A cikk végén számítunk rád! Tudjuk, hogy te az vagy, akiben nem csalódunk! Köszi a 2 perces segítséget>>

  • június

    13

    2015
  • 691
  • 0

Ne újítsd fel a parkettát, ha ezeket nem tudod elfogadni

Na akkor vegyük ezt át még egyszer! Bár korábban már írtunk arról, hogy kinek érdemes a régi parketta felújítását választania, ideje újra ezt a témát elővenni.

Sokaknak ugyanis teljesen más elképzelésük van arról, hogy mit látnak majd viszont a parketta felújítás után. Egy elhasználódott, 30-40 éves parkettából, nem lesz tökéletes geometriai csoda. Különösen igaz ez, ha a parketta szálak annyira kiszáradtak, megvetemedtek az idők során, hogy a lapok között kisebb, nagyobb hézagok keletkeztek. De tovább rontja a helyzetet az is, ha a parketta bizonyos lécei, kicsit mozognak.

A hézagokat ilyenkor vagy újrarakással, vagy fugázással szüntethetőek meg. Tipikusan utóbbira szokott esni a választás. Bár a felszedés és visszarakás adja a legjobb megoldást, mivel azonban kétszeresére is emelheti a költségeket, igen kevesen szokták ezt a megoldást választani. Az illesztési hézagokba tett (műgyantával kevert lecsiszolt fapor) fuga, mechanikai mozgás esetén (a parketta nem tökéletesen fix a fogadó aljzaton van) a fuga idővel kilökődhet, de ha páratartalomváltozás van, és megemelkedik a fa nedvességtartalma, akkor a parkettaelem térfogata nőni kezd, és mivel ilyenkor elég komoly erőhatásokról beszélünk, ki tudják nyomni a bekent fugát. Megfelelő lakkal bizonyos mozgások eredményezhetik azt, hogy a felület egyben maradjon, és ne részenként mozogjon, de ez sem örök életű. Minél inkább bizonytalan a parketta stabilitása, annál inkább fontos az újrarakás, annak hiányában pedig neked annál fontosabb elfogadnod, hogy az illesztések nem maradnak örökre hézagmentesek.

Ezt el kell fogadnod, ha mozog a parketta, és nem akarod az újrarakás költségét bevállalni. Viszont a csiszolás lakkozás ez esetben csak felszíni megoldás lesz. Egyfajta esztétikai felújítás.

De volt már akiken az sem tetszett, hogy látszottak az egyes parketta lécek illesztései, vagyis, hogy hol találkozik egy egy parketta. Bár extrém elvárás lenne úgy parkettázni, hogy ne látszódjanak a találkozási élek, az elmondható, hogy egy régi parketta felcsiszolásakor, és újralakkozásakor az élek alapvetően hangsúlyosabbak, mint egy teljesen új parketta lerakása esetében.

Ne újítsd fel a parkettád, ha nem tudod elfogadni:
– A parketta nem fog úgy kinézni, mintha egy vadi új 8-10.000 Ft/m2-es parkettát tennél le.
– Ha egy modern katalógusba illő lakást szeretnél
– Ha nem szeretnéd, hogy a régi parkettádon akár egy picit is, de vissza-tükröződjön az elmúlt 30-40 év.
– Ha a Clasablankát is csak 4K felbontásban tudod élvezni.

Miért mondjuk ezt?

Mert nem szeretnénk, hogy csalódnod kelljen. Nem arról van szó, hogy már előre magyarázzuk a bizonyítványunkat, de több 1000 m2-nyi felcsiszolt parkettával a hátunk mögött már látjuk, hogy kik azok, akik túlzott elvárásokkal állnak egy 30-40 éves parketta felújítása elé.

Ha eleve úgy állsz neki a parketta felújításnak, hogy kétségeid vannak afelől, hogy tetszene-e a végeredmény, ha átnéztél rengeteg referenciafotót, de mégis ott bujkál benned az, hogy mégis inkább újat kéne rakni, akkor esélyes, hogy igazad lesz.

Neked való a parketta felújítás:
– Ha oda vagy a nemes dolgokért, és fontos, hogy ami körülvesz téged, annak legyen története
– Ha hiszel a fa értékében, és nem szeretnél pazarolni
– Ha neked nem a photoshopolt külső a szép, hanem a természetes.

Béna volt a cikk?

Ha nem, most ne scrollozz el közönyösen!

Szeretnénk ennél sokkal jobb tartalmakat csinálni. De elakadtunk, melyikbe vágjuk a fejszénket. Segíts választani. Pár kérdés, semmi személyes adat, semmi titkos kémlelés. Csak a válaszok érdekelnek, amik egyébként most is ott vannak a fejedben.

KÖSZI A SEGÍTSÉGET

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás
© Copyright 2017

SZERESS MINKET A FACEBOOKON IS: