A cikk végén számítunk rád! Tudjuk, hogy te az vagy, akiben nem csalódunk! Köszi a 2 perces segítséget>>

 • július

  19

  2013
 • 1353
 • 19

Nyikorog a parketta?

nyikorog a parkettaElviselhetetlenül nyikorog a a parketta a nappaliban? Settenkedve kell kiosonnod a halóban este, nehogy a parketta nyikorgása felébressze a többieket? Vagy már a tv-t se hallani tőle?

Ne várd meg, hogy ez a nyikorgás az őrületbe kergessen!

Ez a nyikorgás a legtöbb esetben 80-90%-al csökkenthető, de bizonyos esetekben akár teljesen meg is szüntethető.

(A laminált padló recsegésével külön foglalkozunk, mert az más jellegű mind a kiváltó okokban, mind a lehetséges megoldásokban.)

A vakpadlóra fektetett parketta alatt található szigetelő anyag, homok, esetleg salak egy idő után megroggyan, ami miatt a parketta helyenként megsüllyedhet. Következménye pedig az egyre elviselhetetlenebb nyikorgás.

Az ember vagy együtt él ezzel a nyikorgó parkettával, vagy megpróbál ellene tenni valamit.

Na de mit lehet tenni a nyikorgó parketta ellen?

A laminált padló megjelenése óta a leggyakoribb, hogy a nyikorgó parketta felületére az ember rárak valamilyen olcsó laminált padlót. Jó esetben ez tompítja majd a nyikorgást, de rossz esetben (az eredeti parketta felületi egyenlőtlenségétől függően) néhány éven belül mehet az egész a kukába.

Ha nyikorog a parketta, akkor nem a zajt kell csillapítani, hanem a kiváltó okot kell megszüntetni.

Egy közel 100 éves nemes fa parkettára vétek egy laminált padlót tenni. A nyikorgás megszüntetése nem is biztos, hogy sokkal több lenne, mint a laminált padló ára, bár most nem az 1.000 Ft-os vackokra gondolok.

nyikorgo-parketta

Szóval a parketta nyikorgás a legtöbb esetben bontás nélkül megszüntethető a parketta alá juttatott speciális hézagkitöltő anyaggal. Persze sok minden függ a parketta jelenlegi állapotától is, mert néha bizony elkerülhetetlen a bontás.

Nem minden parketta esetén lehet hézagtömítéssel megszüntetni a nyikorgást. Ilyenek a panellakások, ahol a vakpadlót szigetelőanyaggal töltötték ki, amit lehetetlen injektálással kitölteni. Budapesten számtalan ilyen panellakás található (Békásmegyeren, Flórián téren, a XIII. kerületben, és még a XI. kerületbe is.) Itt is van megoldás, ami azonban sokkal összetettebb. A panelos parketták nyikorgásával kapcsolatban külön foglalkozunk.

A befektetett idő, energia, és pénz azonban bőven megtérül. Egy nyikorgás nélküli, szépen felcsiszolt, és lakkozott parkettával a következő évtizedekben biztosan nem lesz gond.

Szóval, ha nyikorog a parketta, és már eleged van belőle, keress meg minket, és mielőtt még az mondanád, hogy belevágsz, engedd meg, hogy egy helyszíni felméréssel átbeszéljük a számodra optimális lehetőségeket.

Dönteni pedig ráérsz később!

Egy a fontos: felejtsd el a nyikorgó parkettát egy életre!

Béna volt a cikk?

Ha nem, most ne scrollozz el közönyösen!

Szeretnénk ennél sokkal jobb tartalmakat csinálni. De elakadtunk, melyikbe vágjuk a fejszénket. Segíts választani. Pár kérdés, semmi személyes adat, semmi titkos kémlelés. Csak a válaszok érdekelnek, amik egyébként most is ott vannak a fejedben.

KÖSZI A SEGÍTSÉGET

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás

19 HOZZÁSZÓLÁS

 • Kati
  2013-11-23, 15:47 VÁLASZ

  Kedves Parkettázók!
  Budapesten, a XIX. kerületben a Wekerle-telepen lakom. A ház 1910-ben épült, a parketta az 1980-as években lett lerakva. Nagyon nyikorog, mozognak a lapok. Szeretném a segítségüket kérni, hogy ez megszűnjön. Köszönöm, üdvözlettel Mészáros Katalin

  • 2jepetto@Kati
   2013-11-23, 19:58 VÁLASZ

   Kedves Kati!

   Megkaptuk a jelentkezést a felmérésre! Krisztián kollégám hétfőn, maximum kedden jelentkezni fog.

   Mindent megteszünk majd, hogy feltámasszuk a parkettát!

   Üdv,
   2 Jepetto

 • Péter
  2014-02-28, 19:02 VÁLASZ

  Kedves Parkettás szakik.

