Kerüld el a parkettázás legnagyobb pofonjait!  Lesd el az összes fogásunkat>>

 • szeptember

  27

  2015
 • 1778
 • 4

Skandináv stílusú lakásba milyen típusú és árnyalatú parkettát válassz?

Szeretem a skandináv stílust. Bármennyire is egyszerűnek tűnik egy-egy skandináv stílusú lakás, voltaképpen sok kreativitást igényel. Az egyszerűségre való törekvés ugyanis sok fejtörést okoz. Nemcsak azért nem következetesen sok mindenre kell nemet mondani, de ránk magyarokra jellemzően a kisebb tér, több cucc jut, amit ebben a stílusban nehéz egyensúlyba hozni.

Hiszen a skandináv stílusra pont a minimalizmus jellemző. Pont annyi bútor legyen, amennyi szükséges. Mi meg még szeretnénk ezt-is, azt is. Kell még egy szekrény ennek, meg annak. Szóval következetesnek kell lenni, sokat kell gyomlálni, mégpedig úgy, hogy egy abszolút élhető lakás legyen a vége, ne csak egy kirakat.

Bőven lehetne a skandináv stílusról beszélni, de arra ott vannak a lakberendezők, belsőépítészek, és az IKEA. Mi parkettásként inkább arról fogunk most írni, hogy pontosan milyen padlót érdemes egy skandináv stílusú lakásba választani.

1. Festett fa parketta:

A Skandinávoknál nagyon gyakori, hogy a régi fa (hajó)padlót fehérre festik. Ez a megoldás nálunk ritka számba megy, nemcsak azért mert a hajópadlót kevesen választják, de ez a fajta megoldás nem a tökéletes esztétikáról szól. Nem arról, hogy mennyire kifogástalan a padló. Itt ugyanis a padlón helyenként akár kopott is lehet, vagy éppen minimálisan vetemedett is. Vagyis az idő meglátszik rajta.

skandi4

skandi2

Persze a padlónak nem feltétlen hajópadlónak kell legyen. Egy francia, magyar halszálkamintában rakott hagyományos parkettát is lehet fehérre festeni.

2. Hajópadló, vagy svédpadló:

A hajópadló is jól illik a skandináv stílusba. A természetes anyagok ugyanis elválaszthatatlan része, ami a hajópadlóra nagyon is igaz. Érdemes azonban a fenyő hajópadlók sárgás árnyalatát pácolással kicsit megfogni. Mivel a hajópadló nem keményfa, ezen is gyorsan, és könnyen meglátszanak az idő nyomai.

skandi3

A svédpadló már felesőkategóriás választás. Klasszikus tölgy pasztellesebb árnyalatai nagyon jól illenek ehhez a stílushoz. Jó választás, persze hozzá kell tenni, hogy a svédpadló komoly odafigyelést igényel, csak alapos megfontolás után érdemes fejest ugrani bele.

3. Szalagparketta:

A valódi fa parketták alapvetően mind jó választások. Mivel a padló választás során számtalan egyéb feltételt is vizsgálnunk kell, az, hogy svédpadló, vagy szalagparketta lesz-e végül egy skandináv nappaliban, jellemzően nem az szokta eldönteni, hogy melyik illik a képbe jobban, sokkal inkább az a számtalan technikai paraméter, személyes faktorok, amiket ilyenkor meg kell vizsgálni.

4. Laminált padló:

Az igazi skandináv hangulathoz elengedhetetlen a fa. Bár a laminált padlót 90%-a fa, jól tudjuk, hogy a felső dekoráció csak egy nyomtatott réteg. A laminált padló tehát nem az igazi, ha skandináv stílusról van szó. Viszont megfelelő feltételekkel a laminált padló is lehet egy elfogadható alternatív változat. Ha a laminált padló megjelenésében maximálisan törekszik a svédpadló, hajópadló utánzatra, és azt valóban jó minőségben teszi, akkor üsse kő. Egy kellemes pasztell tölgy dekorú, 2 oldalt fózolt, 220 cm széles laminált padló, szép felületi struktúrájú laminált padlóval igazán nem lehet baj.

skandi6

Azért ne legyünk rest valódi fát is becsempészni a lakásba.

Milyen színű, árnyalatú legyen a padló?

A fehér, és a világos pasztell tölgy árnyalatokkal, fehérített tölgy árnyalatokkal biztosan nem lehet mellé lőni. De gyakran találkozni világos szűrkés tölgy árnyalatokkal is. Én nem ragaszkodnék ennyire a világoshoz, mint amennyire ez a skandináv térségben jellemző.

Nálunk szerencsére lényegesen magasabb a napsütéses órák száma, így a világosabb lakásokba nem feltétlen kell annyira világos padlóval dolgozni. Persze más kérdés, ha belső udvarra néző belvárosi bérházakról van szó, ahol a fény is kevesebb.

