A cikk végén számítunk rád! Tudjuk, hogy te az vagy, akiben nem csalódunk! Köszi a 2 perces segítséget>>

 • március

  7

  2009
 • 583
 • 9

A parketta ördögei

„Képzeld el, hogy úgy döntesz, megadod a módját, és több száz ezer forintért megveszed az otthonodba legjobban illő parkettát, megbízod a legprofibb szakembereket a parketta lerakására, és minden simán is megy, mikor is…

10 év elteltével éppen mész ki a konyhába a reggeli kávéért, mikor a parketta beszakad a lábad alatt.”

A parketta az egyik nagy kedvencünk a melegburkolatok közül. Klasszikus szépsége, és rendkívüli élettartama miatt szinte mindig jó választás.

De az ÖRDÖG nem alszik. Lehet, hogy a parkettád halálra van ítélve, és Te nem is tudsz róla.

Ha az otthonodban parketta van, elképzelhető, hogy megtámadták a rovarok, és Te még nem is tudsz róla.

Kopogóbogár, szíjácsbogár, házi cincér!

Ők hárman a leghírhedtebb farontó rovarok. Elsősorban fenyőféléket károsítanak meg. Nehezen lehet rajta kapni őket, és sokszor már késő is. A parketta rései között megbúvó rovarokról, a parketta felszínén található őrleményekről lehet következtetni arra, hogy valamelyik a 3 közül lecsapott a parkettára.

Ha a Te otthonodban parketta van, és Te is annyira értékesnek tartod, mint mi, akkor 2-3 évente érdemes rovarok elleni védőkezelést végeztetned.

Ez a 3 rovar ugyanis akár teljesen használhatatlanná is teheti a parkettádat a felszín alatt.

Ha már láttál erre utaló nyomokat, akkor hívd be a Google keresőt, és keress rá a faanyagvédelem, favédelem kulcsszavakra, és hívj segítségül szakembert.

Az ördög nem alszik. Legyél Te is éber!

Béna volt a cikk?

Ha nem, most ne scrollozz el közönyösen!

Szeretnénk ennél sokkal jobb tartalmakat csinálni. De elakadtunk, melyikbe vágjuk a fejszénket. Segíts választani. Pár kérdés, semmi személyes adat, semmi titkos kémlelés. Csak a válaszok érdekelnek, amik egyébként most is ott vannak a fejedben.

KÖSZI A SEGÍTSÉGET

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás

9 HOZZÁSZÓLÁS

 • Anna
  2009-03-08, 12:24 VÁLASZ

  Ismerős szitu. Egyszer mi is belefutottunk a dologba, de kihívtunk egy szakembert. Valamilyen gázosításos, párologtatásos vagy fogalmam sincs módszerrel kezelték le a parkettát.

  Megoldódott!

 • Horváth István
  2009-03-11, 15:00 VÁLASZ

  Na neee, pont a napokban vettük észre, hogy apró faforgács van a padlón több helyen is.

  Én megőrülök, ha egy rovar tönkre vágja a parkettámat.

 • Szalay-Bognár
  2009-03-11, 15:05 VÁLASZ

  Kedves István,

  Még közel nem biztos, hogy késő.

  http://209.85.135.104/search?hl=hu&gl=hu&q=faanyagv%C3%A9delem&lr=

  Itt biztosan találsz megoldást!

 • Andi
  2009-03-16, 16:34 VÁLASZ

  Sziasztok!
  Kicsit más, de parketta hiba.

  Miután beköltöztünk a felújított, frissen vásárolt panel lakásba, a laminált parketta hosszanti irányban elkezdett szétcsúszni. Olyan, mintha mosásban ment volna össze, szálirányban. Most már van ahol 4 cm-t is csúszkál a sávjában, és kissé veszélyes ha a talpam alatt csúszik meg. Lassan a nagy pocakommal szinte nem merek a bizonyos lapokra rálépni. 🙂

  Ha erről tudnátok csak pár szót említeni, hogy mitől lehet, és esetleg mivel lehet kijavítani, azt nagy örömmel venném. A parkettán amúgy látszik, hogy új, és jó minőségű, nem cserélném le. Max. javíttatnám.

