A cikk végén számítunk rád! Tudjuk, hogy te az vagy, akiben nem csalódunk! Köszi a 2 perces segítséget>>

 • június

  24

  2009
 • 1198
 • 43

Padlóápolás útmutató

A legtöbb ember, akivel eddig kapcsolatba kerültünk, mind rendkívüli hangsúlyt fektettek az ideális melegburkolat kiválasztására. De már kevesen figyelnek oda, hogy pontosan milyen ápolást igényel később ez a padló.

Ha le van rakva a melegburkolatunk, nem szabad hátradőlni. A padló rendszeres ápolást igényel, amit nem szabad egy vödör vízzel, és egy felmosó bottal elintézni. Illetve szabad, de az nagy felelőtlenség lenne.

Különösen akkor, ha valamilyen fa burkolatról van szó. Ezek ugyanis nem valami szintetikus, hideg, mindennek ellen álló anyagból készülnek. A természet adta, ami éppoly gondoskodást igényel, mint egy virág.

padlóápolás

A virágok gondozásakor is vannak alapszabályok, amiket be kell tartani.  Kezdjük rögtön ezekkel!

Aranyszabály:
Tilos a fa padlók – bármelyikről is legyen szó – vízzel történő felmosása!

A legtöbben ezt figyelmen kívül hagyják, aminek végül az lesz az eredménye, hogy a padlólapok megduzzadnak, megtörnek, eldeformálódnak. A laminált padló tipikusan felhullámosodik az illesztések mentén.

A másik aranyszabály:
Tilos savas kémhatású szereket használni a fapadlók ápolásához.

A Domestos lehet, hogy egy fantasztikus találmány, de a fa padlók ápolására használni, még makacs foltok esetében sem szabad. A padló fényűző pompája fog ilyenkor csorbulni.

“Oké, de akkor mit szabad?”

A padlóápolás valójában nagyon egyszerű. Még csak el sem kell szakadni a megszokott rutintól. Csupán be kell szerezni a megfelelő eszközöket.

Elsőként egy MOP felmosószettet, ami annyiban különbözik a mezei felmosótól, hogy ez sokkal szárazabbra ki lehet facsarni, ami alapvető feltétele a padlóápolásnak. A MOP felmosószett ráadásul rendkívül kényelmes, mert nem kell térden kúsznod egy enyhén nedves ronggyal a lakásban.

Ráadásul a lakás többi helyiségeiben is szabadon használhatod.

Szóval, ha eljön az ideje, hogy le kell cserélni a felmosót, költs egy kicsit többet rá, és szerezz be inkább egy MOP szettet.

Milyen anyagokkal dolgozz?

Eddig ott tartunk, hogy tudjuk mit kell tenni, hogy elkerüljük a padlóápolás közben elkövethető hibákat. De ettől még nem lesz fénymegőrző parkettánk. Ahhoz egy MOP szett még kevés.

Megfelelő padlóápoló szerekre is szükség van.

“Nem mindegy az, mit használok?” – kérdezheted. Az átlagnak igen, de Neked nem szabad.  A megfelelő padlóápoló szereken múlik, hogy csíkos, foltos lesz-e a padlód, mikor fény verődik vissza róla, vagy épp csak a természetes fa minta fog ragyogni.

Sőt még az élettartam is csökkenhet, ha rosszul döntesz. És ha már ennyit invesztáltál a padlód átalakításába, miért ezen a pár ezer forinton spórolnál?

Laminált padló ápolása:

A laminált padló és a lakkozott padlók (parketta, svédpadló…stb.) teljesen más ápolást igényelnek. A laminált padló ápolásakor a védőréteget, a parketták esetében a lakkot kell védeni.

sofix padlóápoló

A laminált padló polírozására kiválóan alkalmas a Laminat Polish polírozóanyag. Hígítás nélkül két rétegben kell felvinni a lamiált padlóra 30 perces száradási idő közbeiktatásával. A második réteg után 1 órával lehet majd igénybe venni a laminált padlót.

Tipikusan 1 liter megy el 50 m2 2 rétegű polírozásakor.

