A cikk végén számítunk rád! Tudjuk, hogy te az vagy, akiben nem csalódunk! Köszi a 2 perces segítséget>>

 • május

  20

  2014
 • 1435
 • 3

Milyen vastag laminált padlót vegyek? 7 mm, 8 mm, vagy 10 mm?

A vastagságuk egy alapvető tulajdonsága a laminált padlónak. De míg a pizza tésztánál tökéletesen tisztában vagyunk azzal, mit jelent a vékony, és a vastag tészta, és könnyen dönteni tudunk közte, a laminált padló vastagságáról már kevesen vannak ennyire egyértelmű véleményen.

“Milyen vastag laminált padlót vegyek? Mi a különbség a 7 mm, 8 mm között?”

laminált padló vastagsága

Ezzel kapcsolatban szeretnénk néhány fontos tanácsot adni. A laminált padló vastagsága számít, de azért nem szabad túlmisztifikálni sem ezt a kérdést. Kezdjük rögtön az elején: mi a különbség a 7 mm-es , és a 8 mm-es laminált padló között?

1 mm! Köszi, ennyi volt részünkről.

Na jó, azért ennél többről van szó. Mert az az 1 mm, voltaképpen közel 15%-kal vastagabb laminált padlót jelent, de a lényeg nem is itt van. A 7 mm-vastag és a 8 mm vastag laminált padló között lényeges különbség van. És ezt elsősorban az illesztési rendszerben lehet észrevenni. Az az 1 mm pont az nút-féder részen mutatkozik meg igazán.

Ez azt jelenti, hogy egy 8 mm vastag laminált padló masszívabb illesztési rendszerrel bír. Ha egyszer eljössz parketta stúdiónkba, nézz meg egy 7-es, és egy 8-as laminált padlót az illesztésénél. Látványos a különbség.

De ez az 1 mm különbség sokat számít a laminált padló tartásában is. Egy 8 mm-es laminált padló masszívabb. Tipikusan jobb kopásállósági osztályt szoktak képviselni, bár ez nem annak az 1 mm-nek köszönhető. Mégis stabilabb egy 8 mm-es laminált padló, ami hosszú évek használata során feltétlenül fontos.

A legtöbb esetben alig 500 Ft/m2 különbség van a 7 mm – 8 mm vastag laminált padlók között, ami sokkal kevesebb annak fényében, mint amennyit ez az 1 mm jelent. Kevesebb probléma, jobb kopásállóság, masszívabb tartás, magasabb élettartam.

Ha nem egy ideiglenes megoldásban gondolkodsz, hosszabb távra terveznéd a laminált padlót, amivel szeretnéd, hogy ne legyen gondod, akkor feltétlenül ugorj a 7 mm vastagságról a 8-ra. Még akkor is, ha ez az 500 Ft különbség felszorozva sokra jön ki nálad.

Inkább várj a vásárlással, próbáld a pénzt valahogy átcsoportosítani rá. Jobb 2-3 hónapot várni vele, és venni egy jó élettartamú laminált padlót, ami bírja akár 15 évig, mint beleugrani egy olyan padlóba, amivel lehet, hogy csak 6-7 évig húzod.

Térjünk át a 10 mm vastag laminált padlókra.

Nem árulok el vele nagy titkot, de ezekben azért már van kraft. Amíg egy 7-est eltörhetsz akár a lábadon is, ezzel már gyilkolni tudnál. A kopásállóságát tekintve alapvető különbségek nem szoktak lenni. Nem a vastagsága alapján mérik a kopásállóságot.

Mint fogyasztó nézzük a dolgot, a 8 mm-es és a 10 mm-es között hangyányi különbséget fogsz csak tapasztalni. Sokkal fontosabb ugrás a 7 mm-ről 8 mm-re, mint a 8 mm-ről a 10 mm-re.

De mit sem ér a vastagság, ha a sűrűsége nincs rendben?

A laminált padló sűrűsége azonban sokkal lényegesebb tulajdonság. Ha ettél már felpuffasztott kenyeret, akkor pontosan tudod mire gondolok. Jobban jól lakhatsz egy 1,5 cm-es házi, sűrű kenyértől, mint egy térfogatnövelővel felpuffasztott 4 cm-es kenyértől.

A sűrűség sokkal fontosabb, mint a vastagság. Addig nem míg egy márkán belül választ az ember. De már pusztán vastagság alapján összehasonlítani két különböző márkájú laminált padlót, hát könnyen lehet téves következtetést levonni, ha nem nézzük a sűrűséget.

Ez azonban egy külön téma, amiről hamarosan többet is írunk.

Béna volt a cikk?

Ha nem, most ne scrollozz el közönyösen!

Szeretnénk ennél sokkal jobb tartalmakat csinálni. De elakadtunk, melyikbe vágjuk a fejszénket. Segíts választani. Pár kérdés, semmi személyes adat, semmi titkos kémlelés. Csak a válaszok érdekelnek, amik egyébként most is ott vannak a fejedben.

KÖSZI A SEGÍTSÉGET

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás

3 HOZZÁSZÓLÁS

 • Kati
  2016-11-01, 04:25 VÁLASZ

  Azt szeretném megtudni, hogy egy nehéz franciaágyat tehetek-e a laminált 8mm-es padlóra. ( Nagyon nehéz ágyról van szó) Illetve ha parkettára rakjuk a lamináltat valóban mellőzzük-e a pvc fóliát biztosítva ezáltal a faparketta szellőzését. Ezt az üzletben ajánlották. A leírtak alapján 7mm-est semmiféleképpen nem vásárolok.

  • 2jepetto@Kati
   2016-11-01, 14:19 VÁLASZ

   Kedves Kati!

   Ez akár konkrétan ki is számolható, ha a laminált padló adatlapjáról leolvassuk az nyomássaal szembei ellenállóképeség (13329-esvagy talán 319-es) szabvány szerinti N/mm2 értéket. Ez adja meg,hogy mi az a terhelés, amikor a laminált padló még nem sérül.

   Először számold ki az ágy összsúlyát természetesen a benne fekvő személyekkel együtt. PL: 100 kg-os ágy matraccal, egy 80 kg-os férj, egy 60 kg-os feleség, és egy 20 kg-os gyerek, aki reggelente átjön. Az összsúly kb 260 kg. Ha az ágy 4 lábon áll, akkor ez lábanként 65 kg, ami 637 newtonnak felel meg (9,81-es szorzóval számolva).

   Ha a láb 4 cmx4cm-es, akkor a területe mm-ben 1600 mm2. Ezután fogjuk a 637-et és elosztjuk az 1600 mm2-el, és megkapjuk a laminált padlóra nehezedő erőt newtonban, ami példánkban 0,39 N/mm2. Ha a szabvány szerinti érték ennél nagyobb, akkor nem lesz gond.

   Látni, hogy minél jobban eloszlik a súly, annál kevésbé lesz gond. Lehet az ágy súlyos, ha nagy lábakon áll. Ha tudod írd meg a számokat, és mi is számolunk egyet.

   Ehhez persze az kell, hogy egyenletes legyen a felülete, amire kerül a laminált padló. A PVC fóliánál mire gondolsz, talán párazáró fóliára?

   Üdv,
   2Jepetto

 • Kocsisné Féderl Olga
  2019-04-09, 07:15 VÁLASZ

  Tisztelt 2JEPETTO! Tervezem, hogy infra fűtőfilmmel szeretném korszerűsíteni a fűtést földszinti lakásomban, de most kétségeim támadtak a fedőburkolattal kapcsolatban. Lehet laminált padlóval burkolni vagy nem? Köszönettel várom válaszát!

© Copyright 2017