• augusztus

  4

  2013
 • 2848
 • 39

Modul pvc-t választani nem olcsó

drága modul pvcModul pvc-t választani egyáltalán nem éri meg azoknak, akik jobban, akarnak kijönni, mintha más fa padlót választanának. Modul pvc-ni nem egy olcsó mulatság.

Legalább is nem annyira, mint az az ember alapvetően gondolja.

Éppen ezért egyre kevésbé jó szívvel tudjuk ajánlani azon ügyfeleinknek, akik otthonra választanának ilyen megoldást spórolás céljából.

(Mi az a modul pvc: lap kiszerelésben kapható vinil alapú pvc burkolat. Olyan akár a laminált padló, csak épp vinil, ragasztani kell, és persze nem fából készül.)

Az elfogadható, és korrekt minőségű modul pvc ára valahol 4.000 Ft/m2-nél kezdődik, de nem nehéz találni 5-10.000 Ft/m2 árút sem. A jó minőségű modul pvc nem olcsóbb, mint egy hasonló minőségű laminált padló. A vízálló tulajdonsága azonban megkérdőjelezhetetlen, így fürdőszobába otthonra még mindig jó választás.

De a modul pvc-t lerakni is költségesebb.

A modul pvc lerakása alapvetően többe is kerül mint bármely más úsztatott padlóé (pl: laminált padló, szalagparketta). Házilag már nem annyi, mint lerakni a laminált padlót. Először is kell egy tükörsima aljzat, amihez aljzatkiegyenlítés kell, majd a visszacsiszolás. Utána jöhet az alapozás, és a ragasztás, ami mivel alapvetően több munka, több költséget is jelent.

A lerakása akár kétszerese is lehet az úsztatott padlókhoz képest.

Ajánlott tehát alaposan átgondolni, hogy tényleg érdemes-e otthonra modul pvc-t választani, mert olcsóbban szinte biztosan nem fog kijönni az ember, ha a minőséget is a szem előtt tartja. A vízálló tulajdonságon kívül nem igazán lehet úgy megfogalmazni az igényt, hogy abban a modul pvc jöjjön ki győztesként otthoni felhasználásnál.

Amiben a Magic floor magasan a laminált padlók felett van, azt irodai, közületi, üzleti felhasználók fogják tudni csak igazán értékelni. elsősorban brutális kopásállósága miatt, de a ragasztásnak, rugalmasabb felületének köszönhetően csendesebb mint az úsztatott fa padlók. (Parafa kivételével)

Kell-e tehát a modul pvc? Ha csak az árhoz ragaszkodunk, akkor egyáltalán nem biztos, ha otthoni felhasználásra szánja az ember. Ha fontos a vízállóság, akkor abszolút jó alternatíva. Ha pedig közületi felhasználásról van szó, akkor arról külön kell beszélni.

UGYE TE SEM AKARSZ 10 ÉVIG EGY ROSSZUL LERAKOTT PARKETTÁT NÉZNI?!

(Megmutatjuk, hogyan kerüld el)

Több 100.000, talán millió forint elköltését tervezed a parkettádra, és lehet, hogy a kivitelezés fogja az egészet tönkretenni, miközben naívan azt gondolod, “ugyan már, velem ez nem történhet meg”!

Ne akard megégetni magad. Felkészítünk a csapdák elkerülésére!

Regsiztrálj ingyen!

Kérdezz! Már 400x írtunk! Jön válasz neked is!

(Ha csak annyit írsz, hogy tetszett a cikk, nekem az is sokat jelent. De ha van kérdésed, akkor azzal mindenképpen keress meg.)

39 HOZZÁSZÓLÁS

 • Tamás
  2013-11-26, 11:32 VÁLASZ

  Kedves 2Japetto,
  nekem lenne egy indokom, hogy miért választanám mégis az 5000 Ft/nm árért a PVC modul padlót, ez pedig nem más mint a padlófűtés nappaliba, ahova köszönjük de hideg burkolatot nem szeretnénk, valamint tartunk a szálló portól, amit a laminált parketta padlófűtésre való alkalmazása okozna. Ez szerintem elég érv. De kíváncsian várom véleményét, hogy mi más javaslata lenne tehát. Padlófűtés, nem hideg burkolat, szálló port kerüljük.
  Köszönettel,
  Tamás

  • 2jepetto@Tamás
   2013-11-27, 09:40 VÁLASZ

   Kedves Tamás!

   Érdekes szempontot vetett fel, köszönöm szépen! De engedje meg, hogy kifejtsem az ellenvéleményemet. A lakásba a szellőztetéssel, és a ruhákon bekerülő por a meleg levegő feláramlása miatt nem ülepszik le. Az ön félelme szerintem inkább a padlófűtéshez köthető jobban, mint a burkolathoz.

   Ugyanakkor igaza van, amikor arra utal, hogy bizonyos burkolatok jobban vonzák a port, mint mások. Fizika könyvek szerint ezt hívják adhéziónak. Amikor is különböző anyagok vonzó kölcsönhatásra lépnek egymással.

   Van egy bizonyos elektrosztatikus adhézió, ami érdekes lehet. Pl egy elektrosztatikus töltésű (laminált) padló erősebb kapcsolatban áll a leülepedett porral, mint azok amelyek nincsenek feltöltődve, így elképzelhető, hogy azok a meleg levegő feláramlás ellenére a padlón tarják a leülepedett port. Persze sok minden függ az errő-ellenerő dolgoktól is.