Nagyon népszerű még a SOFIX ápolószere a laminált padlókhoz. Ezek már nem polírozáshoz, hanem a hétköznapi padlóápolásra vannak kitalálva. Ha elfogadsz egy tippet inkább a Laminate Reiniger tisztítószert keresd, de csak szakboltokba.

Lakkozott parketták ápolása:

A lakkozott parketták ápolását szintén két részre érdemes lebontani. Meg kell különböztetni a napi (vagy rendszeres) padlóápolás, és az esetenkénti polírozást.

A lakkozott parketták napi, rendszeres ápolását érdemes itt is speciális szerekre bízni, és elkerülni a textilöblítőket. A BonaTECH Cleaner pontosan ezt a célt szolgálja. 10l vízhez mindössze 50 ml tisztítószer szükséges.

A “polírozásnál” a BonaTECH Polish bizonyított nálunk a legjobban. Ez a vizes bázisú polírozóanyag, azaz teljesen környezetbarát. A felhordásakor a felületen védőbevonatot képez, és rendkívüli csillogást eredményez.

Ezt a védőréteget érdemes időnként megújítani.

Az első alkalommal, mikor felvisszük a védőréteget csupán egy puha textillel kell eldolgozni a felületen. A megújítás alkalmával azonban már elegendő vízzel (amivel a padló napi tisztítását végezzük) elkeverni, és nedves ronggyal felvinni.

Ez valóban nem egy olyan egyszerű folyamat, mint a mezei felmosás, de a padlónk sokkal ragyogóbb, és szépségük messzemenőkig időállóbb lesz, mint az átlag esetekben.

Na és Te mit használsz?

Béna volt a cikk?

Ha nem, most ne scrollozz el közönyösen!

Szeretnénk ennél sokkal jobb tartalmakat csinálni. De elakadtunk, melyikbe vágjuk a fejszénket. Segíts választani. Pár kérdés, semmi személyes adat, semmi titkos kémlelés. Csak a válaszok érdekelnek, amik egyébként most is ott vannak a fejedben.

KÖSZI A SEGÍTSÉGET

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás

43 HOZZÁSZÓLÁS

 • Ferenc
  2009-06-24, 17:03 VÁLASZ

  Ugyan még kezdő “lamináltos” vagyok (decemberben raktuk le – fel), gondosan ügyelek a tisztításra, időszakos kezelésre. Azonban a mostanában előforduló meleg, párás időben időnként azt érzékelem, hogy jobban kopog, mintha le-fel mozogna, a rugalmas (üzletben ajánlott, ugyan általam választott 3 mm-es) alátét ellenére – vagy ez a baj?
  A falak melletti “oldalhézagok” –
  5-6 mm mindenhol – szerintem rendben vannak. Tulajdonképpen nem zavar a járáskori érzet, de az egyik ajtóból le kellett csiszolnom 1 mm-t, hogy ne üljön fel – pedig eddig gond nélkül nyílot-csukódott.
  Üdv. Wéber Ferenc

  • Ilona@Ferenc
   2013-10-02, 19:33 VÁLASZ

   Kedves Segítők!
   Gyönyörű, hagyományos tölgyfa parkettánk van. Festettünk és szeretnénk, ha a fényét visszanyerné a felújítás során. Milyen, jelenleg kapható parkettafényezőt lehet használni? És hol kapható?
   Ha nincs konkrét válasz, akkor smafu az egész!
   Köszönettel: Ica

   • 2jepetto@Ilona
    2013-10-08, 15:02 VÁLASZ

    Kedves Ica!

    Bár azt írtad, hogy, ha nincs konkrét válasz, akkor smafu az egész, nekem mégis vissza kell kérdeznem. Azt írtad festett parkettáról van szó. Mivel hagyományos értelemben véve parketta ápoló szerek lakkozott parkettákra készültek, a festett parketták ápolása ettől eltérő.

    Ugyanakkor ritka a parketta festés Magyarországon. Ha valóban festett parkettáról van szó, akkor tudni róla konkrétumokat? Milyen festékkel lett kezelve? Került rá ezt követően valamilyen fedő réteg?

