A cikk végén számítunk rád! Tudjuk, hogy te az vagy, akiben nem csalódunk! Köszi a 2 perces segítséget>>

  • február

    26

    2012
  • 306
  • 0

Parafa padló és a CO2

paratölgyMúlt héten voltunk egy tárgyaláson a Laurum Kft-nél, ahol a Wicanders parafa padlóról egy nagyon fontos dolgot tudtunk meg. Jobban mondva nem is a parafa padlóval, hanem magával a parafával kapcsolatban tudtunk meg egy olyan dolgot, amit emberellenes bűn lenne elhallgatni.

(A Wicanders parafa padló kollekciója hamarosan elérhető lesz a parkettakeresőben. A következő időszakban szeretnénk több időt szentelni a parafa padlónak.)

Mi az a parafa padló?
A parafa padlóval egy korábbi cikkben már foglalkoztunk. Összefoglalóan csak annyit szeretnénk mondani róla, hogy a parafa padló részben-egészben (típustól függően) a paratölgy kérgéből készül, azaz nem a fa szijács-geszt részéből.

A parafa padló közismert jó tulajdonságai között van az, hogy remek hőszigetelő, vagyis egy kiváló melegburkolat, rendkívül rugalmas, ezért jót tesz a gerincnek, antiallergén, nem károsítják rovarok. A parafa padlóval kapcsolatban gyakran említik, hogy a paratölgy kérgéből készül, ezért nem jár fakivágással. Ennél azonban sokkal többről van szó.

Amiben a parafa padló az egyetlen:
Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a fa, mint természeti kincs, a növekedése során megköti a levegőben található szén-dioxidot. Azaz tisztítja a légkört a káros co2-től. Mondhatjuk tehát, hogy a parafa padló előállítása nem vesz el a környezettől, hiszen csak a fa kérgét hántják le a parafa padló előállításakor, ám ennél sokkal többről van szó.

A fa kérgének rendszeres eltávolításával a paratölgy 3-5x több co2-t köt meg, mint az a paratölgy, aminek nem takarítják be a kérgét. A paratölgy kéreg lehántásával a paratölgy a regenerálódáskor több co2-t köt meg, mint normális esetben. Ez egy tudományosan igazolt tény, ami mellett még a Természetvédelmi Világalap (WWF) is kiáll.

A parafa padló az egyetlen olyan melegburkolat, aminek a gyártásával lényegében pozitív környezeti hatás figyelhető meg.

A fenntartható fejlődés számunkra igen fontos, és sokszor hangsúlyozzuk, hogy mindig mindenki felelős erdőgazdálkodásból származó parkettát válasszon magának, ami generációkon át szolgálhatja majd a családot. A parafa padlót mindig is tiszteltük azért, hogy nem jár fakivágással, de most mélyen meghajolunk előtte.

Béna volt a cikk?

Ha nem, most ne scrollozz el közönyösen!

Szeretnénk ennél sokkal jobb tartalmakat csinálni. De elakadtunk, melyikbe vágjuk a fejszénket. Segíts választani. Pár kérdés, semmi személyes adat, semmi titkos kémlelés. Csak a válaszok érdekelnek, amik egyébként most is ott vannak a fejedben.

KÖSZI A SEGÍTSÉGET

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás
© Copyright 2017