   Ezt az egészet én úgy értelmezem, hogy az elektrosztatikusan feltöltődött laminált padló, kevésbé engedi felszállni a port a lakásban, mert nagyobb az adhézió, mint más esetben.

   Ugyanakkor az elektrosztatikus feltöltődés a laminált padlóknál egy rossz tulajdonság, amit a legtöbb gyártó igyekszik elkerülni, és antisztatikussá tenni a padlójukat.

   Elnézést a kissé konyhanyelvi megfogalmazásért, de nem vagyok fizikus. Ez csupán egy következtetés, amit a szakirodalmak átolvasása után tettünk, de ígérjük, hogy megkérdezünk erről egy fizikust, professzort.

   A végkövetkeztetésünk annyi lenne, hogy a felszálló por inkább a padlófűtéshez köthető, és egy lakkozott szalagparketta, vagy épp a modul pvc szerepe ebben kevesebb.

   Én ezért nem mondanék le a természetes fa szépségéről, az antibakteriális felületről, és a felújíthatóság nyújtotta hosszú élettartamról.

   De feltétlenül megkérdezünk egy fizikust is erről, aki számításokkal alátámasztja nekünk a dolgokat, mert lehet persze, hogy tévedünk.

   Üdv,
   2 Jepetto

 • Béla
  2015-03-18, 12:10 VÁLASZ

  Kedves 2Japetto,
  újabban látom, hogy van már öntapadós modul pvc is a piacon, arról van-e már véleményük? Mert egyre inkább arra hajlok, hogy a szobákba is azt fogok rakni laminált padló helyett, hangszigetelés és hőérzet miatt.
  üdv
  Béla

  • 2jepetto@Béla
   2015-03-18, 20:03 VÁLASZ

   Kedves Béla!

   Az öntapadós modul pvc-vel nincs jó tapasztalatunk. A Magic floor-nál is kivezették az öntapadós változatot. A szakító szilárdságuk sajnos nem az igazi. Mi mindenképpen a ragasztásos modul pvc-t javasoljuk. Mire gondol az alatt, hogy jobb hangszigetelés, és hőérzet? A laminált padlónak ugyanis alacsonyabb a hővezetési tényezője (0,09-0,08 W/mK), mint a vinily padlóknal (0,29 Wm/k), azaz a laminált padló jobban hőszigetel. Ha van padlófűtésük akkor valóban jobb a vinil, de ha nincs és az alulról jövő hideget szeretnék szigetelni, akkor viszont sokkal jobb a laminált padló.

   Ha bármi kérdés lenne még, szívesen segítünk!

   Üdv,
   2 Jepetto

 • Kinga
  2016-06-03, 06:02 VÁLASZ

  Kedves 2Jepetto!
  Családi ház felújítás közepén vagyunk, most szeretnénk kiválasztani a burkolatot a konyha-nappalba. Nagyon gondolkozunk a vinil padló választásán az alábbi okok miatt: nem szeretnénk burkolatváltást a konyha és nappali között, hidegburkolatot nem szeretnénk, padlófűtésünk van. A konyha miatt mindenképpen szeretnénk jó kopásállóságú és vízálló burkolatot, de sajnos a jó minőségű vízálló laminált padlók 10.000,-Ft-tól kezdődnek, míg vinilt már 5.000,- Ft-tól találtunk. Létezik már clickes változata is, amit ugyan úgy kell letakni, mint a laminált padlót, így a tükörsima aljzat és ragasztás költségeit meg tudjuk spórolni.
  Érdekelne a vélemémye ezzel kapcsolatban. Ajánlja-e a vinilt ilyen szempontok figyelembevételével, vagy van-e valami alternatívjavaslata. Előre is köszönöm! Üdvözlettel,
  Kinga

 • Gyorgy
  2017-01-31, 10:20 VÁLASZ

  Meglevo jarolap burkolatra szeretnenk jo minosegu Vynil padloburkolatot ragasztani. Jo lenne ha a padlo csempe (33x33cm) osztasai nem utnenek at a vynil padlon es rontanak el az osszhatast. Gondolom ez megoldhato lenne egy koztes habfolia lemez segitsegevel, ami mellesleg tovabb javitja a hoszigetelest. (szalagparkettaknal also retegkent paramentesito foliat is szoktak alkalmazni, de ha jol gondolom ez Vynil parkettanal nem szukseges). Kerek segitseget ahhoz, hogy mi a legjobb megoldas ebben az esetben.

  Udvozlettel

  Gyorgy

  • 2jepetto@Gyorgy
   2017-01-31, 11:35 VÁLASZ

   Kedves György!

   Megfelelő alapozás után ki lehet önteni a járólapot önterülő aljzatkiegyenlítővel, amit a száradást követően simára kell csiszolni. Ezt követően mehet majd rá a vinyl padló. Ha javítani kell a hőszigetelésen, akkor parafa alátétet is fel lehet ragasztani az aljzatra, és aztán arra mehet a vinyl.

   Én ezt a megoldást tudom jó szívvel ajánlani. Párazáróra vinyl padló esetében nincs szükség.

   Sok elrontott munkát láttunk, még építészeti különdíjas ingatlan esetében is. Kell egy jól előkészített aljzat hozzá.

