Nyikorog a parketta?

nyikorog a parkettaElviselhetetlenül recseg, nyikorog a a parketta a nappaliban? Settenkedve kell kiosonnod a halóban este, nehogy a parketta nyikorgása felébressze a többieket? Vagy már a tv-t se hallani tőle?

Ne várd meg, hogy ez a nyikorgás az őrületbe kergessen!

Ez a nyikorgás a legtöbb esetben csökkenthető, de bizonyos esetekben akár teljesen meg is szüntethető.

(A laminált padló recsegésével külön foglalkozunk, mert az más jellegű mind a kiváltó okokban, mind a lehetséges megoldásokban.)

A vakpadlóra fektetett parketta alatt található szigetelő anyag, homok, esetleg salak egy idő után megroggyan, ami miatt a parketta helyenként megsüllyedhet. A tartószerkezet, amit korábban szögeltek, vtemedik. Következménye pedig az egyre elviselhetetlenebb nyikorgás.

Az ember vagy együtt él ezzel a recsegő parkettával, vagy megpróbál ellene tenni valamit.

Na de mit lehet tenni a recsegő, nyikorgó parketta ellen?

A laminált padló megjelenése óta a leggyakoribb, hogy a nyikorgó parketta felületére az ember rárak valamilyen olcsó laminált padlót. Jó esetben ez tompítja majd a nyikorgást, de rossz esetben (az eredeti parketta felületi egyenlőtlenségétől függően) néhány éven belül mehet az egész a kukába. A recsegő parketta ugyanis mozog, a mozgó aljzatra rakott laminált padló pedig szintén recsegni kezd, de idővel szét is válhat az illesztése.

Ha nyikorog a parketta, akkor nem a zajt kell csillapítani, hanem a kiváltó okot kell megszüntetni.

Egy közel 100 éves nemes fa parkettára vétek egy laminált padlót tenni. Laminált padlót rátenni gyors, és egyszerű megoldás, de minőségben, komfortban egészen mást kap így az ember.

nyikorgo-parketta

Szóval a parketta nyikorgás a legtöbb esetben megszüntethető, vagy a parketta alá juttatott speciális hézagkitöltő anyaggal, ami ugyan olcsóbb, de élettartamát tekintve nem hosszútávú,  vagy  megszüntethető a recsegés a teljes újrarakással. Persze sok minden függ a parketta jelenlegi állapotától is, mert néha bizony elkerülhetetlen a csere.

1.) Recsegő parketta javítása hézagkitöltéssel:

Vetemedtek a vakpadló fa elemei, a szögelések engedtek, a kitöltő salak, homok pedig tömörödött. A parketta így már nemcsak azért mozog mert dilatál, hanem azért is mert rálépünk. Vagyis terhelés hatására mozogni kezd. A legegyszerűbb megoldás, ha ezt a mozgást bontás nélkül megszüntetjük.

Mit jelent a vakpadló? Képzelj el egymástól 50 cm-re, egymással párhuzamosan lefektetett gerendákat. A köztes távot öntsük ki salakkal, vagy tegyünk bele szilgetelő anyagot, majd a gerendákra merőlevesen tegyünk deszkákat. Az így kapott aljzatra szögelték rá a csaphornyos parkettákat régebben. Ez röviden a vakpadló.

A recsegő hang megszüntetésekor ilyenkor a parketta felületét megfúrják, valamilyen hézagkitöltő anyagot bejuttatnak (pl: PÚR hab), majd ha a kitöltőanyag megkötött a lyukat javítják (pl:tipli), végül az egészet átcsiszolják, a hézagokat kitöltik, és újra lakkozzák.

A tökéletes parkettafelújítás, és recsegő hang megszüntetés nem ilyen.

Egyébként nem minden parketta esetén lehet hézagtömítéssel megszüntetni a nyikorgást. Ilyenek a panellakások, ahol a vakpadlót szigetelőanyaggal töltötték ki, amit lehetetlen injektálással kitölteni. Budapesten számtalan ilyen panellakás található (Békásmegyeren, Flórián téren, a XIII. kerületben, és még a XI. kerületbe is.) Itt is van megoldás, ami azonban sokkal összetettebb. A panelos parketták nyikorgásával kapcsolatban külön foglalkozunk.

Viszont ez inkább tüneti kezelés. Csillapítja, vagy meg is szüntetheti a recsegést (egy időre), de mivel nem látunk a parketta alá nagyon nehezem megjósolható konkrétan egy ilyen haszna. Csak a korábbi esetekre lehet hagyatkozni, ami azért nem biztosíték.

2. Recsegés javítása újrarakással:

Amikor a recsegés injektálással oldjuk meg, akkor az olyan, mintha egy feltételezett törött kezet gipszelnénk, az újrarakás pedig olyan mintha röntgeneznénk is, é szükség esetén műtétet is végrehajtanánk. Míg az első esetben a kezünk lehet, hogy nem fog sose rendbe jönni, addig a másodikkal még lehetünk olimpikonok is.

Ha felszedjük a recsegő parkettát, akkor sokkal jobban képbe leszünk a problémát illetően. Lehet, hogy fogalmunk sincs róla, de egy kártevő kikezdte a párnafákat. A felszedéskor lehet javítani a vakpadló szerkezetén, a sérült, rossz elemeket cserélhetjük, ahogy a bizonytalan szögelést csavarozással erősíthetjük meg.  Az újrarakáskor pedig a száradás miatt keletkezett hézagokat meg tudjuk szüntetni, és azt nem úgy tesszük, hogy „kifugázzuk”.

A recsegés megszüntetésének ezen formája költségesebb, és melósabb, az kétségtelen, viszont élettartamban, esztétikai élményben sokkal többet ad. Ehhez elhivatottnak, faimádónak kell lenni, hogy ne tántorítson el a kétszeres különbség időráfordítás, és költség szintjén.

A befektetett idő, energia, és pénz azonban bőven megtérül. Egy nyikorgás nélküli, szépen felcsiszolt, és lakkozott parkettával a következő évtizedekben biztosan nem lesz gond.

Szóval, ha nyikorog a parketta, és már eleged van belőle, keress meg minket, és mielőtt még az mondanád, hogy belevágsz, engedd meg, hogy egy helyszíni felméréssel átbeszéljük a számodra optimális lehetőségeket.

Dönteni pedig ráérsz később!

Egy a fontos: felejtsd el a nyikorgó parkettát egy életre!

TUDOD MÁR HOL VESZEL PADLÓBURKOLATOT?

(Vigyázz, szakmai elhivatottságot nem mindenhol kapsz)

Tőlünk minden segítséget megkapsz, hogy ki tudd választani az álmaid parkettáját, padlóját otthonodba, de mi nem árulunk parkettákat, padlókat. Ha szeretnél olyan helyen padlót, parkettát vásárolni, ahol hozzánk hasonló szenvedéllyel, tőlünk megszokott szakmai alázattal szolgálnak ki, Megtaláltuk azt az üzletünket, ahol hozzánk hasonló szenvedéllyel, és szaktudással találkozhatsz.

 

Nézz be online a kínálatba
 

Ha Zuglóban jársz nézz be az IPS-be, alig 5 percre vannak az Örs vezért téri IKEÁ-tól. Tényleg vizálló laminált padlótól, prémium LVT-n át, I. osztályú svédpadlóig igen széles a választék. Induló középkategóriától felfelé több 100 laminált padlót fogsz találni. 🙂

parketta üzletpartnerünk

Miért az IPS?

Bérelhető eszközpark parkettázáshoz

(Ha magad parkettáznál, béreld ki a profi eszközparkunkat.)

