• október

    7

    2015
  • 992
  • 1

Nem mindegy, hogy 2 vagy 4 oldali fózolt a laminált padló

A fózolásról, korábban írtunk már. Akkor beszéltünk már arról, mint jelent a fózolás. Érintőlegesen a fózolás a parketták szélének ferde (általában 45 fokos) vágását jelenti, ami a lerakáskor a lapok között V fugaként (1 mm mély 2-3 mm széles) fog jelentkezni.

Ez a fózolás lehet 2, vagy 4 oldali. A 2 oldalnál a laminált padló 2 hosszanti oldalán van ez a lemarás, míg a 4 oldalinál minden oldalán.

Felmerülhet hát a kérdés, hogy melyik a jobb? Melyiket válassza az ember? Legyen 2 oldali, vagy inkább 4?

4oldaltfozolt

Nincs általános válasz erre, mert ez már nagyon megjelenés, és ízlés kérdése, de egy két rövid gondolatot, engedd meg, hogy megosszunk veled.

Ha kontrasztosabb a dekor, amit választasz, azaz, ha a csomagban lévő laminált padlók egyes lapjai között erősebb árnyalati eltérések találhatóak, mint például a dió, akkor inkább legyen 4 oldali a fózolás. A 2 oldali ugyanis akkor tud jól mutatni, ha a lapok szinte teljesen azonos árnyalatúak, mert így a lerakást követően a szálak hosszanti oldalon szinte egybe fognak olvadni, és olyan lesz, mintha az egész egyetlen lap lenne.

Ilyenkor nagyon jól tud mutatni egy 2 oldalt fózolt laminált padló egy folyosón, ami szinte beinvitálja a vendéget, de a terek egybenyitását is jól kihangsúlyozza.

Viszont kell a jó illesztési pontosság!

Erős közép és felsőkategóriás laminált padlóknál (pl:Haro,Parador) semmi gond nincs a lerakásból eredő illesztési pontossággal. Viszont egy minőségileg nem túl jól teljesítő laminált padlónál a rövidebb oldalon a lerakáskor lehetnek illesztési pontatlanságok, szintkülönbségek, amik nem biztos, hogy látványosak (0,15 mm), de megtörhetik azt az egységes futást, amit egy 2 oldali fózolt padlóval szeretnénk elérni.

Lehet, hogy nem lesz fózolt a rövidebb oldalon, de a ha a szabvány szerinti illesztési pontatlansága túl magas, akkor az esztétikai élményt ez ronthatja, látszódni fog az illesztés. Ilyenkor érdemes inkább 4 oldalt fózoltra váltani. Inkább lássunk a rövidebb oldalon is fózolást, mint egy kevésbé észrevehető, de észrevehető illesztési pontatlanságot. Hozzá teszem, hogy az illesztési pontatlanság nem feltétlen kivitelező “hiba”, sokkal inkább gyártói.)

Bár a Krono Original padlókat nagyon szeretjük, és a Super Natural kollekcióban, szép fózolt padlókat találni, még ez sem az a kategória, amire tiszta szívből azt tudnánk mondani, hogy a 2 oldalt fózolt tökéletes esztétikai élményt fog nyújtani. Biztosan szép lesz, mert a 4.000 Ft-os ár/érték aránya kimagasló, de a valóban tökéletes 2 oldalt fózolt lamináltokat inkább feljebb kell keresni, minta a Haro, vagy épp a Parador.

Érdemes elolvasni

Ha Ikeába jársz, ezt is nézd meg… Közel egy év után tegnap sikerült eljutnunk az Ikeába. Az újév ugyanis nálunk azzal kezdődött, hogy a zsúfolásig telített kamránkat, eldöntöttük rendb...
Sötét füstölt tölgy parketta variációk A tölgy parketta, tölgy laminált padló alapvetően egy klasszikusan jó választás. Bár a laminált padlók esetében találkozni lehet néhány nem túl kellem...
Laminált padló konyhába Állandó viták tárgya, hogy laminált padló konyhában megállja-e a helyét. Van, aki magasztalja, van akit még a gondolattól, hogy a konyhába laminált pa...
Miből áll a laminált padló lerakásának munkadíja p... Ha szakembert keresel a laminált padló lerakására, akkor körülbelül ezekkel a tételekkel találkozhatsz. Azért érezzük fontosnak ezek kifejtettebb bemu...

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás

1 HOZZÁSZÓLÁS

© Copyright 2017

Mit tudok kihozni a pénzemből?


ELEMEZZ!