    Üdv,
    2 Jepetto

 • moni
  2009-06-24, 18:52 VÁLASZ

  sziasztok:)
  Mind vagyok:)
  ..de most Ferencnek írok, vagy nektek kedves Jepettók?:)
  ..lamináltam…hol van a tisztítószeres szakbolt?…köszi..moni:)

 • Gabi
  2009-06-24, 20:50 VÁLASZ

  Sziasztok!
  Őszintén szólva én tanácsot kérnék. A lakásunkat még csak most építik, kb. fél éves csúszással. Eddig még nem laktam laminált parkettás lakásban /volt lakozott, öreg, régi és volt már szőnyegpadló is :o( / most lesz először ilyen és szeretném, ha megfelelőképpen takaríthatnám. Mit kenjek, és mit ne kenjek rá?
  Köszi előre is a választ!

  • Szalay-Bognár@Gabi
   2009-06-25, 17:55 VÁLASZ

   Kedves Gabi,

   ennek a blog bejegyzésnek akkor nagy hasznát veszed majd:)

   Amit sose használj:
   – bő vizet
   – savas, maró hatású vegyszereket

   Amit érdemes alkalmaznod:
   – Sofix padlóápoló laminált padlókhoz
   – Laminate Reiniger a napi tisztításhoz
   – Laminate Polish az alkalmankénti polírozáshoz

   Ezeket kimondottan parkettás szakboltokban kell keresned. Ha nem tudsz eljutni oda, DM-ben, nagyobb áruházban SOFIX ápolót biztosan fogsz kapni.

   Egyébként:
   Az építkezés során végzett burkolás kiemelt figyelmet kíván a betonnedvesség miatt. Figyelj erre, ha beszélsz a kivitelezővel. Szárítsák ki, vagy rétegezzék alá megfelelően, mert tönkre mehet a laminált padló.

   Egyébként pedig kitartás az építkezéshez!

   Derűs, kreatív napot kívánunk Neked!

 • Gyöngyi
  2009-06-25, 15:43 VÁLASZ

  Kedves Jepettok!

  Az lenne a kérdésem, hogy van ez a gőzölös mop, amit padlóra is reklámoznak, a tv shopban is, de lehet kapni többféle márkában, gőzzel tisztít, fapadlónak, parkettának árt? Nem igaz amit a reklámban hirdetnek?
  Válaszotokat előre is köszönöm.

  Kanizsainé K.Gyöngyi

  • Szalay-Bognár@Gyöngyi
   2009-06-25, 17:20 VÁLASZ

   Kedves Gyöngyi,

   remek kérdés:) Még nem volt szerencsém kipróbálni a gőzölős mop-ot, de a válaszomban biztos vagyok.

   Laminált padló esetében tilos használni. Gyakran okoznak eldeformálódást még a legjobb minőségű laminált padlók esetében. Ráadásul a gőz a kicsapódás után vízzé válik, ami szintén nem tesz jót a fa padlóknak.

   (Az óriási klimatikus változásokról nem is beszélve.)

   A kaményfa padlók esetében már nem ilyen egyértelmű a válasz. Van olyan, aki arról számol be, hogy a használatától ragyog a padlója, míg vannak olyanok is, akik egy idő használat után sérülésekről számolnak be.

   Ha mersz ránk hallgatni, akkor inkább ne bízd a fa padlód ápolását gőzös mop-ra. Márvány, kő, csempe burkolatok esetében biztosan kiváló eredményt ad, sőt még azt is megkockáztatom, hogy a fa padlókat is jól tisztítja, ugyanakkor idővel ezt tönkre is teszi.

   Szóval, ha a legjobbat akarod a fa padlódnak, inkább bízd magad erre a blog bejegyzésre.

   Derűs, kreatív napot kívánunk Neked!

 • krisztina
  2009-07-03, 18:00 VÁLASZ

  Mi augusztusban kezdjük el a családi házunk felújítását , és átalakítást. A sok-sok ötlet bízom benne, hogy hasznunkra lesz.

  köszönöm a 2 Jepettónak

 • Mária
  2009-07-31, 21:07 VÁLASZ

  Kedves Fiúk!

