből áll a laminált padló lerakásának munkadíja p... Ha szakembert keresel a laminált padló lerakására, akkor körülbelül ezekkel a tételekkel találkozhatsz. Azért érezzük fontosnak ezek kifejtettebb bemu...
Egyszerű parkettás trükk: parketta lerakása átlósa... Mindig keressük azokat az újításokat és ötleteket, amikkel akár egy átlagos parkettát is meg lehet úgy fűszerezni, hogy az teljesen lehengerlő legyen....
Kreatív ötletek lépcső dekorálására Az utóbbi években gyakran kérik a segítségünket lépcsők parkettázására. A lépcső parkettázása gyorsabb, költséghatékonyabb, mint csináltatni a lépcsőe...

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás

1 HOZZÁSZÓLÁS

 • MEDGYESI ERIKA
  2018-12-09, 15:29 VÁLASZ

  A vynil padlóhoz (esetünkben ragasztott, nem klikes) milyen szegélyezést ajánlana, ami esztétikus is? Az átlátszó profilba behúzott saját anyagból vágott csík (akár egy konyhai vízvető, brrr! ), amit a kereskedő ajánlott, szóba se jöhet. Más szegélyléc ehhez a típushoz nem készül a gyárban.
  A poliuretánból gyártott szegélyt néztem még, de ez se igazán jön be. Alapból elég drága, + még festetni is kell, mert nem fehérre van szükség. Ráadásul 25 cm átmérőjű kerek oszlopok lábazatát is szegélyezni kell, ennyire gondolom a poliuretán nem hajlik.
  Elvileg ugye a vynilnél nem kellene dilatáció miatt hézagot hagyni a falnál, tehát ha a mester pontosan vág, akkor akár saját anyagából is kerülhet a falra egy szegély. (esetleg a vízszintes/függőleges találkozásánál szükséges tömítést végigkenni). Talán meg is hajlítható a kerek oszloplábaknál.
  Ezek az általam talált verziók, érdekelne, mi az Ön szerint
  – esztétikum, tartósság, megvalósíthatóság szempontjából – legmegfelelőbb megoldás a vynilburkolat szegélyezéséhez.
  Mivel 1 hét múlva kerül sor a munkára, válasza sürgős lenne. Előre is köszönöm!

© Copyright 2017

Mit tudok kihozni a pénzemből?


ELEMEZZ!