• október

    7

    2015
  • 61
  • 1

Nem mindegy, hogy 2 vagy 4 oldali fózolt a laminált padló

A fózolásról, korábban írtunk már. Akkor beszéltünk már arról, mint jelent a fózolás. Érintőlegesen a fózolás a parketták szélének ferde (általában 45 fokos) vágását jelenti, ami a lerakáskor a lapok között V fugaként (1 mm mély 2-3 mm széles) fog jelentkezni.

Ez a fózolás lehet 2, vagy 4 oldali. A 2 oldalnál a laminált padló 2 hosszanti oldalán van ez a lemarás, míg a 4 oldalinál minden oldalán.

Felmerülhet hát a kérdés, hogy melyik a jobb? Melyiket válassza az ember? Legyen 2 oldali, vagy inkább 4?

4oldaltfozolt

Nincs általános válasz erre, mert ez már nagyon megjelenés, és ízlés kérdése, de egy két rövid gondolatot, engedd meg, hogy megosszunk veled.

Ha kontrasztosabb a dekor, amit választasz, azaz, ha a csomagban lévő laminált padlók egyes lapjai között erősebb árnyalati eltérések találhatóak, mint például a dió, akkor inkább legyen 4 oldali a fózolás. A 2 oldali ugyanis akkor tud jól mutatni, ha a lapok szinte teljesen azonos árnyalatúak, mert így a lerakást követően a szálak hosszanti oldalon szinte egybe fognak olvadni, és olyan lesz, mintha az egész egyetlen lap lenne.

Ilyenkor nagyon jól tud mutatni egy 2 oldalt fózolt laminált padló egy folyosón, ami szinte beinvitálja a vendéget, de a terek egybenyitását is jól kihangsúlyozza.

Viszont kell a jó illesztési pontosság!

Erős közép és felsőkategóriás laminált padlóknál (pl:Haro,Parador) semmi gond nincs a lerakásból eredő illesztési pontossággal. Viszont egy minőségileg nem túl jól teljesítő laminált padlónál a rövidebb oldalon a lerakáskor lehetnek illesztési pontatlanságok, szintkülönbségek, amik nem biztos, hogy látványosak (0,15 mm), de megtörhetik azt az egységes futást, amit egy 2 oldali fózolt padlóval szeretnénk elérni.

Lehet, hogy nem lesz fózolt a rövidebb oldalon, de a ha a szabvány szerinti illesztési pontatlansága túl magas, akkor az esztétikai élményt ez ronthatja, látszódni fog az illesztés. Ilyenkor érdemes inkább 4 oldalt fózoltra váltani. Inkább lássunk a rövidebb oldalon is fózolást, mint egy kevésbé észrevehető, de észrevehető illesztési pontatlanságot. Hozzá teszem, hogy az illesztési pontatlanság nem feltétlen kivitelező “hiba”, sokkal inkább gyártói.)

Bár a Krono Original padlókat nagyon szeretjük, és a Super Natural kollekcióban, szép fózolt padlókat találni, még ez sem az a kategória, amire tiszta szívből azt tudnánk mondani, hogy a 2 oldalt fózolt tökéletes esztétikai élményt fog nyújtani. Biztosan szép lesz, mert a 4.000 Ft-os ár/érték aránya kimagasló, de a valóban tökéletes 2 oldalt fózolt lamináltokat inkább feljebb kell keresni, minta a Haro, vagy épp a Parador.

Érdemes elolvasni

Ha Ikeába jársz, ezt is nézd meg… Közel egy év után tegnap sikerült eljutnunk az Ikeába. Az újév ugyanis nálunk azzal kezdődött, hogy a zsúfolásig telített kamránkat, eldöntöttük rendb...
Laminált padló padlószőnyegre Nincs mese, ezt nem lehet megúszni. Aki szép, igényes padlót szeretne, az nem rakhatja a laminált padlót padlószőnyegre.Laminált padlót padlószőny...
Az olcsó laminált padló hátulütői Sokan keresnek olcsó laminált padlót. De csak kevesen vannak felkészülve arra, hogy mit is jelent olcsó laminált padlót venni.Persze szokták mondani...
Milyen laminált padlót vegyek? Sokszor kapunk olyan levelet, amiben azt kérdezik tőlünk, hogy milyen laminált padlót tudunk ajánlani. A baj az, hogy az ilyen típusú kérdésekre nincs...

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás

1 HOZZÁSZÓLÁS

© Copyright 2017