• július

  19

  2013
 • 81
 • 18

Nyikorog a parketta?

nyikorog a parkettaElviselhetetlenül nyikorog a a parketta a nappaliban? Settenkedve kell kiosonnod a halóban este, nehogy a parketta nyikorgása felébressze a többieket? Vagy már a tv-t se hallani tőle?

Ne várd meg, hogy ez a nyikorgás az őrületbe kergessen!

Ez a nyikorgás a legtöbb esetben 80-90%-al csökkenthető, de bizonyos esetekben akár teljesen meg is szüntethető.

(A laminált padló recsegésével külön foglalkozunk, mert az más jellegű mind a kiváltó okokban, mind a lehetséges megoldásokban.)

A vakpadlóra fektetett parketta alatt található szigetelő anyag, homok, esetleg salak egy idő után megroggyan, ami miatt a parketta helyenként megsüllyedhet. Következménye pedig az egyre elviselhetetlenebb nyikorgás.

Az ember vagy együtt él ezzel a nyikorgó parkettával, vagy megpróbál ellene tenni valamit.

Na de mit lehet tenni a nyikorgó parketta ellen?

A laminált padló megjelenése óta a leggyakoribb, hogy a nyikorgó parketta felületére az ember rárak valamilyen olcsó laminált padlót. Jó esetben ez tompítja majd a nyikorgást, de rossz esetben (az eredeti parketta felületi egyenlőtlenségétől függően) néhány éven belül mehet az egész a kukába.

Ha nyikorog a parketta, akkor nem a zajt kell csillapítani, hanem a kiváltó okot kell megszüntetni.

Egy közel 100 éves nemes fa parkettára vétek egy laminált padlót tenni. A nyikorgás megszüntetése nem is biztos, hogy sokkal több lenne, mint a laminált padló ára, bár most nem az 1.000 Ft-os vackokra gondolok.

nyikorgo-parketta

Szóval a parketta nyikorgás a legtöbb esetben bontás nélkül megszüntethető a parketta alá juttatott speciális hézagkitöltő anyaggal. Persze sok minden függ a parketta jelenlegi állapotától is, mert néha bizony elkerülhetetlen a bontás.

Nem minden parketta esetén lehet hézagtömítéssel megszüntetni a nyikorgást. Ilyenek a panellakások, ahol a vakpadlót szigetelőanyaggal töltötték ki, amit lehetetlen injektálással kitölteni. Budapesten számtalan ilyen panellakás található (Békásmegyeren, Flórián téren, a XIII. kerületben, és még a XI. kerületbe is.) Itt is van megoldás, ami azonban sokkal összetettebb. A panelos parketták nyikorgásával kapcsolatban külön foglalkozunk.

A befektetett idő, energia, és pénz azonban bőven megtérül. Egy nyikorgás nélküli, szépen felcsiszolt, és lakkozott parkettával a következő évtizedekben biztosan nem lesz gond.

Szóval, ha nyikorog a parketta, és már eleged van belőle, keress meg minket, és mielőtt még az mondanád, hogy belevágsz, engedd meg, hogy egy helyszíni felméréssel átbeszéljük a számodra optimális lehetőségeket.

Dönteni pedig ráérsz később!

Egy a fontos: felejtsd el a nyikorgó parkettát egy életre!

Érdemes elolvasni

Laminált padló lerakása: itt hibázhatsz! (VIDEÓ)... Összegyűjtöttük, és kielemeztük az 5 legnépszerűbb videót, amit a laminált padló lerakásával kapcsolatban készítettek. Sokan fordulnak a youtube-hoz, ...
Összefüggő terek alkotása padlóval Ha összefüggő tereket szeretnél otthon, ha szeretnél egy egységes képet, akkor ne dolgozz több típusú, és színárnyalatú parkettával. Ez a tipp nagyon ...
Mit tegyél, ha rés, illesztési hézag van a laminál... Illesztési hézag, rés a laminált padló lerakása során több okból kifolyólag keletkezhet. Van két eset, ami a legáltalánosabb ezért most erről fogunk b...
Egyszerű parkettás trükk: parketta lerakása átlósa... Mindig keressük azokat az újításokat és ötleteket, amikkel akár egy átlagos parkettát is meg lehet úgy fűszerezni, hogy az teljesen lehengerlő legyen....

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás

18 HOZZÁSZÓLÁS

 • Kati
  2013-11-23, 15:47 VÁLASZ

  Kedves Parkettázók!
  Budapesten, a XIX. kerületben a Wekerle-telepen lakom. A ház 1910-ben épült, a parketta az 1980-as években lett lerakva. Nagyon nyikorog, mozognak a lapok. Szeretném a segítségüket kérni, hogy ez megszűnjön. Köszönöm, üdvözlettel Mészáros Katalin

  • 2jepetto@Kati
   2013-11-23, 19:58 VÁLASZ

   Kedves Kati!

   Megkaptuk a jelentkezést a felmérésre! Krisztián kollégám hétfőn, maximum kedden jelentkezni fog.

   Mindent megteszünk majd, hogy feltámasszuk a parkettát!

   Üdv,
   2 Jepetto

 • Péter
  2014-02-28, 19:02 VÁLASZ

  Kedves Parkettás szakik.

  A parkettánk az egész lakásban recseg. Egyre inkább. Az egy dolog, hogy rosszul van felcsiszolva, de van, ahol konkrétan mozog, de nem tudom, például érdemes valami minőségibb, vastagabb laminált parkettát ráfektetni a szokásos habos szigetelővel? Azaz mit lehet tenni? Köszi 80 nm a parketta, tehát valami pénztakarékos megoldást keresek…Péter

  • 2jepetto@Péter
   2014-03-02, 23:25 VÁLASZ

   Kedves Péter!

   A leírtak alapján elég sok gond lehet a padlóval. Alapesetben egy stabil, sík felületű parkettára rá lehet tenni a laminált padlót, mint végszükséges megoldás. Viszont az említett mozgás miatt lehet, hogy ez nem fog ez esetben működni. Kérdés az is, hogy mennyire sík a parketta felülete. A klasszikusan vakpadlóra fektetett parketták sokszor süllyednek meg. Itt 2-3 mm már végzetes is lehet.

   Látatlanban nem merek semmit mondani. A tipikus megoldás ilyenkor, hogy felszedik a padlót, osb lapot raknak a párnafákra, és arra kerül a laminált. Ez sem olcsó. Mi alapvetően azt valljuk, hogy ami megmenthető, azt érdemes megmenteni. Sokszor ez a költséghatékonyabb megoldás.

   Talán érdemes lenne egy helyszíni felmérés keretében megbeszélni a lehetőséget. Sok minden tisztázódhat, és különböző kalkulációkat is adhatunk a megoldási lehetőségek függvényében.

   A felmérést itt lehet kérni: http://www.2jepetto.hu/felmeres-keres

   Üdv,
   2Jepetto

 • Hubilla
  2014-03-09, 09:27 VÁLASZ

  Tisztelt Mesterek!

  Pécsett élünk, egy 1953-as építésű lakásban. Kb. 45 nm2-t parketta fed, ami – főleg a “kijárt” – helyeken nyikorog. A felülete sem szép, azaz a recsegés megszüntetésén kívül csiszolni, lakkozni is kéne. Önök szerint egy vastag szigetelőréteggel lerakott laminált padló megoldaná a problémát? A szívem e felé húz, mert ha a meglévő parkettát tetetném rendbe, nagyobb összeget kellene rászánnom (+teljes kipakolás, por, lakk-száradási idő…). Mit tanácsolnak?
  Várom válaszukat, köszönöm előre is!

 • Attila
  2014-03-25, 14:48 VÁLASZ

  Kedves Szakik!
  2009-es építésű és átadású társasházban élünk és a lakásban a laminált parketta recseg nagyon. Természetesen a legforgalmasabb helyen és itt-ott észrevettem hogy meg is süllyed, ha rálépünk. Amennyiben tudnak erre hatékony megoldást, akkor kérem keressenek meg a megadott email címen! Köszönettel:
  Attila

  • 2jepetto@Attila
   2014-03-25, 19:41 VÁLASZ

   Kedves Attila!

   Nem túl jó hírek. Az aljzattal garantáltan baj lehet. Ha lépés közben meg is süllyed, akkor légrés van az aljzat, és a padló között, így csak idő kérdése mikor fog teljesen szétválni, és letörni a nútoknál. Fel kell szedni, rendbe kell tenni az aljzatot, és a laminált padló minőségétől függően felhasználni a régit, vagy cserélni.

   Nem is olyan rég volt egy hasonló esetünk, amikor szintén bajd volt az aljzattal, csak ot sajnos már késő volt, mert a nútok széttörtek.

   Talán itt még nem késő! Ha szeretne egy felmérést, kérjük itt jelezze, és akkor meg tudjuk nézni közelebbről is a problémát: http://www.2jepetto.hu/felmeres-keres

   Üdv,
   2 Jepetto

 • arpy
  2014-05-19, 08:21 VÁLASZ

  Es milyen hezagtomito anyagot ajanl a mogo parketta ala ?

© Copyright 2017