Minden eszközt megkapsz tőlünk, sőt rengeteg hasznos tudást is, hogy olyan minőségben, olyan profizmussal tudd lerakni a laminált padlót, lvt-t, vagy más úsztatott (klikkes) padlót, amit talán nem is nézel most ki magadból.

(Több mint 15 különböző eszköz, amik a kezed alá fognak dolgozni.)

 

ÉRDEKEL?

 

TOVÁBB

INSPIRÁCIÓS ATOMBOMBAŐRÜLTEKNEK, MINT ÉN

(22.000.000 kép szobára, színre, méretre, stílusra, költségre szűréssel)

Imádsz inspirálódni, képes vagy órákig ötleteket keresve képeket nézni, de a Google képkeresőjébe nem tudsz úgy keresni, hogy jó találatokat adjon ki? NEM IS KELL!

Facebook, Google képkereső, Pinterest.. Sokkal jobb lesz, amit mutatni fogok. A kedvenc eszközöm, és sosem volt inspirációs gondom. A sírba akartam vinni magammal, de inkább kiadom. Több mint 22 millió inspirációs kép! Biztos fogsz tudni úgy szűrni, hogy megtaláld álmaid inspirációját legyen szó egy hálószobáról, konyháról, nappaliról vagy akár mosókonyháról.

(19 féle helyiségre nappalitól a mosókonyháig, több féle színre, stílusra, méretre, költségvetésre is tudsz szűrni. Egy inspirációs atombomba, mert elsöpri az egyhangúságot, és tele leszel ötlettel inspirációval már 1-2 perc után.)

 

HOVÁ KÜLDJEM A LINKET?

 


PARKETTÁT VENNÉL?

Gyere partnerüzletünkbe, az IPS-be, mert ott nemcsak hogy a szakcikkeink kötelező olvasmányok, de szívvel dolgoznak azon, hogy te trendi lenyűgöző padlót tudj venni akár laminált akár tömörfa mellett voksolsz. Nem fogsz csalódni!

Hol találod?

MAGAD PARKETTÁZNÁL?

Bérelj tőlünk profi eszközöket a lerakáshoz. Ezzel az eszközparkkal a lehető legjobb énedet fogod tudni kihozni magadból, és a végén lesz egy szuper padlód, amire büszke lehetsz.

DIY ESZKÖZÖK

KALKULÁTOROK

Mennyibe kerül a parkettázás? Mennyi vágási veszteséggel kell számolni? Használd kalkulátorainkat DÍJMENTESEN!

KALKULÁTOROK
MÁSOK OLVASSÁK

Kérdezz! Már 400x írtunk! Jön válasz neked is!

(Ha csak annyit írsz, hogy tetszett a cikk, nekem az is sokat jelent. De ha van kérdésed, akkor azzal mindenképpen keress meg.)

Subscribe
Visszajelzés
guest

26 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kati
Kati
10 éve

Kedves Parkettázók!
Budapesten, a XIX. kerületben a Wekerle-telepen lakom. A ház 1910-ben épült, a parketta az 1980-as években lett lerakva. Nagyon nyikorog, mozognak a lapok. Szeretném a segítségüket kérni, hogy ez megszűnjön. Köszönöm, üdvözlettel Mészáros Katalin

Péter
Péter
10 éve

Kedves Parkettás szakik.

A parkettánk az egész lakásban recseg. Egyre inkább. Az egy dolog, hogy rosszul van felcsiszolva, de van, ahol konkrétan mozog, de nem tudom, például érdemes valami minőségibb, vastagabb laminált parkettát ráfektetni a szokásos habos szigetelővel? Azaz mit lehet tenni? Köszi 80 nm a parketta, tehát valami pénztakarékos megoldást keresek…Péter

Hubilla
Hubilla
10 éve

Tisztelt Mesterek!

