Szeretem a skandináv stílust. Bármennyire is egyszerűnek tűnik egy-egy skandináv stílusú lakás, voltaképpen sok kreativitást igényel. Az egyszerűségre való törekvés ugyanis sok fejtörést okoz. Nemcsak azért nem következetesen sok mindenre kell nemet mondani, de ránk magyarokra jellemzően a kisebb tér, több cucc jut, amit ebben a stílusban nehéz egyensúlyba hozni.

Hiszen a skandináv stílusra pont a minimalizmus jellemző. Pont annyi bútor legyen, amennyi szükséges. Mi meg még szeretnénk ezt-is, azt is. Kell még egy szekrény ennek, meg annak. Szóval következetesnek kell lenni, sokat kell gyomlálni, mégpedig úgy, hogy egy abszolút élhető lakás legyen a vége, ne csak egy kirakat.

Bőven lehetne a skandináv stílusról beszélni, de arra ott vannak a lakberendezők, belsőépítészek, és az IKEA. Mi parkettásként inkább arról fogunk most írni, hogy pontosan milyen padlót érdemes egy skandináv stílusú lakásba választani.

1. Festett fa parketta:
A Skandinávoknál nagyon gyakori, hogy a régi fa (hajó)padlót fehérre festik. Ez a megoldás nálunk ritka számba megy, nemcsak azért mert a hajópadlót kevesen választják, de ez a fajta megoldás nem a tökéletes esztétikáról szól. Nem arról, hogy mennyire kifogástalan a padló. Itt ugyanis a padlón helyenként akár kopott is lehet, vagy éppen minimálisan vetemedett is. Vagyis az idő meglátszik rajta.

skandi4

skandi2

Persze a padlónak nem feltétlen hajópadlónak kell legyen. Egy francia, magyar halszálkamintában rakott hagyományos parkettát is lehet fehérre festeni.

2. Hajópadló, vagy svédpadló:
A hajópadló is jól illik a skandináv stílusba. A természetes anyagok ugyanis elválaszthatatlan része, ami a hajópadlóra nagyon is igaz. Érdemes azonban a fenyő hajópadlók sárgás árnyalatát pácolással kicsit megfogni. Mivel a hajópadló nem keményfa, ezen is gyorsan, és könnyen meglátszanak az idő nyomai.

skandi3

A svédpadló már felesőkategóriás választás. Klasszikus tölgy pasztellesebb árnyalatai nagyon jól illenek ehhez a stílushoz. Jó választás, persze hozzá kell tenni, hogy a svédpadló komoly odafigyelést igényel, csak alapos megfontolás után érdemes fejest ugrani bele.

3. Szalagparketta:
A valódi fa parketták alapvetően mind jó választások. Mivel a padló választás során számtalan egyéb feltételt is vizsgálnunk kell, az, hogy svédpadló, vagy szalagparketta lesz-e végül egy skandináv nappaliban, jellemzően nem az szokta eldönteni, hogy melyik illik a képbe jobban, sokkal inkább az a számtalan technikai paraméter, személyes faktorok, amiket ilyenkor meg kell vizsgálni.

4. Laminált padló:
Az igazi skandináv hangulathoz elengedhetetlen a fa. Bár a laminált padlót 90%-a fa, jól tudjuk, hogy a felső dekoráció csak egy nyomtatott réteg. A laminált padló tehát nem az igazi, ha skandináv stílusról van szó. Viszont megfelelő feltételekkel a laminált padló is lehet egy elfogadható alternatív változat. Ha a laminált padló megjelenésében maximálisan törekszik a svédpadló, hajópadló utánzatra, és azt valóban jó minőségben teszi, akkor üsse kő. Egy kellemes pasztell tölgy dekorú, 2 oldalt fózolt, 220 cm széles laminált padló, szép felületi struktúrájú laminált padlóval igazán nem lehet baj.

skandi6

Azért ne legyünk rest valódi fát is becsempészni a lakásba.

Milyen színű, árnyalatú legyen a padló?

A fehér, és a világos pasztell tölgy árnyalatokkal, fehérített tölgy árnyalatokkal biztosan nem lehet mellé lőni. De gyakran találkozni világos szűrkés tölgy árnyalatokkal is. Én nem ragaszkodnék ennyire a világoshoz, mint amennyire ez a skandináv térségben jellemző.

Nálunk szerencsére lényegesen magasabb a napsütéses órák száma, így a világosabb lakásokba nem feltétlen kell annyira világos padlóval dolgozni. Persze más kérdés, ha belső udvarra néző belvárosi bérházakról van szó, ahol a fény is kevesebb.

Ettől függetlenül egy sötétebb árnyalatú parketta is jó választás lehet. A fontos, hogy megtaláljuk az összhangot.