  A felújítás kellős közepén bukkantam Rátok. Sokat köszönhetek Nektek a színek kiválasztásában, a munkák sorrendjének meghatározásában és férjem meggyőzésében. Jobbára magunk végeztük a munkálatokat (gipszkartonozás, tapétázás, festés, mázolás), ez pedig ugyancsak igénybe veszi a házastársak egymás iránti türelmét. A ti szakszerű, ugyanakkor ésszerű és egyszerű tanácsaitok segítettek a vitás kérdések megoldásában (vezetékek elrejtése). A végeredmény persze feledtette a kis perpatvarokat. Most már mindketten, sőt gyerekeink és unokáink is élvezik a megújult családi fészket. Köszi Nektek és nem utolsó sorban férjemnek (ezzel a felújítással kezdte meg nyugdíjas életét)! Sikeres munkálkodást kívánok a továbbiakban is: Dobóné Mária

 • Katalin
  2010-01-18, 14:19 VÁLASZ

  Kedves Fiúk,
  Nagy segítéget szeretnék kérni… Egy 1942-ben épült házban lakom, s még az eredeti, abszolúte kezeletlen, pucér, mezei fa-parkettám van, még az eredeti. Gyerekkoromban nagyanyámtól is, anyámtól is láttam, hogy vették az akkor még a közértben is kapható TanCo padlóviaszt (vagy a tubusos, ndk-formulát), nem volt gond. Mivel nagyon jól tudom, hogy mindenféle fa -dologhoz tilos a víz, éppen egy éve keresek padlóviaszt. Mondjátok, lehet még Budapesten valahol padlóviaszt venni???!!! Köszönöm szépen: Kata

 • béci
  2010-07-31, 11:30 VÁLASZ

  hello segitséget szeretnék kérni laminált sötét barna parkettát átkentem haro ölbarzsamal hát a látvány magáért beszél nagyon foltos és csikos az egész esetleg tudnátok segíteni mert kár lenne érte előre is köszönöm béci

  • Szalay-Bognár@béci
   2010-08-05, 15:05 VÁLASZ

   Kedves Béci,

   sajnos nem ismerjük annyira a haro olaj balzsamot. Biztosan használható az laminált padlóra? Én úgy tudom, hogy parkettákra, és parafákra van kifejlesztve.

   Még mindig fennáll a folt, és a csíkozás?

   Üdv,
   A 2 Jepetto

   • béci@Szalay-Bognár
    2010-08-07, 19:45 VÁLASZ

    Igen, sajnos még mindig van rajta folt és csíkos ugyanúgy,pedig már mindennel mostuk. Vizes állapotban szép, csak amikor megszárad akkor iszonyatos. Tudnátok valami olyan szert, amivel eltüntethető? Már mostuk észter és nitro hígítóval is, de változatlan, vagy kenjem át újból ezzel a Haro-val? Mielőbbi segítségeteket előre is köszi!
    Üdv: Béci

 • Betti
  2011-02-07, 09:20 VÁLASZ

  Sziasztok!
  Köszi a hasznos holapot! sok mindent tanultam tőletek!

  1 dolgot nem találtam:
  szabad porszívózni a lamináltparkettát? köszi a segítséget!

  • Szalay-Bognár@Betti
   2011-02-16, 16:10 VÁLASZ

   Kedves Betti!

   Köszi a biztatást!

   A laminált parkettát lehet porszívózni, de csak sörtével kifelé. Egy praktikus kis eszköz a laminált parketta ápolásához: Bona Spray Mop

   Sok sikert!

   Üdv,
   A 2 Jepetto

 • Anna
  2011-03-23, 19:16 VÁLASZ

  Sziasztok!
  Az lenne a kerdesem, hogy hogyan lehetne jobb allapotba hozni a laminalt parkettankat a most vasarolt lakasunkban: fenye mar egyaltalan nincs, a porszivo ossze-vissza karistolta, es ahol szonyeg volt felette, ott van rajta egy szurkes bevonat. Vizes ronggyal nem jon le, csak benzinnel, de az meg leoldja a maradek vedoreteget is. Enyhen nedves vizes rongyos tisztitas utan kenjuk be Laminat polishsal es az megold mindent vagy valamilyen elokezeles is szukseges? Koszonom elore is a valaszt!
  Anna

  • Szalay-Bognár@Anna
   2011-04-21, 08:46 VÁLASZ

   Kedves Anna!

