A cikk végén számítunk rád! Tudjuk, hogy te az vagy, akiben nem csalódunk! Köszi a 2 perces segítséget>>

 • március

  21

  2013
 • 1575
 • 5

Parketta csiszolás, vagy csere?

parketta csiszolásA legtöbb ember, aki régi elkopott parkettája helyett szeretne valami újat, ami persze nem feltétlenül jelent újat, felmerül a kérdés, hogy csiszolja és lakkozza a régit, megtartva azt, vagy esetleg nem lenne-e jobb lecserélni inkább valami új padlóra.

Aki nem találkozik napi szinten ezzel a kérdéssel, annak valóban nem egyszerű erre megtalálni a jó választ. Hiszen, ha az ember már először jól dönt, könnyen elképzelhető, hogy a padlójához 20-30 évig hozzá sem kell nyúlni.

Parketta csiszolás, vagy csere?

Teljesen helyén való kérdés. Ezt a kérdést szeretnénk most kicsit körbejárni. Egy dologtól viszont most eltekintenénk. Ez a cikk nem arról fog szólni, melyik parkettát lehet még felcsiszolni, és lakkozni, és melyiket nem. Egyszerűen azért, mert erre nincs látatlanban megállapítható konkrét válasz. Hiszen alapesetben minden parketta csiszolható, de az állapota határozza meg, hogy tényleg felújítható-e. Erre azonban csak a helyszínen lehet teljes bizonyossággal választ adni.

Hiszen tudni kell, hogy hányszor volt már csiszolva, lakkozva a parketta, mennyire erős a szerkezete, milyen állapotban van.

Szóval jelen cikkünkbe ebbe most nem is mennénk bele. Inkább azt vizsgáljuk meg, hogy ha a parketta felújítható állapotban van inkább a parketta csiszolása, lakkozása mellett érdemes voksolni, vagy a csere mellett, esetleg valami ideiglenes megoldásban.

Erre a válasz valójában egyszerű!

Továbbra is vegyük úgy, hogy a parketta csiszolható, lakkozható állapotban van. Mit tud az a parketta, ami miatt érdemes inkább csiszolni, lakkozni, mintsem felszedni?

Élni, és életben maradni!

Csak saccolni tudom, de az a parketta lehet akár már 30-40 éves is, vagy még több. Itt-ott nyikorog, esetleg valahol rés is van közte. Ennyi év távlatában ez nem is rossz, főleg, hogy a legtöbb ilyen probléma megfelelő szakemberekkel orvosolható. Hogy tömör fa svédpadló, vagy szalagparketta, lamella parketta, mozaik van lent, azt most csak te tudod, de az biztos, hogy ezek valódi fa burkolatok. Vele minden előnyével.

Laminált padlóra cserélni – hacsak a padló nem összeegyeztethető a lakás új stílusával – alapvetően nem célszerű. A régit fel kell szedni, az aljzatot rendbe kell tenni, a sittet el kell szállítani, az újat le kell rakni, ami mind- mind költség, és így (nagyon) könnyen lehet ez a drágább megoldás. Nem beszélve arról, hogy a laminált padló, és a mostani fa padló között kategória különbség van.

Áthidaló, ideiglenes megoldás lehet, ha a parkettára laminált padló kerül. Ha gyors megoldás kell, és szeretnéd a régi parkettádat egyszer felújítani, akkor ez még jó döntés lehet. Persze ennek is megvannak azért a kritériumai.

A parketta felújítás nem való mindenkinek!

A parketta felújítás végeredménye nagyban függ a parketta jelenlegi állapotától. Mivel ezek a padlók jellemzően 40-50, vagy akár 60 évesek is megvannak, sok mindennek ki voltak téve. Állapotuk a használattól függően sokat változhat. A parketta csiszolás, és lakkozás nem azt jelenti, hogy egy vadiúj parkettád lesz.

Nem lehet ezt elvárni egy megviselt, megöregedett, szétszáradt parkettától. A parketta csiszolás akkor való neked, ha tudod, és elfogadod hogy a végeredmény nem olyan lesz, mintha egy új 7.000-10.000 Ft-os parkettát tennél le. Ez nagyon fontos, mert nem akarjuk, hogy a végén csalódnod kelljen.

Hiába a szívvel-lélekkel elvégzett munka, és a legjobb szaktudás, a parketta állapota sokszor felülírja a végeredményt. A végeredmény biztosan szép lesz, de nem szabad vadiúj parkettára számítani.

Ettől függetlenül érdemes megmenteni!

A javaslatunk mindenképpen az, hogy ami menthető, azt érdemes megmenteni, főleg akkor, ha egyébként a cserepadló a felújítandó parkettánál alacsonyabb kategóriába esik. A költségekről pedig érdemes szakembert hívni, hogy egy felmérés keretében választ adjon ezekre a kérdésekre. Akár mind a felújításra, mind a cserére vonatkozóan a könnyebb mérlegelés végett.

Egy szakember még abban is segíthet, hogy megismerd a lehetőségeidet, hogy megtudd mire lehet számítani a padló csiszolása, lakkozása után.

Ha nem tudod, kihez fordulj ez ügyben, akkor engedd meg, hogy felajánljuk a segítségünket. A parkettacsiszolásra vonatkozó felmérési lehetőséget itt találod.

Csiszolás vagy csere?

Inkább a csiszolás, de mindenképpen kérd ki parkettásod véleményét, kérd a segítségét a kockázatokról, mellékhatásokról, költségekről.

Béna volt a cikk?

Ha nem, most ne scrollozz el közönyösen!

Szeretnénk ennél sokkal jobb tartalmakat csinálni. De elakadtunk, melyikbe vágjuk a fejszénket. Segíts választani. Pár kérdés, semmi személyes adat, semmi titkos kémlelés. Csak a válaszok érdekelnek, amik egyébként most is ott vannak a fejedben.

KÖSZI A SEGÍTSÉGET

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás

5 HOZZÁSZÓLÁS

 • Marina
  2013-03-22, 18:59 VÁLASZ

  Szeretném megkérdezni ,hogyha a parkettát ami kb 30-40 éves csiszoltatnám ,viszont fehér színűt szeretnék ,ez lehetséges-e ?
  Köszönöm
  Marina

  • 2jepetto@Marina
   2013-03-25, 08:55 VÁLASZ

   Kedves Marina!

   Lehetséges, viszont sajnos azt is tudni kell róla, hogy nem lesz hófehér. Szép lesz, de nem szabad olyan fehéret várni, mint a zománcfesték. Sok minden függ az anyag típusától is. Erre a dologra mindenképpen érdemes lenne felmérést kérni: Parketta csiszolás felmérés

   Üdv,
   2 Jepetto

 • […] akkor vegyük ezt át még egyszer! Bár korábban már írtunk arról, hogy kinek érdemes a régi parketta felújítását választania, ideje újra ezt a témát […]

 • Erika
  2017-05-23, 21:44 VÁLASZ

  Üdvözlöm!

  Kérdezni szeretnék:hagyományos parkettára lehet e szalag parkettát lerakni az eredeti felszedése nélkül és
  milyen módszerrel?

  Köszönöm a segítséget

  • 2jepetto@Erika
   2017-05-26, 14:00 VÁLASZ

   Kedves Erika!

   Lehet, lehet, ha a mostani egyenletes, és sík felületű, de hogy merném-e ajánlani az már nem ennyire biztos. A régi felszedése, és osb-s előkészítése a szalagparketta árának 10-20%-a. Ez egy kis befejtetés, egy jó alapért.

   Ha nem klikkes, hanem csap-hornyos, akkor már elő kell készíteni a felületet,de olyan kár lenne egy drága, jó szalagparkettát ilyen alapra tenni, hogy inkább kitartok amellett, hogy a bontást javasoljam. Mi szól a felszedés ellen?

   Üdv,
   2Jepetto

© Copyright 2017

SZERESS MINKET A FACEBOOKON IS: