• június

  24

  2009
 • 76
 • 43

Padlóápolás útmutató

A legtöbb ember, akivel eddig kapcsolatba kerültünk, mind rendkívüli hangsúlyt fektettek az ideális melegburkolat kiválasztására. De már kevesen figyelnek oda, hogy pontosan milyen ápolást igényel később ez a padló.

Ha le van rakva a melegburkolatunk, nem szabad hátradőlni. A padló rendszeres ápolást igényel, amit nem szabad egy vödör vízzel, és egy felmosó bottal elintézni. Illetve szabad, de az nagy felelőtlenség lenne.

Különösen akkor, ha valamilyen fa burkolatról van szó. Ezek ugyanis nem valami szintetikus, hideg, mindennek ellen álló anyagból készülnek. A természet adta, ami éppoly gondoskodást igényel, mint egy virág.

padlóápolás

A virágok gondozásakor is vannak alapszabályok, amiket be kell tartani.  Kezdjük rögtön ezekkel!

Aranyszabály:
Tilos a fa padlók – bármelyikről is legyen szó – vízzel történő felmosása!

A legtöbben ezt figyelmen kívül hagyják, aminek végül az lesz az eredménye, hogy a padlólapok megduzzadnak, megtörnek, eldeformálódnak. A laminált padló tipikusan felhullámosodik az illesztések mentén.

A másik aranyszabály:
Tilos savas kémhatású szereket használni a fapadlók ápolásához.

A Domestos lehet, hogy egy fantasztikus találmány, de a fa padlók ápolására használni, még makacs foltok esetében sem szabad. A padló fényűző pompája fog ilyenkor csorbulni.

“Oké, de akkor mit szabad?”

A padlóápolás valójában nagyon egyszerű. Még csak el sem kell szakadni a megszokott rutintól. Csupán be kell szerezni a megfelelő eszközöket.

Elsőként egy MOP felmosószettet, ami annyiban különbözik a mezei felmosótól, hogy ez sokkal szárazabbra ki lehet facsarni, ami alapvető feltétele a padlóápolásnak. A MOP felmosószett ráadásul rendkívül kényelmes, mert nem kell térden kúsznod egy enyhén nedves ronggyal a lakásban.

Ráadásul a lakás többi helyiségeiben is szabadon használhatod.

Szóval, ha eljön az ideje, hogy le kell cserélni a felmosót, költs egy kicsit többet rá, és szerezz be inkább egy MOP szettet.

Milyen anyagokkal dolgozz?

Eddig ott tartunk, hogy tudjuk mit kell tenni, hogy elkerüljük a padlóápolás közben elkövethető hibákat. De ettől még nem lesz fénymegőrző parkettánk. Ahhoz egy MOP szett még kevés.

Megfelelő padlóápoló szerekre is szükség van.

“Nem mindegy az, mit használok?” – kérdezheted. Az átlagnak igen, de Neked nem szabad.  A megfelelő padlóápoló szereken múlik, hogy csíkos, foltos lesz-e a padlód, mikor fény verődik vissza róla, vagy épp csak a természetes fa minta fog ragyogni.

Sőt még az élettartam is csökkenhet, ha rosszul döntesz. És ha már ennyit invesztáltál a padlód átalakításába, miért ezen a pár ezer forinton spórolnál?

Laminált padló ápolása:

A laminált padló és a lakkozott padlók (parketta, svédpadló…stb.) teljesen más ápolást igényelnek. A laminált padló ápolásakor a védőréteget, a parketták esetében a lakkot kell védeni.

sofix padlóápoló

A laminált padló polírozására kiválóan alkalmas a Laminat Polish polírozóanyag. Hígítás nélkül két rétegben kell felvinni a lamiált padlóra 30 perces száradási idő közbeiktatásával. A második réteg után 1 órával lehet majd igénybe venni a laminált padlót.

Tipikusan 1 liter megy el 50 m2 2 rétegű polírozásakor.

Nagyon népszerű még a SOFIX ápolószere a laminált padlókhoz. Ezek már nem polírozáshoz, hanem a hétköznapi padlóápolásra vannak kitalálva. Ha elfogadsz egy tippet inkább a Laminate Reiniger tisztítószert keresd, de csak szakboltokba.