   Sajnos a laminált padló legnagyobb hátránya, hogy nem igazán lehet felújítani. Ahhoz, hogy a jó állapota megmaradjon folyamatosan kell ápolni. A laminált padló felső rétege melamin, amivel sajnos sok mindent nem lehet kezdeni.

   Utálom ezt mondani, de sajnos ez csere gyanús.

   Üdv,
   A 2 Jepetto

 • Gyöngyi
  2011-03-24, 17:38 VÁLASZ

  Sziasztok!

  A gyakori igénybevételtől és mindennapi felmosástól nagyon matt lett a laminált padló a rendezvényközpontban, ahol dolgozom. Kérdésem: ipari méretekre (tánctér, közlekedő-felületek) melyik szer a legalkalmasabb és hogyan lehet ilyen nagy felületeket tisztán tartani anélkül, hogy négykézláb átdörzsöljem valamelyik szerrel?

  Remélem, tudtok megoldást:

  Gyöngyi

  • Szalay-Bognár@Gyöngyi
   2011-04-21, 09:12 VÁLASZ

   Kedves Gyöngyi!

   A négykézláb helyett a Bona Spray Mopot tudom ajánlani: http://www.bona.com/hu/Magyar/Vegfelhasznalok/Bona-Spray-Mop/

   De ez csak 300 m2-ig lehet kényelmes. Pontosan mekkora felületről beszélünk?

   A vegyszeres felmosást mindenféleképpen mellőzzétek! Az a baj, hogy a laminált padló felülete melamin, ami nem felújítható. Olajos, és lakkozott parkettánál több lehetőség van, de itt csak a kezdetektől történő folyamatos ápolás.

   A Sofixnak van laminált padlóra kifejlesztett ápolószere, de a Bona termékei között is találni jó dolgokat.

   Üdv,
   A 2 Jepetto

 • Gábor
  2011-07-18, 14:00 VÁLASZ

  Sziasztok!

  Szallagparketás lakásomban a számítógépasztal alá kemény műanyag szőnyeget raktam (a gurulós szék miatt, hogy ne karcolja össze a parkettát).

  Sajnos mikor nagytakarításkor “felszedtem” ezt a szőnyeget azt tapasztaltam, hogy a szönyeg alatt ragad a parketta felülete.
  Próbáltam letörölni nedves szappanos szivaccsal, de sikertelenűl.

  Van valami szer amivel az ilyen makacs szennyeződések is eltávolíthatók?
  A BonaTECH Cleaner jó lehet?

  Habár szallagparkettám van remélem tudtok segíteni.

  Köszönettel,
  Gábor

  • 2 Jepetto@Gábor
   2011-07-18, 14:59 VÁLASZ

   Kedves Gábor!

   A Bona Cleaner használható napi tisztításra, és makacsabb szennyeződések eltávolítására is. Ezzel azért nem kockáztatsz, mert ha a ragadó szennyeződést nem is távolítja el, a napi használatra alkalmazható.

   Arra kell figyelni, hogy bármit is használj, ne tegyen kárt a lakkrétegben.

   A Dr. Schutz-nak vannak még jó termékei erre. A Elatex Stain Remover elvileg elbír a makacsabb szennyeződésekkel. Ő kimondottan folteltávolító.
   De vele már óvatosan kell bánni!

   Az IPS Parketta szaküzletben kapható kb. 1600 Ft áron.
   Cím: 1144 Budapest, Nagy Lajos Király útja 112.

   Derűs, kreatív napot kívánunk!

   Üdv,
   A 2 Jepetto

 • Gabi
  2012-10-08, 17:42 VÁLASZ

  Sziasztok!
  Tölgyfa parkettánk van,lakkozott selyemfényű lakkal.Segítséget szeretnék kérni az ápolással kapcsolatban.
  Kb.5éve csiszoltattuk,lakkoztattuk azóta nagyon óvatosan és ritkán tisztítom.Igazából többnyire csak porszívózom,áttörlöm szinte száraz ronggyal.
  Mivel kisgyerekünk van,sok műanyag,gumi dologgal játszik.pl.legoautó kereke,műanyagpapucs,vasalóállvány műanyagtalpa…stb.Úgylátom ezek a dolgok mind csíkot hagynak a padlón.egy helyen próbáltam szivaccsal,de ott bemattult.szerencsére takart helyen próbáltam!szóval:hogyan tudnám ezeket a csíkokat megszüntetni?fehér,matt,mintha radír csíkok lennének,nem mély és nem karcok!Köszönöm a segítséget!
  Gabi