Pécsett élünk, egy 1953-as építésű lakásban. Kb. 45 nm2-t parketta fed, ami – főleg a „kijárt” – helyeken nyikorog. A felülete sem szép, azaz a recsegés megszüntetésén kívül csiszolni, lakkozni is kéne. Önök szerint egy vastag szigetelőréteggel lerakott laminált padló megoldaná a problémát? A szívem e felé húz, mert ha a meglévő parkettát tetetném rendbe, nagyobb összeget kellene rászánnom (+teljes kipakolás, por, lakk-száradási idő…). Mit tanácsolnak?
Várom válaszukat, köszönöm előre is!

Attila
Attila
10 éve

Kedves Szakik!
2009-es építésű és átadású társasházban élünk és a lakásban a laminált parketta recseg nagyon. Természetesen a legforgalmasabb helyen és itt-ott észrevettem hogy meg is süllyed, ha rálépünk. Amennyiben tudnak erre hatékony megoldást, akkor kérem keressenek meg a megadott email címen! Köszönettel:
Attila

arpy
arpy
9 éve

Es milyen hezagtomito anyagot ajanl a mogo parketta ala ?

Gitta
Gitta
9 éve

Erdeklodni szeretnek, a laminalt parketta nyikorgasat, csikorgasat, hogy lehet megszuntetni minel gyorsabban. Ugyanis nem reg vasaroltunk a lakasunkat, teljesen felujitva, most mar berendezve is es nehany het ota kibirhatatlanul el kezdett recsegni, nyikorogni.
Elore is koszonom a valaszt, a megoldasra.
Udvozlettel: Krajcsine Batori Gitta

Gitta
Gitta
Reply to  2jepetto
9 éve

Kedves 2 Jepetto,

Nagyon koszonom a valaszat.
Nincs sehol felpuposodva, valamint nem sullyed le.

A lenyeg, hogy februartol lakunk is es most nehany hete kezdodott.

Udvozlettel : Krajcsine Batori Gitta

Melinda
Melinda
8 éve

Kedves Parketta-szakik:)!
Felújítás alatt álló új lakásunk régi parkettája egyik sarokban megsüllyedt 2,5 cm-t kb.Oda kerül az új ajtónyílás,ezért a halszálkásan rakott parkettát szintbe hoznánk a két szobában.A szoba közepénél vízszintben van. Alányúlva valamivel a deszka alá(homokkal töltött)megemelhető és arra gondoltam , hogy száraz kvarchomokkal szintbe hozható a sarokban. Így nem kellene felszedni a parkettát,mert a nyilás ott van és jól alá lehetne tuszkolni a homokot. Esetleg a sarokba valami kemény dologgal stabilan alátámasztani….
Mi a véleményük?
Köszönöm szépen!

trackback
8 éve

[…] már többször is írtunk a recsegő parkettáról, és elérkezett az ideje, hogy külön foglalkozzunk a laminált padlóról is. Az elmúlt 2 […]

Anikó
Anikó
8 éve

Jóestét kivánok! Az 1. kerületben a lakásunkban nyikorog a parketta. Szeretnénk megszüntetni javitással.
Kérem szives visszahivását a megtekintés időpontjának egyeztetésére. Köszönöm.
70/417-9639

Lali
Lali
7 éve

Tisztelt Szakerto!

Tudna mosolyt tenni az arcunkra azzal, hogy nem csorog/nyikorog a parketta padlom amerre jarunk. Kulonosen ejjszaka amikor mindenhol olyan kulonosen nagy a csend.
A hirdeteseben kulonbozo megoldasokrol, padlofajtakrol beszel, de hogy elfogadhato legyen amit en mondok: a parkettam= 22×4.5 cm-esek, kinezesre egyenletesnek tunik (tovabbra is tokeletesen elfogadhato. A javitast kovetoen egy gyenge csiszolas talan jo ha van, a „lakkolast” szeretnem matt „polyurethane”-nel vegezni.
Igy szaktudas mentesen, nem tudok tovabbi informacioval szolgalni, viszont kerem, sziveskedjen visszajelezni reggel 10 utan.
udvozlettel,
Puskas Lali,
Karoly krt. Belvaros kozepe.

