A legtöbb ember, akivel eddig kapcsolatba kerültünk, mind rendkívüli hangsúlyt fektettek az ideális melegburkolat kiválasztására. De már kevesen figyelnek oda, hogy pontosan milyen ápolást igényel később ez a padló.

Ha le van rakva a melegburkolatunk, nem szabad hátradőlni. A padló rendszeres ápolást igényel, amit nem szabad egy vödör vízzel, és egy felmosó bottal elintézni. Illetve szabad, de az nagy felelőtlenség lenne.

Különösen akkor, ha valamilyen fa burkolatról van szó. Ezek ugyanis nem valami szintetikus, hideg, mindennek ellen álló anyagból készülnek. A természet adta, ami éppoly gondoskodást igényel, mint egy virág.

padlóápolás

A virágok gondozásakor is vannak alapszabályok, amiket be kell tartani.  Kezdjük rögtön ezekkel!

Aranyszabály:
Tilos a fa padlók – bármelyikről is legyen szó – vízzel történő felmosása!

A legtöbben ezt figyelmen kívül hagyják, aminek végül az lesz az eredménye, hogy a padlólapok megduzzadnak, megtörnek, eldeformálódnak. A laminált padló tipikusan felhullámosodik az illesztések mentén.

A másik aranyszabály:
Tilos savas kémhatású szereket használni a fapadlók ápolásához.

A Domestos lehet, hogy egy fantasztikus találmány, de a fa padlók ápolására használni, még makacs foltok esetében sem szabad. A padló fényűző pompája fog ilyenkor csorbulni.

“Oké, de akkor mit szabad?”

A padlóápolás valójában nagyon egyszerű. Még csak el sem kell szakadni a megszokott rutintól. Csupán be kell szerezni a megfelelő eszközöket.

Elsőként egy MOP felmosószettet, ami annyiban különbözik a mezei felmosótól, hogy ez sokkal szárazabbra ki lehet facsarni, ami alapvető feltétele a padlóápolásnak. A MOP felmosószett ráadásul rendkívül kényelmes, mert nem kell térden kúsznod egy enyhén nedves ronggyal a lakásban.

Ráadásul a lakás többi helyiségeiben is szabadon használhatod.

Szóval, ha eljön az ideje, hogy le kell cserélni a felmosót, költs egy kicsit többet rá, és szerezz be inkább egy MOP szettet.

Milyen anyagokkal dolgozz?

Eddig ott tartunk, hogy tudjuk mit kell tenni, hogy elkerüljük a padlóápolás közben elkövethető hibákat. De ettől még nem lesz fénymegőrző parkettánk. Ahhoz egy MOP szett még kevés.

Megfelelő padlóápoló szerekre is szükség van.

“Nem mindegy az, mit használok?” – kérdezheted. Az átlagnak igen, de Neked nem szabad.  A megfelelő padlóápoló szereken múlik, hogy csíkos, foltos lesz-e a padlód, mikor fény verődik vissza róla, vagy épp csak a természetes fa minta fog ragyogni.

Sőt még az élettartam is csökkenhet, ha rosszul döntesz. És ha már ennyit invesztáltál a padlód átalakításába, miért ezen a pár ezer forinton spórolnál?

Laminált padló ápolása:

A laminált padló és a lakkozott padlók (parketta, svédpadló…stb.) teljesen más ápolást igényelnek. A laminált padló ápolásakor a védőréteget, a parketták esetében a lakkot kell védeni.

sofix padlóápoló

A laminált padló polírozására kiválóan alkalmas a Laminat Polish polírozóanyag. Hígítás nélkül két rétegben kell felvinni a lamiált padlóra 30 perces száradási idő közbeiktatásával. A második réteg után 1 órával lehet majd igénybe venni a laminált padlót.

Tipikusan 1 liter megy el 50 m2 2 rétegű polírozásakor.

Nagyon népszerű még a SOFIX ápolószere a laminált padlókhoz. Ezek már nem polírozáshoz, hanem a hétköznapi padlóápolásra vannak kitalálva. Ha elfogadsz egy tippet inkább a Laminate Reiniger tisztítószert keresd, de csak szakboltokba.

Lakkozott parketták ápolása:

A lakkozott parketták ápolását szintén két részre érdemes lebontani. Meg kell különböztetni a napi (vagy rendszeres) padlóápolás, és az esetenkénti polírozást.

A lakkozott parketták napi, rendszeres ápolását érdemes itt is speciális szerekre bízni, és elkerülni a textilöblítőket. A BonaTECH Cleaner pontosan ezt a célt szolgálja. 10l vízhez mindössze 50 ml tisztítószer szükséges.

A “polírozásnál” a BonaTECH Polish bizonyított nálunk a legjobban. Ez a vizes bázisú polírozóanyag, azaz teljesen környezetbarát. A felhordásakor a felületen védőbevonatot képez, és rendkívüli csillogást eredményez.

Ezt a védőréteget érdemes időnként megújítani.

Az első alkalommal, mikor felvisszük a védőréteget csupán egy puha textillel kell eldolgozni a felületen. A megújítás alkalmával azonban már elegendő vízzel (amivel a padló napi tisztítását végezzük) elkeverni, és nedves ronggyal felvinni.

Ez valóban nem egy olyan egyszerű folyamat, mint a mezei felmosás, de a padlónk sokkal ragyogóbb, és szépségük messzemenőkig időállóbb lesz, mint az átlag esetekben.

Na és Te mit használsz?