  • Tamas@Gabi
   2012-10-10, 15:14 VÁLASZ

   Én a Bona spray Mop-ot vettem a http://www.bonamop.hu oldalon.
   Nagyszerű. Komolyan nem hagy nyomot, és még én is könnyen boldogulok vele.
   Érdemes megnézni.
   Tamas

 • Écike
  2013-07-04, 18:46 VÁLASZ

  2 hete lakásfelújítást követően Bona lakkal lakkozták fel a parkettánkat. Kb. egy hét múlva felmostam. Még a 7. víznél is kicsit sárgás-barnás volt a felmosó mop és ragadt. Valami hibát követtem el a felmosásnál? Próbáltam tiszta vízzel, mosogatóval, parketta ápolóval felmosni. Tiszta száraz rongynál visszanyerte a fényét, különben foltos maradt.

 • Zsuzska
  2013-07-21, 11:17 VÁLASZ

  Sziasztok!
  Nagy problémám van, amiben segítséget kérnék! Nemrég vettünk egy totál felújítandó nagy lakást, kb. 80m2-es fa parketta felülete van, ami első ránézésre menthetőnek tűnt. Az előző lakónak sok macskája volt, és tele van macskapisis foltokkal a parketta, néhol már korhadt is. Emiatt le kell mondanunk a fa parkettáról, lamináltat szeretnénk lerakni a meglévő fa parkettára költséghatékonyságból. Viszont a lerakás előtt szeretném fertőtleníteni a fa parkettát, mert kicsi gyerekünk van, és minimalizálnám a káros anyagok előfordulási esélyét. Milyen erős fertőtőlenítőt használhatok?
  Előre is köszönöm a segítséget!
  Zsuzska

 • Tamás Resch
  2015-03-09, 12:27 VÁLASZ

  Szóval tilos savas kémhatású anyaggal felmosni.Más oldalakon meg fehérecetet és citromlét ajánlanak a laminált padlóhoz, attól lesz szép csillogó.(?)

 • Tamás Resch
  2015-03-09, 12:34 VÁLASZ

  Szóval tilos savas kémhatású anyagokat használni.És mi van a fehérecettel és a citromlével amit a többi oldalon kifejezetten ajánlanak?

  • 2jepetto@Tamás Resch
   2015-04-23, 23:16 VÁLASZ

   Kedves Tamás!

   Elnézést, hogy csak most válaszolunk, de várólistára került a hozzászólás, amit nem vettünk észre. A fehér ecetet, és a citromlét is el kell felejteni. A padlóápolásnál ph semleges (ph7) ápolószereket kell használni.

   Üdv,
   2 Jepetto

 • […] írtunk korábban a padlóápolásról, amit szerencsére igen sokan olvasnak, és olvastak korábban, szeretnénk még egy gyors […]

 • János
  2016-01-03, 16:00 VÁLASZ

  Helo!
  Véletlenü SOFIX parkettaápolót vettünk Laminált parketta tisztító helyett. Használhatjuk laminált padlón, vagy inkább ne, mert baja lehet tőle, vagy foltossá, csúszóssá válhat a felülete?
  Köszi a választ!

 • Bettina
  2016-01-25, 10:23 VÁLASZ

  Szia!Ugy tudom hogy első alkalommal bekell kenni a laminált parkettát valami szerrel!Ez igaz?Ha igen,mivel.

  • 2jepetto@Bettina
   2016-02-04, 10:49 VÁLASZ

   Kedves Bettina!

   Ilyenről nincs szó a laminált padlónál. Amit opcióként szoktak csinálni az az illesztések víz elleni védelme, amikor is clickguarddal kezelik le azt, de külön nem kell lekenni semmivel. A laminált már egy kész padló, persze érdemes azért áttakarítani.

