• május

    26

    2015
  • 480
  • 0

Szalagparketta csiszolása körüli legnagyobb félreértés

szalagparketta csiszolásaTöbb helyen olvastuk, és több lakberendezőtől is hallottuk már azt, hogy a szalagparkettát 2-3 alkalommal felcsiszolható parkettaként említik. Viszont, ha ezt összevetjük a gyakorlatban tapasztaltakkal, akkor már egészen mást tapasztalunk.

Mert a szalagparkettánál a 2 alkalom a küszöb, és ez is függ attól, hogy aki elsőként csiszolja fel a szalagparkettát, mennyire ügyes. Csak számoljunk egy kicsit utána.

A szalagparketta felső koptató rétege, ami voltaképpen az elcsiszolható rész, tipikusan 3,5 mm vastag szokott lenni. Ez van ráragasztva egy (tipikusan) fenyő hordozórétegre. Ez a felület, ami elcsiszolható, de ugyebár ez sem csiszolható el teljesen, mert valamin azért kell majd járni, és nem mehetünk le egészen a hordozó rétegig, a fenyőig.

Szóval van kb. 2 mm-nyi (max 2,2-2,5 mm) csiszolható felületünk, ha szeretnénk legalább 1-1,5 mm-nyi koptatófelületet megtartani a csiszolás után.

A 2 alkalommal történő csiszolás esetén ez egyszeri csiszoláskor alig több, mint 1 mm-t jelent. Az első csiszolás alkalmával, mikor a gyári lakkot kell leszedni, egy 80-as papírral (finoman csiszoló) is le lehet akár szedni azt, de ez már függ a parkettástól is. Nekünk sikerült már 100-as csiszolópapírral is sikerrel járnunk.

Vagyis az első csiszolás alkalmával még lehet 1 mm alatt maradni a felcsiszolt felületet illetően. Mikor azonban erre a felületre rákerül egy oldószeres lakk, az már sokkal mélyebben beivódik a parkettába, amit innentől kezdve (40)-60-100-120-as csiszolás által lehet majd eltávolítani. Ez már 1 mm felett lesz, ami után egy harmadik már semmiképpen nem fog beleférni.

Ideális esetben a szalagparketta 2 alkalommal csiszolható, ha azonban elsőként valaki elrontja a csiszolást, és rögtön 60-as papírral esik neki a csiszolásnak, akkor a 2 alkalom már ez esetben feltehetően nem lesz kivitelezhető.

Miért fontos ez?
Két okból kifolyólag is. Egyrészt mert ez máris kb. 10 évvel kevesebb élettartamot jelent a szalagparkettánál, ami lássuk be nem kevés. Másrészt látni kell, hogy a csiszolással nem szabad hazárdírozni. Csak két lehetőségünk van, ha elrontjuk az elsőt, akkor már csak 1 dobásunk lesz vele. Sem, mint ügyfél, sem mint parkettás nem szabad ezt a kérdést könnyelműen kezelni.

Ha felcsiszoljuk, legyen konkrét elképzelésünk, hogy mit szeretnénk, ne álljunk a parkettás elé úgy, hogy pácoljuk le aztán, ha nem szép csiszoljuk fel újra. Ne is bízzuk kóklerekre a dolgot, mert értékes millimétereket csiszolhat el, ami bár nem fog feltűnni csak 5-10 év múlva, de akkor már késő lesz felelősségre vonni a korábbi szakit.

Érdemes elolvasni

Miért nem lehet fehérre pácolni a régi parkettát?... Az utóbbi években (2014 óta) újra divatba jöttek a fehér padlók. Amióta mi is foglalkoztunk a fehér padlókkal, és parkettákkal, sokszor keresnek meg m...
Ezért rossz ötlet parketta csiszolás után festetni... Ha a szobafestőd nem olyan, hogy vakon bízol benne, és tűzbe tennéd érte a kezed, akkor egyáltalán nem jó ötlet, ha a frissen csiszolt, és lakkozott p...
Ne újítsd fel a parkettát, ha ezeket nem tudod elf... Na akkor vegyük ezt át még egyszer! Bár korábban már írtunk arról, hogy kinek érdemes a régi parketta felújítását választania, ideje újra ezt a témát ...
Parketta csiszolás, vagy csere? A legtöbb ember, aki régi elkopott parkettája helyett szeretne valami újat, ami persze nem feltétlenül jelent újat, felmerül a kérdés, hogy csiszolja ...

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás
© Copyright 2017

Mit tudok kihozni a pénzemből?


ELEMEZZ!