• június

    18

    2013
  • 46
  • 2

Svédpadló konyhába: nem kell félni

Mivel már közel 100 parkettákkal foglalkozó cikk található az oldalunkon, mindig örülünk, ha olyan témát találunk, amiről még nem írtunk. Különösen nagy az öröm most, mert amiről szó lesz az egy igen érdekes téma, amivel igazán keveset foglalkoznak hazánkban.

Svédpadló a konyhába: mi a helyzet vele?

Ha még nem tudod mi az a svédpadló (ne az IKEA-ba keresd), érdemes először olvasnod erről a katartikus élményű fa padlóról egyik korábbi cikkünkben. Röviden azt kell róla tudni, hogy ez egy 100% fa tartalmú tömör keményfa padló. Nem rétegelt szerkezetű, mint a szalagparketta, és nem laminált felületű, mint a laminált padló. Ez kérem szépen 100% tömör fa parketta.

És a kérdés, amit feszegetni fogunk az az, hogy a svédpadló konyhában megállja-e a helyét.

A válaszunk egyértelműen igen!

Bár Magyarországon egyelőre inkább csak elvétve találkozni svédpadlóval a konyhában, inkább csak lakberendezési magazinokban, külföldön teljesen megszokott dolog, hogy a konyhába keményfa svédpadló található. Persze ez ettől még önmagában nem lesz egy jó ötlet.

De most mégis.

A svédpadló, a fa padlók közül a legmagasabb kategóriát képviselő típus. Azt is lehet mondani, hogy aki svédpadló mellett dönt, az már nem dönt rosszul. És ha valaki konyhába is ezt választja, az nagyon is jól teszi.

Persze azt tudni kell, hogy a konyhában található svédpadló más bánásmódot, és odafigyelést igényel, mint a járólap. De aki ezt elfogadja, és aki képes minimális kompromisszumot kötni, az egyértelműen imádni fogja.

Mert a legfontosabb dolog, hogy a svédpadlót nem szabad a járólaphoz hasonlóan felmosni, csupán nedvesen tisztítani. Erre azonban tökéletes megoldás a mop, ami egyébként sokkal elegánsabb, és esztétikusabb, mint a felmosó, de a kényelem ugyan az. Szóval ez nem is nagy kompromisszum.

Mivel a munkapulton főzünk, és nem a padlón, arra ki sem térek, hogy a konyhai munka így meg úgy tönkre teszi a padlót. Persze vannak balesetek, és eshet tojás a földre, törhet szét tányér a padlón, de megfelelő brinell keménységű svédpadló ezeket a viszontagságokat könnyen elviseli a konyhában. Én a kulturált főzés híve vagyok, és úgy gondolom, hogy aki 12.000 Ft/m2 áras svédpadlót megengedhet magának, annak ez szintén fontos.

A 100 évente egyszer bekövetkezendő extrém balesetekről inkább nem is beszélek, mert akit ezek az indokok eltántorítanak attól, hogy svédpadlót rakjon a konyhába, az menthetetlen. (Vagy kössön rá biztosítást.)

A pára még egy fontos tényező, mert a levegő nedvességtartalmára reagál a fa, amiben ennek hatására megváltozik a fa egyensúlyi nedvességtartalma, és ennek következményeként a térfogata. De erre is létezik megoldás, hiszen a trópusi, egzóta tömör keményfa padlók, olyan jól ki vannak ez ellen képezve, hogy a szélsőséges környezeti hatások között is jól érzik magukat. (Az ilyen trópusi padlók sok esetben még fürdőszobában is, köszönik megvannak.)

A másik a relatív páratartalomba történő beavatkozás, ami páraelszívóval, szellőzőrendszerrel és szellőztetéssel megint csak szabályozható. De segíthetnek ebben a növények is. Mivel a magas páratartalom amúgy is egészségtelen, ezt a kifogást a svédpadló konyhában történő alkalmazása ellen nem tudjuk elfogadni.

Szóval hajrá svédpadló! Irány a konyha!

Bizonyos laminált padlók, szalagparketta, és parafa padlók is megállják a helyüket a konyhába, de aki a legjobbat szeretné, az válasszon svédpadlót.

Érdemes elolvasni

Sötét füstölt tölgy parketta variációk A tölgy parketta, tölgy laminált padló alapvetően egy klasszikusan jó választás. Bár a laminált padlók esetében találkozni lehet néhány nem túl kellem...
Tömör vagy rétegelt svédpadló? Az egyik időzített ... Mikor a Mátraparkett 2013-ban megjelent a rétegelt svédpadlóval, elsősorban azért tette, hogy a padlófűtétes ingatlanokra is legyen egyfajta megoldásu...
“Milyen parkettát válasszak?” Kitől kell ezt megké... Erre a kérdésre több módszer is van, hogy választ kapj. A legegyszerűbb, és legkézenfekvőbb, hogy megkérdezed az ismerőseidet, ők milyen padlót válasz...
Haladóknak: szíjács nélküli parketta Akik a legkülönlegesebb parkettákat kutatják, vagy akik szeretnek odafigyelni a részletekre, találkozhattak olyan címkével, hogy "szíjács nélküli", "s...

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás

2 HOZZÁSZÓLÁS

  • Laci
    2014-08-08, 14:10 VÁLASZ

    Tisztelt Jepetto!

    Az lenne a kérdésem, hogy melyik svédpadólt ajánlják konyhába, padlófűtéshez.

    Köszönöm:

    Hrudka László

    • 2jepetto@Laci
      2014-08-09, 10:17 VÁLASZ

      Kedves László!

      Amit jó szívvel merünk ajánlani az a padlófűtésre is alkalmas fonott bambusz parketta, vagy a Grandiose Trio rétegelt svédpadló. Az előbbi a nedvesebb, párásabb légkört jobban tűri. Mivel fonott 1200 kg/m2 is meg lehet a sűrűsége. Ha itt nem találnak befutót, akkor a Grandiose Triot érdemes megnézni.

      Üdv,
      2 Jepetto

© Copyright 2017