A cikk végén számítunk rád! Tudjuk, hogy te az vagy, akiben nem csalódunk! Köszi a 2 perces segítséget>>

 • április

  17

  2009
 • 810
 • 8

6 mázolási hiba – képekkel!

A „Hogyan hozd ki a lakásodból a maximumot?!” tanfolyam keretein belül már szó volt a festésről, pontosabban a mázolásról. Te már tudod, hogy a mázolás 70%-ban előkészítés, és csak 30% „festés”.

Mi történik akkor, ha valaki szeretné lerövidíteni az előkészítést, ha a mázolásra fordított időt szeretné a felére csökkenteni?

Máskor az ilyen jellegű hibákat keresni kellet volna, most viszont egyetlen lakás, egyetlen helyiségében ráakadtunk a legsúlyosabb mázolási hibákra.

Mik voltak ezek?

1. Függőlegesen (ajtót) mázolni!
TILOS függőlegesen ajtót mázolni. A festék nem lesz egyenletes a felületen, és itt-ott folyásirányok fognak megjelenni. Nemcsak kényelmesebb vízszintesen mázolni, de az eredmény is sokkal szemetgyönyörködtetőbb lesz.

2. Ablaküvegre ráfesteni!
Egy pár száz forintos széles ragasztószalaggal egyszerűen letakarható az ablakfelület és a keret találkozási része, így egy 2 perces munkával könnyedén megelőzhető, hogy a nyílászárók mázolásakor festék kerüljön az üvegre. Vagy kaparhatjuk az ablakra száradt festéket napokig.

3. Használni száradás előtt!
Kevesen kalkulálják bele a száradási időt a mázolásba. A festéknek idő kell, hogy megszáradjon. Öngyilkosság már akkor használatba venni az ajtót, mikor a festék még száradás alatt van. Vagy lehet, de annak ez lesz az eredménye (bezárták az ajtót száradás előtt, és a száradás után kinyitották/kiszakították).

4. Befesteni a zárat!
Ez is csupán egy előkészítő szakasz, de nem lehet kihagyni. A zárakat a mázolás előtt mindenképpen ki kell venni, nem szabad bent hagyni, és átmenni rajtuk festékkel. A beszáradás után ugyanis a zár be fog ragadni, és könnyedén használhatatlanná válik. akárcsak itt!

5. Nem kell glettelni sem csiszolni!
Szinte minden régi nyílászárón vannak kisebb-nagyobb lyukak, vagy repedések. Egyiknek sem olyan egyenes a felülete, mint fiatal korában. A lyukak betömése, és a szépséghibák lecsiszolása alapvető előkészítő feladat.

6. Minek alátétfólia?
„Majd óvatosan festek, és nem fog lecsöpögni?”, „Majd gyorsan feltörlöm?” Ez mind csak kifogás, ami később óriási felesleges munkát fog eredményezni. Ennyi festékfoltot egy parkettán ritkán látni.

Ezt a 6 pontot úgy is felfoghatod, mint a legsúlyosabb mázolási hibák, ugyanakkor (indirekt módon) jelenthetik számodra a mázolás legfontosabb szabályait is.

Ez a 6 hiba azonban még nem minden, amivel szembe találkoztunk. Bár ezek kevésbé súlyosak, mégis könnyedén elkerülhetőek lettek volna. Szerinted milyen hibák lehettek ezek?

Ha szeretnél játszani, tippeld meg, vagy ha Te is elkövettél egy mázolási hibát, ami itt nem szerepel, oszd meg velünk.

Fontos tanulság mindenkinek!

Béna volt a cikk?

Ha nem, most ne scrollozz el közönyösen!

Szeretnénk ennél sokkal jobb tartalmakat csinálni. De elakadtunk, melyikbe vágjuk a fejszénket. Segíts választani. Pár kérdés, semmi személyes adat, semmi titkos kémlelés. Csak a válaszok érdekelnek, amik egyébként most is ott vannak a fejedben.

KÖSZI A SEGÍTSÉGET

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás

8 HOZZÁSZÓLÁS

 • Ferenc
  2009-04-17, 19:11 VÁLASZ

  Tanulságos. De azért nem sokan követnek el ilyen elemi hibákat? Nem is igazán hiszem el, hogy egy barkácsolásban kicsit is jártas valaki ennyire mellényúljon.

 • Timssy
  2009-04-19, 15:43 VÁLASZ

  Ezt tényleg egy épp eszű ember elkövette? Mármint a 3-as és a 4-es pontot??

  Na mindegy, véleményem szerint (legalábbis a házunk előző lakói művében) a leggyakoribb hiba az, hogy az egyik színnel ráfestettek a másik színre, illetve a falfestékkel a fára és fordítva, és a fafestékkel a fémre és fordítva.

  • Szalay-Bognár@Timssy
   2009-04-20, 08:54 VÁLASZ

   Kedves Timssy,

   ügyesen a fején találtad a szöget. Egy nem említett hibára már rá is tapintottál.

   7. Falfestékkel csöveket festeni!

   De van még egy hiba, amit elkövettek. Ez már sokkal kisebb bűn, ugyanakkor nagyon kevés energiába került volna elkerülni.

   Délután felfedem. Addig még lehet tippelni!

 • Timssy
  2009-04-20, 12:44 VÁLASZ

  Kedves 2 Jepetto!

  Lenne még egy tippem. Akié eredetileg volt a házunk, az például a plafont más színűre festette, mint a falat, de nem mindig vigyázott a találkozópontnál, hogy ne keveredjen a két szín.

 • Timssy
  2009-04-20, 12:50 VÁLASZ

  Most jutott eszembe mégegy, ami tényleg nem nagy bűn, nem nagy erőfeszítés, de sokat számíthat.

  Az, ha pl egy amúgy is kicsi lakásban olyan színeket használnak, ami még térszűkítő hatású is; vagy épp ellenkezőleg.

 • Eszter
  2009-06-02, 15:15 VÁLASZ

  van valami tipped, hogy lefestett zárat hogy lehetne rendbe hozni?
  hígító leviszi esetleg?
  vagy csak a zárcsere?
  (ha egyáltalán ki lehet onnan operálni…)
  (nem én voltam, de szeretném használni:))
  kösziii

  • Szalay-Bognár@Eszter
   2009-06-03, 08:23 VÁLASZ

   Kedves Eszter!

   Arra gondolsz, hogy a zár nyelvét lefestették, és az most be van ragadva? Jó esetben egy sniccerrel, vagy egy vékony pengéjű késsel körbe lehet vágni a nyelvnél a festéket, így a nyelv meglazul majd. (De csak óvatosan!)

   Áprilisban két ilyen zárat is kioperáltunk. De ez függ attól is, hogy milyen vastagon, és hány rétegben festettek rá.

   Párhuzamosan megpróbálhatod még feloldani a festéket terpentinnel. Hobby boltban pár száz forintért kapni kis kiszerelésben.

   Sok sikert! Majd írd meg, hogy sikerült!

   • Eszter@Szalay-Bognár
    2009-06-04, 16:06 VÁLASZ

    Na, a végén csak megadta magát.:)
    Bár a higító nem oldotta fel sajna, a kés meg nem fért be, de egy kis olajozás meg erőlködés segített.

    Köszönöm a segítséget!

    Amúgy klassz az oldal!:)

© Copyright 2017