  Nagyon szépen köszönöm, előre is!
  Üdv.
  Andi

 • Évi
  2009-03-16, 23:04 VÁLASZ

  Szép napot mindenkinek!
  Kérdés 🙂

  Van egy páncéltőkés pianínóm, egy félig felújított lakásban. A még lelakott szobát (és konyhát is) fel kell újítanom.
  Panel. Azon gondolkodom milyen burkolatot tegyek a szoba padlójára hogy elbírja a zongoratologatást. Eddig az úgy nevezett “étkezőben” volt a hangszer, ahol az eredeti 20 éves pvc padló van. Ez elég jól bírta a zongorát. Az étkező viszont a lakás közepén van ablak nélkül, csak közlekedőnek használtuk. Kicsi a hely. Sokat kell sakkozni majd a bútorokkal, kevés pénzből(Egyedül nevelek 2 kamasz gyereket). Az ablaktalan helyiségbe a szekrényeket könyvespolcokat raknám

  Lehetőleg meleg burkolatot szeretnék…
  és fontos a hangszigetelés. Alattunk ne őrüljenek meg a szomszédok.

  Mit javasol a mi két szakértőnk nekem?
  Parketta, pvc, parafa?
  Nyilván a laminált padló ehhez gyenge.
  Még időben vagyok semmit nem csináltam csak tervezek és gyűjtöm a rávalót.
  Üdv mindenkinek!
  Évi

 • Szalay-Bognár
  2009-03-20, 09:57 VÁLASZ

  Kedves Évi,

  Én az ipari faparkettát javaslom, mert a parketták között a legerősebb. Bár ezt a típust nem a szépsége miatt szeretjük de a színe pácolással változtatható és már meg is barátkozhatunk vele.

 • Szalay-Bognár
  2009-03-20, 09:55 VÁLASZ

  Kedves Andi,

  Látatlanban annyit tudok mondani, hogy a laminált padló ha kötésben van lerakva – mint mondjuk a téglák -, akkor annak nem szabadna szétjönnie, mivel az oldalsó lapok megakadályozzák ebben.

  Oldalt csapoknak kell lennie, és ezeknek egymásba kell kapaszkodniuk. Előfordul, hogy a helytelen lerakás következtében, ha a hosszanti irányból megpróbálják összeütni, letörik a laminált nútját és ezáltal nem kapaszkodnak meg egymásban.

  Igazából erre úgy tudnék 100%-os bizonyossággal nyilatkozni, ha meg tudnám nézni.Ha Budapesten élsz, akkor keress meg minket egy e-mailben és megbeszélünk egy személyes találkozót, hogy felmérjük Neked a helyzet lehetséges megoldásait.

 • Horváth Norbert
  2019-05-19, 20:01 VÁLASZ

  Szia! Nekem be szakadt a parketám tehát be süpedt most akkarom fel ujitani hogy degyem ezt meg hogy kevésbé legyen kölcséges? 3. Dologrol halottam 1 szegyem fel az egészet majd beton. 2 csak azt a részt vegyük fel ami be szakadt majd körbe beton. 3 hadjuk ugy usb lapot rá és jöhet a laminált. Te mid gondolsz? Elöre is köszi! Norbi

  • 2jepetto@Horváth Norbert
   2019-05-21, 17:56 VÁLASZ

   Kedves Norbert!

   Sajnos a kérdés összetettebb annál, hogy ennyiből meg lehetne mondani a legjobb megoldást. A legköltséghatékonyabb és még elfogadható megoldás, ha a parketta visszabontásra kerül. A párnafák, és hordozógerendák szükség esetén javításra kerülnek, majd erre rá az osb lap, és a kiválasztott burkolat.

   A 3. megoldás egyáltalán nem javaslom, A teljes felszedés és betonozás komolyabb kérdés. A megfelelő rétegvastagsághoz lehet, hogy annyi beton kellene, amibe már statikus bevonása is szükséges lenne. A vakpadló egyébként mint szerkezet jó megoldás, és költséghatékony is. Érdemes megtartani. A 2. megoldást nem pontosan értem. A beszakadt részt szeretnétek kibetonozni? Inkább ne!

   Röviden ennyi, de jó lenne inkább egy személyes felmérést végezni!

   Üdv,
   2 Jepetto

  © Copyright 2017