   Üdv,
   2 Jepetto

   • Gyorgy@2jepetto
    2017-02-01, 10:28 VÁLASZ

    Kedves Jepetto,

    nagyon koszonom a szakszeru valaszt. Csak hogy pontosan ertsem: Amennyiben parafa alatetet ragasztatok a meglevo padlocsempere semmilyen mas elokeszites nem szukseges?
    Milyen parafa alatetet javasol?

    Udvozlettel

    Gyorgy

   • Gyorgy@2jepetto
    2017-02-01, 10:34 VÁLASZ

    Meg meg szeretnek kerdezni egy dolgot:
    A Fogarasi Parketta uzlet hirdeti a Lametta Vynil padlot. Ez egy 5 mm vastag lapokbol osszerakhato illesztett padlo. Ehhez is gondolom alkalmazhato a leragaszthato parafa reteg ami pl 750 Ft/m2 arban tekercsben kaphato.

    Mennyiert vallalnak negyzetmeterenket ennek a Vynil padlonak parafa reteg segitsegevel torteno elkesziteset. (kb 50 m2)?

    Udvozlettel

    Gyorgy

    • 2jepetto@Gyorgy
     2017-02-01, 13:47 VÁLASZ

     Kedves György!

     Persze alkalmazható,de úsztatott padló esetén már nem kell a parafát sem leragasztani. Érdemes ugyanakkor elgondolkodni a Wicanders vinyl padlóin is, ami már eleve tartalmaz parafát. A 10,5 mm-esnek bőven jó a hordozórétege ahhoz, hogy azon aztán a fugaközök semmilyen körülmények között ne üssenek át. Szinte csak le kell rakni. A Laurum Kft-t érdemes megkeresni, ők az importőrök, és Budapesten 2 helyen is elérhetőek.

     Üdv,
     2Jepetto

    • Gyorgy@Gyorgy
     2017-02-02, 09:32 VÁLASZ

     Kedves 2Jepetto,

     megneztem a a Laurum vynil padloit es azt hiszem el is dontottem, hogy ezt a valtozatot valasztjuk. Aprilis honapban keresni fogom ismet a megvalositas vegett. Addig is nagyon koszonom a szakszeru segitseget.

     Udv

     Gyorgy

     • 2jepetto@Gyorgy
      2017-02-02, 12:12 VÁLASZ

      Kedves György!

      Ennek örülök, a Wicandersbe nagyon nehéz belekötni. Aki amellett dönt, az tud valamit 🙂 Érdemes akkor a Laurumhoz fordulni, kiskerek, de egyben importőrök is, szóval nálunk biztos a legjobb tudást, és feltételeket kapod.

      Ha áprilisban a szakemberünk segíthet majd a kivitelezésben, azt meg köszönjük a nevükben is.

      Üdv,
      2Jepetto

 • Erzsi
  2017-05-06, 20:05 VÁLASZ

  Kedves 2 Jepetto!

  Én ebédlőbe, amolyan lábazatszerűen szeretnék valami tisztítható , mutatósabb felületet, kb. 2-2,5 nm lenne az egész. Laminált padlóban gondolkodtam, keresgélés közben akadtam rá a Magic Floorra. Érdekelne a véleménye, hogy ezt jó megoldásnak tartaná-e, ill. hogy ez szakértelem nélkül, pusztán a leírásra hagyatkozva megoldhatónak tartja-e ?

  Köszönettel : Erzsi

  • 2jepetto@Erzsi
   2017-05-07, 19:26 VÁLASZ

   Kedves Erzsi!

   Értsem ez alatt azt, hogy a falra a lábazatot Magic floorral szeretnétek megcsinálni. Megoldható, persze, de a “vastagsága” miatt nem takar semmit a szélső dilatációtól. A lerakáskor az egyenes vágás, és az egyenes, síik fal okozhat gondot. Mindkettőnél precízen kell eljárni, mert egyébként csúnya lesz.

   Ha félreértettem a “lábazatot”, kérlek jelezd.

   Üdv,
   2Jepetto

   • Erzsi@2jepetto
    2017-05-08, 21:58 VÁLASZ

    Kedves 2Jepetto!

    Köszönöm a választ, jól értetted a kérdést. Azt hiszem, csak akkor merek ebbe belevágni, ha találok egy szakembert.

    Üdv: Erzsi

 • Takács Magdi
  2017-05-09, 18:20 VÁLASZ

  Kedves 2Jepetto!
  Tanácsodat kérem egy, a Diego-nál árult vinyl vízálló padlóval kapcsolatban: http://www.diego.hu/lvt-padlo/prime-marble-bei-marble-bei
  Lakótelepi konyhába-előszobába szánnám a mostani járólapra ragasztva.
  Még nem vettem meg, csak előleget fizettem rá, de talán még visszamondhatnám ha nagyon negatív a véleményed. Ilyet is vállaltok letenni?
  Köszönettel, Magdi

  • 2jepetto@Takács Magdi
   2017-05-17, 20:20 VÁLASZ

   Kedves Takács Magdi!

   A járólapot ki kell önteni megfelelő alapozást követően, majd visszacsiszolni, hogy pengeéles legyen, mert a 2-4 mm-es vinyl padlón átütnek a padló egyenlőtlenségei (pl:fugaközök).

   Tudunk benne segíteni.

   Üdv,
   2Jepetto

 • Klári
  2017-05-26, 08:35 VÁLASZ

  Kedves 2Japetto!