  A parkettánk az egész lakásban recseg. Egyre inkább. Az egy dolog, hogy rosszul van felcsiszolva, de van, ahol konkrétan mozog, de nem tudom, például érdemes valami minőségibb, vastagabb laminált parkettát ráfektetni a szokásos habos szigetelővel? Azaz mit lehet tenni? Köszi 80 nm a parketta, tehát valami pénztakarékos megoldást keresek…Péter

  • 2jepetto@Péter
   2014-03-02, 23:25 VÁLASZ

   Kedves Péter!

   A leírtak alapján elég sok gond lehet a padlóval. Alapesetben egy stabil, sík felületű parkettára rá lehet tenni a laminált padlót, mint végszükséges megoldás. Viszont az említett mozgás miatt lehet, hogy ez nem fog ez esetben működni. Kérdés az is, hogy mennyire sík a parketta felülete. A klasszikusan vakpadlóra fektetett parketták sokszor süllyednek meg. Itt 2-3 mm már végzetes is lehet.

   Látatlanban nem merek semmit mondani. A tipikus megoldás ilyenkor, hogy felszedik a padlót, osb lapot raknak a párnafákra, és arra kerül a laminált. Ez sem olcsó. Mi alapvetően azt valljuk, hogy ami megmenthető, azt érdemes megmenteni. Sokszor ez a költséghatékonyabb megoldás.

   Talán érdemes lenne egy helyszíni felmérés keretében megbeszélni a lehetőséget. Sok minden tisztázódhat, és különböző kalkulációkat is adhatunk a megoldási lehetőségek függvényében.

   A felmérést itt lehet kérni: http://www.2jepetto.hu/felmeres-keres

   Üdv,
   2Jepetto

 • Hubilla
  2014-03-09, 09:27 VÁLASZ

  Tisztelt Mesterek!

  Pécsett élünk, egy 1953-as építésű lakásban. Kb. 45 nm2-t parketta fed, ami – főleg a “kijárt” – helyeken nyikorog. A felülete sem szép, azaz a recsegés megszüntetésén kívül csiszolni, lakkozni is kéne. Önök szerint egy vastag szigetelőréteggel lerakott laminált padló megoldaná a problémát? A szívem e felé húz, mert ha a meglévő parkettát tetetném rendbe, nagyobb összeget kellene rászánnom (+teljes kipakolás, por, lakk-száradási idő…). Mit tanácsolnak?
  Várom válaszukat, köszönöm előre is!

 • Attila
  2014-03-25, 14:48 VÁLASZ

  Kedves Szakik!
  2009-es építésű és átadású társasházban élünk és a lakásban a laminált parketta recseg nagyon. Természetesen a legforgalmasabb helyen és itt-ott észrevettem hogy meg is süllyed, ha rálépünk. Amennyiben tudnak erre hatékony megoldást, akkor kérem keressenek meg a megadott email címen! Köszönettel:
  Attila

  • 2jepetto@Attila
   2014-03-25, 19:41 VÁLASZ

   Kedves Attila!

   Nem túl jó hírek. Az aljzattal garantáltan baj lehet. Ha lépés közben meg is süllyed, akkor légrés van az aljzat, és a padló között, így csak idő kérdése mikor fog teljesen szétválni, és letörni a nútoknál. Fel kell szedni, rendbe kell tenni az aljzatot, és a laminált padló minőségétől függően felhasználni a régit, vagy cserélni.

   Nem is olyan rég volt egy hasonló esetünk, amikor szintén bajd volt az aljzattal, csak ot sajnos már késő volt, mert a nútok széttörtek.

   Talán itt még nem késő! Ha szeretne egy felmérést, kérjük itt jelezze, és akkor meg tudjuk nézni közelebbről is a problémát: http://www.2jepetto.hu/felmeres-keres

   Üdv,
   2 Jepetto

 • arpy
  2014-05-19, 08:21 VÁLASZ

  Es milyen hezagtomito anyagot ajanl a mogo parketta ala ?

 • Gitta
  2014-08-09, 08:17 VÁLASZ

  Erdeklodni szeretnek, a laminalt parketta nyikorgasat, csikorgasat, hogy lehet megszuntetni minel gyorsabban. Ugyanis nem reg vasaroltunk a lakasunkat, teljesen felujitva, most mar berendezve is es nehany het ota kibirhatatlanul el kezdett recsegni, nyikorogni.
  Elore is koszonom a valaszt, a megoldasra.
  Udvozlettel: Krajcsine Batori Gitta

  • 2jepetto@Gitta
   2014-08-09, 10:22 VÁLASZ

   Kedves Gitta!

   A laminált padló recsegése megszüntethető, de a kiváltó ok ismerete nélkül egyenlőre nem tudom megmondani, hogy pontosan miből is fog állni ez a folyamat. A recsegést a laminált padlónál okozhatja az aljzat egyenlőtlensége, de az is, hogy a padló nem tud dilatálni.

   Ebben a párásabb időben számtalan ilyen esetről kaptunk mi hírt, persze voltak szép számmal olyanok is, ahol az aljzat nem lett megfelelően előkészítve.

   Nézzék meg a padlót, és kérjem írják meg, hogy van-e bárhol is felpúposodva, illetve tapasztalnak-e olyat, hogy amikor rálépnek a padlóra lesüllyed, majd visszaugrik vízszintbe. Ez segíthet, de telefonon is kereshetnek (0670 392 18 11)

   Üdv,
   2 Jepetto

   • Gitta@2jepetto
    2014-08-09, 10:43 VÁLASZ

    Kedves 2 Jepetto,

    Nagyon koszonom a valaszat.
    Nincs sehol felpuposodva, valamint nem sullyed le.

    A lenyeg, hogy februartol lakunk is es most nehany hete kezdodott.

    Udvozlettel : Krajcsine Batori Gitta

    • 2jepetto@Gitta
     2014-08-09, 11:31 VÁLASZ

     Kedves Gitta!

     Ez esetben sajnos látatlanban nehéz megmondani a választ. Az elmúlt hetekben jellemző időjárás miatt a legtöbb lakásban drasztikusan, és tartósan megemelkedett a pára. Érdemes megnézni, hogy nem-e feszül fel valahol a laminált padló a falra. De ha valahol nagyon nehéz bútorok vannak, akkor az is meg tudja gátolni a dilatálást.

     Egy felmérés keretében személyesen is tudunk segíteni:
     http://www.2jepetto.hu/padlo-atalakitas/szolgaltatasok/panelosoknak-recsego-parketta

     Bár ez panelosoknak szól, de itt jelentkezhet, ha úgy érzi.

     Üdv,
     2 Jepetto

 • Melinda
  2015-12-01, 19:16 VÁLASZ

  Kedves Parketta-szakik:)!
  Felújítás alatt álló új lakásunk régi parkettája egyik sarokban megsüllyedt 2,5 cm-t kb.Oda kerül az új ajtónyílás,ezért a halszálkásan rakott parkettát szintbe hoznánk a két szobában.A szoba közepénél vízszintben van. Alányúlva valamivel a deszka alá(homokkal töltött)megemelhető és arra gondoltam , hogy száraz kvarchomokkal szintbe hozható a sarokban. Így nem kellene felszedni a parkettát,mert a nyilás ott van és jól alá lehetne tuszkolni a homokot. Esetleg a sarokba valami kemény dologgal stabilan alátámasztani….
  Mi a véleményük?
  Köszönöm szépen!

 • […] már többször is írtunk a recsegő parkettáról, és elérkezett az ideje, hogy külön foglalkozzunk a laminált padlóról is. Az elmúlt 2 […]

 • Anikó
  2016-03-27, 22:03 VÁLASZ

  Jóestét kivánok! Az 1. kerületben a lakásunkban nyikorog a parketta. Szeretnénk megszüntetni javitással.
  Kérem szives visszahivását a megtekintés időpontjának egyeztetésére. Köszönöm.
  70/417-9639

 • Lali
  2016-04-24, 15:00 VÁLASZ

  Tisztelt Szakerto!

  Tudna mosolyt tenni az arcunkra azzal, hogy nem csorog/nyikorog a parketta padlom amerre jarunk. Kulonosen ejjszaka amikor mindenhol olyan kulonosen nagy a csend.
  A hirdeteseben kulonbozo megoldasokrol, padlofajtakrol beszel, de hogy elfogadhato legyen amit en mondok: a parkettam= 22×4.5 cm-esek, kinezesre egyenletesnek tunik (tovabbra is tokeletesen elfogadhato. A javitast kovetoen egy gyenge csiszolas talan jo ha van, a “lakkolast” szeretnem matt “polyurethane”-nel vegezni.
  Igy szaktudas mentesen, nem tudok tovabbi informacioval szolgalni, viszont kerem, sziveskedjen visszajelezni reggel 10 utan.
  udvozlettel,
  Puskas Lali,
  Karoly krt. Belvaros kozepe.

 • Lali
  2016-04-26, 13:38 VÁLASZ

  E ho 24.-en ezen a helyen irtam a csikorgo parkettam megjavitasara, kertem segitseget. Ez ideig nem kaptam valaszt a megadott Emailemen. Ha talan az SMS-emen konnyebb lenne valaszolnia, igy megadom azt is:
  +36 70 279 9995 konnyebbseg kedveert.

  Kellemes napot kivanok,

  Puskas Lali.

  • 2jepetto@Lali
   2016-04-27, 12:18 VÁLASZ

   Kedves Lajos!

   Továbbítottam a számot a kollégámnak. Hívni fogja a 06 70 429 19 38 számról.

   Üdv,
   2 Jepetto

 • Frigyik Erika
  2019-03-13, 09:00 VÁLASZ

  Kb 80 éves parketta (persze közben volt felújítva) mozog, nyikorog. Felszedés nélkül megszüntethető-e, ha igen mennyi időben es milyen árban ?

  © Copyright 2017