• október

  19

  2018
 • 2388
 • 5

Szalagparketta vagy laminált padló?

Számtalan parketta közül választhat ma az ember. Ez egyszerre öröm, és átok. Igazi kánaán, hisz hatalmas a választék, de eligazodni közöttük, és optimális döntést hozni már nem egyszerű! Néha még nekem is nehéz konkrét ajánlót írnom valakinek, mert nem ismerem annyira meg egy rövid e-mailből. Neked ráadásul a parketta vásárlás nem egy gyakori téma otthon, szóval még csak nem is igazán vagy rá felkészülve. A legtöbben mennek a saját fejük után.

Természetes, hogy ilyenkor összehasonlító kérdések születnek. Szalagparketta vagy laminált? Vinil vagy szalagparketta? Nagyon kevés alkalom van, mikor értelme is van ennek. De ne aggódj, ez nem a te hibád. Azért hasonlítasz össze, mert nem segítenek neked optimális döntést hozni. Nem tudod mit nézz, mi az előnye az egyiknek, másiknak. Mik azok az előnyök, hátrányok, amik neked fontosak.

Mi hiszünk abba, hogy mindenki más. Más egyéniség, más értékrendet követ, más életstílusban él, más szokásokat tart. A padlóválasztást leginkább ezekhez kell igazítani, és nem az általánosan elfogadott helyiségekhez. Hiszen mi egy konyha egy agglegénynek, aki főként étteremben, útközben eszik, és mi egy 5 fős családnak, ahol mindennapos a házi koszt. A legtöbb padlókiválasztásnál pedig folyton abból indulnak ki: hová fog kerülni?

Szóval az összehasonlító kérdéseknek azért nincs értelme, mert a burkolatokat nem az igényeiddel hasonlítják össze, hanem egymással. De minek hasonlítanánk egy sport kocsit egy családi autóhoz?

Mégis, laminált padló vagy szalagparketta? 

A legjobb lenne az összehasonlító kérdést úgy megválaszolni, hogy közben téged is figyelembe veszlek. De mivel nem ismerlek, és nem ismerem az igényeidet, egyetlen objektív dologból tudok kiindulni. Egyetlen tényből, ami első körben meg tudja szűrni a lehetőségeidet.

Mennyit tudsz a padló vásárlására költeni egy négyzetméter egységben?

Nem kell, hogy pontos számot mondj. Ha erre van egy intervallumod, egy -tól -ig határ, és nem túl tág, akkor máris tovább tudunk lépni, és megpróbálhatjuk egy kicsit megválaszolni a dilemmát: laminált padló vagy szalagparketta?

A következő ábrán a legfontosabb melegburkolatok árszínvonalát fogod látni. Nézd meg alaposan. A feladatod az, hogy szemmel megjelöld azt az intervallumot, amit az előbb megadtál.

parketták árszinvonala

A kérdés, milyen burkolatok esnek ebbe bele. Van átfedés? Simán lehet, hogy nincs. Hiszen 6500 Ft alatt még nem is kapsz szalagparkettát. Szóval lehet, hogy ez a kérdés nálad már el is dőlt, de ha van árszínvonalban átfedés, akkor maradj még.

Laminált padló vagy szalagparketta?

Nézzük meg, hogy hol van az átfedés a fenti ábrán. Lényegében kb 6500 Ft-tól indul a szalagparketta ára, és (értelmes keretek között) 15.000 Ft-nál ér véget a laminált padló ára. Mi van ezen az átfedési szakaszon?

A szalagparketta alsó részén (6500 Ft – 9000 Ft):
Ez azt jelenti, hogy a találkozási területen egy erős közép, már-már induló felső kategóriás laminált padlót kell összehasonlítanunk egy alsó kategóriás szalagparkettával. Ebben a kategóriában kapsz egy valódi fa hordozóréteggel rendelkező szalagparkettát, ami megjelenésében biztosan 3 sávos* lesz, és garantáltan nem fózolt. A hordozóréteg vélhetően a legáltalánosabb tölgy, bükk, cser fajtából származik, különösebb pácolási, és füstölési eljárásoktól mentesen. Göcsök előfordulhatnak benne, nem első osztályú lesz a szalagparketta. Vagyis lesz egy szalagparketta, valódi fából, de hétköznapi megjelenéssel. A laminált padló mellet szól a változatos dekor, és a kínálat. Itt biztosan fogsz találni 1 osztásos, fózolt fajtát. Ha a fa természetessége, eredetisége fontosabb, mint a különleges megjelenés, akkor szalagparketta.

(A 3 sáv azt jelenti, hogy egy sztenderd 19-22 cm széles lapon 3 sávban jelenik meg a fa minta, azaz egy lapon kisebb egységekben van rajta a fa, míg az 1 sávosnál az adott lapot teljes egészében egy összefüggő felületű fa borítja. Az utóbbi olyan, mint egyetlen deszka.)

