A cikk végén számítunk rád! Tudjuk, hogy te az vagy, akiben nem csalódunk! Köszi a 2 perces segítséget>>

 • július

  8

  2014
 • 1473
 • 10

Szegélyezés klipsszel vagy nélküle?

A szegélyezés a parkettázás egy elhanyagolt területe. Ritkán esik róla szó, pedig azért vannak fontos információk e területen is, amiről azért nem árt tudni.

Miután nagy körültekintéssel kiválasztottuk a megfelelő parkettát, laminált padlót otthonra, és átgondoltuk, hogy pontosan milyen szegőt is válasszunk hozzá, alacsony, magas, mdf, PU, úgy tűnik a dolog ezzel el is van intézve. De a helyzet nem teljesen igaz.

Hogy fog felkerülni a szegélyléc a falra?

A laminált padló szegélyezésénél már bevett megoldás, hogy a szegélylécet a falra rögzítő klipszekkel rakják fel. Mindenhol ezt olvasni, mindenhol így árulják a szegőket, és nagyon is okos gondolatnak tűnik. 50 cm-ként egy klipszet kell fúrni a falra, és arra könnyedén applikálhatjuk is a szegőt.

De!

Még a legjobban kiöntött aljzat esetén is előfordul, hogy a polifoam alátetézésű laminált padló a kezdeti időszakban huppog a széleken. Ez a huppogás a szegélyezéssel minimalizálható, de a klipszekkel nem. A klipszekkel felrakott szegővel a laminált padlót a széleknél nem lehet leszorítani. A laminált padló egyszerűen felnyomja a szegőt a klipszről.

De a nem pengeéles falaknál is gond szokott lenni a klipszezéssel. A nem új építésű, nem gipszkartonfal egyenességű falaknál a klipszekkel nem lehet megfelelően odaszorítani a falra a szegőt. 50 cm-es távolságokkal semmiképpen nem, de a sűrűbben rakott klipszek sem adnak jó megoldást.

Ragasztással, fej nélküli szögeléssel jobban járhatsz!

A klipszek helyett (nem új építésű, vagy gipszkatron fal, esetén) funkcionálisan jobb, és külsőleg esztétikusabb megoldás a ragasztás, és a fej nélküli szögelés. A falak a legtöbb esetben olyanok, amilyenek. A legritkább esetben lehet rajta változtatni. Hepehupás, íves, ferde, egyenletlen. Ilyen falra nem fog felfeküdni rendesen a szegő, ha klipszekkel van felrakva. Szebb megoldás, és a huppogás ellen jobb a szegőket ragasztással, és (fej nélküli) szögeléssel felrakni.

Ez természetesen nehezebb, mint a klipszeket felfúrni a falra. Ha kivitelezővel rakatjuk fel, és van jártassága, és a fal is olyan, akkor a klipszek helyett ragasztással, fej nélküli szögeléssel rakassuk fel a falra a szegőt. Persze, ha ezt a kivitelezőnek mondani kell, akkor ott alapvetően bajok lesznek.

De ha a fal pengeéles, szép, egyenes, akkor lehet rakni klipszekkel is, de a széleken a lerakás után jelentkező huppogást el kell majd viselni. Persze ha bútor lesz a helyiségben körbe, akkor nyilván ez nem fog számítani. de van amikor ez fontos szempont.

A klipsz gyorsabb, és egyszerűbb, és megvan a lehetőség, hogy később könnyen visszaszedd, de egyenletnel falnál nem teljesít jól, és a laminált padlót nem tudja leszorítani, míg a ragasztás, és fej nélküli szögelésnél a felrakás nehezebb, visszaszedni is körülményesebb (de nem lehetetlen), viszont szebben felfekszik az egyenletlen falra, és leszorítja a laminált padlót.

A következő részben a szegélyezés egy másik témájáról lesz szó: Sarokprofilok, toldók, végelzárók: miért nincs rájuk szükség a szegélyezésnél?

Béna volt a cikk?

Ha nem, most ne scrollozz el közönyösen!

Szeretnénk ennél sokkal jobb tartalmakat csinálni. De elakadtunk, melyikbe vágjuk a fejszénket. Segíts választani. Pár kérdés, semmi személyes adat, semmi titkos kémlelés. Csak a válaszok érdekelnek, amik egyébként most is ott vannak a fejedben.

KÖSZI A SEGÍTSÉGET

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás

10 HOZZÁSZÓLÁS

 • Judit
  2015-06-28, 01:33 VÁLASZ

  Kedves Jepettok!

  A fehér parkettaszegöléceket fejnélküli szögbelövéssel tették fel, de ez lehozta a fehér festéket ahol a szög bement, így most igen rondán néz ki.
  Kinek a dolga a szegöléc és a falon lévö tapéta közti réseket eltüntetni?

  köszönöm: Judit

  • 2jepetto@Judit
   2015-06-29, 09:22 VÁLASZ

   Kedves Judit!

   Elnézést, de nem egészen értem a kérdést. A szög a festett szegőről hozta le a festéket? Ez esetben ezt a annak kell rendbe tennie, aki felrakta. De ezt az első szög esetében nem szabadott volna folytatni. A tapéta, és a szegő közötti hézag már fogós kérdés. Első körben a festő, tapétázó feladata lett volna egyenesre húzni a falat, amennyire csak lehet. A parkettással pedig meg kellett volna beszélni a szegők kifugázását. Ezt a parkettásnak is említenie kellett volna. Egy fehér szegőt ugyanis illik mindig kifugázni alul, és felül is. Egészen másképp néz úgy ki.

   Ez a szegőzés az elmondottak alapján nem sikerült olyan jól, mint kellett volna. Beszéljenek a parkettással.

   Üdv,
   2 Jepetto

 • Ildiko
  2016-05-03, 20:42 VÁLASZ

  Tisztelt mester,
  laminalt parketta szegelylece a falra ragasztassal lett rogzitve. a faltol elvalt es szedte le a falat it. az epulet nincs izolalva, a falak valoszinuleg nedvesek, ezert is valhatott el a faltol tobb helyen. Mi a megoldas? hofyan rogzitheto igy a falhoz a szegolec? vagy vegyunk muanyag szegelyt amit szonyegek lerakasakor hasznalnak? dej az se fog maradni ragasztassal valoszinuleg. koszonom tanacsat! minden jot kivanok!

  • 2jepetto@Ildiko
   2016-05-05, 10:00 VÁLASZ

   Kedves Ildikó!

   Nem csak az a baj a nedvességgel, hogy ledobja a ragasztót, de ha nedves a fal, akkor az mdf szegő is magába szívja a nedvességet, amitől tönkre fog az menni. Mivel a szegőlécek is dilatálnak, egy rosszabb szakítószilárdságú falról le tudják magukat dobni.

   A legjobb megoldás, ha a fal problémái megoldódnak, a legolcsóbb pedig, ha műanyag szegőt klipsszel tesznek fel.

   Üdv,
   2jepetto

 • Virág
  2016-07-20, 00:49 VÁLASZ

  Kedves Jepettok!

  Teljesen új aljzatot készíttettünk a Kádár-kocka házunkba, elsősorban a padlófűtés kialakítása miatt. Bár a kőművesek szép munkát végeztek (igaz, laikus vagyok), a biztonság kedvéért szakemberrel önterülőztettünk is. Bízom benne, hogy minden tőlünk telhetőt megtettünk, hogy ne legyen gond a laminált padlónkkal. Krono Original Classic-ot választottunk, és költségcsökkentés miatt színazonos szegőt, de az igazi szerelmem a fehér szegő-fehér ajtó kombináció. A ház falai sehol sem tökéletesen egyenesek, sajnos… Szeretném megkérdezni, hogy mit ajánlanátok látatlanban: törődjek bele, hogy ide nem lehet fehér szegőt feltenni, vagy van a rögzítésére valami megoldás, ha később lesz pénzünk rá? Buta kérdés, bocsi: ha kifugázzuk a fehér szegőt, attól még engedi a laminált dilatációját?
  A másik, még ennél is fontosabb kérdés: az említett padlónál mekkora a leghosszabb és legszélesebb terület, amit burkolatváltás nélkül meg lehet oldani? Mozgássérült családtag miatt jó lenne, ha egybefüggően le lehetne tenni az egészet. Hálás köszönet előre is, ha válaszoltok! Virág

  • 2jepetto@Virág
   2016-07-20, 15:10 VÁLASZ

   Kedves Virág!

