• május

  20

  2014
 • 108
 • 2

Milyen vastag laminált padlót vegyek? 7 mm, 8 mm, vagy 10 mm?

A vastagságuk egy alapvető tulajdonsága a laminált padlónak. De míg a pizza tésztánál tökéletesen tisztában vagyunk azzal, mit jelent a vékony, és a vastag tészta, és könnyen dönteni tudunk közte, a laminált padló vastagságáról már kevesen vannak ennyire egyértelmű véleményen.

“Milyen vastag laminált padlót vegyek? Mi a különbség a 7 mm, 8 mm között?”

laminált padló vastagsága

Ezzel kapcsolatban szeretnénk néhány fontos tanácsot adni. A laminált padló vastagsága számít, de azért nem szabad túlmisztifikálni sem ezt a kérdést. Kezdjük rögtön az elején: mi a különbség a 7 mm-es , és a 8 mm-es laminált padló között?

1 mm! Köszi, ennyi volt részünkről.

Na jó, azért ennél többről van szó. Mert az az 1 mm, voltaképpen közel 15%-kal vastagabb laminált padlót jelent, de a lényeg nem is itt van. A 7 mm-vastag és a 8 mm vastag laminált padló között lényeges különbség van. És ezt elsősorban az illesztési rendszerben lehet észrevenni. Az az 1 mm pont az nút-féder részen mutatkozik meg igazán.

Ez azt jelenti, hogy egy 8 mm vastag laminált padló masszívabb illesztési rendszerrel bír. Ha egyszer eljössz parketta stúdiónkba, nézz meg egy 7-es, és egy 8-as laminált padlót az illesztésénél. Látványos a különbség.

De ez az 1 mm különbség sokat számít a laminált padló tartásában is. Egy 8 mm-es laminált padló masszívabb. Tipikusan jobb kopásállósági osztályt szoktak képviselni, bár ez nem annak az 1 mm-nek köszönhető. Mégis stabilabb egy 8 mm-es laminált padló, ami hosszú évek használata során feltétlenül fontos.

A legtöbb esetben alig 500 Ft/m2 különbség van a 7 mm – 8 mm vastag laminált padlók között, ami sokkal kevesebb annak fényében, mint amennyit ez az 1 mm jelent. Kevesebb probléma, jobb kopásállóság, masszívabb tartás, magasabb élettartam.

Ha nem egy ideiglenes megoldásban gondolkodsz, hosszabb távra terveznéd a laminált padlót, amivel szeretnéd, hogy ne legyen gondod, akkor feltétlenül ugorj a 7 mm vastagságról a 8-ra. Még akkor is, ha ez az 500 Ft különbség felszorozva sokra jön ki nálad.

Inkább várj a vásárlással, próbáld a pénzt valahogy átcsoportosítani rá. Jobb 2-3 hónapot várni vele, és venni egy jó élettartamú laminált padlót, ami bírja akár 15 évig, mint beleugrani egy olyan padlóba, amivel lehet, hogy csak 6-7 évig húzod.

Térjünk át a 10 mm vastag laminált padlókra.

Nem árulok el vele nagy titkot, de ezekben azért már van kraft. Amíg egy 7-est eltörhetsz akár a lábadon is, ezzel már gyilkolni tudnál. A kopásállóságát tekintve alapvető különbségek nem szoktak lenni. Nem a vastagsága alapján mérik a kopásállóságot.

Mint fogyasztó nézzük a dolgot, a 8 mm-es és a 10 mm-es között hangyányi különbséget fogsz csak tapasztalni. Sokkal fontosabb ugrás a 7 mm-ről 8 mm-re, mint a 8 mm-ről a 10 mm-re.

De mit sem ér a vastagság, ha a sűrűsége nincs rendben?

A laminált padló sűrűsége azonban sokkal lényegesebb tulajdonság. Ha ettél már felpuffasztott kenyeret, akkor pontosan tudod mire gondolok. Jobban jól lakhatsz egy 1,5 cm-es házi, sűrű kenyértől, mint egy térfogatnövelővel felpuffasztott 4 cm-es kenyértől.

A sűrűség sokkal fontosabb, mint a vastagság. Addig nem míg egy márkán belül választ az ember. De már pusztán vastagság alapján összehasonlítani két különböző márkájú laminált padlót, hát könnyen lehet téves következtetést levonni, ha nem nézzük a sűrűséget.

Ez azonban egy külön téma, amiről hamarosan többet is írunk.

Érdemes elolvasni

Laminált padló konyhába Állandó viták tárgya, hogy laminált padló konyhában megállja-e a helyét. Van, aki magasztalja, van akit még a gondolattól, hogy a konyhába laminált pa...
A laminált padló tévhitei Szeretnénk néhány alapvető tévhitet elkergetni a laminált padlóval kapcsolatban. És előre is elnézést kell kérnünk, mert nem leszünk annyira elegánsak...
Laminált padló padlószőnyegre Nincs mese, ezt nem lehet megúszni. Aki szép, igényes padlót szeretne, az nem rakhatja a laminált padlót padlószőnyegre.Laminált padlót padlószőny...
Laminált padló lépcsőre A laminált padló lépcsőre is tökéletes megoldás lehet. Mint parkettások az elmúlt években számtalan alkalommal burkoltunk már laminált padlóval lépcső...

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás

2 HOZZÁSZÓLÁS

 • Kati
  2016-11-01, 04:25 VÁLASZ

  Azt szeretném megtudni, hogy egy nehéz franciaágyat tehetek-e a laminált 8mm-es padlóra. ( Nagyon nehéz ágyról van szó) Illetve ha parkettára rakjuk a lamináltat valóban mellőzzük-e a pvc fóliát biztosítva ezáltal a faparketta szellőzését. Ezt az üzletben ajánlották. A leírtak alapján 7mm-est semmiféleképpen nem vásárolok.

  • 2jepetto@Kati
   2016-11-01, 14:19 VÁLASZ

   Kedves Kati!

   Ez akár konkrétan ki is számolható, ha a laminált padló adatlapjáról leolvassuk az nyomássaal szembei ellenállóképeség (13329-esvagy talán 319-es) szabvány szerinti N/mm2 értéket. Ez adja meg,hogy mi az a terhelés, amikor a laminált padló még nem sérül.

   Először számold ki az ágy összsúlyát természetesen a benne fekvő személyekkel együtt. PL: 100 kg-os ágy matraccal, egy 80 kg-os férj, egy 60 kg-os feleség, és egy 20 kg-os gyerek, aki reggelente átjön. Az összsúly kb 260 kg. Ha az ágy 4 lábon áll, akkor ez lábanként 65 kg, ami 637 newtonnak felel meg (9,81-es szorzóval számolva).

   Ha a láb 4 cmx4cm-es, akkor a területe mm-ben 1600 mm2. Ezután fogjuk a 637-et és elosztjuk az 1600 mm2-el, és megkapjuk a laminált padlóra nehezedő erőt newtonban, ami példánkban 0,39 N/mm2. Ha a szabvány szerinti érték ennél nagyobb, akkor nem lesz gond.

   Látni, hogy minél jobban eloszlik a súly, annál kevésbé lesz gond. Lehet az ágy súlyos, ha nagy lábakon áll. Ha tudod írd meg a számokat, és mi is számolunk egyet.

   Ehhez persze az kell, hogy egyenletes legyen a felülete, amire kerül a laminált padló. A PVC fóliánál mire gondolsz, talán párazáró fóliára?

   Üdv,
   2Jepetto

© Copyright 2017