Lakkozott parketták ápolása:

A lakkozott parketták ápolását szintén két részre érdemes lebontani. Meg kell különböztetni a napi (vagy rendszeres) padlóápolás, és az esetenkénti polírozást.

A lakkozott parketták napi, rendszeres ápolását érdemes itt is speciális szerekre bízni, és elkerülni a textilöblítőket. A BonaTECH Cleaner pontosan ezt a célt szolgálja. 10l vízhez mindössze 50 ml tisztítószer szükséges.

A “polírozásnál” a BonaTECH Polish bizonyított nálunk a legjobban. Ez a vizes bázisú polírozóanyag, azaz teljesen környezetbarát. A felhordásakor a felületen védőbevonatot képez, és rendkívüli csillogást eredményez.

Ezt a védőréteget érdemes időnként megújítani.

Az első alkalommal, mikor felvisszük a védőréteget csupán egy puha textillel kell eldolgozni a felületen. A megújítás alkalmával azonban már elegendő vízzel (amivel a padló napi tisztítását végezzük) elkeverni, és nedves ronggyal felvinni.

Ez valóban nem egy olyan egyszerű folyamat, mint a mezei felmosás, de a padlónk sokkal ragyogóbb, és szépségük messzemenőkig időállóbb lesz, mint az átlag esetekben.

Na és Te mit használsz?

Érdemes elolvasni

Laminált padló, parketta tisztításának 2 legfontos... Nagyon sok kérdést kapunk a laminált padló ápolásával kapcsolatban. Jobban mondva alapvetően a parketták ápolásával kapcsolatban kapunk sok kérdést, c...
Laminált padló felmosási teszt A laminált padlót nem szabad vízzel felmosni. Erről azonban nagyon kevesen tudnak, másrészt ez a szokás annyira belénk égett, hogy nehezen tudunk róla...
Parketta gyilkos bútor: kihúzható kanapé Sokan nem gondolják át, hogy ha fa parkettát választanak a lakásukba, akkor számos bútort, és kiegészítőt is gondosan meg kell válogatni. Azért kell e...
Hogyan újíthatjuk fel a laminált padlót? A HVG felkért minket, hogy írjuk egy cikket "Hogyan újíthatjuk fel a laminált padlót?" témában. A cikket még nem publikálták, de Ti bennfentes blog ol...

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás

43 HOZZÁSZÓLÁS

 • Ferenc
  2009-06-24, 17:03 VÁLASZ

  Ugyan még kezdő “lamináltos” vagyok (decemberben raktuk le – fel), gondosan ügyelek a tisztításra, időszakos kezelésre. Azonban a mostanában előforduló meleg, párás időben időnként azt érzékelem, hogy jobban kopog, mintha le-fel mozogna, a rugalmas (üzletben ajánlott, ugyan általam választott 3 mm-es) alátét ellenére – vagy ez a baj?
  A falak melletti “oldalhézagok” –
  5-6 mm mindenhol – szerintem rendben vannak. Tulajdonképpen nem zavar a járáskori érzet, de az egyik ajtóból le kellett csiszolnom 1 mm-t, hogy ne üljön fel – pedig eddig gond nélkül nyílot-csukódott.
  Üdv. Wéber Ferenc

  • Ilona@Ferenc
   2013-10-02, 19:33 VÁLASZ

   Kedves Segítők!
   Gyönyörű, hagyományos tölgyfa parkettánk van. Festettünk és szeretnénk, ha a fényét visszanyerné a felújítás során. Milyen, jelenleg kapható parkettafényezőt lehet használni? És hol kapható?
   Ha nincs konkrét válasz, akkor smafu az egész!
   Köszönettel: Ica

   • 2jepetto@Ilona
    2013-10-08, 15:02 VÁLASZ

    Kedves Ica!

    Bár azt írtad, hogy, ha nincs konkrét válasz, akkor smafu az egész, nekem mégis vissza kell kérdeznem. Azt írtad festett parkettáról van szó. Mivel hagyományos értelemben véve parketta ápoló szerek lakkozott parkettákra készültek, a festett parketták ápolása ettől eltérő.