3 sávos szalagparketta

*3 sávos szalagparketta

A szalagparketta induló középső részén (9000 – 13000):
Kapsz egy csúcs minőségű laminált padlót, és egy közép kategóriás szalagparkettát. Bár még közel nem biztos, hogy fogsz találni szalagparkettából 1 osztásos, fózolt típust, talán I. osztályút már igen. Mellette a laminált padlóból igazi csemegéket fogsz találni, mind megjelenésben, mind méretben (extra hosszú, extra széles). Ha nálad a minőség a felső kategóriánál kezdődik, akkor laminált padlót válassz. Viszont, ha kicsit kompromisszumképes vagy, és a választékosságról le tudsz mondani, mert pont nincs különleges dekor-igényed, akkor a szalagparketta lesz a jó választás. Itt is alap fa fajtákat kapsz szalagparkettából, talán egy kis merbau, wenge becsúszik.

A Szalagparketta középső része (13000 – 15000):
Itt már laminált padlóból erős felső kategóriát kapsz. Ez már a luxus, és az épeszűség határa is. A laminált padló itt egyedül a különleges dekorokban tudja felvenni a versenyt. Kérdés, hogy szükséged van-e rá? Bár a luxus szalagparkettáktól még arrébb vagyunk, minőségben ezekkel már biztosan nem lesz gond. A dekorok ugyanakkor szegényesebbek.

Bármilyen burkolatot akarsz is összehasonlítani, remélem a fenti ábra nagyjából segít objektíven leszűkíteni a lehetőségeket, és kicsit megérteni, hogy mit várhatsz az átfedésektől. Simán lehet, hogy az adott költségvetésed mellett egy alsó kategóriás, és egy felső kategóriás padló között kell majd vacillálnod, ahol pusztán ez a tény, már döntő szempont is lehet.

Ha ráérsz még, megnézhetünk pár dolgot?

Csak az alapokat.

Szereted az eredeti dolgokat? Nálad elvi kérdés, hogy nem éred be hamisítványokkal? Bár látod, hogy orba-szájba hamisítják kedvenc táskád, parfümöd, telefonod, téged mégis elégedett jó érzés tölt el, hogy a tiéd márpedig eredeti?

Akkor szalagparketta, és nem laminált. A szalagparketta felülete eredeti fa, annak nehezen utánozható természetességével. A laminált padló dekorja pedig nyomtatva van. Bár valóban néha összetéveszthetetlen, de nem eredeti.

El tudod képzelni magad a modern  high-tech világtól kicsit távolabb, közel a természethez? Jobban vonz a háborítatlan természet gondolata, mint a belváros?

Akkor szalagparketta. Bár a laminált padló is 90%-ban fa, látványban csak a nyomtatott dekor érvényesül, míg a szalagparkettánál csak a 100% fa. Viszont, ha oda vagy a modern dolgokért, és hálásan nézel a technológiai innovátorokra, akik előle viszik a világot, és szívesen csatlakoznál hozzájuk, akkor te a laminált padlót is szeretni fogod. Amíg a szalagparketta a laptop, addig a laminált padló az Iphone.

Ha belépsz egy ruhaüzletbe, és eléd tárul vagy 35 féle nadrág, kétségbe esel, vagy mint egy gyerek a játékok között, örömmel kezdesz csemegézni?

Ha a választékosság vonz, és számodra fontos, hogy széleskörű választási lehetőséged legyen, mert számodra minden apróság fontos, akkor a laminált padlónál fogod megtalálni a számításodat. De ha, jobban szereted, ha nem zúdítanak rád őrült kínálatot, és kevesebből szeretsz választani, akkor a szalagparkettával is elégedett leszel.

Ezekért a dolgokért számít az egyéniséged, mert bele tudod vinni a padlódba, és onnan az otthonodba. Mert mi másról is szólhatna az otthonod, ha nem rólad, rólatok.

Van még szempont? Persze! El lehet-e rontani? Persze!

Ennél sokkal mélyebben bele KELL menni a padló kiválasztásába, és mérlegelni a döntést. Hiszen még a szokásaitokról nem is beszéltünk. Hogy leveszitek-e a cipőt a lakásban, lezserebbek vagytok, vagy fegyelmezettebbek, ketten, vagy öten éltek-e otthon…stb. Ebben a cikkben most nem tudunk segíteni, mert már így is közel 9000  karakternél járunk. Gratulálok, hogy ilyen kitartóan tudsz olvasni. Manapság ez egyre ritkább.

Szóval ez a cikk most itt elfogyott.

Viszont ez az egész oldal, a rajta lévő több mint 150 cikkel csak azért van, hogy végig vezessen a padlókiválasztás folyamatán. Ha nem fórumokon kérdezed meg, hogy mások (azok mások, nem Te vagy) milyen parkettát választottak, és tovább maradsz nálunk, akkor biztosan nem fogsz hibázni.

UGYE TE SEM AKARSZ 10 ÉVIG EGY ROSSZUL LERAKOTT PARKETTÁT NÉZNI?!