   Üdv,
   2 Jepetto

 • Reka
  2016-05-15, 11:21 VÁLASZ

  Kedves Jepetto,
  Bambusz padlo felujithato? Ha igen csiszolassal es ujralakkozassal esetleg? Hogy celszeru apolni?
  Koszonom,
  Reka

 • Viktor
  2016-10-16, 18:54 VÁLASZ

  Nekem az a problémàm hogy megsérült a laminát padlom.szerencsére többet vásároltam az ilyen esetre . Kicseréltem de a szine elüt a töbitöl.mit lehet vele csinálni?

  • 2jepetto@Viktor
   2016-10-17, 09:24 VÁLASZ

   Kedves Viktor!

   A kérdés ugye, hogy melyik üt el az eredetitől. Ha tippelhetek, akkor vélhetően az újonnan bekerült lapnak van eredeti színe, és a többi lap fakult meg. De kérdés, hogy azokkal a lapokkal is van árnyalatbeli eltérés, ami korábban mindig bútor alatt volt? Bizonyos padlók jól, bizonyos padlók kevésbé állnak ellen az erős napfénynek, és UV-nek. Okozhatta ez a padló fakulását.

   A legjobb, amit tehetsz, hogy megpróbálod a lapot úgy, és oda beépíteni, ahol az a legkevésbé hangsúlyos, úgy hogy megcseréled a szálak helyét.

   Üdv,
   2 Jepetto

 • Mária
  2016-10-26, 21:22 VÁLASZ

  Sziasztok!

  5 éve lerakott fa parketta bizonyos helyeken nagyon recseg. Olvastam valahol, hogy padóápoló olajjal kell feltörölni, az csökkentheti a recsegést. Valóban van ilyen ápolószer? Ezt hol lehet beszerezni?
  Előre is köszönöm a segítséget!

  Üdv,
  Mária

  • 2jepetto@Mária
   2016-10-27, 12:49 VÁLASZ

   Kedves Mária!

   Először tudni kell a recsegés okát. Milyen parketta van lerakva, és milyen módszerrel?

   Azt, hogy elnyomja az ember a recsegés hangját nem javasoljuk, mert ez olyan, mintha a síró gyereknél az ember befogná a fülét, hogy ne hallja a sírást, de a probléma ettől még nem szűnik meg. Talán durva hasonlat, de a recsegése a parketta sírása, mert valamiért szenved.

   Küldj minél több infót, és pontosabban fogunk tudni segíteni.

   Üdv,
   2Jepetto

   • Mária@2jepetto
    2016-10-27, 20:50 VÁLASZ

    Kedves 2Jepetto!

    Köszönöm a gyors választ!
    Valódi fa szalagparketta van lerakva, alatta polifóm réteg, a parketta kapcsokkal illeszkedik. Sajnos, hogy pontosan milyen fából van, arra nem emlékszem. Akkor recseg, amikor rálépünk, és csak néhány helyen. (De elég zavaró, főleg a hálóban.)
    Ez elég információ?

    Köszönettel,
    Mária

    • 2jepetto@Mária
     2016-10-28, 15:50 VÁLASZ

     Kedves Mária!

     Ezen sajnos nem fogsz tudni padlóápolókkal segíteni. Más megoldás kell, de ehhez elkerülhetetlen a szalagparketta felszedése. Ez viszont nem kis fejfájást indítana el. Ha úgy érzed érdemes beszélni róla, keress meg minket e-mailben. De megértem, ha ilyen mélységig már nem akarsz belemenni, mert ez nem kis munka.

     Üdv,
     2Jepetto

 • Ágnes
  2017-04-07, 18:34 VÁLASZ

  Sziasztok!

  Segítséget szeretnék kérni. Par napja lakozott parkettat felmostam sofix padló ápoloval és nem olyan fényes. Hogy tudom vissza hozni a fényét. Ügye nem kell ujra lakkozni?

  Köszönöm Ágnes

 • Zsani
  2017-08-11, 21:34 VÁLASZ

  Sziasztok! Tudna nekem valaki segiteni? Elkövettem egy őrült nagy felelőtlenséget, a fa padlóra (nem laminált ez valami vastag fa) letettem a sűrített levegős fémdobozt. Elég hideg volt, de nem megégette a padlót, hanem egy olyan karikát hagyott nyomként, mintha grafittal odarajzoltam volna. Valakinek van ötlete, hogy tüntessem el? Előre is köszi!

  © Copyright 2017