A cikk végén számítunk rád! Tudjuk, hogy te az vagy, akiben nem csalódunk! Köszi a 2 perces segítséget>>

 • június

  4

  2015
 • 1202
 • 5

Mit tegyél, ha rés, illesztési hézag van a laminált padló között?

Illesztési hézag, rés a laminált padló lerakása során több okból kifolyólag keletkezhet. Van két eset, ami a legáltalánosabb ezért most erről fogunk beszélni.

Illesztési hézag keletkezhet a laminált padló panelek eltérő szélességi-hosszúsági méretei miatt. Vagyis mert nem minden panel, vagy egy panel nem minden oldala ugyan akkora. Ettől nem kell azért rögtön megijedni, mert itt tipikusan tizedmilliméterekről van szó.

A Krono Original laminált padlóknál a szabvány szerinti érték 0,15 mm. Ez valamennyire változhat a különböző laminált padlók esetében. A padlók technikai adatlapján megtalálhatóak ezek a szabvány értékek. (Egyébként ez egy olyan szempont, amire alapvetően érdemes figyelni, mikor az ember laminált padlót vásárol. Ha nincs garantálva ennek a résnek a maximális szabvány értéke, vagy az túl nagy, akkor azt a padlót el kell felejteni.)

De vissza a résekre…

Az első lépés, hogy hézagmérővel megmérjük ennek a résnek a nagyságát, és megnézzük, hogy a megvásárolt laminált padló szabvány értéke alatt van-e, vagy már felette. Ha alatta van, akkor nincs mit tenni, mert megfelel a szabványnak. Ha a mért érték e felett van, akkor van baj. Mert innentől indul meg a vizsgálat.

A mért adatokkal fel kell keresni az importőrt, aki további méréseket fog végezni, lehet, hogy helyszínen, lehet, hogy be kell vinni a panelokat. De mindezek előtt meg kell nézni, nem-e a lerakásból ered az esetleges rés a laminált padló paneljai között.

A fűrészfogasodás ugyanis gyakori hibajelenség a laminált padlók lerakásakor. A fűrészfogasodás nem más mint egy olyan illesztési hiba, amikor egy panel a lerakáskor az egyik sarkában (tipikusan rövidebb oldal) még illeszkedik az előző panelhoz, de a másik sarkában már megjelenik a rés.

Ilyenkor a legfontosabb, hogy azonnal hagyjuk abba a továbbrakást, mert nem fog ez magától megszűnni, nem fog idővel beállni, és nem fogja a rést a másik panel behúzni.

De nem szabad erőltetni sem.

Fűrészfogasodás bármikor kialakulhat a lerakás során, de leggyakrabban az első sorok lerakása után keletkezik. Ilyenkor mindig meg kell nézni, hogy honnantól kezdve jelentkezik ez a hiba, és az azt megelőző sorig feltétlenül fel kell szedni a laminált padlót.

Sok esetben ez az első sort jelenti. Ilyenkor érdemes az egész első sort kicserélni, megnézni, hogy a többi sor újrarakásával megszűnik-e a gond, és az első sor kiszedett lapjaival később tovább lehet próbálkozni. Érdemes azonban ezeket alaposan megnézni, hogy nincs-e hiba a lapokkal, mert akár egy is elég ahhoz, hogy a fűrészfogasodás újra kialakuljon.

A rések kifugázása parkettafugázóval, csak gányolás, és rendkívül ideiglenes megoldás, mert a mozgástól alig pár hónap után, szét fog törni, ki fog jönni a fuga.

Ha minden próbálkozás ellenére sem sikerül megoldani a fűrészfogasodást, akkor még utolsó lehetőségként, mielőtt reklamációba kezdenél az importőrnél, érdemes egy szakembert is megkeresned, hogy nézze meg.

Minket is megkereshet, nem tudjuk azt mondani, hogy ezt díjmentesen szakvéleményezzük neked, de egy csekély összegért cserébe, végzünk mi is egy nem hivatalos minőség ellenőrzést, hibafeltárást.

Béna volt a cikk?

Ha nem, most ne scrollozz el közönyösen!

Szeretnénk ennél sokkal jobb tartalmakat csinálni. De elakadtunk, melyikbe vágjuk a fejszénket. Segíts választani. Pár kérdés, semmi személyes adat, semmi titkos kémlelés. Csak a válaszok érdekelnek, amik egyébként most is ott vannak a fejedben.

KÖSZI A SEGÍTSÉGET

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás

5 HOZZÁSZÓLÁS

 • Gábor
  2016-07-26, 08:33 VÁLASZ

  Kedves Jepetto,
  Nem voltam benne biztos, hogy melyik posztnál tegyem fel a kérdésem, ha nem ehhez a témához tartozik, elnézést. Woodstep 7mm vastag laminált padlót vettem, amit a 750*370-es nappaliba szeretnék letenni. Tetőtéri lakás ferde ablakokkal, egész nap napos. Most jelenleg 27 fok van, ennél nappal 3-4 fokkal lesz melegebb. A padló már itt van két hete. Mindenhol azt olvastam, hogy a diletációs hézag miatt 10-12 mm rést kell hagyni a falaknál. Gondolom ez az ajánlás 20-22 Celsius fokban történő lerakásra vonatkozik. Ha most leteszem a 27-28 C fokos padlót, akkor is kell ekkora diletációs hézag, vagy számoljak kevesebbel? Ha igen, mennyivel? A másik kérdésem, amit sehol nem találtam, hogy a szegélylécek esetében kell-e hőtágulással számolni? Szögelni szeretném a falhoz, milyen távolságot hagyjak? Köszön szépen a segítséged, üdvözlettel, Gábor

  • 2jepetto@Gábor
   2016-07-27, 12:24 VÁLASZ

   Kedves Gábor!