  Édesanyám új építésű lakásába keresnék vízálló, egész lakásban (fürdőszobában is) egységesen használható burkolatot. A modul pvc-re gondoltam, mert nekünk is ilyen van itthon, de mi padlófűtéssel használjuk. Nála viszont radiátorok lesznek, így a padló hidegebb lehet. 84 m2 lefedéséről lenne szó. A lakás most készül, most öntik ki estrich betonnal. Kérdésem az lenne, hogy melyik vinyl/modul pvc padlót tudná ajánlani. Expona, Tarkett, Magic Floor márkákat néztem. 5-6000 Ft-os nm árban gondolkodunk, indokolt esetben mennénk csak efölé. Válaszát előre is köszönöm.

  • 2jepetto@Klári
   2017-05-26, 13:55 VÁLASZ

   Kedves Klári!

   Bármelyiket szívesen ajánlom! Ha félnek a hideg felülettől, parafával alá lehet szigetelni. Erről itt írtunk korábban:http://www.2jepetto.hu/blog/magic-floor-alaszigetelese

   Bármelyik padlóra is essen a választás, a tökéletesen előkészített aljzaton fog múlni szinte minden. Ezt nagyon fontos, hogy ne felejtsétek el. A néhány mm vastag vinyl padlón ugyanis átüt az aljzat egyenlőtlensége.

   Üdv,
   2Jepetto

 • Agonatic
  2017-08-01, 18:31 VÁLASZ

  Kedves 2Japetto!

  Kérdezném igen jól sikerült esztrihre (nincsenek benne egyenlőtlenségek) leragasztható egyből vinyl? A betonban a padlófűtés dilatációs hézagjai fel lettek töltve kemény, de rugalmas PU hézagkitöltővel, ezen folytonosan mehet a ragasztott vinyl burkolat, vagy meg kell azt is dilatáltatni ?

  Köszönettel,
  Agonatic

  • 2jepetto@Agonatic
   2017-08-01, 20:45 VÁLASZ

   Kedves Agonatic!

   A Magic floort nem kell dilatálva rakni, viszont tükörsima aljzat kell neki. A kiöntés, és annak visszacsiszolása erősen ajánlott.

   Üdv,
   2Jepetto

 • Melinda
  2017-08-25, 09:32 VÁLASZ

  Kedves 2Jepetto!
  Mi a falburkolatot szeretnénk megoldani vinyl burkolattal. Az öntapadós változatot néztük ki a felragasztás egyszerűsége végett. Mivel olvastam, hogy nem ajánlja padlóra ezt a megoldást, kérdezném, hogy falra sem jó megoldás? Mindenképp kell oda is egyéb ragasztó? Nincs nagy igénybevétel, de a gravitáció sem éppen kedvező. Kérem írja meg hogyan tenné fel ön a falra, 1m magasságig.
  köszönöm: Melinda

 • Éva
  2018-11-11, 21:50 VÁLASZ

  Kedves 2Jepetto,

  vásároltunk egy lakást ahol az egyik szobában régi parketta van, de viszonylag jó állapotú. Viszont szeretnénk az egyik sarokban konyhát kialakítani. Kérdésem hogy hogyan lehetne vízálló burkolatot tenni a szobába hogy ne kelljen a parkettát felszedni. A férjem simán ráragasztana pvc-t, csak arra a részre ahol a konyha lesz. Én meg lvt-vel raknám le az egész szobát. Az alapozás+aljzatkiegyenlítés mennyi lenne körülbelül? Anyagköltségre gondolok elsősorban, 25 nm-es a szoba. Tényleg van erre lehetősés és van olyan anyag amit a parkettára kenve majd önterűlővel leöntve utána lehet rá ragasztani a lvt burkolatot? Cirkó fűtés van amúgy, nem padlófűtés.
  Köszönettel
  Éva

  • 2jepetto@Éva
   2018-11-13, 11:39 VÁLASZ

   Kedves Éva!

   A befogadó aljzat tekintetében voltaképpen mindegy, hogy pvc, vagy vinyl. Mindkettő ragasztással kerül az aljzatra, és mindkettőnek azonosak a követelményei. Legyen az aljzat, sík, sima, egyenletes. A parketta állapotától függően, megfelelő alapozással ki lehet önteni a parkettát, de őszintén szólva én nagyon sajnálnám, mert ezzel visszavonhatatlanul tönkre lenne téve.

   Közvetlenül biztosan nem ragasztanám rá, mert a felületi egyenlőtlenségek ki fognak ütni, és nagyon látványos lesz a padlón.

   Amin én elgondolkodnék:
   – Ha a konyha csak egy falon fut, és nincs úgy közre zárva, akkor a 25 m2-nyi felületet nem megtörve inkább maradnék a hagyományos padlónál, és alaposan felújítanám, hogy a lakk teljes felületén védje a padlót a víztől. Ehhez persze az is kell, hogy az ember mindig figyeljen a vízre, és időben beavatkozzon. Ez persze valakinél nem olyan kompromisszum, amit meg tud kötni. Egyszerűen mert például folyamatos a “meló” a konyhában.
   – Ha a konyha viszonylag jól közrezárja a sarkot (pl: párhuzamos konyha esetén), akkor erősen meggondolnám, hogy a konyha területénél felszedném a parkettát, a helyére osb lapot raknék és arra tennék járólapot, vagy úsztatott vinylt. Jól lehet szintezni a szintkülönbséget, és hasonlóan a többi megoldáshoz itt is lehet burkolat váltani rendesen. Ennek még az is az előnye, hogy a padló alatt – feltéve, hogy vakpadló van -, nagyon jól vihetőek a szerelvények (plusz áram, víz, csatorna a konyhaszigethez)
   – Ha mindenképpen maradnia kellene a parkettának, akkor én egyszerűen ráúsztatnék egy klikkes vinylt. Persze csak akkor, ha a felületi víztől kell tartani, mert csőtörés félelmére csak a teljes padlócsere lenne a megnyugtató.

