• szeptember

  22

  2015
 • 598
 • 1

Miből áll a laminált padló lerakásának munkadíja pontosan? És hol tudnak átverni vele!

Ha szakembert keresel a laminált padló lerakására, akkor körülbelül ezekkel a tételekkel találkozhatsz. Azért érezzük fontosnak ezek kifejtettebb bemutatását, mert sajnos a mai napig találkozunk olyan esettel, mikor az ügyfelet kellemetlen apró betűs meglepetések érik – utólag. Sokszor az alacsony munkadíj, csak annak tűnik.

Bár hozzá teszem az alacsony munkadíj sajnos minőségi romlással jár. Csodák nincsenek. Bízom benne, hogy te nem a legalacsonyabb munkadíjjal dolgozó szakembert keresed, hanem akinél a legjobb kezekben van a padlód. Csak akkor érdemes tovább olvasnod!

Milyen tételekből áll a laminált padló lerakásának munkadíja?

1. A laminált padló, és alátétek lerakásának munkadíja: Az alátétek lerakására (pl:párazáró, polifoam, vagy xps, esetleg parafa) nem szoktak felszámolni semmit, de valahol pont ezzel is játszanak, hogy míg a laminált padló lerakásának a munkadíja alacsony, addig az alátétek lerakása plusz költség. Persze más kérdés, ha az alap alátéteken felül, te valami extra alátétet szeretnél.

A laminált padló lerakása nem mindig lapméret, és vastagság független. Vagyis lehet több a munkadíja egy 12 mm-es 183 cm hosszú 24 cm széles laminált lerakásának, mint egy 8 mm-es 128 cm-esnek 19 cm szélesnek. A laminált padló lerakásának átlagos munkadíja 1.000 – 1.500 Ft négyzetméterenként. Jogos a parkettás részéről, ha egy ilyen Magnum laminált padló lerakását kicsit magasabb összegért vállalja, mert ezekkel nehezebb is dolgozni.

2. Szegélyezés munkadíja: A szegélyezés munkadíja már biztosan nem méretfüggetlen. 4 cm magasságig általában 300 Ft/fm költséggel kell számolni, de felette cm-ként 100 Ft plusz költséggel kell számolni /m/cm. Gyakori, hogy a lerakásra mondott alacsonyabb munkadíjat a szegélyezés magasabb díjazásával kompenzálják. Ha ívben kell felrakni a szegőt az bizonyos mértékben emelheti a munkadíjat.

3. Aljzatkiegyenlítés munkadíja: Ritka az az eset, amikor a laminált padlót csak rakni, és szegélyezni kell. Az aljzatot sok esetben elő kell készíteni. Az egyenlőtlenségeket meg kell szüntetni, amit tipikusan aljzatkiegyenlítővel kell megoldani. Az anyagáron felül ennek munkadíja is van. Ennek négyzetméterenkénti díja 600-650 Ft.

4. OSB-és munkadíja: Előfordulhat, hogy OSB-t kell lerakni. Ez régi bérházaknál gyakori, illetve olyan esetekben, amikor hagyományos vakpadlóra tett parkettát szeretnének lamináltra cserélni. Ilyenkor a parkettát fel kell bontani, és a vakpadlóra OSB lapot kell tenni, amire végül fektethetővé válik a laminált padló. AZ OSB lapok anyagárán kívül az OSB lerakásának is van díja, ami természetesen magába foglalja a csavarozási, szabási munkákat is. Négyzetméter munkadíja 800 Ft.

5. A bontásnak is van munkadíja, amennyiben erre szükség van. A korábbi burkolat lerakásának módjától függően ez 300-1000 Ft/m2 is lehet. Más felszedni egy úsztatott laminált padlót (kb. 350 Ft/m2), és más egy vakpadlóra szegezett csaphornyos parkettát (650-1000 Ft/m2), főleg ha utóbbit nem hulladékként kell felszedni, hanem megfelelően kötegelve a későbbi felhasználhatóság érdekébe.

Amik miatt a laminált padló lerakásának a munkadíja több lehet:

a.) A szobák formája az átlagosnál jóval bonyolultabb. Pl: kör alakú, vagy négynél több szögű szobák
b.) Extra futási igényed van. Pl: átlósan
c.) Plusz munkát is kérsz: Pl: Az élek clickguarddal történő impregnálását kéred, bútortologatást.
d.) A szegők kifugázását kéred.
e.) A rendelésed nem éri el a minimális szintet. 2 m2 laminált padló lerakása a felvonulás, rákészülés végett szinte ugyan annyi munka, mint egy 15 m2-es szobáé. Nem várhatod el, hogy kb 3.000 Ft-ért valaki megcsinálja neked a 2 m2 laminált lerakását szegélyezéssel.
f.) Lépcsőt, dobogót, falat, vagy plafont szeretnél burkoltatni.

Ami nem szokta befolyásolni a munkadíjat, vagy ingyenes szokott lenni:

a,) Burkolatváltók beépítése
b.) Alátétezés (ahogy korábban is említettem)
c.) Dilatáció nélküli átvezetés helyiségeken át. (szakmailag elfogadható mértékkel.)
d.) Határidőre kész legyen.

Légy résen! Számolj, kalkulálj, és mindig kérj írásos árajánlatot! Láttad már  a munkadíj-kalkulátorunkat? Regisztráció nélküli 🙂

Érdemes elolvasni

Az önterülő aljzatkiegyenlítő használata (parkettá... Ne gondolja senki, hogy az önterülő aljzatkiegyenlítés csak arról szól, hogy a bekevert anyagot kiöntjük az előkészített aljzatra, és nekünk már hozzá...
Összefüggő terek alkotása padlóval Ha összefüggő tereket szeretnél otthon, ha szeretnél egy egységes képet, akkor ne dolgozz több típusú, és színárnyalatú parkettával. Ez a tipp nagyon ...
Kötegeld a parkettát, és ne bontsd fel ész nélkül!... Ha a halotti beszédet kinyomnák egy A/4-es oldalra, majd ledarálnánk 1000 darabra, te ki tudnád rakni? Valószínűleg rá menne pár napod, de megoldanád....
Fantasztikus példák burkolatváltásra Alapvetően nem vagyunk oda azért, ha egy térben több típusú burkolatot alkalmaznak, és azt valamilyen megoldással elválasztják egymástól. Mivel a legt...

Kérdezz, szólj hozzá! Jön válasz!

Köszönjük a tartalmas hozzászólást!

Válasz visszavonás

1 HOZZÁSZÓLÁS

 • voloica0819
  2016-06-26, 12:14 VÁLASZ

  Szeretném megtudni, hogy egy 17 m2-es szoba szalagparketta lerakásának a díja mennyibe kerülne?

© Copyright 2017