   Egy fontos adatról nem beszéltél, ez pedig a páratartalom. A fa (laminált padló, vagy mfd szegő) mindig egyensúlyi nedvességtartalomban áll, ez azt jelenti, hogy az adott körülmények között nem vesz föl több nedvességet és nem is ad le. Az egyensúlyi nedvességtartalom mértéke hőmérséklet, páratartalom függvényében változó százalékú. Ami fontos, hogy szárazabb levegő esetén leadja a nedvességet, így csökken a mérete, míg nedvesebb légkör esetén felvesz így nő a térfogata. Hogy pontosan milyen mértékű lesz a dilatáció az attól függ milyen környezeti változások érik majd a padlót.

   Ha most alapvetően párásabb a lakásban a levegő, akkor inkább csak száradni fog (zsugorodni), vagyis kisebb dilatáció is elegendő lehet (Az előírt alsó határa). Kérdés ugyanakkor, hogy mekkora hézagot tud takarni a szegő, mert ha ez 20-25 mm, akkor 10-12 mm hézag esetén bőven van hely mozogni. Persze beszélhetnénk arról is, hogy nem lesz-e az egyik oldalt a szoba túlterhelve, mert akkor a térfogatváltozás a másik oldalon fog inkább érvényesülni, de ekkora térben ez minimális lesz, úgyhogy ezt ugorjuk át.

   Szerintem mérd meg a párát a lakásban, ha párásabb, mint amilyen a beköltözés után lesz, akkor zsugorodni fog, ha szárazabb, mint lesz, akkor nőni fog.

   A szegőlécek esetén ugyan ez a kérdés. A szögelést érdemes megfelelő rugalmasságú ragasztóval is kiegészíteni. Milyen szegőről van szó pontosan? Magasított?

   Üdv,
   2Jepetto

 • Dani
  2017-03-18, 00:18 VÁLASZ

  Drága Mester!
  Dilatációs hézag/Küszöb témában vagyok elakadva..
  Kérlek segíts nekem!
  Furnérozott rétegelt lemez (rtglt hordozo+3-4mm tölgy) szalagparkettát ragasztunk le a barátnőmmel. Régi csaphornyos halszálkában rakott parkettára ragasztjuk (eddig is volt rajta ragasztva egy ujabb réteg, és azt cseréljük le, mert a falak helye változott, stb)
  Mapei 913 2K ragasztot ajánlották, teljes felületen ragasztva. Elég jol megbirkoztunk vele, már a fele kész, de elakadtunk a fürdösz. küszöbnél. A barátnőm nem akar semmi szegőlécet oda, hanem azt szeretné, ha nekifutnának a szálak (19cm széles szálak) merőlegesen a küszöbnek. Én aggodom a fa mozgása miatt és ott is hagynék kb 8mm hézagot, amit elfedne egy diszkrét léc, melyet a küszöb első élére ragasztanék(mint egy parkettszegélyt)..
  Jogosak az aggodalmaim? vagy ezen a 80 cm-es szakaszon nem múlik..? ( a szakasz hossza az említett küszöbtől a szoba másik faláig 3,6M)
  Javasoltak 3mm hézagot, takaro léc nélkül, amit un parketta fugázo anyag??gal töltsünk ki, de ettől picit félek. (ha meghallom a sziló” kifejezést, valahogy szkeptikussá válok 🙂 )
  Köszönöm, ha elolvasta! és kiváncsian várom(juk) a válaszát!
  Köszönettel Manna és Dani

  • 2jepetto@Dani
   2017-03-20, 22:43 VÁLASZ

   Kedves Manna és Dani!

   Neki lehet futtatni a parkettát a küszöbnek. A 3,6 m elviekben jó lesz, de látni kéne az alaprajzot, hogy pontosabbat tudjunk mondani. Nagyon fontos a jó aljzat, hogy egy kicsit se mozogjon majd a küszöbnél a parketta, mert ellenkező esetben ott nyikorogni fog. A kifugázásától nem kell félni. Színben illő parketta fugázót kell venni, és csak vékonyan kell kitölteni.

   Üdv,
   2 Jepetto

 • Anita
  2017-07-31, 22:31 VÁLASZ

  Kedves Jepetto!

  Párommal raktunk le laminált parkettát 3 helységbe, összesen 50 nm-t. Viszont miután letettük az egészet, akkor vettük észre, hogy egy helyen nem pattant össze rendesen a parketta (bocsánat, nem tudok szakkifejezéseket, de a hosszabbik oldalánál történt ez, nem a rövidebb illesztésnél). Sajnos nem igazán tudjuk visszaszedni. Ennek van más megoldása, hogy helyrehozzuk? Egyáltalán nagy problémát jelent? A parketta további része is el fog távolodni egymástól? Ez most kb. egy szálnyit érint. Még a szegő nincs lerakva, az segít a helyzeten?

  Köszönöm szépen a válaszát.

  Anita

© Copyright 2017