Lali
Lali
7 éve

E ho 24.-en ezen a helyen irtam a csikorgo parkettam megjavitasara, kertem segitseget. Ez ideig nem kaptam valaszt a megadott Emailemen. Ha talan az SMS-emen konnyebb lenne valaszolnia, igy megadom azt is:
+36 70 279 9995 konnyebbseg kedveert.

Kellemes napot kivanok,

Puskas Lali.

Frigyik Erika
Frigyik Erika
5 éve

Kb 80 éves parketta (persze közben volt felújítva) mozog, nyikorog. Felszedés nélkül megszüntethető-e, ha igen mennyi időben es milyen árban ?

Benkő S Patrícia
Benkő S Patrícia
4 éve

Üdv Mesterek,

10. Kerület 4 emeletes társasházába régi típusu parketta van, nem tudom, hogy mikor lett lerakva, azt tudom, hogy 16 éve lakom itt, borzalmasan nyikorog. Lentebb találtam egy linket, ahol felmérést kérhetek, de 404 error van. 20 nm2 ről lenne szó. Teljes renivalast is szeretnek.Kérem segítségeteket. Várom a megkeresést

Dorka
Dorka
4 éve

Üdvözlöm,
XI. kerületi társasház.
Régi típusú parketta. Recseg-ropog, mozog, nyikorog. Felszedés nélkül megszüntethető-e a nyikorgás. Amennyiben igen, mennyibe kerülne és kb. mennyi időt venne igénybe?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdv.:

Márta
Márta
4 éve

Üdvözlöm! Budapesten a 14. kerület Füredi lakótelepen lévő panellakásban a régi típusú parketta nagyon nyikorog, Ennek megszüntetésére keresek megoldást. Szívem szerint felszedetném és lamináltat rakatnék le,de ez elég drága megoldásnak tűnik, viszont ráfektetni erre a régi patkettára új laminált parkettát pedig nem merek. (A parketta alatt párnafák, az alatt pedig valami hungarocel-szerű kitöltő anyag van, alatta pedig a beton)Tudna ebben segíteni? Köszönöm

Benedek Buzás
Benedek Buzás
3 éve

A nevem Buzás Benedek. Budán lakom a folyamőr utca 2.be. Egy lány barátommal most költöztünk albérletbe. Az egyik szobába arra lettünk figyelmesek, hogy a parketta idegörlő módon nyikorog. A tulajt megkérdeztük, hogy mit lehetne tenni nyikorgás ellen, azt mondta kérdezzünk meg egy szakembert, a nyikorgás csillapítására szánt munkálatokat is engedélyezte amennyiben tudunk rá pénzt áldozni. Amennyiben van olyan nyikorgás csillapító módszer, ami nem jár teljesen új parkettázással, hajlandóak vagyunk pénzt áldozni rá, ha ez a megoldás pénztárcabarátabb, mint a vadonatúj padlózàs. Szeretnénk kérni segítségét, és szeretnénk, hogy egy szakember felmérje a terepet a szobában és hasznos tanáccsal lásson el minket.

Köszönöm szépen
(Már nagyon sokszor próbáltam felvenni önökkel a kapcsolatot, de nem sikerult, jó lenne, ha visszaírnának szerintem tök alap elvárás, maximum máshova megy a pénzem)

Guttmann Ágnes
Guttmann Ágnes
2 éve

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy ha már elkövettem azt a baklövést, hogy egy zuglói panellakásban nyikorgó parkettát hézagkitöltéssel felújíttattam pár éve egy kókler szakemberrel (nagyon pocsék munkát végzett, pl. a szekrény alatti rész kimaradt) és természetesen továbbra is nyikorog a fa parketta, lehet ezen valamilyen módon segíteni? Ezek szerint nem megoldás a laminált padló rárakása? Gondolom felszedni sem lesz egyszerű! Köszönöm segítségét!

© Copyright 2017