A cikk végén számítunk rád! Tudjuk, hogy te az vagy, akiben nem csalódunk! Köszi a 2 perces segítséget>>

 • június

  18

  2013
 • 481
 • 2

Svédpadló konyhába: nem kell félni

Mivel már közel 100 parkettákkal foglalkozó cikk található az oldalunkon, mindig örülünk, ha olyan témát találunk, amiről még nem írtunk. Különösen nagy az öröm most, mert amiről szó lesz az egy igen érdekes téma, amivel igazán keveset foglalkoznak hazánkban.

Svédpadló a konyhába: mi a helyzet vele?

Ha még nem tudod mi az a svédpadló (ne az IKEA-ba keresd), érdemes először olvasnod erről a katartikus élményű fa padlóról egyik korábbi cikkünkben. Röviden azt kell róla tudni, hogy ez egy 100% fa tartalmú tömör keményfa padló. Nem rétegelt szerkezetű, mint a szalagparketta, és nem laminált felületű, mint a laminált padló. Ez kérem szépen 100% tömör fa parketta.

És a kérdés, amit feszegetni fogunk az az, hogy a svédpadló konyhában megállja-e a helyét.

A válaszunk egyértelműen igen!

Bár Magyarországon egyelőre inkább csak elvétve találkozni svédpadlóval a konyhában, inkább csak lakberendezési magazinokban, külföldön teljesen megszokott dolog, hogy a konyhába keményfa svédpadló található. Persze ez ettől még önmagában nem lesz egy jó ötlet.

De most mégis.

A svédpadló, a fa padlók közül a legmagasabb kategóriát képviselő típus. Azt is lehet mondani, hogy aki svédpadló mellett dönt, az már nem dönt rosszul. És ha valaki konyhába is ezt választja, az nagyon is jól teszi.

Persze azt tudni kell, hogy a konyhában található svédpadló más bánásmódot, és odafigyelést igényel, mint a járólap. De aki ezt elfogadja, és aki képes minimális kompromisszumot kötni, az egyértelműen imádni fogja.

Mert a legfontosabb dolog, hogy a svédpadlót nem szabad a járólaphoz hasonlóan felmosni, csupán nedvesen tisztítani. Erre azonban tökéletes megoldás a mop, ami egyébként sokkal elegánsabb, és esztétikusabb, mint a felmosó, de a kényelem ugyan az. Szóval ez nem is nagy kompromisszum.

Mivel a munkapulton főzünk, és nem a padlón, arra ki sem térek, hogy a konyhai munka így meg úgy tönkre teszi a padlót. Persze vannak balesetek, és eshet tojás a földre, törhet szét tányér a padlón, de megfelelő brinell keménységű svédpadló ezeket a viszontagságokat könnyen elviseli a konyhában. Én a kulturált főzés híve vagyok, és úgy gondolom, hogy aki 12.000 Ft/m2 áras svédpadlót megengedhet magának, annak ez szintén fontos.

A 100 évente egyszer bekövetkezendő extrém balesetekről inkább nem is beszélek, mert akit ezek az indokok eltántorítanak attól, hogy svédpadlót rakjon a konyhába, az menthetetlen. (Vagy kössön rá biztosítást.)

A pára még egy fontos tényező, mert a levegő nedvességtartalmára reagál a fa, amiben ennek hatására megváltozik a fa egyensúlyi nedvességtartalma, és ennek következményeként a térfogata. De erre is létezik megoldás, hiszen a trópusi, egzóta tömör keményfa padlók, olyan jól ki vannak ez ellen képezve, hogy a szélsőséges környezeti hatások között is jól érzik magukat. (Az ilyen trópusi padlók sok esetben még fürdőszobában is, köszönik megvannak.)

A másik a relatív páratartalomba történő beavatkozás, ami páraelszívóval, szellőzőrendszerrel és szellőztetéssel megint csak szabályozható. De segíthetnek ebben a növények is. Mivel a magas páratartalom amúgy is egészségtelen, ezt a kifogást a svédpadló konyhában történő alkalmazása ellen nem tudjuk elfogadni.

Szóval hajrá svédpadló! Irány a konyha!

Bizonyos laminált padlók, szalagparketta, és parafa padlók is megállják a helyüket a konyhába, de aki a legjobbat szeretné, az válasszon svédpadlót.

Béna volt a cikk?

Ha nem, most ne scrollozz el közönyösen!

Szeretnénk ennél sokkal jobb tartalmakat csinálni. De elakadtunk, melyikbe vágjuk a fejszénket. Segíts választani. Pár kérdés, semmi személyes adat, semmi titkos kémlelés. Csak a válaszok érdekelnek, amik egyébként most is ott vannak a fejedben.

KÖSZI A SEGÍTSÉGET

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás

2 HOZZÁSZÓLÁS

 • Laci
  2014-08-08, 14:10 VÁLASZ

  Tisztelt Jepetto!

  Az lenne a kérdésem, hogy melyik svédpadólt ajánlják konyhába, padlófűtéshez.

  Köszönöm:

  Hrudka László

  • 2jepetto@Laci
   2014-08-09, 10:17 VÁLASZ

   Kedves László!

   Amit jó szívvel merünk ajánlani az a padlófűtésre is alkalmas fonott bambusz parketta, vagy a Grandiose Trio rétegelt svédpadló. Az előbbi a nedvesebb, párásabb légkört jobban tűri. Mivel fonott 1200 kg/m2 is meg lehet a sűrűsége. Ha itt nem találnak befutót, akkor a Grandiose Triot érdemes megnézni.

   Üdv,
   2 Jepetto

© Copyright 2017