   Fogalmam sincs mivel tudtok, akartok kompromisszumot kötni, milyen élettér lesz nálatok ez a konyhasarok, és hogyan alakulna az alaprajz. Ezek az infók sokat segítenének az optimális döntés meghozatalához. De remélem azért így is sikerült hasznos tanácsokat adni.

   Írjatok!

   Üdv,
   2Jepetto

   • Éva@2jepetto
    2019-03-10, 16:51 VÁLASZ

    Kedves 2Jepetto,

    jelenleg úgy állunk hogy sehogy sem. Mivel egyelőre nem lesz ott mégsem a konyha, a vége az lett hogy felszedtük a régi parkettát, mivel az volt a terv hogy alá teszünk valami jó vastag szigetelést illetve alátétet, de most az a kérdés hogy mi legyen az. Alapból min. 8 de inkább 10 mm-es laminált padlóban gondolkozunk, és most az előszoba szintjéhez képest még kb. -2 cm-nél állunk. Szögelt 2 cm vastag parketta volt és alatta pedig ahogy nézem hajópadló van, egész jó állapotú, azért itt-ott sérült a szögek kihúzásakor. Az nagyon elvetemült ötlet hogy pl. egy 10 mm-es laminált parketta alá 1 cm-es extrudált polietilén tekercset tegyünk, vagy 2X5 mm-es austrotherm xpst? Az egyik honlapon olvasottak kicsit elbizonytalanítottak hogy csak 3 vagy 5 mm alátét mehet a laminált padló alá mintha pl. 1 cm kizárt lenne. Az is felmerült bár árban azért jóval húzósabb lenne hogy 2 cm kőzetgyapot rajta osb lap és arra a laminált parkettát, de ez már kicsit nagyobb szintemelkedést jelentene, a mostani állapothoz képest min. 5 cm (+3 az előszobához képest, de talán még belefér) , arról nem is beszélve hogy a kőzetgyapotra eddig 2 réteg osb lapot láttunk ajánlottnak (bár kérdés hogy a 2cm kőzetgyapotra tényleg kell-e két réteg osb), az viszont már tényleg magas lenne, az előszobához képest +5 cm. Alattunk nem fűtött félszuterén pince/tárolósor van, teljesen száraz és nem hideg a lakás meg a padló sem. A hajópadlót esetleg mivel lehetne kezelni mielőtt a lamináltat meg az alátétet rátesszük? A férjem aggódik hogy most megbontottuk rajta a parkettát és valahogy ez árt neki, illetve kissé nyikorgósnak találja, bár szerintem a parketta 1000x rosszabb volt ilyen szempontból, ez a hajópadló csak minimálisan nyikorog.
    Szóval a fő kérdés így a kisregényem végére hogy laminált parketta alá ha amúgy "hely van", akár 3 cm vastag is lehet alátét+laminált parketta akkor mit tehetünk rá?
    Köszönettel
    Éva

    • 2jepetto@Éva
     2019-03-12, 08:41 VÁLASZ

     Kedves Éva!

     A legjobb megoldás a ti esetetekben az egymásra merőlegesen letett növényi rost alapú izoboard (2×5.5 mm), mert ez kevésbé tömörödik, mint az XPS.

     Így fog akkor kinézni a rétegrend:
     0,2 mm párazáró fólia
     11 mm izoboard
     10 mm laminált padló
     Össz: 21,2 mm rétegvastagság.

     Fontosabb kérdés, hogy milyen is a fogadó aljzat minősége. Azt írtad hajópadló. Tudjátok, hogy milyen technikával lett lerakva, hogy mi a pontos rétegrend? Valószínű, hogy vakpadlóra szögelték, de ragaszthatták is. Lehet játszani a milliméterekkel, de a legfontosabb, hogy amire a padló kerül, az megfeleljen a ti, és a padló elvárásainak.

     A párod aggódik a nyikorgás miatt, te kevésbé. A kérdés, hogy mit hoz az idő. Vetemedik-e majd még a padló? A fa a lakás klímájára reagál. Erről nem sok helyen olvashatsz, mert szinte sosem beszélnek róla, de jó, ha az ember a lakásfelújítás során figyeli a lakás belső klímáját. És naponta lejegyzi. Vegyünk egy egyszerű példát.

     Felújítunk egy lakást, de a parkettázásra fél évvel később kerül sor. Addig áll az egész. Az épület kiszárad, lemegy a pára 35%-ra. Majd jön a lerakás, ahol mindig azzal kezdik, hogy hagyjuk a padlót 2 napig állni, hogy hozzászokjon a klímához. A baj, hogy a padló nem ahhoz a klímához szokik hozzá, ami majd a beköltözés során tapasztalható lesz, hanem egy alapvetően szárazhoz. A padlót dilatálják oldalt, és minden tök jó is az első hetekben. Aztán elkezdik a lakást belakni. A 35%-os pára stabilan felmegy 55%-ra. A 35%-ban egyensúlyi nedvességtartalomban lévő padló 55%-nál nem lesz egyensúlyban, vagyis elkezdni “inni” a vizet. Nőni fog a térfogata. A dilatációs hézagot lehet hogy teljesen el fogja hagyni, ránő a falra, ami miatt középen, vagy bizonyos részeknél elkezd huppogni a padló. A felrakott szegőket le kell szedni, és az éleket le kell vésni, hogy ne lógjon rá a falra.

