• október

    17

    2013
  • 82
  • 0

Pára, parketta, gyorsétterem

A pára olyan a parkettának, mint a testednek a hamburger. Ha túl sokat fogyasztasz belőle, hízni kezdesz, végül az ajtón se férsz be tőle.

woodburger

A pára nem játék. Ha fa parkettád van, és biztosan van, akkor erre nagyon oda kell figyelned. Főleg, ha a lakásodban egy komplett felújítás ment végbe, esetleg építkezés alatt állt.

A lakás megfelelő relatív páratartalmára oda kell figyelni. Nemcsak, mert a túl alacsony, vagy épp túl magas páratartalom egészségtelen, de súlyos következményei lesznek a parkettádon is.

A fa feldolgozott állapotban is reagál a környezetre. Legkomolyabban a nedvességre, ami miatt iszonyatosan fontos, hogy minden újdonsült parketta tulajdonos oda figyeljen a lakása megfelelő páratartalmára.

A fa, jelen esetben a parketta ugyanis a hőmérséklet, és a páratartalom változásokra nedvességtartalmát változtatva reagál. A magasabb relatív páratartalom következtében a fa parketta a levegőből elvonja, így magába szívja a nedvességet. Ennek következtében a térfogata nőni kezd. Ha akár csak 1%-kal megváltozna a fa parketta nedvességtartalma, attól olyan mértékben nőne a parketta térfogata, hogy egy 30-40 m2-es szobában – az 1 cm-es dilatációs hézag ellenére – a parketta oldalt a falnál olyan szinten ráfeküdne a fala, hogy az középen teljesen felnyomná az egész padlót.

Az utóbbi hónapokban számtalan alkalommal voltunk kénytelenek, olyan helyre visszamenni, és kezelni ezt a felpúposodást, ahol a nem megfelelő páratartalom miatt a parketta térfogata ennyire megnőtt. A pára nem játék.

Vegyünk egy példát, miről is beszélünk:
Van egy (8x5m) 40 m2-es nappalid, aminek a parkettázására vásárolsz egy 9% nedvességtartalmú svédpadlót. Ez a parketta 20-22 C fokon 45-50 relatív páratartalom mellett egyensúlyi nedvességtartalomban van, azaz se nem vesz fel vizet, sem nem ad le.

A parkettázás után elmarad a rendszeres szellőztetés, és a relatív páratartalom felugrik 65%-ra, melynek következtében a nedvességtartalma 11%-ra ugrik.

A 2%-os növekedés hatására a 8 m-es szakaszon 52 mm-es lesz a térfogatváltozás.

(Képlet, akit érdekel: ((11-8)*0,33/100)*8000 = 52; azaz vesszük a nedvességváltozást, amit megszorozzuk a zsugorodási együtthatóval (0,33), ezt elosztjuk százzal, hogy tudjunk százalékosan számolni, majd megszorozzuk az adott parketta elem, jelen esetben a parkettázott szakasz hosszával. Így megkapjuk a mm-es térfogatváltozást.)

52 mm még a széleknél szakszerűen betartott 10-10 mm-es (20mm) dilatációs hézagnál is jelentősen nagyobb. A fa parkettát ugyanakkor ezt nem fogja érdekelni. Ha nincs hely, hogy oldalra hízzon, hát felnyomja magát középre.

Mi történik, ha elkezded oldalt összenyomni a bankkártyádat? Mivel nagyobb, mint a rendelkezésre álló hely, u alakban felpúposodik. A párától túl nagyra duzzadt parketta is pontosan ezt fogja csinálni.

Persze a méretváltozás parketta típusoktól, és fa fajtáktól, de még a lerakástól függően is változhatnak, a pára mégis egy olyan dolog, amire feltétlenül oda kell figyelni. Ő egy láthatatlan ellenség.

Ha szeretnéd, hogy a parketta szépsége hosszú éven át vissza tudjon rád köszönni, akkor nem elég, ha a felületére oda figyelsz.

Szellőztess rendszeresen, és ne csak 3-4 percre, és lehetőleg mérd a relatív páratartalmat. Egy ilyen kütyü már 2.500 Ft-tól elérhető. Egyébként el is gondolkodtunk azon, hogy ezt a későbbiekben minden ügyfelünk ajándékba megkapja tőlünk. Szóval, ha velünk parkettáztatsz, akkor több, mint valószínű, hogy egy ilyen relatív páratartalom mérőt ajándékba megkapsz tőlünk. Persze ne ezért válassz minket, sokkal inkább szaktudásunkért.

Érdemes elolvasni

Lépcső parkettázásakor mi kerül az élekre? Sokan választják a lépcső parkettázását annak karakteres előnyei végett. Olcsó, gyors, nem kell külön még egy embert találni rá, és teljesen szinkronb...
Ágyfejvég ötletek megmaradt fa padló lapokból... Szinte sosincs úgy, hogy egy lakásfelújítás, építkezés után ne maradna meg jó pár lap, vagy akár csomag a parkettából, lamináltból. Ha van maradék az ...
Mi lesz ha a parkettát és a járólapot keresztezzük... Ez most nem egy rossz vicc! Igazán!Mint parkettások, és a fa padlók szerelmesei alapvetően nem vagyunk oda a járólapokért. Mondhatnánk azt is, hogy ...
Új fizetőeszköz: a kézfogás! Bármennyire is szeretjük, és rajongunk a szakmánkért, néha azért vannak meredek, és elképesztő dolgok, amikre visszaemlékezve, még a hideg is kiráz. ...

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás
© Copyright 2017