   Minimális egyenlőtlenséget a fugázással még el lehet rejteni, de sokat sajnos nem. Igazából látni kéne, de alapvetően itt csak pár milliméterben lehet gondolkodni. A dilatációt nem zavarja, mert a fugázó hozzá megfelelően rugalmas. Persze sajnos idővel a portól kiszáradhat és megtörhet, ha nem megfelelő a fuga, vagy ha túl nagyot dilatál a parketta, szegő. Ilyen esetben újra kell húzni. Tegyetek a falhoz egy hosszabb gyalult deszkát, és nézzétek végig 6-10 cm magasságban mennyire egyenletlen a fal, és akkor ki fog rajzolódni miről is van szó.

   A teljes egybefüggő lerakás csak bizonyos szintig működik. Az ökölszabály szerint hosszában fektetve 10m, keresztbe fektetve 8m. De számít az elrendezés is. Ezt inkább alaprajzból tudnánk megmondani. Viszont nagyon kis szintkülönbséget adó burkolatváltó profilok is vannak már, amik 1-2 mm-ről indulnak. Az erka oldalán (erka.hu) elég jól láthatóak a szintkülönbségek. Itt érdemes körbenézni.

   Üdv,
   2Jepetto

   • Virág@2jepetto
    2016-07-21, 23:13 VÁLASZ

    Nagyon szépen köszönöm!! És a rengeteg tanácsot, tippet is, amit az oldalatokon olvashattam! Szép napot Nektek! Üdv: Virág

 • Gábor
  2016-12-02, 07:06 VÁLASZ

  Kedves 2Jepetto!
  Panellakásunk van hajópadlós nagyszobával amit fel akarunk újítani, lesz parkettacsiszolás, pácolás, lakkozás, falak festése. A barnás pácolt hajópadlóhoz akarunk majd fehér angol stílusú szegőlécet, milyen megoldással lehetne rögzíteni a szegőt a falhoz?

  • 2jepetto@Gábor
   2016-12-02, 08:30 VÁLASZ

   Kedves Gábor!

   Vagy választod, hogy klipszeket fúrsz fel, de akkor szenvedni fogsz azzal, hogy megfúrd a falat (kb 50 centiméterenként), vagy ragasztod (pl:soudal), és szögeled. Utóbbi megfelelő szöggel nem akadály, mi is sokszor választjuk ezt.

   Vagy választjátok a PU szegőt, amit csak ragasztani kell. Nem olcsó, de könnyű lesz vele dolgozni. Itt tudtok utána nézni:
   http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/2472

   Üdv,
   2Jepetto

   • Cili@2jepetto
    2017-04-12, 12:06 VÁLASZ

    Kedves 2Jepetto!

    Szeretnék rákérdezni,hogy a Soudalnak melyik ragasztója a legjobb a laminált szegőléc ragasztásához? A Soudal saját gyártói honlapján az 48A és 49A ragasztót vagy a Fix All Classic-ot ajánlja. Ti melyikkel szoktatok dolgozni?
    http://www.soudal.hu/2014-11-14-09-00-31/2014-11-14-09-22-39/hogyan-ragasszon-szegely-lecet

    A szögeléshez nekem a minap kőműves-burkolók, akik lamináltat is szoktak fektetni, azt ajánlották, hogy 3 cm-es bodnárfejű szeget használjak. Ti is így szoktátok?

    Köszönettel:
    Cili

© Copyright 2017