     Ez a kérdés azért érdekes nektek, mert a laminált padló alatt egy olyan fenyő hajópadló lesz, ami nemcsak reagál a klímára, de még jobban is mint a laminált padló. Számotokra nagyon fontos, hogy ne legyen komoly eltérés a lakás klímáját illetően a parkettázáskor, és a hétköznapi élet során. Ezekre reagálni fog a hajópadló, bár a jól lerakott, falra is futtatott párazáró védeni fogja. De azért jó lenne tudni, hogy milyen klímának van most kitéve, és milyennek lesz.

     A lényeg, hogy a hajópadló mint aljzat egy kicsit bizonytalan. Csak akkor vágjatok neki, ha biztosan tudjátok, hogy a laminált padló 10-15 éves várható élettartamáig rendben lesz. Ehhez az kell, hogy ne legyen drasztikus változás a lakás klímáját illetően. Kell a jó párazárás, és persze az is, hogy rendben legyen már most is. A kártevők ellen érdemes lehet lekezelni, nehogy kirágják majd a laminált padló alól.

     Nagyjából ennyi! Tudom, hogy lett bennetek egy kis bizonytalanság. Az ajánlott rétegrend rendben lesz, a hajópadló, mint fogató aljzatot mérlegeljétek. Szerencsére nincs nagy rizikó, mert az úsztatott lerakás miatt a laminált padlót teljesen vissza lehet szedni.

     Ha kérdés van, nyugodtan írjátok meg!

     Üdv,
     2Jepetto

     • Éva@2jepetto
      2019-03-13, 19:24 VÁLASZ

      Kedves 2Jepetto,

      köszönöm a válaszokat, azt hiszem tisztul már a kép. A hajópadló egész jó állapotban van, szegelve van a vakpadlóra. A lakás szerintem eléggé száraz most, de mivel lesz légkondi nem hiszem hogy nagy pára lesz valamikor is (hűtő-fűtő légkondi) Az alátét jól hangzik, találtam egy Steico nevűt, gondolom ez is jó, ebből van 7mm vastag is, lehet ennél maradunk. Ebből is le lehet tenni 2 réteget? . A padlofutar-os laminált parkettákkal kapcsolatban van esetleg tapasztalatotok? Egész jó áron találtam ott szimpi lamináltat.
      Üdvözlettel
      Éva

     • 2jepetto@Éva
      2019-03-18, 14:51 VÁLASZ

      Kedves Éva!

      Szívesen ránéznék a technikai adatlapjára, vagy teljesítmény nyilatkozatára, milyen a nyomófeszültsége az alátétnek. Ettől függ, hogy rendben lehet-e a két réteg, vagy sem.Tudsz küldeni róla? Inkább szintben kellene a 14 mm, vagy abban bízol, hogy még jobb lesz a hőszigetelés? A 27%-al nagyobb vastagság nem jelent 27%-al, jobb hőszigetelést. Nincs egyenes arányosság. Sajnos. A padlófutárosokat nem ismerem.

      Üdv,
      2Jepetto

     • Éva@2jepetto
      2019-03-19, 14:50 VÁLASZ

      Steico alátétRészben a magasság miatt gondolom hogy jobb lenne, két ilyen réteg +a laminált már nagyjából kitenné a megfelelő vastagságot, mármint amekkora a parketta volt. A másik szobában lehet hogy marad a parketta és arra tennék a lamináltat (egybenyílók) A másik hogy amikor a lányom zokniban szalad akkor mi az ami jól tompítja a dübörgést? Lehet csak az én agymenésem hogy legyen vastag az alátét 😛 Meg még valami, nem tudom van-e reális esélye de a vonat közelsége miatti rezgést csökkenti vajon? A szegelt parkettánál lehetett érezni, gondolom teljesen nem szűnik meg ettől sem. Elnézést hogy csapongok össze vissza, meg jól szétoffoltam a modul vinyl témát.
      Üdv
      Éva

     • Éva@Éva
      2019-03-19, 17:54 VÁLASZ

      Közben megtaláltam, és a Krono Original laminált parkettát néztük ki a korábban írt honlapon, amiről írtad hogy egész jó ár-érték arány 🙂

     • 2jepetto@Éva
      2019-03-19, 20:55 VÁLASZ

      Kicsit eltértünk a vinil padlótól ez igaz, de a téma nagyon érdekes, és sajnos nincs sok gyakorlatias tartalom a témában. Az úsztatott padló alatti szintemelés pedig elég közérdekű téma. Biztosan fogunk róla írni, mert meghoztad hozzá a kedvet, plusz most miattad utána is néztünk jobban néhány dolognak. Ami elsőre unalmas fizika, de tényleg fontos.