(Megmutatjuk, hogyan kerüld el)

Több 100.000, talán millió forint elköltését tervezed a parkettádra, és lehet, hogy a kivitelezés fogja az egészet tönkretenni, miközben naívan azt gondolod, “ugyan már, velem ez nem történhet meg”!

Ne akard megégetni magad. Felkészítünk a csapdák elkerülésére!

Regsiztrálj ingyen!

Kérdezz! Már 400x írtunk! Jön válasz neked is!

(Ha csak annyit írsz, hogy tetszett a cikk, nekem az is sokat jelent. De ha van kérdésed, akkor azzal mindenképpen keress meg.)

5 HOZZÁSZÓLÁS

 • Kati
  2018-11-13, 07:33 VÁLASZ

  Régi faparkettára le lehet/érdemes lerakni szalagparkettát vagy erre inkább a laminált padló a megoldás? Jó állapotban van a régi, de mindenképp szeretnék újítani. Köszönöm!

  • 2jepetto@Kati
   2018-11-25, 19:55 VÁLASZ

   Kedves Kati!

   A régi faparkettára akkor mehet új padló, ha az megfelel az alábbi kritériumoknak:

   1.) A felülete sík: Legyen nagy felületen vízszintben. Nem jó a domborzati térkép
   2.) A felület egyenletes, sima: 2-3 mm 1-2 m-en belül, ami maximum megengedett egyenlőtlenség.
   3.) A felület stabil: Ha mozog a padló, akkor nem lesz jó. A recsegés hangját sem fogja jól elnyomni.
   Részletesebben: Laminált padló lerakása>>

   Az, hogy laminált padló vagy szalagparketta, az az aljzat minőségének szempontjából nem annyira fontos. Kivéve, ha jön a lerakás, és ragasztással kell lerakni a szalagparkettát. Akkor ott a régi parketta előkészítésénél más folyamatokat is be kell ütemezni. De ezt nem is tudom, most miért említem. A lényeg csak annyi, hogy ha klikkek a szalagparketta, akkor ugyanaz az elvárás az aljzattal szemben, mintha laminált padló menne rá.

   Üdv,
   2Jepetto

 • Antli Judit
  2019-08-14, 19:16 VÁLASZ

  Szia, ket kerdesem volna szalagparkettaval kapcsolatban, melyik a jobb minosegu, a befag vagy a graboplast ? A masik meg fontosabb, melyik a strapabirobb, konnyebben tisztithato, az olajos vagy a lakkos? Az egesz lakasba ezt szeretnem, nappali-etkezokonyha es az eloszobaba is ( zart lepcsohazas haz, a lakas a 2-on van, lift nincs, mire felerunk kipogyog a kavics s ciponkbol). Ritka.n fozunk, inkabb csak hetvegen. Koszonom ! Judit

  • 2jepetto@Antli Judit
   2019-08-21, 12:22 VÁLASZ

   Kedves Judit!

   Jobb tapasztalatunk van a Grabos szalagparkettákkal, mind minőségben, mint egyéb ügyintézésben. Kaptunk tőlük olyan “pofont”, ami után azt is meggondoltuk, hogy valaha is akarunk-e ismét Befag szalagparkettával dolgozni. Bár mindkét típusra vigyázni kell, az olajosra azért jobban. Nagyon általánosságban: a lakk a fa felületén védi, az olaj a fa szerkezetében a parkettát. Utóbbira jobban kell figyelni.

   Üdv,
   2 Jepetto

 • Noémi
  2020-01-23, 13:17 VÁLASZ

  Szia!

  Pont ez lenne a kérdésem, hogy laminált padló vagy szalagparketta nagyon esetleg parafa? A fő szempont a strapabíróság. Kisgyermekes család vagyunk (és még leszünk is egy darabig terveink szerint) és a legfontosabb, hogy bírja az autózást, kisszéktologatást, hintalovazást….Az is előny lenne, de em elsődleges,ha a bútorok átrendezése nem gond (mármint nem hagy nagy nyomot egy teli könyvespolc, pianínó). A parafa leginkább a szuper melegérzete miatt tetszene, de fogalmam sincs, hogy bírná a kiképzést. Egy nagy amerikai konyhás nappali tér, nappali feléről van szó, ami azért nagy, mert szeretjük a vendéégjárást ( a cipőlevevős vendégeket). Tartós megoldást szeretnénk! Előre is köszönöm.

© Copyright 2017

UGYE TE SEM AKARSZ 10 ÉVIG EGY ROSSZUL LERAKOTT PARKETTÁT NÉZNI?!

(Megmutatjuk, hogyan kerüld el - most ingyen)

Több 100.000, talán millió forint elköltését tervezed a parkettádra, és lehet, hogy a kivitelezés fogja az egészet tönkretenni, miközben naívan azt gondolod, "ugyan már, velem ez nem történhet meg"! Most ingyen hozzáférést kapsz+

Vannak jó kattintások a neten! Ez az!