Illesztési hézag, rés a laminált padló lerakása során több okból kifolyólag keletkezhet. Van két eset, ami a legáltalánosabb ezért most erről fogunk beszélni.

Illesztési hézag keletkezhet a laminált padló panelek eltérő szélességi-hosszúsági méretei miatt. Vagyis mert nem minden panel, vagy egy panel nem minden oldala ugyan akkora. Ettől nem kell azért rögtön megijedni, mert itt tipikusan tizedmilliméterekről van szó.

A Krono Original laminált padlóknál a szabvány szerinti érték 0,15 mm. Ez valamennyire változhat a különböző laminált padlók esetében. A padlók technikai adatlapján megtalálhatóak ezek a szabvány értékek. (Egyébként ez egy olyan szempont, amire alapvetően érdemes figyelni, mikor az ember laminált padlót vásárol. Ha nincs garantálva ennek a résnek a maximális szabvány értéke, vagy az túl nagy, akkor azt a padlót el kell felejteni.)

De vissza a résekre…

Az első lépés, hogy hézagmérővel megmérjük ennek a résnek a nagyságát, és megnézzük, hogy a megvásárolt laminált padló szabvány értéke alatt van-e, vagy már felette. Ha alatta van, akkor nincs mit tenni, mert megfelel a szabványnak. Ha a mért érték e felett van, akkor van baj. Mert innentől indul meg a vizsgálat.

A mért adatokkal fel kell keresni az importőrt, aki további méréseket fog végezni, lehet, hogy helyszínen, lehet, hogy be kell vinni a panelokat. De mindezek előtt meg kell nézni, nem-e a lerakásból ered az esetleges rés a laminált padló paneljai között.

A fűrészfogasodás ugyanis gyakori hibajelenség a laminált padlók lerakásakor. A fűrészfogasodás nem más mint egy olyan illesztési hiba, amikor egy panel a lerakáskor az egyik sarkában (tipikusan rövidebb oldal) még illeszkedik az előző panelhoz, de a másik sarkában már megjelenik a rés.

Ilyenkor a legfontosabb, hogy azonnal hagyjuk abba a továbbrakást, mert nem fog ez magától megszűnni, nem fog idővel beállni, és nem fogja a rést a másik panel behúzni.

De nem szabad erőltetni sem.

Fűrészfogasodás bármikor kialakulhat a lerakás során, de leggyakrabban az első sorok lerakása után keletkezik. Ilyenkor mindig meg kell nézni, hogy honnantól kezdve jelentkezik ez a hiba, és az azt megelőző sorig feltétlenül fel kell szedni a laminált padlót.

Sok esetben ez az első sort jelenti. Ilyenkor érdemes az egész első sort kicserélni, megnézni, hogy a többi sor újrarakásával megszűnik-e a gond, és az első sor kiszedett lapjaival később tovább lehet próbálkozni. Érdemes azonban ezeket alaposan megnézni, hogy nincs-e hiba a lapokkal, mert akár egy is elég ahhoz, hogy a fűrészfogasodás újra kialakuljon.

A rések kifugázása parkettafugázóval, csak gányolás, és rendkívül ideiglenes megoldás, mert a mozgástól alig pár hónap után, szét fog törni, ki fog jönni a fuga.

Ha minden próbálkozás ellenére sem sikerül megoldani a fűrészfogasodást, akkor még utolsó lehetőségként, mielőtt reklamációba kezdenél az importőrnél, érdemes egy szakembert is megkeresned, hogy nézze meg.

Minket is megkereshet, nem tudjuk azt mondani, hogy ezt díjmentesen szakvéleményezzük neked, de egy csekély összegért cserébe, végzünk mi is egy nem hivatalos minőség ellenőrzést, hibafeltárást.