      Az alátéteknek van egy nyomószilárdsági értékük, ami azt mutatja meg, hogy milyen rövidtávú terhelés esetén ér el a 10%-nyi tömörödést. Ezt kPa-ban adják meg. 1 kPa kb. 101 kgf/m2, vagyis Ha egy 7 mm alátét nyomószilárdsága 150 kPa, akkor az azt jelenti, hogy 0,7 mm tömörödést kb 15.000 kg/m2 terheléskor éri el. Ez elsőre nagyon nagy szám. Hiszen 15 tonna esetén megy össze 0,7 mm-t. Ha tovább bontjuk, akkor ez 1,5 kg/cm2-re. Vagyis ha az alátét egy 1 cm x 1 cm-s pontban 1,5 kg terhelést kap, akkor 10%-t tömörödik. Ha van egy 4 lábon álló szék, aminek a lábai 2,5 x 2,5 cm vastagok, és ráül egy 85 kg-os ember, akkor a székkel 90 kg súly 25 cm2-re fog esni, vagyis 3,6 kg/cm2. Az alátét biztosan tömörödni fog 10% felett, szerintem akár 7 mm-ről lemegy 6 mm-re. 14 mm-es vastagság esetén 12 mm-re.

      A padló segít a terheléselosztásban valamennyire, így a súlyok másképp koncentrálódnak egy egy pontban. Itt már számít a padló vastagsága is. Ennek még utána kell olvasnom, hogyan lehet jól utána számolni, mert nem éppen hétköznapi téma. Simán lehet, hogy ami 3,6 kg/cm2 terhelés közvetlenül, az egy 10 mm-es laminált padlón keresztül már csak 0,3 kg az adott pontban, vagy még kevesebb. A te esetedben azért fontos kérdés, mert az alátét amit kinéztél 150 kPa nyomószilárdságú és 14 mm kerülne le. Ha lesz olyan terhelés a lakásban, ami cm2-re vetítve meghaladja a 1,5-2 kg-ot, akkor adott pontban túl nagy lesz a terhelés az alátétnek.

      A fenti alátét 2 rétegben szerintem rendben van tömörödést illetően, ha felé egy 10 mm-es laminált padlót teszel, és nincs zongorád, vagy olyan 2 m magas könyvespolcod, aminek pontlábai vannak.

      A dübörgő hang elkerülése egy hangszigetelési kérdés. Teljesen más. Mondhatnám teljesen más megvilágításba helyezi a dolgot. Viszont itt már kérdés lenne a födém pontos felépítése is, de az biztos, hogy a dübörgő hang minimalizálásra padlóválasztás tekintetében a lehető legtömörebb anyag a legideálisabb. A szintemelést figyelembe véve egy ragasztott tömörfa svédpadlóval lehet javítani a dübörgő hangokon, vagy padlószőnyeggel, amin nem jön létre olyan erősen a hang. Épületakusztikai kérdés, mi is tanuljuk a témát. Nehéz ügy.

      Talán ez a rétegrend is megfontolandó:
      0,2 mm párazáró
      7 mm alátét (vagy 2×5 mm XPS)
      3 mm akusztikai filc
      10 mm laminált padló

      Ha mindenképpen laminált padló, akkor az egyre világosabb, hogy számodra a lehető legvastagabb opció kell, ami még a büdzsébe belefér. A 10 mm szerintem kötelező, de ha találtok lenyűgözően szép 12-t, akkor nem ellenkezem.

      Rezgéscsillapítás? Bújtam neked fizikai anyagokat, szerintem ez nem az ami padlóválasztással érdemben javítható lenne. Ellentétes rezgéssel, vagy más energiává átalakítással lehetne csillapítani. Gondolom rezeg a födém, és rezeg a fal is. Mivel dilatálva van a padló a falból nem kerül a padlóba remegés, csak a födémből. Itt kellene egy olyan technológia, ami a rezgést tudja csillapítani, vagy át tudja alakítani. A födém adja tovább a falaknak. Nem zárjuk le a témát, utána fogunk járni, mert érdekes. A parkettákról már amúgy is mindent tudunk, jó találni egy olyan területet, ami kapcsolódik hozzá.

      Egyébként az sem kizárt, bár extrém, hogy a vonat, és a ház közötti területnél kellene a rezgéscsillapítást megcsinálni, hogy a rezgés még ott le legen csillapítva, vagy át legyen alakítva mondjuk mozgási energiává. (PL: Ha a rezgés kicsi köveket megmozgat ott már átalakul az energia.)

      De a lamináltra visszatérve. Próbáljatok meg minél vastagabbat venni belőle. Ha Krononál nem találtok, akkor az Eurowood laminált padlót nézzétek meg. Szép, jó minőség, és van belőle komoly vastagságú is. Hasonló kategória még az Egger, de ott most nem tudom, hogy mi a legvastagabb.

      Ha még van kérdés, segítek, nyugodtan kérdezz. Örülök a jó kérdéseknek, főleg amik új témát hoznak fel.

      Üdv,
      2Jepetto

 • András
  2019-01-20, 13:13 VÁLASZ

  Kedves 2Japetto!
  Egy kis fürdőszoba fényes felületű csempe burkolatát szeretném 2mm vastag, nem klikkes LVT bukolatra cserélni. A kő alapvetően nagyon szépen van lerakva, szintezve, így arra gondoltam, hogy elég lenne a fugákat simára glettelni. Találtam egy Mapei Planiprep nevű anyagot, ami erre alkalmas lehetett volna de már nem kapható.
  Tud esetleg hasonló anyagot, illetve működhet ez a megoldás?