Ettől függetlenül egy sötétebb árnyalatú parketta is jó választás lehet. A fontos, hogy megtaláljuk az összhangot.

SZERETNÉL POFONOK, ÉS CSALÓDÁSOK NÉLKÜL PARKETTÁZNI?

Ha igen, akkor ezt neked találtuk ki!

Segédletek, ellenőrző naplók, lépésről lépésre útmutatók, online tanácsadás. Csak néhány dolog, amit 4990 Ft-os egyszeri díj mellett megkapsz tőlünk.  Ne öregedj 5 évet 2 hónap alatt., ne szenvedj több 100.000 Ft-os kárt egy kivitelezési hiba miatt.

Tartalomjegyzék megnézése

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás

4 HOZZÁSZÓLÁS

 • Gabor
  2017-02-02, 19:35 VÁLASZ

  Szia

  Ez mit jelent pontosan?

  “persze hozzá kell tenni, hogy a svédpadló komoly odafigyelést igényel, csak alapos megfontolás után érdemes fejest ugrani bele.”

  Gábor

 • Gabor
  2017-02-02, 19:40 VÁLASZ

  Szia!

  Az volna a kérdésem, hogy ha laminált padlónál csak a prémium 8000+ lehet olyan mint az igazi, akkor nem egyszerűbb egy rétegelt svédpadló? Az már nem sok plusz. Ha te csinálsz egy munkát ott az anyagbeszerzésben is tudsz segíteni?

  Gábor

  • 2jepetto@Gabor
   2017-02-02, 22:12 VÁLASZ

   Kedves Gábor!

   Örülök, hogy sokat kérdezel. Köszönöm!

   Olyan, mint az igazi… Hát igen ez kicsit szubjektív is. Találkoztam már olyan emberrel, aki gyűlölte a laminált padlót, és mutattunk neki egy 5000 Ft-os középkategóriásat, és leesett az álla, hogy az is laminált. De találkoztunk már olyannal is, akinél a laminált 8000-9000 Ft-nál kezdődik.

   Viszont, amit írsz, hogy nem egyszerűbb-e rétegelt svédpadlót venni, ezzel, mint alapelv egyet tudok érteni. Ha tud az ember, és nem érzi soknak, mindig érdemes kategóriát ugrani. Most nem vagyok annyira képben a rétegelt svédpadló árában, de szerintem a Mátra parkettnál ez 13-20.000 Ft lehet, attól függ antik, prémium, superior lesz. A fózolt 1 soros szalagparketta “csak” 13.000 Ft, és már az is magasabb kategória, mint a laminált padló.

   Érdemes ugrani, a padlónál mindenképpen, mert egy olyan dologról beszélünk, ami komfortban, esztétikában sokat hozzáad a lakáshoz, és nem igazán tudja az ember csak úgy lecserélni. Ha engem kérdezel, én inkább azt mondanám, hogy inkább legyen először csak egy matrac ágykeret nélkül, kisebb tévé, egyszerűbb belső kiegészítők a konyhába, gardróbba, és ha az így spórolt összegből az ember tud a padlónál kategóriát ugrani, tegye meg, mert amikor pár hónap múlva, vagy pár év múlva, mikor minden, amiről korábban lemondott már meglesz, nem egy olyan padlója lesz, ami csak kompromisszumok árán valósult meg, azzal az érzéssel, hogy nem ő az igazi, hanem egy olyan, ami az egész lakását elviszi a hátán, amiről az gondolta sosem lesz.

   Szóval minden kis kategória ugrás megéri. Egy 2000 Ft-os lamináltról, egy 3500 Ft-osra, egy 6000 Ft-os lamináltról egy 8000 Ft-os szalagparkettára…stb. Persze csak, ha az a magasabb kategória egy olyan padlót jelent, ami passzol is az életedbe, azt az életvitelt szolgálja-e, amit te élsz.

   A kivitelezők tudnak segíteni az anyagbeszerzésben, de a padló beszerzését az ügyfélre bízzuk, mert a vásárlással létrejött szerződés jobb ha közvetlenül a két fél között jön létre, mert vita, garancia, szavatosság esetén nincs ebből probléma.

   Remélem tudtam segíteni. Ha van még kérdés, jöhet!

   Üdv,
   2Jepetto

© Copyright 2017

SZERETNÉL POFONOK, ÉS CSALÓDÁSOK NÉLKÜL PARKETTÁZNI?

Ha igen, akkor ezt neked találtuk ki!

Segédletek, ellenőrző naplók, lépésről lépésre útmutatók, online tanácsadás. Csak néhány dolog, amit megkapsz tőlünk. Ne öregedj 5 évet 2 hónap alatt, ne szenvedj több 100.000 Ft-os kárt egy elkerülhető kivitelezési hiba miatt. Légy magabiztos csináld akár magad, csinálja akár egy (szak)ember neked!

Tartalomjegyzék megnézése