    Ugyanakkor ritka a parketta festés Magyarországon. Ha valóban festett parkettáról van szó, akkor tudni róla konkrétumokat? Milyen festékkel lett kezelve? Került rá ezt követően valamilyen fedő réteg?

    Üdv,
    2 Jepetto

 • moni
  2009-06-24, 18:52 VÁLASZ

  sziasztok:)
  Mind vagyok:)
  ..de most Ferencnek írok, vagy nektek kedves Jepettók?:)
  ..lamináltam…hol van a tisztítószeres szakbolt?…köszi..moni:)

 • Gabi
  2009-06-24, 20:50 VÁLASZ

  Sziasztok!
  Őszintén szólva én tanácsot kérnék. A lakásunkat még csak most építik, kb. fél éves csúszással. Eddig még nem laktam laminált parkettás lakásban /volt lakozott, öreg, régi és volt már szőnyegpadló is :o( / most lesz először ilyen és szeretném, ha megfelelőképpen takaríthatnám. Mit kenjek, és mit ne kenjek rá?
  Köszi előre is a választ!

  • Szalay-Bognár@Gabi
   2009-06-25, 17:55 VÁLASZ

   Kedves Gabi,

   ennek a blog bejegyzésnek akkor nagy hasznát veszed majd:)

   Amit sose használj:
   – bő vizet
   – savas, maró hatású vegyszereket

   Amit érdemes alkalmaznod:
   – Sofix padlóápoló laminált padlókhoz
   – Laminate Reiniger a napi tisztításhoz
   – Laminate Polish az alkalmankénti polírozáshoz

   Ezeket kimondottan parkettás szakboltokban kell keresned. Ha nem tudsz eljutni oda, DM-ben, nagyobb áruházban SOFIX ápolót biztosan fogsz kapni.

   Egyébként:
   Az építkezés során végzett burkolás kiemelt figyelmet kíván a betonnedvesség miatt. Figyelj erre, ha beszélsz a kivitelezővel. Szárítsák ki, vagy rétegezzék alá megfelelően, mert tönkre mehet a laminált padló.

   Egyébként pedig kitartás az építkezéshez!

   Derűs, kreatív napot kívánunk Neked!

 • Gyöngyi
  2009-06-25, 15:43 VÁLASZ

  Kedves Jepettok!

  Az lenne a kérdésem, hogy van ez a gőzölös mop, amit padlóra is reklámoznak, a tv shopban is, de lehet kapni többféle márkában, gőzzel tisztít, fapadlónak, parkettának árt? Nem igaz amit a reklámban hirdetnek?
  Válaszotokat előre is köszönöm.

  Kanizsainé K.Gyöngyi

  • Szalay-Bognár@Gyöngyi
   2009-06-25, 17:20 VÁLASZ

   Kedves Gyöngyi,

   remek kérdés:) Még nem volt szerencsém kipróbálni a gőzölős mop-ot, de a válaszomban biztos vagyok.

   Laminált padló esetében tilos használni. Gyakran okoznak eldeformálódást még a legjobb minőségű laminált padlók esetében. Ráadásul a gőz a kicsapódás után vízzé válik, ami szintén nem tesz jót a fa padlóknak.

   (Az óriási klimatikus változásokról nem is beszélve.)

   A kaményfa padlók esetében már nem ilyen egyértelmű a válasz. Van olyan, aki arról számol be, hogy a használatától ragyog a padlója, míg vannak olyanok is, akik egy idő használat után sérülésekről számolnak be.

   Ha mersz ránk hallgatni, akkor inkább ne bízd a fa padlód ápolását gőzös mop-ra. Márvány, kő, csempe burkolatok esetében biztosan kiváló eredményt ad, sőt még azt is megkockáztatom, hogy a fa padlókat is jól tisztítja, ugyanakkor idővel ezt tönkre is teszi.

   Szóval, ha a legjobbat akarod a fa padlódnak, inkább bízd magad erre a blog bejegyzésre.

   Derűs, kreatív napot kívánunk Neked!

 • krisztina
  2009-07-03, 18:00 VÁLASZ

  Mi augusztusban kezdjük el a családi házunk felújítását , és átalakítást. A sok-sok ötlet bízom benne, hogy hasznunkra lesz.

  köszönöm a 2 Jepettónak

© Copyright 2017