 • András
  2019-01-20, 13:14 VÁLASZ

  Kedves 2Japetto!
  Egy kis fürdőszoba fényes felületű csempe burkolatát szeretném 2mm vastag, nem klikkes LVT bukolatra cserélni. A kő alapvetően nagyon szépen van lerakva, szintezve, így arra gondoltam, hogy elég lenne a fugákat simára glettelni. Találtam egy Mapei Planiprep nevű anyagot, ami erre alkalmas lehetett volna de már nem kapható.
  Tud esetleg hasonló anyagot, illetve működhet ez a megoldás?

 • András
  2019-01-20, 13:14 VÁLASZ

  Kedves 2Japetto!
  Egy kis fürdőszoba fényes felületű csempe burkolatát szeretném 2mm vastag, nem klikkes LVT bukolatra cserélni. A kő alapvetően nagyon szépen van lerakva, szintezve, így arra gondoltam, hogy elég lenne a fugákat simára glettelni. Találtam egy Mapei Planiprep nevű anyagot, ami erre alkalmas lehetett volna de már nem kapható.
  Tud esetleg hasonló anyagot, illetve működhet ez a megoldás?

 • Attila
  2019-08-12, 10:37 VÁLASZ

  Kedves 2Japetto!
  Előszobába régi csempe burkolatra tennénk klikkes, 4mm vastagságú modul pvc-t. Megfelelő lenne alá egy 3 vagy 5mm-es XPS alátét (6t/m2)?

  • 2jepetto@Attila
   2019-08-12, 14:43 VÁLASZ

   Kedves Attila!

   Nem ajánlom! A 6t/m2 azért egy vékony, nem jó teherelosztású vinil padló esetén nem jó érték. A 6 t = 6000 kg. 1 m2 = 10000 cm2. Vagyis 1 cm2-re 0,6 kg jut. Vegyünk egy valós példát. Kiviszel az előszobába egy széket, hogy ráállva kicseréld a lámpa izzót. A szék lába 3×3 cm, vagyis a 4 láb 36 cm2. A súlyod 75 kg. Ezzel a mutatvánnyal 2,08 kg-al terhelted a vinilt 1 cm2-en, és az alatta lévő xps-t. Ez 3,5-szerese.

   A vinil alá speciális alátét kell. Nézd meg pl ezt: https://www.google.com/search?q=Egger+Duo&oq=Egger+Duo.

   De figyelni kell a gyártó előírására is, mert lehet, hogy a garanciális feltételeknél kikötik az alátétet. De még jó alátét esetén is (ami egyébként 1,5 mm) kell a sik aljzat, hogy ne üssön át a járólap (fuga, minta). Érdemes vagy felszedni, és önteni, vagy a meglévő burkolatot önteni.

   Tudom, hogy ez macera, és pénz, de hát ezért is írtuk, hogy a lvt nem annyira olcsó. Ha mégis lerakjátok, és át fog ütni, akkor a jelenlegi klikkek többsége sajnos még törős, vagyis a felszedéskor biztosan lesznek lapok, amiket cserélni kell. Szerintem az LVT egyébként egy jó döntés.

   Remélem mindezek fényében fogtok tudni dönteni.

   Üdv,
   2 Jepetto

 • Eszter
  2020-02-04, 19:16 VÁLASZ

  Kedves Károly,
  most épül a házunk és lassan jön a parkettázás ideje. Expona vinyl-t választottunk, többek között azért is, hogy ne legyenek küszöbök az ajtóknál, hanem egységes képet mutasson a padló. Egy hármas ikerház egyike a miénk, és az elsőben már elkezdték lerakni. Meglepődve láttuk, hogy a burkoló kihagyja a dilatációs hézagot az ajtóknál, mondván, hogy fel fog púposodni, amennyiben nem így teszi. Neked mi a véleményed?
  Köszönöm,
  Eszter

 • Eszter
  2020-02-04, 19:16 VÁLASZ

  Kedves Károly,
  most épül a házunk és lassan jön a parkettázás ideje. Expona vinyl-t választottunk, többek között azért is, hogy ne legyenek küszöbök az ajtóknál, hanem egységes képet mutasson a padló. Egy hármas ikerház egyike a miénk, és az elsőben már elkezdték lerakni. Meglepődve láttuk, hogy a burkoló kihagyja a dilatációs hézagot az ajtóknál, mondván, hogy fel fog púposodni, amennyiben nem így teszi. Neked mi a véleményed?
  Köszönöm,
  Eszter

  • 2jepetto@Eszter
   2020-02-09, 16:47 VÁLASZ

   Kedves Eszter!

   Nincs előttem az expona teljesítmény nyilatkozata, de a legtöbb vinil padló EN ISO 23999 szabvány szerinti méret stabilitási értéke 0,1%. Ez 85 m2 esetén nem feltétlen indokolja a helyiségek közötti dilatációt, de nem látom az alaprajzot. De átszámítva egy 10 m széles helyiségnél ez 1 cm.

   Látom, hogy kértetek tőlünk egy felmérést is. Tudunk segíteni, de jelenleg kb. 1,5 hónapra be vagyunk táblázva.

   Üdv,
   2 Jepetto

  © Copyright 2017

  ÍGY DOLGOZUNK A JÁRVÁNY ALATT!

  A járvány alatt kizárólag olyan új megbízásokat tudunk vállalni, ahol a munkaterületet a kizárólagos használatunkra átadják, és ott rajtunk kívül és a megrendelőn kívül más nem tartózkodik. Parkettázáskor ez egyébként is fontos, de most különösebben. A várható vállalási határidő május. Köszönjük a megértést! Vigyázzatok magatokra, és másokra!

  Próbáld ki árkalkulátorunkat!